ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ρουκέτες και όλμοι, μετά τον θάνατο Παλαιστίνιου απεργού πείνας

Από τις διαμαρτυρίες στην Δυτική Οχθη

Copyright 2023 The Associated

Από τις διαμαρτυρίες στην Δυτική Οχθη
Αναβρασμός επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας μετά τον θάνατο του 45χρονου Παλαιστίνιου στελέχους της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Χαντέρ Αντνάν, έπειτα από απεργία πείνας 87 ημερών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του στο Ισραήλ, υπό το πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», που σημαίνει φυλάκιση δίχως κατηγορίες ή δίκη.

Ο Αντνάν, πατέρας δύο παιδιών, είχε συλληφθεί για 12η (και τελευταία) φορά στις 5 Φλεβάρη 2023 δίχως κατηγορίες. Είχε κάνει άλλες έξι πολυήμερες απεργίες πείνας, ωστόσο αυτήν τη φορά οι κατοχικές αρχές με τον ακροδεξιό υπουργό «Εθνικής Ασφάλειας» Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ απέτρεψαν ακόμα και τη μεταφορά του απεργού πείνας στο νοσοκομείο, ώσπου βρέθηκε εντελώς αποδυναμωμένος και δίχως τις αισθήσεις του, χτες το πρωί, στο κελί της φυλακής και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί ο θάνατός του.

Λίγη ώρα αφού κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του, εκτοξεύθηκαν πάνω από 20 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, με εκπρόσωπο της «Ισλαμικής Τζιχάντ» να προειδοποιεί ότι οι κατοχικές αρχές θα πληρώσουν «το τίμημα αυτού του εγκλήματος», τονίζοντας: «Ο ελεύθερος ήρωας Χαντέρ Αντνάν έπεσε μάρτυρας εξαιτίας εγκλήματος που διαπράχθηκε από τον εχθρό μπροστά σε όλο τον κόσμο που εγκρίνει την αδικία και την τρομοκρατία, την προστατεύει και την καλύπτει... Η αντίσταση θα συνεχιστεί με δύναμη και αποφασιστικότητα».

Από τις ρουκέτες αυτές τραυματίστηκαν πέντε άτομα στο Σντερότ του Ισραήλ, καθώς το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» κατέρριψε μόνο τις τέσσερις από τις 22 ρουκέτες. Οι άλλες πέντε έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές του Σντερότ και οι περισσότερες στην ύπαιθρο.

Ισραηλινά αντίποινα

Λίγες ώρες μετά τις ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά άρματα μάχης εξαπέλυσαν βολές πυροβολικού στα παλαιστινιακά εδάφη. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την επίθεση, αναφέροντας ότι τανκς που έχουν λάβει θέσεις στον φράκτη από την άλλη πλευρά των συνόρων έβαλαν κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα, η «Ενωση Παλαιστίνιων Κρατουμένων» στη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» ότι ο Αντνάν «εκτελέστηκε εν ψυχρώ» από τις αρχές του Ισραήλ. Ο Καντούρα Φάρες, πρόεδρος της «Ενωσης Παλαιστίνιων Κρατουμένων», τόνισε πως πρόκειται για τον πρώτο φυλακισμένο που πεθαίνει εξαιτίας απεργίας πείνας μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια.

Την Παρασκευή, η σύζυγός του Ράντα Μούσα επιβεβαίωνε πως απέρριπτε «κάθε βοήθεια» και «κάθε ιατρική βοήθεια» από το Ισραήλ, ενώ χτες το πρωί, μετά τον θάνατο του συζύγου της, ζήτησε να μη χυθεί «ούτε μία σταγόνα αίμα» και να μην εκτοξευτούν ρουκέτες σαν αντίποινα...

Η είδηση του θανάτου του 45χρονου Παλαιστίνιου αγωνιστή σήμανε γενική απεργία σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη και πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Πρεσβείας

Η Παλαιστινιακή Πρεσβεία στην Αθήνα αναφερόμενη στον θάνατο του 45χρονου απεργού μετέφερε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «της Παλαιστίνης με την οποία καταδικάζονται σθεναρά τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν οι ισραηλινές αρχές κατοχής που οδήγησαν στο μαρτύριο του πολιτικού κρατούμενου Khader Adnan». Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καλεί επίσης τη Διεθνή Ερευνητική Επιτροπή να διερευνήσει «τις συνθήκες και τις λεπτομέρειες αυτού του εγκλήματος, που αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης δίωξης, απαγωγής, καταστολής και στέρησης δικαιωμάτων και ελευθεριών από το Ισραήλ, στις οποίες υπόκεινται οι ηρωικοί μας κρατούμενοι».

ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή επίθεση

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Δευτέρας νέα πυραυλική επίθεση στη Βόρεια Συρία, περίπου ένα 24ωρο πριν την έναρξη της διήμερης επίσημης που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στη Δαμασκό ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί για πρώτη φορά από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης το 2011.

Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον ενός Σύρου στρατιωτικού και τον τραυματισμό άλλων επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων δύο πολίτες. Προκλήθηκαν επίσης σοβαρές υλικές ζημιές στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι πτήσεις.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε αρκετούς από τους ισραηλινούς πυραύλους και τους κατέρριψε.

Το αεροδρόμιο στο Χαλέπι έγινε στόχος ισραηλινών πληγμάτων δυο φορές τον Μάρτιο. Η πρώτη επιδρομή (7 Μαρτίου) σκότωσε τρεις ανθρώπους, η δεύτερη (22 Μαρτίου) προκάλεσε υλικές ζημιές.

Από το 2011 το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη συριακή επικράτεια, στη συντριπτική πλειονότητά τους αεροπορικά εναντίον θέσεων των συριακών ενόπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιρανικών δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, αλλά σπανίως επιβεβαιώνει επίσημα τις επιθέσεις αυτές, ενώ διαμηνύει συχνά πως δεν θα επιτρέψει την επέκταση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.

ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Γρήγορες διαδικασίες για περισσότερους μετανάστες εκτός ασύλου

Νέες «ταχύρρυθμες» («fast track») διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου προσφύγων και μεταναστών μελετά η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς στις 11 Μάη εκπνέει η προθεσμία για το περιοριστικό καθεστώς ασύλου που είχε εφαρμόσει για πρώτη φορά ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την πανδημία.

Σε αυτές τις ταχύρρυθμες διαδικασίες υποβολής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου, οι περισσότεροι μετανάστες δεν καταφέρνουν να περάσουν το στάδιο της συνέντευξης ως αξιόπιστοι αιτούντες ασύλου, ενώ ακόμη λιγότεροι καταφέρουν να πάρουν άδεια ασύλου (λιγότεροι και από το 20%).

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, δήλωσε την Κυριακή ότι υπό το νέο ταχύρρυθμο πρόγραμμα εξέτασης αιτήσεων ασύλου, όσοι από τους ενήλικες που είναι υποψήφιοι δεν κριθεί πως τηρούν τις προϋποθέσεις, θα απελαύνονται σε μερικές μέρες ή λίγες βδομάδες. Διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους, αυτοί θα τίθενται υπό κράτηση και εντός 72 ωρών θα μεταφέρονται στις δομές υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, οι οποίες στη συνέχεια θα αναζητήσουν συγγενείς τους στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε ταχύρρυθμες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, χρησιμοποιώντας λόγους δημόσιας υγείας με αφορμή την πανδημία. Εκτοτε, τις επανάφερε με προεδρικό διάταγμα ο Μπάιντεν τον Φλεβάρη του 2021.

Το 2022 κατέκλυσαν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ πάνω από 2,4 εκατομμύρια μετανάστες, οι περισσότεροι από χώρες της Κεντρικής Αμερικής αλλά και από την Καραϊβική, την Αφρική, την Ουκρανία και αλλού.

ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Τζέφρι Χίντον, που θεωρείται από τους πρωτοπόρους της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε από την «Google», ώστε να μπορεί να μιλάει ελεύθερα για τους κινδύνους που ενέχει η τεχνολογία αυτή. «Παραιτήθηκα ώστε να μπορώ να μιλάω για τους κινδύνους από την AI χωρίς να πρέπει να σκεφτώ με ποιον τρόπο αυτό θα επηρεάσει την "Google"», έγραψε στο Twitter.

Ο ίδιος, δίνοντας συνέντευξη στους «New York Times», εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ικανότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να δημιουργεί πειστικές ψευδείς εικόνες και κείμενα, συνθέτοντας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι «δεν θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι αληθινό».

«Είναι δύσκολο να δει κάποιος πώς μπορεί να εμποδίσει τους κακόβουλους χρήστες από το να τη χρησιμοποιήσουν για αρνητικούς λόγους», σχολίασε. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε σύντομα να αντικαταστήσει το υπαλληλικό προσωπικό και να καταστεί μεγαλύτερος κίνδυνος, καθώς «μαθαίνει» νέες συμπεριφορές.

«Η ιδέα ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει εξυπνότερο από τον άνθρωπο... Λίγοι το πίστευαν. Αλλά οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ήταν μακρινό. Νόμιζα ότι θα γινόταν σε 30 με 50 χρόνια, ίσως και περισσότερα. Προφανώς πλέον δεν πιστεύω κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά ο Χίντον στους «NY Times».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αποκλείστηκαν αργά χτες βράδυ για ώρα τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μετά τη ρίψη φυσιγγίων όπλου στο έδαφος από έναν ύποπτο έξω από τη βασιλική κατοικία, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη. Ο συλληφθείς είχε στην κατοχή του και μία «ύποπτη» τσάντα και στη συνέχεια οι αρχές προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη, δίχως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Πυρκαγιά ξέσπασε τη Δευτέρα σε εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου στο Zhanazhol του Καζακστάν, με τους πυροσβέστες να συνεχίζουν και χτες να δίνουν μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο, δήλωσε η κυβέρνηση της περιοχής Aktobe. Τέσσερις εργαζόμενοι έχουν νοσηλευτεί με βαριά εγκαύματα στην εγκατάσταση που διαχειρίζεται η καζακική - κινεζική κοινοπραξία CNPC Aktobemunaigas.

ΜΙΝΕΑΠΟΛΙΣ.-- Ενοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκε χτες ο ένας από τους πρώην αστυνομικούς που ήταν παρόντες στη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που πέθανε από ασφυξία όταν ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν γονάτισε στον λαιμό του για να τον ακινητοποιήσει, τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολις. Ο Του Τάο ανέλαβε να κρατήσει σε απόσταση τους περαστικούς που διαμαρτύρονταν και προσπάθησαν να παρέμβουν όσο ο 45χρονος Φλόιντ ψυχορραγούσε. Ο Του Τάο είχε ήδη κριθεί ένοχος για «καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων» του θύματος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από το κοινοβούλιο του Λιβάνου να εκλέξει σύντομα Πρόεδρο στη χώρα «για να ενώσει τη χώρα και να εφαρμόσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να βγει από την κρίση η οικονομία». Κάλεσε επίσης τους Λιβανέζους πολιτικούς ηγέτες «να μην βάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και τις φιλοδοξίες τους πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και του λαού τους». Ο Λίβανος χρειάζεται πρόεδρο που δεν είναι «διεφθαρμένος», συνεχίζει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ. Υπογραμμίζεται ακόμη πως η λύση στην πολιτική και οικονομική κρίση στον Λίβανο δεν μπορεί παρά να προέλθει «από το εσωτερικό» της χώρας, όχι «από τη διεθνή κοινότητα».

Απεργία σεναριογράφων στις ΗΠΑ

Σε απεργία προχώρησαν χτες οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ στις ΗΠΑ, μέλη του συνδικάτου «Writers Guild of America» (WGA). Μεταξύ άλλων διεκδικούν ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις από τα πανίσχυρα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο, όπως και από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες υπηρεσιών κινηματογράφου «Walt Disney» και «Netflix», που βγάζουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από τον κόπο και την έμπνευσή τους.

Αρκετά από τα περίπου 11.500 μέλη του συνδικάτου με διαδικτυακές αναρτήσεις τους τόνισαν ότι το σωματείο τους υπάρχει εδώ και 90 χρόνια και «κάθε τρία χρόνια διαπραγματεύεται νέες συμβάσεις εργασίας, με ή χωρίς απεργία, και κάθε φορά νικάμε».

«Εάν μπορούσαν να κάνουν χωρίς εμάς, θα το έκαναν. Εάν μπορούσαν να μας διχάσουν, θα το έκαναν. Δεν μπορούν. Δεν θα το πετύχουν», ανέφεραν σε αναρτήσεις τους μέλη του συνδικάτου. Καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία επιχειρεί περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς που έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία των πλατφορμών ψυχαγωγίας, απαιτώντας συνεχή παραγωγή με χαμηλές αμοιβές, υπερεντατική εργασία, επισφαλείς συνθήκες εργασίας και ασφάλισης.

Το συνδικάτο WGA κατήγγειλε ότι η εργοδοσία έχει δημιουργήσει μία «οικονομία με το κομμάτι» (γνωστή και ως «gig economy»), με προσωρινές και επισφαλείς συμβάσεις εργασίας χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα.

Οι προηγούμενες μεγάλες απεργίες του συνδικάτου WGA το 2007 και το 2008 κράτησαν περίπου 100 μέρες, αναγκάζοντας τα μεγάλα δίκτυα να παίζουν επαναλήψεις επεισοδίων από σίριαλ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ