ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Λείπουν σύγχρονα - ασφαλή Ειδικά Σχολεία στον δήμο Αθηναίων

Κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στις 24 Απρίλη από γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς του αναπηρικού κινήματος

Η εικόνα από την πρόσφατη κατάρρευση τμήματος της οροφής και τους πλημμυρισμένους χώρους στο Ειδικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Η εικόνα από την πρόσφατη κατάρρευση τμήματος της οροφής και τους πλημμυρισμένους χώρους στο Ειδικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Εκρηκτική χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις υποδομές των σχολείων Ειδικής Αγωγής, θέτοντας - σύμφωνα με τους φορείς του αναπηρικού κινήματος - σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και υπονομεύοντας τη μαθησιακή διαδικασία, αντί για την εξασφάλιση των σύγχρονων αναγκαίων όρων.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στον δήμο Αθήνας, τον μεγαλύτερο της χώρας με τα λιγότερα Ειδικά Σχολεία και τα πιο ακατάλληλα. Λειτουργούν 3 Ειδικά Νηπιαγωγεία, 6 Ειδικά Δημοτικά, 1 ΕΝΕΕΓΥΛ στο Θησείο και 1 ΕΕΕΕΚ που βρίσκεται στα χαρτιά. Στο σύνολο των σχολείων φοιτούν περισσότεροι μαθητές σε σχέση με τις προδιαγραφές, αναδεικνύοντας την ανάγκη να προχωρήσει η ίδρυση νέων και η αντικατάσταση αυτών που είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα.

Την κατάσταση περιγράφουν αναλυτικά με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου, του 9ου και του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών.

Οι παραπάνω φορείς απαιτούν λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα και δίνουν ραντεβού σε κινητοποίηση έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στις 24 Απρίλη στις 4 μ.μ. (αίθουσα παλαιού δημαρχείου, οδός Αθηνάς, πλατεία Κοτζιά). Καταγγέλλουν συγκεκριμένα:

  • Στο 1ο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, που στεγάζεται στην ΕΛΕΠΑΠ, παιδιά με αμαξίδια βρίσκονται σε πολύ μικρούς χώρους για τάξεις και πολύ στενοί διάδρομοι χρησιμοποιούνται και για διάλειμμα, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει αυλή.
  • Το 2ο Ειδικό Δημοτικό συστεγάζεται με Γενικό Σχολείο, ενώ στο 6ο Ειδικό Δημοτικό 42 μαθητές και μαθήτριες με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (αυτισμό) και νοητική υστέρηση έχουν στριμωχθεί σε μικρές αίθουσες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις τους. Το δε 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο έχει κορεστεί φέτος, καθώς φιλοξενεί 28 νήπια στο σχολείο και 19 στα λυόμενα των Κάτω Πατησίων.
  • Στο 9ο Ειδικό Δημοτικό, 40 μαθητές και μαθήτριες με αυτισμό, νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down έχουν στριμωχθεί σε μικρές αίθουσες. Ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός πρέπει να διορθωθεί και να αντικατασταθεί, για την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων, και να αναβαθμιστεί ο τεχνολογικός. O προαύλιος χώρος δεν διαθέτει κανένα παιχνίδι για εκγύμναση. Δεν υφίσταται ανελκυστήρας, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση, ούτε υπάρχουν αίθουσες χαλάρωσης και ξεκούρασης.
  • Το 10ο Ειδικό Δημοτικό, με 42 μαθητές, έχει τουαλέτες οθωμανικού τύπου. Υπάρχει αίθουσα που θερμαίνεται με σόμπα υγραερίου και άλλη που φωτίζεται με μπαλαντέζα από το κυλικείο. Η σκεπή του γυμναστηρίου είναι υπό κατάρρευση, με κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.
Δεν κρύβονται οι ευθύνες για την κατάσταση στο Ειδικό Σχολείο στον Αγιο Δημήτριο

Τη δεύτερη άρνηση της δημοτικής αρχής να συζητήσει επί της ουσίας το θέμα των θλιβερών εικόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου με τις πλημμυρισμένες αίθουσες, τα βρεγμένα καλώδια και τις πεσμένες ψευδοροφές καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγίου Δημητρίου, με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10 Απρίλη.

«Δεν μπορούν να συγκαλύψουν ότι με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και των αρμόδιων υπουργείων, της δημοτικής αρχής, υλοποιείται μία εγκληματική πολιτική που αντιμετωπίζει τα σχολεία μας ως κόστος. Που έχει οδηγήσει τα σχολεία σε τραγική κατάσταση. Η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της, καθώς ακολουθώντας τη συγκεκριμένη πολιτική δεν διεξάγει ουσιαστικούς ελέγχους και πραγματική συντήρηση των σχολείων για τα οποία έχει ευθύνη», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Προσθέτει δε ότι «έφτασαν στο σημείο να ομολογήσουν - διά στόματος της δημάρχου - πως απώτερη στόχευση κυβερνήσεων και δημοτικής αρχής είναι τελικά να καταργήσουν τα Ειδικά Σχολεία, και αρνήθηκαν για άλλη μια φορά να δεσμευτούν ότι θα πάρουν μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών μας».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταγγέλλουν την παρουσία της αστυνομίας και την επιλογή της δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, σε μία «διαδικασία χύμα». Ο εκπρόσωπος της ΣΕΑΑΝ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι η τρίτη φορά που το συγκεκριμένο σχολείο πλημμυρίζει τα τελευταία χρόνια, ενώ τα Ειδικά Σχολεία της πόλης λειτουργούν σε πολυώροφα κτίρια, είναι υπεράριθμα σε μαθητές και αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού.


Φεστιβάλ Πολιτισμού στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας

Οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Φοιτητικό Σύλλογο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της σχολής τους να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Πολιτισμού που διοργανώνουν την Πέμπτη 27 Απριλίου.

Την ίδια μέρα, στις 15.00, θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο: «Οι αγώνες είναι η τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του». Θα μιλήσουν οι:

- Νατάσσα Μποφίλιου, ερμηνεύτρια και πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών

- Χρύσα Κατσαρίνη, stand up comedian

- Χρύσα Λεμπέση-Πάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής.

Θα ακολουθήσει συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.


«Κάναμε το βήμα, τολμάμε το άλμα»

«Κάναμε το βήμα, τολμάμε το άλμα» είναι το κάλεσμα που απευθύνει η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» μπροστά στις φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη.

«Μόνοι τους και όλοι μας», σημειώνει, καλώντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να βγάλουν ξανά πρώτη δύναμη την «Πανσπουδαστική».




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ