ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Με απεργία απαίτησαν την κατάργηση του νόμου για τα Μουσεία

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες τα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού ενάντια στη μετατροπή των 5 μεγαλύτερων μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης) σε ΝΠΔΔ, αλλά και ενάντια στην προκλητική σύνθεση των ΔΣ των μουσείων από το υπουργείο Πολιτισμού, από την οποία μπορεί εύλογα να κατανοήσει κανείς ότι η πραγματική στόχευση αυτής της αλλαγής δεν είναι άλλη από τη βαθύτερη σύνδεση των μουσείων με τις επιχειρήσεις και την αγορά, αποσπώντας τα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, διατρανώνοντας ότι «ο Πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό». «Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα υπέρ της προστασίας των αρχαιοτήτων, υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Πολιτισμού με παράλληλη διεκδίκηση για ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εναντίον της κατάργησης της εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και εναντίον των κερδοσκοπικών ορέξεων των ιδιωτών», σημειωνόταν στην ανακοίνωση της ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ, η οποία διακινήθηκε στη συγκέντρωση.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας με το ΚΚΕ, η οποία σημείωσε ότι αυτό που γίνεται στα μουσεία «είναι ξεδιάντροπο, αντιλαϊκό, αντεργατικό και καταδικαστέο. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι το μοναδικό. Η πολιτική που συνδέει το Δημόσιο όλο και πιο βαθιά με τη λογική του κέρδους ήταν και είναι εδώ. Δυστυχώς αγγίζει τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και θα αγγίξει πιο πολύ και τον τομέα του Πολιτισμού. Για εμάς ο Πολιτισμός πρέπει να είναι λαϊκό αγαθό, να είναι προσβάσιμος. Ο Πολιτισμός συνδέεται με το παρελθόν, αλλά και το μέλλον που θέλουμε να έχουμε σε αυτή τη χώρα. Επομένως, ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχιστεί για να ακυρωθεί και αυτός ο νόμος, αλλά και η πολιτική που συνδέει βασικά αγαθά με τη λογική του κέρδους, με την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων Κρήτης έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, που εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη στον αγώνα των αρχαιολόγων ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού.
ΠΜΣ
Παρέμβαση στη Λυρική για τους μουσικούς που εργάζονται περαστασιακά σε παραγωγές της

«Οι Συμβάσεις είναι δικαίωμά μας. Θέλουμε να ζούμε από τη δουλειά μας». Με αυτό το σύνθημα, μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σ. Νιάρχος».

Ο ΠΜΣ πραγματοποίησε χθες παρέμβαση στο κοινό που παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της παράστασης «Μήδεια», ενημερώνοντάς τους ότι ο διευθυντής της Λυρικής «αρνείται πεισματικά να συζητήσει με το Σωματείο μας όρους αμοιβής και εργασίας για τους δεκάδες μουσικούς που εργάζονται περιστασιακά σε παραγωγές της Λυρικής».

«Διεκδικούμε τη δυνατότητά μας να ζήσουμε από την Τέχνη μας, η οποία απαιτεί πολύχρονη προσπάθεια και αφιέρωση. Σε μία παραγωγή πολυδιαφημισμένη και πολυδάπανη, καταγγέλλουμε τη φτωχοποίηση που επιφυλάσσουν για την πλειονότητα των καλλιτεχνών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΠΜΣ.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟΥ
«Πήγαμε για οπαδικό επεισόδιο»

Με τις απολογίες των 12 κατηγορουμένων συνεχίζεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, φίλαθλου του Αρη, και τον τραυματισμό δύο φίλων του. Χθες απολογήθηκε ο πρώτος κατηγορούμενος, ο οποίος ανέφερε ότι είναι οπαδός του ΠΑΟΚ και ότι από νωρίς βρέθηκε στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας («Παλατάκι»), όπου παρακολούθησε αγώνα βόλεϊ της ομάδας του. Μετά την αναμέτρηση επέστρεψε στον σύνδεσμο. «Υπήρχε η συζήτηση ότι κάτι έγινε στο Ωραιόκαστρο και ότι κάποιοι κυνήγησαν κάποιους δικούς μας. Συζητήσαμε να πάμε προς τη Χαριλάου να κάνουμε οπαδικό επεισόδιο. Να κυνηγήσουμε, να χτυπήσουμε κάποιον, αλλά όχι να γίνει αυτό που έγινε. Ετσι μας ήρθε εκείνη τη στιγμή. Ηταν απόφαση όλων», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι κάποιους από τους υπόλοιπους 11 τους γνώριζε παραπάνω, άλλους λιγότερο, ενώ τον τελευταίο καθόλου.

Ερωτηθείς τι όπλα είχαν μαζί τους, απάντησε πως «καθένας πήρε μαζί του ό,τι ήθελε» και πως ο ίδιος ήταν άοπλος. Διέκρινε τον ένατο κατηγορούμενο να κρατάει ένα δρεπάνι, τον ενδέκατο ένα στειλιάρι, τον δεύτερο ένα μαχαίρι και τον τρίτο ένα σφυρί. Περιγράφοντας τη στιγμή που εντόπισαν την παρέα του Αλκη, είπε: «Κατέβηκαν τρία άτομα από το αμάξι μου και πήγανε προς το σημείο. Εγώ δεν κατέβηκα, περίμενα να δω τι θα γίνει. Από το πίσω αμάξι δεν κατέβηκε κανένας. Μετά ήρθαν άλλοι τρεις από το τρίτο αυτοκίνητο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Σώμα και απεξάρτηση»

Το βιβλίο «Σώμα και απεξάρτηση», του Παναγιώτη Γεωργάκα και της Μαρίας Ιωακειμίδου, παρουσιάστηκε σε μια ζεστή εκδήλωση γεμάτη γόνιμο διάλογο γύρω από τα αίτια και την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, σε συνδυασμό με τη σωματική θεραπεία, στο αμφιθέατρο της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Ο Παναγιώτης Γεωργάκας είναι ειδικός ψυχίατρος, ιδρυτής και τ. διευθυντής του ΠΕΘΕΑ «Αργώ» στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η Μαρία Ιωακειμίδου είναι ψυχολόγος και μεταξύ άλλων από το 2017 απασχολείται στο πρόγραμμα «Αργώ».

Το βιβλίο παρουσίασε ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πολιτικής Υγείας του ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης.

Για το βιβλίο μίλησε επίσης ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Τιμητική θέση είχαν συνεργάτες, μέλη και φίλοι του προγράμματος «Αργώ» που συνέβαλαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση της συγγραφής του βιβλίου.

***

Το βιβλίο «Σώμα και απεξάρτηση» προσπαθεί με εποικοδομητικό και ρεαλιστικό τρόπο να αναδείξει τον ψυχοσωματικό χαρακτήρα της εξάρτησης και να αποδείξει την αποτελεσματική συνδρομή του σώματος στην αντιμετώπισή της, με μια σύνθετη διάθεση που βασίζεται στο ιδιαίτερο ιδεολογικό στίγμα και στην απαντητική φιλοσοφία, που διατυπώθηκαν και εφαρμόστηκαν από το πρόγραμμα «Αργώ» του ΨΝΘ, μέσα στο οποίο γεννήθηκε και ανδρώθηκε η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Ο Ηλίας Κονδύλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «από το βιβλίο διαφαίνεται μια ευρύτερη προβληματική, την οποία δεν φιλοδοξούσε εξαρχής να πραγματευτεί το βιβλίο, αλλά προκύπτει εύλογα από τη μελέτη του, το ζήτημα του κοινωνικού καθορισμού της ψυχικής νόσου ή ευρύτερα της υγείας σε πληθυσμιακό επίπεδο και το πεπερασμένο όριο των όποιων θεραπευτικών παρεμβάσεων, φαρμακευτικών, ψυχοθεραπευτικών, αθλητικών, κατά μόνας ή συνδυασμένων, σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η απομάκρυνση από τις εξαρτήσεις σε πληθυσμιακό επίπεδο μπορεί να επέλθει και θα επέλθει μέσα από ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές οι οποίες θα θέσουν στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, εξαλείφοντας τις οικονομικές ανισότητες, εισάγοντας νέες μορφές κοινωνικής συμμετοχής και δημοκρατίας από τα κάτω, σε αρμονική και ισορροπημένη αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον, απαλλαγμένη από την εμπορευματική/κερδοσκοπική του υπερεκμετάλλευση και καταστροφή, η οποία πλέον θέτει υπαρξιακά ζητήματα για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το 1984 ξεκίνησε η επαφή μου με το ΚΕΘΕΑ. Το βιβλίο με κάλυψε όσον αφορά τον ορθολογισμό του. Μου άρεσε η φιλοσοφία και ο Αριστοτέλης ειδικότερα. Για όλα τα θέματα της συμπεριφοράς αλλά και για τις εξαρτήσεις βασικοί παράγοντες είναι τρεις: Σώμα, ψυχή και κοινωνία. Αν δεν προσεχθούν και οι τρεις αυτοί παράγοντες δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή προς το καλύτερο όσον αφορά την απεξάρτηση και αντίστροφα ως προς την εξάρτηση. Θεωρώ πολύτιμη την προσφορά των συγγραφέων και ευρύτερα τη συνεισφορά τους στον τομέα της απεξάρτησης».

Για το βιβλίο και την πρακτική εφαρμογή των μεθόδων που προτείνει μίλησαν επίσης οι συνεργάτιδες των συγγραφέων, Θεανώ Χατζούδη και Χριστίνα Βασιλείου, καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής και πιστοποιημένες σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας.

Πέθανε ο Χάρι Μπελαφόντε

Copyright 2023 The Associated

Από την κοιλιά της μητέρας ένιωθα την ανάγκη να πολεμήσω την αδικία, όπου την έβλεπα και με όποιον τρόπο μπορούσα...

Λόγια του ηθοποιού, μουσικού, αγωνιστή, υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χάρι Μπελαφόντε, ο οποίος πέθανε, χτες, σε ηλικία 96 ετών.

Γεννήθηκε στο Χάρλεμ το 1927. Εζησε για λίγα χρόνια στην Τζαμάικα πριν εγκατασταθεί στη Ν. Υόρκη. Απασχολήθηκε σε διάφορες δουλειές, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα υποκριτικής, με συμμαθητές τον Μάρλον Μπράντο και τον Γουόλτερ Ματάου.

Ξεκίνησε τις πρώτες του εμφανίσεις τραγουδώντας φολκ και τζαζ κομμάτια σε μαγαζιά και συναυλίες. Το δισκογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1954, όταν κυκλοφόρησε μια συλλογή παραδοσιακών λαϊκών τραγουδιών, ενώ το δεύτερο άλμπουμ του, «Belafonte», ήταν το πρώτο Νο 1 στο τσαρτ των άλμπουμ του Billboard τον Μάρτη του 1956. Η μεγάλη του, όμως, επιτυχία ήρθε την επόμενη χρονιά με το «Calypso». Το 1966 συναντήθηκε μουσικά με την Νάνα Μούσχουρη στον δίσκο «An Evening with Belafonte / Mouskouri», ο οποίος περιείχε ελληνικά τραγούδια, κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι.

Αξιοσημείωτες είναι και οι ερμηνείες του σε εργατικά τραγούδια και μπαλάντες. Η μεγάλη του επιτυχία του άνοιξε και τον δρόμο για τον κινηματογράφο καθιερώνοντάς τον, πρωταγωνιστή, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τους Αφροαμερικανούς. Από τη δεκαετία του 1950 ο Χάρι Μπελαφόντε παλεύει για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, ενώ συμμετείχε και στη μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον.

Δεν δίστασε να ασκήσει δριμεία κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση και για την εξωτερική της πολιτική. Αντιτάχθηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα - είχε συναντηθεί και με τον Φιντέλ Κάστρο -, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα κ.α. Τη δεκαετία του '80 συναντήθηκε με τον Νέλσον Μαντέλα, ηγέτη στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, και οργάνωσε εκστρατεία κατά της πείνας και του AIDS στην Αφρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ