ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σχεδιασμοί αναβάθμισης της παρουσίας του ΝΑΤΟ

Γραφεία στην Ιαπωνία σχεδιάζει να ανοίξει η λυκοσυμμαχία, στο πλαίσιο του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ»

Από κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας τον περασμένο Μάρτη

Copyright 2022 The Associated

Από κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας τον περασμένο Μάρτη
Κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ήδη επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό προσθέτουν οι σχεδιασμοί αναβάθμισης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώνουν και νέα δημοσιεύματα για τα σχέδια ανοίγματος γραφείων της λυκοσυμμαχίας στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό δίκτυο «Nikkei Asia», θα πρόκειται για τα πρώτα τέτοια γραφεία στην Ασία, ενώ επισημαίνεται ότι αυτά θα συμβάλουν σε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με «εταίρους ασφαλείας» του ΝΑΤΟ, όπως οι Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, έχοντας υπόψη τις «γεωπολιτικές προκλήσεις από την Κίνα και τη Ρωσία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, είπε ότι «το ΝΑΤΟ έχει γραφεία και συμφωνίες διασύνδεσης με διάφορους διεθνείς οργανισμούς και χώρες - εταίρους και οι σύμμαχοι αξιολογούν τακτικά αυτές τις ρυθμίσεις συνδέσμου για να διασφαλίσουν ότι εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των εταίρων μας». Πρόσθεσε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ - Ιαπωνίας συνεχίζει να αναπτύσσεται και «περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων της άμυνας στον κυβερνοχώρο, της θαλάσσιας ασφάλειας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανακούφισης από καταστροφές, της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, της επιστήμης και της τεχνολογίας και της ανθρώπινης ασφάλειας».

Με φόντο την επικείμενη περιοδεία Μπάιντεν στην περιοχή

Θυμίζουμε ότι τέτοιοι σχεδιασμοί - στο πλαίσιο του λεγόμενου «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» - «τρέχουν» ενώ στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες βδομάδες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αρχικά στο Τόκιο για τη Σύνοδο Κορυφής του G7, στη συνέχεια στην Καμπέρα, για τη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος Quad.

Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διέψευσαν πληροφορίες για πιθανή συνάντηση Μπάιντεν με τους ηγέτες μιας σειράς νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού (πιθανώς στην Παπούα Νέα Γουινέα), καθώς τα τελευταία χρόνια φουντώνουν μια σειρά από σχέδια για νέες «αμυντικές» συμφωνίες και στρατιωτικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με άμεσο ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αντιπαράθεση των δύο πλευρών για τις Νήσους Σολομώντα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες συνεχίστηκαν στην Ταϊβάν οι επαφές μιας ακόμα αμερικανικής αντιπροσωπείας, αυτήν τη φορά αποτελούμενης από εκπροσώπους πολεμικών βιομηχανιών. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας είχε προκαλέσει την αντίδραση του Πεκίνου από την πρώτη στιγμή.

Ο απόστρατος υπολοχαγός Στ. Ράντερ - μέλος της αντιπροσωπείας - δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πιο σημαντική περιοχή στον κόσμο για τη διατήρηση της ειρήνης», υποστηρίζοντας πως «όταν ακούτε να μιλάμε για "ελεύθερο και ανοιχτό" Ινδο-Ειρηνικό, αυτό αφορά τη διασφάλιση του κοινού οράματος».

ΣΟΥΔΑΝ
Επιδρομές και μάχες την παραμονή έναρξης της νέας «εκεχειρίας»

Στο φόντο της νέας συμφωνίας για 7ήμερη εκεχειρία στο Σουδάν, που υποτίθεται πως τίθεται σε ισχύ σήμερα, συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές στο Χαρτούμ.

Εκατομμύρια πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πρωτεύουσα και σε άλλα πεδία συγκρούσεων, παλεύουν να επιβιώσουν δίχως απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, τρεχούμενο νερό ή υπηρεσίες Υγείας, καθώς τα σύστημα Υγείας έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο χτες «για ήχους συγκρούσεων και εκρήξεων γύρω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης», σε βόρειο προάστιο του Χαρτούμ. «Στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν» πάνω από την πρωτεύουσα, δήλωσε ένας κάτοικος.

Χτες έφθασε στο λιμάνι του Πορτ Σουδάν ο επικεφαλής ανθρωπιστικών αποστολών του ΟΗΕ, Μ. Γκρίφιθς, ανακοινώνοντας πως έξι φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες που είχαν σταλεί την περασμένη βδομάδα στο Σουδάν λεηλατήθηκαν από ομάδες ενόπλων ενώ κινούνταν στη δυτική επαρχία Νταρφούρ, παρά τις διαβεβαιώσεις των εμπόλεμων πλευρών για «ασφαλή διέλευση».

Νωρίτερα η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την εισβολή ενόπλων στο γραφείο του πολιτιστικού ακολούθου στο Χαρτούμ και τη λεηλάτησή του, δίχως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Επιβεβαίωσε ότι η ομάδα ενόπλων «κατέστρεψε εξοπλισμό και κάμερες», έκλεψε υλικό και «προκάλεσε βλάβη στα συστήματα πληροφορικής και στους server».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν, που ανακοίνωσε προχτές τη συμφωνία παύσης πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, δήλωσε ότι η συμφωνία θα ξεκινήσει σήμερα 4 Μάη με διάρκεια έως τις 11 του μήνα. Ολες οι προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας δεν έχουν τηρηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 330.000 Σουδανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και πάνω από 100.000 άλλοι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες. Ο ΟΗΕ, πάντως, αναμένει να οκταπλασιαστεί ο αριθμός των προσφύγων.

Πριν από την ανακοίνωση της 7ήμερης εκεχειρίας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρτες, είχε επισημάνει ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές ήταν «έτοιμες να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες», οι οποίες «μπορούν να διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία». Τόνισε ωστόσο ότι η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εφικτή, παρά μόνο έπειτα από μια πραγματική εκεχειρία.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Εφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του Μπολσονάρο

Εφοδο στην κατοικία του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας Z. Μπολσονάρο έκανε χτες η αστυνομία και συνέλαβε δύο προσωπικούς βοηθούς του, στο πλαίσιο μιας έρευνας για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνα, μια από τις πολλές που αντιμετωπίζει ο ακροδεξιός πολιτικός, εξετάζει το κατά πόσο ο Μπολσονάρο, πολέμιος του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, καταγράφηκε ως εμβολιασμένος σε επίσημα αρχεία των υπηρεσιών Υγείας. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν υπήρχε τίποτα πλαστογραφημένο. Δεν έκανα το εμβόλιο». Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι πραγματοποίησε συνολικά 16 έρευνες και εξέδωσε έξι εντάλματα προληπτικής σύλληψης στην Μπραζίλια και το Ρίο Ντε Τζανέιρο, στο πλαίσιο της επιχείρησης, που είχε στόχο «ένα εγκληματικό δίκτυο» που είναι ύποπτο «για εισαγωγή ψευδών δεδομένων εμβολιασμού κατά της Covid στα δημόσια συστήματα Υγείας», χωρίς να κατονομάζει τον Μπολσονάρο.

Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού «χρησιμοποιήθηκαν για να παρακαμφθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από τις δημόσιες αρχές στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε η αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία είχε πάνω από 700.000 νεκρούς από την πανδημία και βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τα περισσότερα θύματα, μετά τις ΗΠΑ.

Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη από τον σοσιαλδημοκράτη Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Μπολσονάρο πήγε στις ΗΠΑ. Μετά την επιστροφή του στη Βραζιλία στα τέλη Μαρτίου, ανακρίθηκε δύο φορές και την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για τον φερόμενο ρόλο του στις ταραχές της 8ης Γενάρη στην Μπραζίλια, όταν κυβερνητικά κτίρια καταλήφθηκαν και λεηλατήθηκαν από οπαδούς του που δεν αναγνώριζαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Η Ουάσιγκτον στέλνει άλλους 1.500 στρατιώτες στα σύνορα

Με την κυβέρνηση Μπάιντεν να συνεχίζει τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της προκατόχου του Ντ. Τραμπ, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν 1.500 επιπλέον στρατιώτες για το επόμενο τρίμηνο στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Παράλληλα, στήνουν γραφεία εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, με στόχο να «φιλτράρουν» και να διαλέξουν τις πιο επιθυμητές κατηγορίες φθηνού εργατικού δυναμικού για τα αμερικανικά μονοπώλια.

Στις 11 Μάη λήγει η ισχύς των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης, γνωστά ως «Title 42», που οδηγούσαν σε απελάσεις μεταναστών και προσφύγων σε χρόνο - ρεκόρ, δίχως να τους δοθεί πραγματική ευκαιρία για άσυλο.

Το «κενό» καλύπτεται με τα νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα. Εως τις 11 Μάη οι περίπου 1.500 στρατιώτες θα προστεθούν στους 2.500 συναδέλφους τους που ήδη «συνδράμουν» την αστυνομία συνόρων στα σύνορα με το Μεξικό.

Παράλληλα, έως τότε αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία αμερικανικών γραφείων προ-εξέτασης αιτήσεων ασύλου σε Κολομβία και Γουατεμάλα. Ο Καναδάς και η Ισπανία συμφώνησαν να δεχθούν κάποιους από τους πρόσφυγες που θα πάρουν το πράσινο φως από αυτά τα κέντρα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Επίσης, από τις 11 Μάη θα τεθούν σε ισχύ άλλα μέτρα, που σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, προβλέπουν την άμεση απέλαση των «παράτυπων» μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα με το Μεξικό. Παράλληλα θα τους απαγορεύεται να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος επί πέντε χρόνια.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, τα σύνορα δεν είναι ανοικτά και δεν θα ανοίξουν μετά τις 11 Μαΐου», επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο Μαγιόρκας, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν διαφέρει από αυτή της προκατόχου της.

ΡΟΥΑΝΤΑ - ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Δεκάδες νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές από πλημμύρες

Εντονες πλημμύρες πλήττουν το τελευταίο 48ωρο περιοχές της δυτικής και βόρειας Ρουάντας αλλά και της γειτονικής Ουγκάντας, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 135 άνθρωποι στις δύο χώρες.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στη Ρουάντα μετέτρεψαν ολόκληρες περιοχές της χώρας σε «υγρούς τάφους», καθώς χιλιάδες κατοικίες καταστράφηκαν από ορμητικούς χείμαρρους λάσπης. Μόνο στη Δυτική Επαρχία της Ρουάντας έχουν καταγραφεί 95 νεκροί.

Στη γειτονική Ουγκάντα, 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην ορεινή περιοχή Κισόρο, η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα.

Η Ουγκάντα αντιμετωπίζει σφοδρές και συνεχείς βροχοπτώσεις από τα τέλη Μαρτίου και τις τελευταίες μέρες έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις και σε άλλες περιοχές, όπως η Κασέσε κοντά στα Ορη Ρουβενζόρι, όπου οι πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια και εκτόπισαν εκατοντάδες ανθρώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ