ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - «ΚΟΙΛΑΔΕΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ»
Τρεις νεκροί σε μια βδομάδα ο απολογισμός των εργοδοτικών εγκλημάτων

Τρεις είναι οι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο μόνο την τελευταία βδομάδα στους χώρους δουλειάς - καρμανιόλες, όπου θερίζουν η εντατικοποίηση, τα εξοντωτικά ωράρια και οι ελλείψεις σε μέσα προστασίας. Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες εργάτης πέθανε εν ώρα εργασίας στο εργοστάσιο της EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) στην Αθήνα, με την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών να αναδεικνύει ότι η ένταση της δουλειάς για να βγει η παραγωγή της μεγαλοεργοδοσίας χτυπάει «κόκκινο» στα εργοστάσια του ομίλου. Μάλιστα, αρκετοί εργαζόμενοι σε EMFI - ΦΑΓΕ - ELBISCO - KANAKI - ΜΙΜΙΚΟ αναγκάζονται σε αποχώρηση από τη δουλειά, καθώς είτε δεν μπορούν να αντέξουν αυτούς τους ρυθμούς είτε θέλουν να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή τους. «Η εργασία επιβαρύνεται ιδιαίτερα και λόγω ελλιπούς συντήρησης, ακόμα και σε καινούρια μηχανήματα, καθώς η αγορά τους επιδοτείται αλλά η συντήρηση όχι», σημείωνε η Ομοσπονδία, στην οποία έχει καταθέσει αίτημα το επιχειρησιακό Σωματείο της EMFI για 24ωρη απεργία την Τρίτη 18 Απρίλη.

Στην Πιερία

Την περασμένη Τρίτη άλλος ένας εργάτης προστέθηκε στη μαύρη λίστα όσων έφυγαν για το μεροκάματο και δεν γύρισαν σπίτι τους. Πρόκειται για 46χρονο ο οποίος σκοτώθηκε στον Κορινό Πιερίας, την ώρα που εκτελούσε εργασία ασφαλτόστρωσης σε πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο που συνδέει τον Κορινό με την Παραλία Κορινού. Ηταν οδηγός του οδοστρωτήρα, ο οποίος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκτράπηκε και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά εργατικό δυστύχημα που σημειώνεται στην Πιερία τους τελευταίους δύο μήνες.

«Δεν αποδεχόμαστε να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων. Δεν αποδεχόμαστε οι χώροι δουλειάς να είναι τα επόμενα Τέμπη. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Οι ζωές μας έχουν αξία!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία». Και προσθέτει: «Το κράτος και τα αφεντικά μάς δολοφονούν. Οι εργαζόμενοι δεν θα αφήσουν ατιμώρητα τα εργοδοτικά εγκλήματα. Με την οργάνωση των αγώνων για την προστασία της ζωής μας, κόντρα στις πολιτικές εκείνες που μας λογαριάζουν ως "κόστος", θα προστατέψουμε τους εαυτούς μας και την τάξη μας από τις δολοφονικές λογικές της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων».

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, ζητώντας να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες, ενώ αναδεικνύει ότι πρόκειται για αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου. «Ξήλωσαν εργατικά δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ εντατικοποίησαν την εργασία και αποδυνάμωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους. Η μεγαλοεργοδοσία βλέπει σαν κόστος τη ζωή, την ασφάλεια, την υγεία των εργαζομένων και δεν διστάζει να τους θυσιάσει στον βωμό της κερδοφορίας της», αναφέρει.

Η ΤΕ Πιερίας καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν άλλη ανοχή σε αυτήν την κατάσταση. Να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους μέσα από τα σωματεία, διεκδικώντας τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, την αυστηροποίηση και εντατικοποίηση προληπτικών ελέγχων, την επανένταξη κλάδων και ειδικοτήτων στα ΒΑΕ κ.λπ.

Πέθανε στο μεροκάματο στη Χαλκίδα

Η μαύρη λίστα συνεχίζεται με 56χρονο εργαζόμενο σε σούπερ μάρκετ στη Χαλκίδα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άτυχος 56χρονος την περασμένη Τετάρτη αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εργασίας του, με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει. Μεταφέρθηκε με τραύμα στο κεφάλι και χωρίς τις αισθήσεις του στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, απαιτώντας παράλληλα την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του νέου εργατικού δυστυχήματος.

Οπως τονίζει, «οι πρώτες πληροφορίες, οι οποίες αναφέρονται σε "παθολογικά αίτια", δεν μας εφησυχάζουν. Αντίθετα, προκαλούν την έντονη ανησυχία μας, αφού τους τελευταίους τέσσερις μήνες θρηνούμε ήδη άλλους τρεις συναδέλφους που "έφυγαν" από τη ζωή σε χώρους εργασίας της Χαλκίδας εξαιτίας των λεγόμενων "παθολογικών αιτίων"». Μάλιστα, κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου, μαζί με μέλη της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης στο συγκεκριμένο κατάστημα για να συζητήσει με τους εργαζόμενους και να ενημερωθεί από τους υπεύθυνους.

«Ατύχημα» και στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Σοβαρά τραυματίστηκε επίσης εργάτης την περασμένη Τρίτη στο Μετρό Θεσσαλονίκης την ώρα της δουλειάς μέσα στο τούνελ, στο σκάμμα Πατρικίου, όπου έσπασε το χέρι του και ράγισε το πόδι του.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης θυμίζει ότι είχε προειδοποιήσει καιρό πριν και είχε επανειλημμένα καταγγείλει πως τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, η εντατικοποίηση της εργασίας, με συνεχή 10ωρα και 6ήμερα, και η υποστελέχωση οδηγούν σε εργατικά «ατυχήματα».

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο κλάδος μας πέρυσι μέτραγε 1 νεκρό κάθε 5 μέρες. Εκατοντάδες σακατεμένους.

Εργαζόμαστε σε ένα έργο, το Μετρό, που μετρά ήδη 3 νεκρούς και δεκάδες σακατεμένους, ενώ οι εργολαβικές εταιρείες αλλά και η ανάδοχος εταιρεία έχουν θησαυρίσει τόσα χρόνια από το αίμα μας, αλλά και από τα λεφτά των πολιτών της πόλης και όλης της χώρας.

Εμείς δουλεύουμε 10ωρα και 12ωρα, 6ήμερη εργασία και πολλές φορές σε βάρδιες, πρωί - απόγευμα. Με απλήρωτες υπερωρίες, με μειώσεις στα μεροκάματα».

Και απαιτεί μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, προσλήψεις για την κάλυψη πάγιων θέσεων εργασίας, εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης, 5ήμερο - 7ωρο.

Μαφιόζικη εμπρηστική επίθεση σε Επιθεώρηση Εργασίας για εκφοβισμό

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για να διερευνηθούν πιθανά επιχειρηματικά συμφέροντα

Κατεστραμμένη η είσοδος από την επίθεση
Κατεστραμμένη η είσοδος από την επίθεση
Εμπρηστική επίθεση δέχτηκαν περίπου στις 3 τα ξημερώματα χτες τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας στα Ανω Λιόσια, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων στην Επιθεώρηση και κατά συνέπεια την παρεμπόδιση του έργου τους, που είναι ο έλεγχος των συνθηκών εργασίας. Η επίθεση έγινε από αγνώστους, επιβαίνοντες σε δίκυκλο όχημα, οι οποίοι έσπασαν την τζαμαρία της εισόδου και πέταξαν μολότοφ στο εσωτερικό του κτιρίου, προφανώς για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων που όπως φαίνεται «θίχτηκαν» από τη δουλειά των επιθεωρητών.

Την επίθεση καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος αναφέρει πως ένα σημαντικό μέρος του κτιρίου καταστράφηκε και δηλώνει «σε αυτά τα θρασύδειλα στοιχεία και σε όσους κρύβονται πίσω τους ότι δεν θα μας εκφοβίσουν». Ο Σύλλογος απαιτεί να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των επιθεωρητών, με βάση προτάσεις που έχει επανειλημμένα καταθέσει.

Απαιτεί επίσης «να βρεθούν και να τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την εγκληματική ενέργεια. Η απάντησή μας θα είναι συλλογική».

Την επίθεση καταδικάζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επιθεωρητών Εργασίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, εξοργιστική είναι η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που όχι μόνο δεν καταδίκασαν την επίθεση αλλά ούτε καν αναφέρθηκαν σε αυτήν. Αρκέστηκαν σε μια ανάρτηση στο site της Επιθεώρησης, που λέει ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα μείνει κλειστό, χωρίς να αναφέρει τον λόγο!

Ερώτηση του ΚΚΕ για την επίθεση

Τη διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων της Επιθεώρησης Εργασίας από εγκληματικές ενέργειες, όπως αυτή στις 13 Απρίλη στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Ανω Λιοσίων, απαιτούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή, λίγες ώρες μετά την επίθεση, προς τους υπουργούς Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη.

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

«Στις 13 του Απρίλη», σημειώνεται στην Ερώτηση, «το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Ανω Λιοσίων δέχτηκε μαφιόζικη εμπρηστική επίθεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο χώρος όπου στεγάζεται η Υπηρεσία. Η επίθεση αυτή έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους της Επιθεώρησης. Στοχεύει να δώσει το μήνυμα "μην τα βάζετε με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, γιατί θα μπλέξετε". Μάλιστα, έχει προηγηθεί πριν από λίγες μέρες άλλη μία μαφιόζικη επίθεση, σε αρχαιολόγο που είχε στην αρμοδιότητά του υποθέσεις που αφορούν τη Μύκονο.

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να εντοπίσει τους φυσικούς και κυρίως τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της απαράδεκτης εγκληματικής ενέργειας. Οφείλει να λάβει εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορούν οι επιθεωρητές Εργασίας να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους. Να στελεχώσει εδώ και τώρα τα Τμήματα της Επιθεώρησης με επαρκές προσωπικό, καθώς οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της Επιθεώρησης καταγγέλλουν εδώ και μήνες ότι υπάρχει δραματική υποστελέχωση. Να θωρακίσει τους επιθεωρητές από κάθε είδους πιέσεις, να τους εξασφαλίσει νομική προστασία από κακόβουλες πρακτικές. Να διασφαλιστεί θεσμικά ότι δεν μπορούν οι επιθεωρητές να μετακινούνται αυθαίρετα από Υπηρεσία σε Υπηρεσία, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες των σωματείων τους φέτος τα Χριστούγεννα η διοίκηση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής εξαπέλυσε πογκρόμ δυσμενών μετακινήσεων.

Η συγκεκριμένη Υπηρεσία, όπως και τα περισσότερα Τμήματα της Επιθεώρησης, δεν έχει καμία φύλαξη. Ακόμα και το κεντρικό κτίριο της Επιθεώρησης φυλάσσεται από εργολαβικές εταιρείες. Μάλιστα, πριν μερικούς μήνες οι επιθεωρητές Εργασίας κλήθηκαν να φυλάνε οι ίδιοι σε βάρδιες το κεντρικό κτίριο της Αγησιλάου, καθώς έληξε η σύμβαση που είχε συναφθεί με την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές εκθέτουν τους εργαζόμενους της Επιθεώρησης σε σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλειά τους».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς πρώτον, σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει ώστε να εντοπιστούν οι δράστες του εμπρησμού και κυρίως αυτοί που βρίσκονται από πίσω τους, δεύτερον, αν έχει γίνει έρευνα από τις αρμόδιες αρχές στις υποθέσεις που χειρίζονταν οι επιθεωρητές αυτήν την περίοδο και ειδικά σε εκείνες όπου επέβαλαν υψηλά διοικητικά πρόστιμα, και τρίτον, τι μέτρα έχουν λάβει ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων της Επιθεώρησης Εργασίας από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες.

Πάνω από τέσσερις μήνες απλήρωτη εργαζόμενη στην Επιθεώρηση Εργασίας!

Πάνω από τέσσερις μήνες παραμένει απλήρωτη εργαζόμενη στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ελευσίνας, δηλαδή στην υπηρεσία που έχει αρμοδιότητα να ...αντιμετωπίζει φαινόμενα όπως η μη καταβολή αποδοχών!

Η εργαζόμενη είχε προσληφθεί μέσω των προγραμμάτων «stage» το 2007, και το 2010 κέρδισε δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε την εργασιακή της σχέση ως Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Ομως, εδώ και 13 χρόνια παραμένει σε καθεστώς αβεβαιότητας περιμένοντας να εκδικαστεί η έφεση που έχει κάνει το Δημόσιο.

Για το ζήτημα αυτό ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο που προέβλεπε λύση στο πρόβλημα, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

Καταγγελία για την απλήρωτη εργαζόμενη έχει κάνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος καλεί τον διοικητή της Επιθεώρησης «να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να λυθεί οριστικά και μόνιμα το πρόβλημα», ενώ τονίζει ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχει συναδέλφισσα που εργάζεται από το 2007 στην Υπηρεσία μας και να μην έχει θέση στο οργανόγραμμα, να μην της αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία της, να μην έχει λάβει ούτε μία αύξηση όλα αυτά τα χρόνια, όταν μάλιστα αποτελεί την μοναδική διοικητική υπάλληλο στη γραμματεία του συγκεκριμένου τμήματος! Επιπλέον, δεν συμμετέχει ούτε στα συνεργεία ελέγχου και υπερωριών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ