ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Να σταματήσει τώρα κάθε πειθαρχική δίωξη κατά φοιτητών!

Νέα κινητοποίηση σήμερα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ενάντια στις διώξεις κατά του προέδρου και του αντιπροέδρου του αντίστοιχου ΦΣ

Να σταματήσει τώρα κάθε συνδικαλιστική και πειθαρχική δίωξη κατά του προέδρου και του αντιπροέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, απαιτούν με νέα κινητοποίησή τους, σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 π.μ. στο Τμήμα, Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρόκειται για συνέχεια των δράσεών τους τόσο πριν το κλείσιμο των σχολών για τις γιορτές του Πάσχα, όσο και χτες, κατά της απαράδεκτης δίωξης που άσκησε ο πρόεδρος του Τμήματος στους φοιτητές, επειδή υπερασπίστηκαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους να κινητοποιηθούν για το έγκλημα στα Τέμπη.

Χτες, εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «στο πρόσωπο των δύο διωκόμενων φοιτητών διώκονται οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της χώρας και απαίτησαν, το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί». Τόνισαν ότι οι διώξεις αποτελούν προσβολή απέναντι στους νεκρούς των Τεμπών, ορισμένοι εκ των οποίων φοιτούσαν και στο συγκεκριμένο τμήμα, στις οικογένειές τους, κάθε νεολαίο.

Οχι στις ποινές και τις απειλές

Την ίδια στιγμή, δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα καταδικάζουν την απαράδεκτη συνδικαλιστική δίωξη φοιτητών στην Πάτρα, με τις αποφάσεις να πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

«Αντί για τους ενόχους της τραγωδίας, η κυβέρνηση κυνηγάει τους φοιτητές που διαδήλωσαν! Μετά τις υποκριτικές συγγνώμες, έρχονται οι ποινές και οι απειλές!», αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά μετά τη χούντα προχωρούν οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων των φοιτητών για τις δίκαιες κινητοποιήσεις και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης ενός συλλόγου!».

Ακόμα, σημειώνουν πως «έχουν τεράστιες ευθύνες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, που με πρωτοφανή μεθόδευση προχωρούν σε αυτή την άθλια και ντροπιαστική ενέργεια, πατώντας πάνω στο απαράδεκτο νομικό πλαίσιο της κυβέρνησης! Η στάση τους στρέφεται ενάντια σε κάθε ακαδημαϊκή ελευθερία, στη συλλογική έκφραση και δράση!» και υπογραμμίζουν: «Αποδεικνύεται ότι ο νέος νόμος - πλαίσιο, οι πειθαρχικές διώξεις δεν έρχονται να αντιμετωπίσουν την "ανομία" στα πανεπιστήμια, αλλά να χτυπήσουν τα δικαιώματα των φοιτητών, τη συλλογική διεκδίκηση, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου! Αντί να ασχολούνται με τα προβλήματα στις σπουδές μας, με την υποβάθμιση των πτυχίων μας, στήνουν πειθαρχικά συμβούλια!».

Ν. Καραθανασόπουλος: «Φοβούνται τη λαϊκή οργή!»

Σε δήλωσή του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, επεσήμανε:

«Αυτό που φοβούνται είναι η λαϊκή οργή, η οργανωμένη αποφασιστική πάλη του λαού και της νέας γενιάς. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να την αντιμετωπίσουν με τη βία και την καταστολή, με απειλές και τρομοκρατία.

Οπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ζηλεύοντας άλλες εποχές, κάλεσε σε απολογία, με στόχο την πειθαρχική δίωξη, τους εκλεγμένους πρόεδρο και αντιπρόεδρο του αντίστοιχου φοιτητικού συλλόγου, επειδή τόλμησαν να οργανώσουν τον αγώνα και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του Συλλόγου τους, για να αποδοθούν οι ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Μάλιστα, με την σιωπηρή ανοχή του πρύτανη της Πάτρας.

Αξιοποιώντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον "εσωτερικό κανονισμό" που εισήγαγε στα πανεπιστήμια, πλαίσιο που το πήγε ένα βήμα παρακάτω η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, αξιοποιώντας τον "εσωτερικό κανονισμό", έφερε τις πειθαρχικές διώξεις.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να ζητάει από τους φοιτητές δηλώσεις μετάνοιας, ότι δηλαδή δεν θα το ξανακάνουν, για να σταματήσει τη δίωξη. Βεβαίως και πήρε τη δέουσα απάντηση, ότι δηλώσεις δεν κάνουμε, θα οργανώσουμε τον αγώνα των φοιτητών για να καταδικαστούν οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες και να ακυρώσουν τις όποιες διώξεις. Αφού "σπέρνει ανέμους, θα θερίσει... θύελλες". Οι φοιτητές θα νικήσουν».

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, που χτες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους φοιτητές, σημειώνοντας την αντίθεση της δημοτικής αρχής στις διώξεις.

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν επίσης το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), εργατικά σωματεία και λαϊκοί φορείς της πόλης.

Την πρωτοφανή συνδικαλιστική δίωξη των φοιτητών καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΠΘ
Κινητοποίηση ενάντια στην περικοπή μερίδων φαγητού

Κινητοποίηση στην Πανεπιστημιακή Λέσχη του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι φοιτητές του Ιδρύματος, μετά από κάλεσμα των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», απαιτώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση περικοπής των μερίδων φαγητού στη Λέσχη.

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν από την εργολαβία της Λέσχης για την απαράδεκτη απόφαση με την οποία μειώνονται οι μερίδες φαγητού από περίπου 6.000 σε μόλις 2.900 και επιβάλλεται έλεγχος εισόδου στη Λέσχη, ενώ παράλληλα απολύονται και 5 εργαζόμενοι.

Με πανό στο οποίο αναγραφόταν «Δωρεάν αναβαθμισμένη σίτιση για όλους! Αύξηση των μερίδων στη Λεσχη, επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων», οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα και μοίρασαν ανακοινώσεις έξω από τη Λέσχη, ξεκαθαρίζοντας ότι όπως μπλόκαραν αγωνιστικά αντίστοιχη προσπάθεια πέρυσι στη Λέσχη του ΑΠΘ, έτσι θα πράξουν και φέτος, με όπλα την πείρα τους και τους συλλόγους τους.

Οπως τόνισε η Κωνσταντίνα Ξυνή, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, η νέα επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών έρχεται την ίδια ώρα που η ακρίβεια τσακίζει τα εισοδήματα των οικογενειών χιλιάδων φοιτητών, αναγκάζοντας αρκετούς να εργάζονται ακόμα και από το 1ο έτος σπουδών, ενώ το ζήτημα της αναβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας είναι πιο σημαντικό από ποτέ. «Αυτό το πανεπιστήμιο μας προβάλλουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα πανεπιστήμια ότι είναι το σύγχρονο και ευρωπαϊκό, αυτό με την τσακισμένη φοιτητική μέριμνα», επεσήμανε, για να προσθέσει ότι οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι και φέτος να μην επιτρέψουν να περάσουν αυτά τα σχέδια.

Οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ διεκδικούν:

- Δωρεάν και αναβαθμισμένη σίτιση για όλους τους φοιτητές.

- Αύξηση των μερίδων του φαγητού.

- Εξω η εργολαβία από τη Λέσχη. Κανέναν έλεγχο, που θα αξιοποιηθεί για επιβολή αντιτίμου στη σίτιση.

- Επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, με πλήρη δικαιώματα.

- Αύξηση του προσωπικού.

Φεστιβάλ Πολιτισμού στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας

Φεστιβάλ Πολιτισμού διοργανώνουν οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον Φοιτητικό Σύλλογο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας αύριο Πέμπτη.

Στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Οι αγώνες είναι η Τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του». Θα μιλήσουν οι:

- Νατάσσα Μποφίλιου, ερμηνεύτρια και πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών.

- Χρύσα Κατσαρίνη, stand up comedian.

- Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τη Μιρέλα Πάχου και φοιτητικά συγκροτήματα.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΚΣ ΣΤΟ ΠΔΜ
Καταγγέλλουν απειλές εναντίον προέδρου φοιτητικού συλλόγου

Τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους της Κοζάνης, καθώς τη Δευτέρα εργαζόμενοι της υπηρεσίας ασφάλειας του Πανεπιστημίου στη ΖΕΠ, στην Κοζάνη, απομάκρυναν πανό και αφίσες που ενημέρωναν για τις φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη.

Μάλιστα ο υπεύθυνος της υπηρεσίας προχώρησε σε απαράδεκτη απειλή κατά του προέδρου του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, λέγοντας ότι θα του απαγορευτεί η είσοδος στον χώρο του Πανεπιστημίου λόγω της ανάρτησης του πανό.

«Αυτό δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, έρχεται να προστεθεί στο απαράδεκτο πειθαρχικό συναδέλφων μας στην Πάτρα», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» και καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να ρίξουν στο κενό αυτές τις απειλές. «Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης ιδεών, είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα να εκφράζουμε τη γνώμη μας και κανένας δεν μπορεί να μας το στερήσει αυτό. Είναι δικαίωμα των εκλεγμένων στο ΔΣ του ΦΣ να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους για τη δραστηριότητα των ΦΣ. Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές μας διαδικασίες», προσθέτει η ανακοίνωση.

Επίσης, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» προχώρησαν σε παρέμβαση στον πρόεδρο του Τμήματος και στον κοσμήτορα της Σχολής, κατά την οποία υπήρξε δέσμευση για την εξασφάλιση συγκεκριμένου χώρου για τις ανάγκες του Φοιτητικού Συλλόγου εντός της Σχολής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ