ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023
Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν!

Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Με την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 π.μ. θα κορυφωθεί η δράση των εργατικών συνδικάτων για την Πρωτομαγιά, με το ΠΑΜΕ να καλεί σε μαζική συμμετοχή, με σύνθημα «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν».

Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 10 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.

Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.

Στύλoι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, σωματεία υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.

Επίσης, στις 10.30 π.μ.:

Συμβολή Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας: Διανομείς στον επισιτιστικό κλάδο και στις ταχυμεταφορές.

Στη Θεσσαλονίκη

Στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 1η Μάη στη Θεσσαλονίκη.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή όλες τις εργαζόμενες και όλους τους εργαζόμενους που γέμισαν τους δρόμους το προηγούμενο διάστημα, που απήργησαν, κάποιοι για πρώτη φορά, που έκαναν την οργή τους διεκδίκηση και αγώνα.

Προσυγκεντρώσεις των εργατικών σωματείων έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ. στα εξής σημεία:

-- Τσιμισκή με Αριστοτέλους, σωματεία στον κλάδο του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών.

-- Πλατεία Αθωνος, σωματεία στον κλάδο των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

-- Καρόλου Ντηλ και Ερμού, σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

-- Πλατεία Αγίας Σοφίας, σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των εκπαιδευτικών, του Δημοσίου και φοιτητικοί σύλλογοι.


Κατέρρευσε οροφή στο Νοσοκομείο «Ελπίς»

«Ερείπιο» το δωμάτιο στο Νοσοκομείο «Ελπίς»
«Ερείπιο» το δωμάτιο στο Νοσοκομείο «Ελπίς»
«Δεν περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα ούτε τραυματίες για να διεκδικήσουμε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους», τονίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου «Ελπίς», σε έγγραφο που κοινοποιούν προς τους αρμόδιους φορείς, με αφορμή την κατάρρευση οροφής σε έναν από τους κοιτώνες όπου αναπαύονται καθημερινά οι ειδικευόμενοι γιατροί, που σημειώθηκε στις 28 Μάρτη στις 3 μ.μ.

Σύμφωνα με το έγγραφο των ειδικευόμενων γιατρών, «μεταλλικές δοκοί και τμήματα της οροφής κατέρρευσαν ακριβώς άνωθεν των κλινών ξεκούρασης. Πρόκειται για πολυσύχναστο χώρο του νοσοκομείου, από τον οποίο περνούν καθημερινά σχεδόν όλοι οι ιατροί του τμήματος καθώς εκεί στεγάζονται επίσης και οι βασικοί αποθηκευτικοί χώροι των προσωπικών αντικειμένων των εργαζομένων».

Μάλιστα, μετά το συμβάν οι εφημερεύοντες γιατροί του Παθολογικού Τομέα ξεκουράζονται σε κοντέινερ, σε εξωτερικό χώρο, μακριά από την Παθολογική Πτέρυγα και τα Επείγοντα του νοσοκομείου, χωρίς κεντρική θέρμανση, σε έναν χώρο ο οποίος πρόχειρα ετοιμάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες εμβολιαστικού κέντρου εν μέσω πανδημίας.

Οι ειδικευόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα γίνουν «συνένοχοι» σε κάποιο επόμενο, ακόμα και «θανατηφόρο νέο συμβάν». Απαιτούν να εκπονηθεί πλήρης μελέτη καταλληλότητας των κτιρίων του «Ελπίς» καθώς και να γίνει άμεση αποκατάσταση με οργανωμένο πλάνο και σχέδιο των όποιων προβλημάτων εντοπιστούν από τους ειδικούς σε επείγουσα βάση. Τονίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη μονιμοποίηση κανενός ημίμετρου, όπως είναι η χρήση προκατασκευασμένων εξωτερικών χώρων - κοντέινερ για τη λειτουργία ιατρείων ή για χώρους ανάπαυσης.

Σε κτίριο - ρημαδιό στην πλατεία Κάνιγγος εργάζονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης

Σοβαρά τα προβλήματα και στο υπουργείο Ανάπτυξης
Σοβαρά τα προβλήματα και στο υπουργείο Ανάπτυξης
Σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια και υγιεινή του κτιρίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην πλατεία Κάνιγγος αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, τα οποία αναφέρουν και καταγγέλλουν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορίου.

Πρόκειται για χρόνια προβλήματα τα οποία οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένως καταγγείλει. Οπως αναφέρουν, τα προβλήματα είναι τέτοια ώστε εργαζόμενοι και οι χρήστες των υπηρεσιών αλλά και οι πολίτες που περνάνε έξω από το κτίριο «είναι αντιμέτωποι με κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα, συνθήκη που έχουμε καταγγείλει πολλάκις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Μεταξύ των πολλών προβλημάτων που καταγγέλλουν ενδεικτικά αναφέρουμε: Δεν υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη πυρασφάλειας του κτιρίου και ο χώρος στερείται σχετικού πιστοποιητικού. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ολοκληρωμένος προσεισμικός έλεγχος, παρότι το κτίριο είναι πολύ παλιό και φιλοξενεί καθημερινά μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί χημείο στο οποίο δεν υπάρχει ρελέ διαφυγής, ενώ έχει σημειωθεί διαρροή ρεύματος και υπάρχουν εύφλεκτες ουσίες!

Αλλα απτά προβλήματα είναι οι εκατοντάδες υαλοπίνακες του κτιρίου που συγκρατούνται από στόκο, ο οποίος σε πολλά σημεία έχει ξεραθεί ή πέσει. Υπάρχουν πολλές πρόχειρες και κακές κατασκευές, όπως κομμένα τζάμια από τα οποία περνάνε σωλήνες κλιματισμού (με τρύπες τις οποίες μονώνουν ποικιλοτρόπως οι εργαζόμενοι) ή πρόχειρη στήριξη μονάδων κλιματισμού πάνω σε κουφώματα. Πολλά ξύλινα ρολά, ξύλινα παντζούρια και κουφώματα είναι σε μεγάλο βαθμό διαλυμένα ή σάπια. Οι τουαλέτες του κτιρίου βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής αλλά και ασφάλειας. Εξέχουν παλιά κουτιά με πρίζες στα πατώματα και σέρνονται καλώδια κ.ά.

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών που αναφέρθηκαν, καθώς και άλλων που θα προκύψουν από τον έλεγχο, χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία των εργαζομένων. Την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με τις επισκευές σε τζάμια, τουαλέτες, γείωση και ηλεκτρολογικό πίνακα. Την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών πυρασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας. Την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, λοιποί τεχνικοί) που απαιτούνται για τη συντήρηση ενός τόσο παλιού και απαιτητικού κτιρίου κ.ά.


ΛΑΜΙΑ
Το σωματείο τους ίδρυσαν οι εργαζόμενοι στον μονοπωλιακό όμιλο της «Mondelez» («Chipita»)

Το μεγάλο αγωνιστικό βήμα που έκαναν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του μονοπωλιακού ομίλου της «Mondelez» («Chipita») στη Λαμία, προχωρώντας στην ίδρυση επιχειρησιακού Σωματείου, χαιρετίζουν σε ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ελλάδας και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

«Ενημερώνουμε τους συναδέλφους του κλάδου Τροφίμων και Ποτών ότι έγινε ένα ακόμα βήμα στην οργάνωση των εργαζομένων στον κλάδο μας. Οι συνάδελφοι στον μονοπωλιακό όμιλο της "Mondelez" ("Chipita") στη Λαμία έφτιαξαν κι αυτοί επιχειρησιακό σωματείο, συμβάλλοντας συνολικά στην οργάνωση στον κλάδο», αναφέρει η Ομοσπονδία σχετικά με την ίδρυση σωματείου σε έναν εργασιακό χώρο με εκατοντάδες εργαζόμενους.

Σημειώνει επίσης ότι «όπου υπάρχουν σωματεία που αναπτύσσουν δράση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, εκεί τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα για τους εργαζόμενους», ενώ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να οργανώσουν την πάλη τους σε κάθε χώρο δουλειάς.

«Η Ομοσπονδία μας επιδιώκει και στηρίζει με κάθε τρόπο την οργάνωση των εργατών του κλάδου μέσα στους χώρους δουλειάς, όμως ο καθοριστικός παράγοντας είναι να το πάρουν απόφαση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να μην την αφήνουν έρμαιο στα χέρια του κάθε εκμεταλλευτή τους. Αυτήν την απόφαση πήραν και οι συνάδελφοι στη "Mondelez" ("Chipita"). Πρώτα και κύρια είναι δική τους επιτυχία!», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εργασίες στο κτίριο με την εθελοντική προσφορά των εργαζομένων

Σε εργασίες στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται προχωρά το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με σκοπό την αναβάθμισή του. Οι εργασίες, που γίνονται με την εθελοντική συνεισφορά των εργαζομένων, έχουν ξεκινήσει από το ισόγειο του κτιρίου και την αίθουσα του αμφιθεάτρου, που έχει ήδη βαφτεί, ενώ θα συνεχιστούν σε όλους τους ορόφους.

«Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εδώ και πολλά χρόνια, είναι το αποκούμπι των εργαζομένων της περιοχής. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στους χώρους του σχεδόν πλέον σε καθημερινή βάση για τις συνελεύσεις των σωματείων τους, για εκδηλώσεις, για συσκέψεις που αφορούν την οργάνωση του αγώνα μας ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας. Δίνουμε συνέχεια στην προσπάθεια αυτή σε όλα τα επίπεδα για να συνεχίσει το Εργατικό Κέντρο να είναι δεύτερο σπίτι των σωματείων και των εργαζομένων», σημειώνει η διοίκηση.

Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο απευθύνεται στους εργαζόμενους της πόλης, καλώντας όποιον αντιμετωπίζει πρόβλημα με πλειστηριασμό να απευθύνεται στη γραμματεία του Δευτέρα με Παρασκευή 9 π.μ. - 8.30 μ.μ. «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός. Κανένας μόνος του! Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά είναι το αποκούμπι σου. Δύναμή μας είναι η ίδια μας η οργάνωση απέναντι στην πολιτική που θέλει να τσακίσει τη ζωή μας», τονίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ