ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΩΣΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ
Εκδιώκεται από την επαγγελματική της στέγη λόγω χρεών του ιδιοκτήτη - εκμισθωτή!

Δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ κι όμως κινδυνεύει να χάσει την επιχείρησή της αυτοαπασχολούμενη στην Αθήνα

Ολη η γειτονιά στο πόδι, εμποδίζει και αποτρέπει την έξωση
Ολη η γειτονιά στο πόδι, εμποδίζει και αποτρέπει την έξωση
Μια ακόμα αντιδραστική και επικίνδυνη πτυχή του ασφυκτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί με τους νόμους γενίκευσης των πλειστηριασμών αποκαλύπτει η χτεσινή απαράδεκτη προσπάθεια έξωσης μικρής επαγγελματία στην Αθήνα, η οποία μάλιστα δεν χρωστάει πουθενά ούτε ένα ευρώ!

Κι όμως, η επαγγελματική της στέγη βρέθηκε στο στόχαστρο των «κορακιών», αφού το ακίνητο που νοικιάζει εκπλειστηριάστηκε λόγω χρεών του ιδιοκτήτη του και σύμφωνα με πληροφορίες πέρασε σε fund. Τα «κοράκια» λοιπόν αξιοποιούν τους νόμους θωράκισης των τραπεζικών ομίλων που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τους οποίους παύει η όποια προστασία ενοικιαστών σε περίπτωση πλειστηριασμού του ακινήτου που νοικιάζουν.

Ετσι, η βιοπαλαιστής μικροκαταστηματάρχισσα, σαν να είναι διωκόμενη, καλείται μετά από 30 χρόνια δραστηριότητας στη γειτονιά είτε να εγκαταλείψει την επιχείρησή της είτε να μπει στη διαδικασία να αναζητήσει αλλού επαγγελματική στέγη, λες και πρόκειται για μεγαλοεπιχειρηματία.

Η χτεσινή απαράδεκτη προσπάθεια αποτράπηκε από δεκάδες ανθρώπους, μαζικούς φορείς και σωματεία, που συγκεντρώθηκαν στο μαγαζί, που βρίσκεται στον Αγιο Ελευθέριο, για συμπαράσταση, και με όπλα τους την αλληλεγγύη, την οργάνωση και την άμεση μαχητική παρέμβαση, πέταξαν έξω τους κλητήρες και την αστυνομία.

Η παρέμβαση του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Αθήνας αλλά και κατοίκων της περιοχής, ενάντια στην απόπειρα έξωσης της επαγγελματία από το κατάστημα κάβας που διατηρεί επί της οδού Χρυσ. Σμύρνης, απέναντι από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, ήταν που τελικά όρθωσε τείχος προστασίας για την επαγγελματία.

Απευθυνόμενοι στους κλητήρες και στους αστυνομικούς οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν πως «οι νόμοι, όταν είναι άδικοι, μέσα από τους αγώνες καταργούνται», ενώ δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, τόνισαν ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορος μπροστά σε αυτές τις αδικίες.

«Είναι αδίστακτοι, ακόμα και με υπηρεσιακή κυβέρνηση, και μπροστά στη διασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τραπεζών και funds, ξεσπιτώνουν κόσμο, πετάνε συναδέλφους από τα μαγαζιά ακόμα και προεκλογικά», σημείωσε ο Βασίλης Δήμας, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Α' Αθήνας, που κάλεσε σε ετοιμότητα τους επαγγελματίες της περιοχής «γιατί θα ξαναέρθουν», ενώ ο Θεοδόσης Μπενάτος, πρόεδρος του ΔΣ του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων «Η Αναγέννηση», είπε: «Είμαστε εδώ για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, για να αποτρέπουμε τις εξώσεις και αλλού τους πλειστηριασμούς, για να δυναμώσει ένας κόσμος και να καταλάβει πως δεν γίνεται στα καλά καθούμενα, μέρα μεσημέρι, να πετάς έναν άνθρωπο από το σπίτι του ή από το μαγαζί του για να βγουν ωφελημένα τα "κοράκια", τα funds ή οι τραπεζίτες».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «χρειάζεται αντοχή και οργάνωση απέναντι σε μία πολιτική που αυτό το πράγμα θέλει να το κάνει κανονικότητα. Εμείς θα κάνουμε κανονικότητα την αλληλεγγύη και το δυνάμωμα των αγώνων».

Δίπλα στους φορείς, κατοίκους και επαγγελματίες βρέθηκε ο Χάρης Βουρδουμπάς, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας με το ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, μαζί με κλιμάκιο από την ΤΟ ΕΒΕ και την ΚΟ Αθήνας του Κόμματος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ DELIVERY - COURIER
Συντονίζουν τις δυνάμεις τους και διεκδικούν μέτρα προστασίας

Σε κοινή σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στη διανομή (delivery, courier) και της διεκδίκησης μέτρων προστασίας προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και το Σωματείο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών (ΣΕΤΤΑ) Αττικής.

Τα δύο κλαδικά σωματεία πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν τα επιχειρησιακά σωματεία σε ταχυδρομεία - ταχυμεταφορές και ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής καθώς και τους εργαζόμενους στις σχετικές ειδικότητες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην οργάνωση του αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν μια σειρά σωματεία («Speedex», «Skroutz last mile», ACS, «e-food», ΣΒΕΟΔ, Σωματείο Εργολαβικών ΕΛΤΑ), με στόχο να ανοίξει η συζήτηση για το πλαίσιο αιτημάτων, να τεθεί η βάση για συντονισμό των δυνάμεων και να δρομολογηθούν κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Η σύσκεψη κατέληξε στην κατεύθυνση να προχωρήσει κάθε Συνδικάτο στην ενημέρωση του Διοικητικού του Συμβουλίου και των μελών του για την πρώτη αυτή συζήτηση. Ακολούθως, να δοθεί συνέχεια με νέα σύσκεψη προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων, με το οποίο τα σωματεία θα «υποδεχθούν» τον υπουργό Εργασίας της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές του επόμενου διαστήματος.

Την τραγική συγκυρία να πραγματοποιείται η σύσκεψη με θέμα τα μέτρα προστασίας των διανομέων την ίδια μέρα που οι εργαζόμενοι στη Ζώνη θρηνούν έναν νεκρό συνάδελφό τους και μετρούν δύο ακόμα τραυματισμένους επισήμανε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.

Σε κομβικά αιτήματα που μπορούν να ενώσουν τους εργαζόμενους στις σχετικές ειδικότητες αναφέρθηκε ο Γιάννης Σκλάβος, διανομέας, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού. Η ένταξη στα ΒΑΕ, τα μέσα ατομικής προστασίας με συγκεκριμένες προδιαγραφές (κράνος, μπουφάν μηχανής κ.τ.λ.), η χορήγηση εταιρικών οχημάτων και η συντήρηση με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη, είναι ορισμένα από αυτά.

Στα εξαντλητικά ωράρια των 10 και 12 ωρών, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (εργολαβική εργασία, μηνιαίες συμβάσεις κ.ά.) και τους χαμηλούς μισθούς, που λειτουργούν ως επιβαρυντικοί παράγοντες και αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο, επικέντρωσε την παρέμβασή της η Φιλιώ Παπαμιχαήλ, πρόεδρος του ΣΕΤΤΑ.

Η πείρα, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που μετέφεραν οι εκπρόσωποι των σωματείων εμπλούτισαν τη συζήτηση. Μεταξύ άλλων, οι τοποθετήσεις έθιξαν κρίσιμα ζητήματα: Τους χαμηλούς μισθούς, την εργολαβική εργασία αλλά και το λεγόμενο free lancing, που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να κάνουν δυο και τρεις δουλειές και να βρίσκονται όλη τη μέρα στο τιμόνι. Το γεγονός ότι η διανομή με μηχανάκι συνεχίζεται ακόμα και σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως ο καύσωνας και ο παγετός. Την εργοδοτική πρακτική οι τραυματισμοί εργαζομένων την ώρα της δουλειάς να δηλώνονται ως «τροχαία» ατυχήματα.

ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Διπλή κινητοποίηση σήμερα ενάντια σε πλειστηριασμούς

Στις 12 μ. στη «Cepal» και στις 2 μ.μ. στην «doValue»

Σε διαδοχικές κινητοποιήσεις στα γραφεία των εταιρειών «Cepal» και «doValue», δύο από τα funds που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια, προχωρά σήμερα Τετάρτη το ΠΑΜΕ, δίνοντας συνέχεια στις παρεμβάσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Καλεί σωματεία και φορείς της Αττικής στις 12 μ. στη «Cepal», στη λεωφόρο Συγγρού (με ραντεβού στις 11.30 π.μ. στον σταθμό «Συγγρού Φιξ», πεζόδρομος Κουκακίου), και στη συνέχεια στις 2 μ.μ. στην «doValue», στην Καλλιθέα (με ραντεβού στον σταθμό του ΗΣΑΠ).

«Στη χιονοστιβάδα πλειστηριασμών που έρχεται απαντάμε: Κανένας μόνος - Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», διαμηνύει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς.«Ο αγώνας για την προστασία της λαϊκής κατοικίας συνεχίζεται και θα γιγαντωθεί. Οι πρωτοπόροι συνδικαλιστές, ο κάθε άνθρωπος που δεν ανέχεται την αδικία και τη βαρβαρότητα, να εκφράσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στους βιοπαλαιστές, εργάτες και επαγγελματίες που γίνονται λεία στις ορέξεις των αρπακτικών, να δημιουργηθεί ένα τείχος αποτροπής υφαρπαγής του δικαιώματος στην κατοικία. Το κάθε σωματείο, η κάθε γειτονιά να γίνουν κάστρα του αγώνα», αναφέρει η Επιτροπή στο κάλεσμά της.

Ιδιαίτερα απευθύνεται στους οφειλέτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλόμενων και τους καλεί να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων, να έρθουν σε επικοινωνία με την Επιτροπή και τους εκπροσώπους της. «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να σώσει τα σπίτια του λαού», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ.

Διεκδικεί: Αναστολή όλων των πλειστηριασμών. Καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κούρεμα χρεών, διαγραφή τόκων και πανωτοκίων. Ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολές, να σταματήσουν οι εκβιασμοί στους οφειλέτες. Ρυθμίσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες, με βάση τα σημερινά εισοδήματα των οφειλετών. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Κάλεσμα από την ΟΒΣΑ

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα αναλάβει τον κυβερνητικό θώκο, οι πλειστηριασμοί εκατοντάδων χιλιάδων σπιτιών είναι προαπαιτούμενο για να "εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα", να λάβουμε την "πολυπόθητη" επενδυτική βαθμίδα και να αρχίσουν να ρέουν τα δισεκατομμύρια προς τους μονοπωλιακούς ομίλους από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της. «Οπως έδειξε η ίδια η εμπειρία μας τους τελευταίους μήνες, μόνο η οργανωμένη και μαζική παρέμβαση των σωματείων, των συνδικαλιστών, μπορεί να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς», τονίζει η ΟΒΣΑ και καλεί στη σημερινή κινητοποίηση.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ