ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΑΙΟ
Νέο πολύνεκρο ναυάγιο με ξεριζωμένους

Φωτ. αρχείου

INTIME NEWS

Φωτ. αρχείου
Αλλο ένα ναυάγιο σημειώθηκε την Παρασκευή το πρωί με θύματα και πάλι ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι το Αιγαίο μετατρέπεται σε υγρό τάφο κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το νέο ναυάγιο συνέβη στα ανοιχτά της Μυκόνου και ο απολογισμός είναι, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τρεις νεκροί (ένας άντρας και δύο γυναίκες), δύο άντρες (Παλαιστίνιος και Σύρος) που διασώθηκαν και 12 αγνοούμενοι.

Νωρίς το πρωί είχαν εντοπιστεί από το Λιμενικό οι δύο διασωθέντες σε βραχώδη ακτή. Ανέφεραν ότι επέβαιναν μαζί με άλλα 15 άτομα σε πλαστικό ταχύπλοο σκάφος, που είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια χωρίς σωστικό εξοπλισμό, το οποίο ανετράπη και βυθίστηκε.

H Τομεακή Επιτροπή Βόρειων και Δυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της ανάμεσα σε άλλα τονίζει πως «οι επαναλαμβανόμενες τραγωδίες, οι εκατοντάδες πνιγμένοι, δεν μπορούν να θεωρούνται μέρος της καθημερινότητάς μας. Είναι εγκλήματα που προκαλούνται από τους πολέμους, τις ευρύτερες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τη φτώχεια και πατάνε πάνω στην απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που έχουν την υπογραφή, τη στήριξη και την υλοποίηση και της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ». Και καταλήγει με κάλεσμα στον λαό των νησιών μας να μην ανεχτεί το Αιγαίο να είναι θάλασσα νεκρών και τα νησιά μας στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Επιστρέφει στο Ευρωκοινοβούλιο η Εύα Καϊλή

Την επιστροφή της στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε την Παρασκευή διά των συνηγόρων της η Εύα Καϊλή, λίγους μόλις μήνες μετά την εμπλοκή της στο Qatargate, επιβεβαιώνοντας «πανηγυρικά» και τα όσα ψήφιζαν τις μέρες εκείνες στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Ελ. Λύσης, ότι δηλαδή το «λόμπινγκ» και η ικανότητα των επιχειρηματικών ομίλων «να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο κοινοβούλιο αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από το Βέλγιο, ωστόσο - όπως αναφέρουν οι δικηγόροι της - δεν προτίθεται να επιστρέψει στην Ελλάδα «παρά μόνο κατόπιν της δικαστικής αθώωσής της».

Η ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής συνελήφθη στις 9/12/2022 για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Qatargate, και παρέμεινε στη φυλακή μέχρι 14/4/2023, οπότε αποφυλακίστηκε με βραχιολάκι ηλεκτρονικής παρακολούθησης, το οποίο αφαιρέθηκε με νεότερη απόφαση των αρχών του Βελγίου. Τα περιοριστικά μέτρα τής απαγορεύουν να έρθει σε κάθε μορφής επαφή με όλα τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση που βρίσκεται υπό έρευνα. Οι όροι αυτοί τέθηκαν σε ισχύ από τις 25 Μαΐου και θα λήξουν στις 25 Αυγούστου 2023, εκτός αν αποφασιστεί η παράταση ή η τροποποίησή τους.

ΑΜΦΙΣΣΑ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τον Φ. Τσίγκα

Τον ήρωα του αντιστασιακού αγώνα και Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ Φωκίδας, Φώτη Τσίγκα, τιμούν η ΚΟ Φωκίδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 28 Μάη στην Αμφισσα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Σιμοπούλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από τη δολοφονία του Φ. Τσίγκα, στις 29/5/1946 από παρακρατικούς, με την καθοδήγηση και επίβλεψη των Αγγλων.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της ΚΟ Φωκίδας του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και μια οφειλόμενη τιμή σ' αυτόν τον ήρωα της ΕΑΜικής Αντίστασης, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του αγώνα κατά των κατακτητών στην περιοχή της Φωκίδας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια προτομής του, που τοποθετήθηκε πρόσφατα στην πλατεία Σιμοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ