ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ τάζουν «ακλόνητη δέσμευση» στις Φιλιππίνες για τις «νέες προκλήσεις»

Από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του
«Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις και δεν θα σκεφτόμουν κανέναν καλύτερο εταίρο από σας (...) Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητες στη δέσμευσή μας για την άμυνα των Φιλιππίνων, περιλαμβανομένης της περιοχής της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (ΝΚΘ) και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων».

Τα παραπάνω - που «φωτογραφίζουν» χωρίς να αναφέρουν την αντιπαράθεση με την Κίνα - υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Φερντινάντ Μάρκος (γιο του πρώην δικτάτορα της ασιατικής χώρας), λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση διευρυμένων γυμνασίων των δύο χωρών στη ΝΚΘ.

Από τη μεριά του, ο Μάρκος είπε ότι η συμμαχία με την Ουάσιγκτον είναι ουσιώδους σημασίας και ότι ο Ειρηνικός «ίσως βρίσκεται στην πιο περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο αυτήν τη στιγμή». Μεταξύ άλλων δήλωσε «αποφασισμένος να σφυρηλατήσει μια ακόμη ισχυρότερη σχέση», ενώ πριν ακόμα αναχωρήσει από τη Μανίλα εμφάνισε τη διμερή συνεργασία «ως μέσο ειρήνης και ως καταλύτη ανάπτυξης στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και στον υπόλοιπο κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες, στη Μανίλα βρέθηκε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ενώ μετά και από απανωτές επισκέψεις πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν, ανανεώθηκε και επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο συμφωνία που διασφαλίζει «προνομιακή πρόσβαση» των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από βάσεις των Φιλιππίνων.

Ο Μάρκος - του οποίου οι επαφές στις ΗΠΑ ολοκληρώνονται αύριο - αναμενόταν να συζητήσει με τον Μπάιντεν και νέες πλευρές της «αμυντικής συνεργασίας» των δύο πλευρών. Ακόμα, αναμενόταν να συζητήσει για «ισχυρότερους δεσμούς» σε ένα «ευρύ φάσμα τομέων που δεν αφορούν μόνο τις ανησυχίες της εποχής μας», όπως η «επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια» και η «κλιματική αλλαγή». Επιπλέον, τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί και η προώθηση «μεγαλύτερης οικονομικής δέσμευσης» στον τομέα των ημιαγωγών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στη Μιανμάρ

Την ίδια ώρα, με φόντο την εντεινόμενη κινητικότητα των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό, αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO - συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, ενώ το φθινόπωρο μνημόνιο ένταξης υπέγραψε και το Ιράν), στην πόλη Πάνατζι της Ινδίας.

Προτού μεταβεί στην Ινδία, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Κιν Γκανγκ, θα έχει επαφές με το χουντικό καθεστώς της Μιανμάρ.

Τη Δευτέρα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ δέχτηκε στο Πεκίνο την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Νεολίν Χέιζερ. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», ο Κιν υποστήριξε ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ είναι σύνθετη και δεν υπάρχει «γρήγορη διευθέτηση» γι' αυτή, ενώ στάθηκε στην ανάγκη για «συνετή και πραγματιστική δράση». Από τη μεριά της, η Χέιζερ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είπε ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Μιανμάρ πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα τους, αλλά και ότι ο ΟΗΕ εκτιμά τον σημαντικό ρόλο της Κίνας, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να συνεχίσει να συμβάλλει στη σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ.

Επαφές των Ταλιμπάν με Κίνα - Πακιστάν

Την ίδια στιγμή, αναθερμαίνονται οι διεργασίες γύρω και από το Αφγανιστάν.

Οπως μετέδωσαν μια σειρά από διεθνή πρακτορεία, ο «υπηρεσιακός» ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Μαλαουί Αμίρ Καν Μουτάκι, πρόκειται να ταξιδέψει στο Ισλαμαμπάντ για να συναντήσει τους ομολόγους του από Πακιστάν και Κίνα. Η συνάντηση θα διαρκέσει από 6 μέχρι 9 Μάη.

Για τη συνάντηση έδωσε άδεια και ο ΟΗΕ (που έχει επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στον Μουτάκι).

Σημειωτέον, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναμενόταν να βρεθεί στην Ντόχα για μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση για το Αφγανιστάν, μαζί με ειδικούς απεσταλμένους διαφόρων χωρών, όπως Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ινδίας, Ιράν, Ιαπωνίας, Πακιστάν, Ρωσίας, Τουρκίας, ΗΠΑ κ.ά. Σε αυτή δεν επρόκειτο να πάρει μέρος αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν.


ΣΟΥΔΑΝ
Ξεπέρασαν τους 400.000 οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι

Συνεχίστηκαν χτες για 18η μέρα οι συγκρούσεις στο Σουδάν, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, καθώς και στην πρωτεύουσα της πολιτείας Δυτικό Νταρφούρ, Γκενέινα, με τους νεκρούς να ξεπερνούν επισήμως τους 520 και τους τραυματίες τους 4.600, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Στο φόντο των εντεινόμενων μαχών και των προηγούμενων απανωτών συμφωνιών εκεχειρίας που δεν τηρήθηκαν από τις αντιμαχόμενες πλευρές, το υπουργείο Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσε χτες συμφωνία παύσης πυρός διάρκειας 7 ημερών, που υποτίθεται πως θα τεθεί σε ισχύ από αύριο. Σχετικό ρεπορτάζ του σαουδαραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια» αναφέρει ότι η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά τη «διαμεσολαβητική» προσπάθεια του Νοτιοσουδανού Προέδρου, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίντ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε εκ νέου στην «καταστροφή» του συστήματος Υγείας του Σουδάν, που ήδη πριν από το ξέσπασμα των συγκρούσεων βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο Χαρτούμ λειτουργεί μόλις το 16% των δομών Υγείας με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικά υλικά και προσωπικό.

Ο Αμπντου Ντίενγκ, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Σουδάν, εκτίμησε ότι η σύγκρουση έχει μετατρέψει την ήδη υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση σε «πραγματική καταστροφή».

Την ίδια εκτίμηση έκανε χτες και ο Κενυάτης Πρόεδρος, Γ. Ρούτο, που δήλωσε ότι η κρίση στο Σουδάν έχει φτάσει σε «ένα καταστροφικό επίπεδο». Ο ίδιος ζήτησε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν «με ή χωρίς εκεχειρία», με αφορμή την άφιξη του επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μ. Γκρίφιθς, στο Ναϊρόμπι, που αναζητεί τρόπους αρωγής των εκατοντάδων χιλιάδων Σουδανών οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των σφοδρών συγκρούσεων.

Ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία του Κενυάτη Προέδρου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, με τον τελευταίο να διαβεβαιώνει για τη «στήριξη των ΗΠΑ» στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου «να τερματιστεί η σύγκρουση» και να διασφαλιστεί «η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς εμπόδια».

Οι πολίτες άλλων χωρών εξακολουθούν να φεύγουν από το Σουδάν, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι «περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι» θα αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπου ήδη κατευθύνονται οι πρόσφυγες, όπως η Αίγυπτος, το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ηδη, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες εκτιμάται ότι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, ενώ περισσότεροι από 334.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μετακινηθεί εντός της χώρας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οσοι μένουν πίσω είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε πόσιμο νερό, ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα, την ώρα που η θερμοκρασία στο Χαρτούμ ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ δήλωσε χτες ότι βρήκε, έπειτα από αποτίμηση κινδύνου που διενήργησε, ότι υπάρχει «μέτριος κίνδυνος» που να σχετίζεται με την κατάληψη εργαστηρίου δημόσιας υγείας στο Χαρτούμ από ένα από τα εμπόλεμα μέρη.

«Η κατάσταση και ο κίνδυνος εκτιμώνται ως μέτριοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Τ. Τζασάρεβιτς, προσθέτοντας ότι «αυτό συμβαίνει γιατί το εργαστήριο δεν μπορεί να παρέχει την κύρια λειτουργία του, που είναι η ανάλυση και τα διαγνωστικά μέσα, λόγω της έλλειψης καυσίμων και εκπαιδευμένου προσωπικού».


ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι «αντιτρομοκρατικές» συλλήψεις υποψηφίων

Νέες συλλήψεις υποψήφιων βουλευτών, με την κατηγορία των σχέσεών τους με «τρομοκρατικές οργανώσεις», έγιναν στην Τουρκία και την Κυριακή, καθώς κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μάη.

Μεταξύ άλλων συνελήφθησαν υποψήφιοι βουλευτές του «Πράσινου Αριστερού Κόμματος» (YSP), μετά από αστυνομικές επιχειρήσεις σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Εσκισεχίρ.

Το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές ως YSP για να αποφύγει εμπόδια από τη δικαστική έρευνα που συνεχίζεται σε βάρος του, με κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση» και επαφές με «τρομοκρατικές οργανώσεις» (δηλαδή με το ΡΚΚ).

Σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στο στόχαστρο της αστυνομίας βρίσκονται και δυνάμεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP), που όπως και το YSP συμμετέχουν στον εκλογικό συνασπισμό «Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας».

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του εν λόγω συνασπισμού (και μέσω αυτού το HDP) κάλεσε ανοιχτά σε στήριξη της υποψηφιότητας του Κ. Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία της χώρας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP και υποψήφιος Πρόεδρος με τη στήριξη της «Εθνικής Συμμαχίας», κατήγγειλε χτες πως η κυβέρνηση ετοιμάζει παρέμβαση με χάκερς στις εκλογές, μέσα από αποκλεισμό αντιπολιτευόμενων ιστοσελίδων, διάδοση ψευδών ηχητικών και βίντεο εναντίον του κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, ο νυν Πρόεδρος της χώρας και εκ νέου υποψήφιος, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου για «συνομιλίες με το Καντίλ» (το βουνό όπου βρίσκεται η έδρα του ΡΚΚ) και είπε ότι «το έθνος μου δεν θα παραδώσει αυτή τη χώρα σε κάποιον που θα γίνει Πρόεδρος με τη στήριξη του Καντίλ».

Αλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, επίσης ύψωσαν τους τόνους, λέγοντας ότι εάν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσουν εκείνοι που θέλουν να εισβάλουν στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση (της εταιρείας «Γκεζιτζί») εμφανίζει το 48,7% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα ψήφιζε Κιλιτσντάρογλου και το 44,6% Ερντογάν. Σε ερώτημα για τον β' γύρο, το 52,8% δήλωσε Κιλιτσντάρογλου και το 47,2% Ερντογάν.

Πολλές αναλύσεις εστιάζουν στο βάρος που θα έχει η ψήφος των Κούρδων, ενώ αφθονούν σενάρια και διαρροές για ποικίλες επαφές. Η επικεφαλής του κόμματος ΙΥΙ, Μεράλ Ακσενέρ (που συμμετέχει στην «Εθνική Συμμαχία»), επέμεινε ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΡ επισκέφτηκε τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο νησί Ιμραλί. Ο δε πρώην συμπρόεδρος του HDP, επίσης φυλακισμένος για «τρομοκρατική δράση», Σ. Ντεμιρτάς, αναφέρθηκε σε νέο του άρθρο σε διάφορες προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΑΚΡ να εξαπατήσουν τους Κούρδους, λέγοντας και ότι «ο Ερντογάν είχε φτιάξει πολυτελές διαμέρισμα για τον Οτσαλάν μέσα στη φυλακή...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ