ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η οργανωμένη κυβερνητική επίθεση εναντίον του ΚΚ

Την κλιμάκωση της οργανωμένης επιχείρησης της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας και του κυβερνώντος κόμματος PSUV εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (ΚΚΒ), με στόχο «να προετοιμάσει το έδαφος για την εκτέλεση ενός σχεδίου επέμβασης και επίθεσης» εναντίον του, καταγγέλλει το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΒ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΒ ετοίμασε έναν λεπτομερή φάκελο ο οποίος αναρτήθηκε στον κόμβο του «SolidNet», αποτυπώνοντας απτά αυτό το προκλητικό κυβερνητικό σχέδιο, και καλεί τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Οπως καταγγέλλει, παραθέτοντας μια σειρά χαρακτηριστικά αποδεικτικά στοιχεία, το κυβερνών κόμμα έχει χρηματοδοτήσει μια ομάδα μισθοφόρων που στρατολογήθηκαν από τις τάξεις του ίδιου του PSUV και συμμάχων του, αξιοποιώντας και ελάχιστα πρώην μέλη του ΚΚΒ, για να στήσει μια ψευδή συνωμοσία περί υποτιθέμενης «διάσπασης» του ΚΚΒ, για να δικαιολογήσουν μια δικαστική ενέργεια που θα τους επιτρέψει να αρπάξουν τα σύμβολα και τη νομική προσωπικότητα του ΚΚ Βενεζουέλας.

Οπως τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΒ, η κυβέρνηση «με τη μεγαλύτερη αναίδεια και κατάχρηση εξουσίας, διάθεση δημοσίων πόρων, χρήση θεσμών της κυβέρνησης, χρησιμοποιεί δημόσια μέσα ενημέρωσης και δίνει όλες τις εξουσίες του κράτους στην υπηρεσία του σχεδίου του να επιτεθεί στο ΚΚΒ. Η αντιδραστική στροφή που έχει πάρει το PSUV στην οικονομική διαχείριση της χώρας, έχει την έκφρασή της στο πολιτικό πεδίο, με αυτή την επίθεση κατά των πολιτικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων και του ΚΚΒ, ως κόμματος της εργατικής τάξης της Βενεζουέλας.

Η βέβαιη πιθανότητα ότι το ΚΚΒ θα βγει εκτός νόμου γιορτάζεται από τα συμβιβασμένα συνδικάτα, επιχειρήσεις, τα ακροδεξιά κόμματα και τον ιμπεριαλισμό. Και αυτό γιατί είμαστε μπροστά σε ένα πολύ επικίνδυνο βήμα υποβάθμισης των δημοκρατικών ελευθεριών, που θα ανοίξει δυνατότητες για μια πιο βίαιη επίθεση του κεφαλαίου κατά των δημοκρατικών, πολιτικών, κοινωνικών δικαιωμάτων και συνδικάτων της εργατικής τάξης στο σύνολό της.

Γι' αυτό κάνουμε έκκληση στη διεθνή αλληλεγγύη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και των επαναστατικών δυνάμεων του κόσμου. Είμαστε ακόμη σε χρόνο για να σταματήσουμε αυτή την παράνομη δράση. Η διεθνής αλληλεγγύη έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την ηγεσία του PSUV να μην πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση κατά του ΚΚΒ».

Αποκαλυπτικές καταγγελίες από το ΚΚ Βενεζουέλας

Στον σχετικό φάκελο καταγράφεται η κλιμάκωση του αντικομμουνιστικού σχεδίου, από το 2019 μέχρι σήμερα, από όταν δηλαδή το ΚΚΒ αποφάσισε να μη στηρίζει την κυβέρνηση γιατί εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική.

Το κυβερνητικό σχέδιο ξεκίνησε με συκοφαντική επίθεση στους κομμουνιστές, ως δήθεν «χρηματοδοτούμενους από τις ΗΠΑ» - κατηγορία που μπορεί να συνδεθεί με μέτρα καταστολής - ενώ το τελευταίο διάστημα έχει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο περί δήθεν αντίθεσης της βάσης του Κόμματος με την ηγεσία του.

Το σχέδιο αυτό ξεκίνησε με το «βάφτισμα» μελών του PSUV ως... «διαφωνούντων μελών του ΚΚΒ», την παρουσίαση τέτοιων ομάδων με καπηλεία των συμβόλων του ΚΚΒ σε κυβερνητικές συγκεντρώσεις, την οργάνωση συνεντεύξεων Τύπου και συσκέψεων για τη λεγόμενη «διάσωση του PCV» στις επαρχίες Μόναγκας και Τάτσιρα... Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούνται και ορισμένες ελάχιστες περιπτώσεις πρώην μελών του PCV, όπως του περιφερειακού στελέχους Ερνι Πάρα, που διαγράφτηκαν το 2021 γιατί δεν εφάρμοσαν τις συλλογικές αποφάσεις του Κόμματος για μη στήριξη των υποψηφίων της κυβέρνησης και οργανωμένη αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μαδούρο.

Το τελευταίο τέτοιο περιστατικό που δείχνει την κλιμάκωση της επίθεσης σημειώθηκε στις 15 Απρίλη, με τη συνέντευξη του Ε. Πάρα, όπου πρωτοστάτησαν ως... «μέλη του ΚΚΒ» εξακριβωμένα μέλη και στελέχη του PSUV, κρατικοί υπάλληλοι. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Γκρισέλντι Ερέρα, υψηλόβαθμου στελέχους του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) και του κυβερνείου της Μόναγκας, όπως και άλλων ατόμων σε διατεταγμένη υπηρεσία, που ποτέ δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το ΚΚΒ και τώρα εμφανίζονται ως δήθεν μέλη του, που θέλουν τη «διάσωσή» του.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες «αντιτρομοκρατικές» συλλήψεις Κούρδων λίγο πριν τις εκλογές

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι συνελήφθησαν χτες στην Τουρκία στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα, με τις αρχές να κάνουν λόγο για συλλήψεις ατόμων που φέρεται να συνδέονται με το ΡΚΚ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Η μεγάλη επιχείρηση έγινε ταυτόχρονα σε 21 επαρχίες της χώρας, σε πολλές από τις οποίες πλειοψηφούν οι Κούρδοι και όπου το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP έχει σημαντικές δυνάμεις.

Εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι έλεγχοι και οι συλλήψεις ήταν «πρωτοφανούς κλίμακας», προσθέτοντας ότι στους δικηγόρους των συλληφθέντων απαγορεύτηκε οποιαδήποτε επαφή με τους πελάτες τους.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται πολλοί δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, καθώς και στελέχη του HDP. Μεταξύ άλλων στο στόχαστρο βρέθηκαν συντάκτες του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων «Mezopotamia», ενώ φορείς της περιοχής έκαναν λόγο για «απόπειρα εκφοβισμού των Κούρδων ψηφοφόρων».

Το κρατικό δίκτυο TRT μετέδωσε ότι οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για χρηματοδότηση του PKK και για στρατολόγηση νέων μελών σε αυτό.

Σε ανακοίνωσή του, το HDP κατήγγειλε «επιχείρηση κλοπής της κάλπης και της λαϊκής βούλησης» και μίλησε για «πανικό» της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών. Ο πρώην συμπρόεδρος του κόμματος, Σ. Ντεμιρτάς - που είναι φυλακισμένος ως ένοχος για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση» και «συνωμοσία κατά του κράτους» - σχολίασε ότι «δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την έλευση της ειρήνης, της ευημερίας και της δημοκρατίας».

Το HDP - που στις βουλευτικές εκλογές του 2018 ήρθε τρίτο με 11,7% - θεωρείται βασικός ρυθμιστής για τις εκλογές, ειδικά μετά την απόφαση της ηγεσίας του να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο πρόεδρο, προσφέροντας κατά πολλούς σιωπηρή στήριξη στον Κ. Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται από την «Εθνική Συμμαχία» (πρωτοστατούν το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το φιλελεύθερο IYI και άλλα κόμματα που ίδρυσαν πρώην στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ), απέναντι στον νυν Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

ΣΥΡΙΑ
Παζάρια για «εξομάλυνση» των σχέσεων Δαμασκού - Αγκυρας

Στη Μόσχα συναντήθηκαν χτες οι υπουργοί Αμυνας και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας στο πλαίσιο διεργασιών και παζαριών που κινεί το Κρεμλίνο για την «εξομάλυνση» των συρο-τουρκικών σχέσεων.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε «πρακτικά βήματα ενίσχυσης της ασφάλειας στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία και στην εξομάλυνση των συρο-τουρκικών σχέσεων».

Αντίστοιχη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι στην τετραμερή σύνοδο συζητήθηκαν «συγκεκριμένα βήματα» για την εξομάλυνση των σχέσεων Δαμασκού - Αγκυρας, αλλά και ο αγώνας «κατά τρομοκρατικών οργανώσεων και όλων των εξτρεμιστικών ομάδων στο συριακό έδαφος», διατύπωση που χρησιμοποιεί συνήθως η Αγκυρα απέναντι σε ένοπλες κουρδικές οργανώσεις της Συρίας (όπως το YPG SDF) που θεωρεί «παρακλάδια» του ΡΚΚ.

Αντίθετα, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως στην τετραμερή σύνοδο της Μόσχας συζητήθηκαν «η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος και η εφαρμογή της συμφωνίας για τον διεθνή οδικό άξονα Μ4».

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του πάντως ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ανέφερε ότι «μια έξοδος της Τουρκίας από την περιοχή θα δημιουργούσε κενό εξουσίας που θα έσπευδαν να καλύψουν οι τρομοκράτες».

ΗΠΑ
Υποψηφιότητα Μπάιντεν για νέα προεδρική θητεία

Την υποψηφιότητά του για επανεκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024 ανακοίνωσε επίσημα χτες ο 80χρονος Πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, ενώ μαζί του θα είναι ξανά υποψήφια για την αντιπροεδρία η νυν αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις.

Στο πρώτο επίσημο προεκλογικό σποτ που δημοσιοποιήθηκε χτες, η καμπάνια των Δημοκρατικών επιχειρεί να «αναστήσει» κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τους Ρεπουμπλικάνους και τον «εξτρεμισμό» τους.

«Το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι εάν τα επόμενα χρόνια θα έχουμε περισσότερη ή λιγότερη ελευθερία. Περισσότερα δικαιώματα ή λιγότερα δικαιώματα», αναφέρει ο Μπάιντεν στο βίντεο, την ώρα που η κυβέρνησή του συνέχισε και κλιμάκωσε την αντιλαϊκή επίθεση για τη θωράκιση των αμερικανικών μονοπωλίων, ενώ «πετσόκοψε» ακόμα και αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα και στοιχειώδη μέτρα που υπόσχονταν προεκλογικά στους εργαζόμενους και τον λαό (όπως για το κατώτατο ωρομίσθιο στα 15 δολάρια ή για την πληρωμένη άδεια μητρότητας και την πληρωμένη αναρρωτική άδεια που δεν ισχύουν στις ΗΠΑ...).

Κι ενώ ως πιθανότερο σενάριο για τις εκλογές του 2024 θεωρείται η «επανάληψη» της αναμέτρησης του 80χρονου Μπάιντεν με τον 76χρονο πρώην Πρόεδρο Ντ. Τραμπ - εκ νέου υποψήφιος και φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων - είναι χαρακτηριστική η δυσαρέσκεια που εκφράζουν ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων.

Σε δημοσκόπηση της «Reuters/Ipsos», το 44% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να επιδιώξει μια δεύτερη θητεία, ενώ το 34% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Νόμος οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τη συνοριοφυλακή

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε χτες νόμο που επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να επαναπροωθούν μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Η Λιθουανία, η Πολωνία και η Λετονία έχουν αναφέρει από το 2021 μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορά τους από τη Λευκορωσία, κάνοντας λόγο για «υβριδικό πόλεμο» στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της ΕΕ με το Μινσκ.

Οι Λιθουανοί συνοριοφύλακες επαναπροωθούσαν ήδη μετανάστες βάσει ενός κυβερνητικού κανονισμού του Αυγούστου 2021, ο οποίος πλέον έγινε νόμος. Η νομοθεσία περιλαμβάνει προβλέψεις, βάσει των οποίων οι μετανάστες που συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα στη χώρα μπορούν να επαναπροωθούνται με απόφαση του τοπικού επικεφαλής των συνοριοφυλάκων, χωρίς να έχουν δυνατότητα έφεσης. Τυπικά, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να ζητούν άσυλο και απαγορεύεται άνθρωποι που έχουν ζητήσει άσυλο να επαναπροωθούνται σε μέρη όπου η ζωή ή η ευημερία τους τίθεται σε κίνδυνο.

«Σ' αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή: Πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και χρειαζόμαστε εργαλεία γι' αυτό», δήλωσε στο Κοινοβούλιο η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας.

Η Λιθουανία έχει ανεγείρει έναν φράχτη ύψους 4 μέτρων σε μήκος 550 χλμ., στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Σχεδόν 900 μετανάστες εισήλθαν και επαναπροωθήθηκαν φέτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ