ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μετεκλογική ετοιμότητα όλων των «παικτών» για κλιμάκωση των παζαριών

Συνομιλίες του Ερντογάν με τους ηγέτες των ΗΠΑ, Ρωσίας, Αιγύπτου κ.ά. | Πρόσκληση στο Βερολίνο από τον Γερμανό καγκελάριο

Copyright 2023 The Associated

Την ετοιμότητα όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για κλιμάκωση των παζαριών με την Αγκυρα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της ευρύτερης περιοχής αποτυπώνουν οι επαφές που ακολουθούν την επανεκλογή του Ρ. Τ. Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας.

Ηδη χτες έγινε γνωστό ότι ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς προσκάλεσε τον Ερντογάν στο Βερολίνο, έχοντας ήδη επισημάνει, σε μήνυμα με τον οποίο τον είχε συγχαρεί για την επανεκλογή του, πως «η Γερμανία και η Τουρκία είναι στενοί εταίροι και σύμμαχοι, συνδεόμαστε στενά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», αλλά και καλώντας «από δω και πέρα να προωθήσουμε τα κοινά μας ζητήματα με ανανεωμένο σθένος».

Ο δε εκπρόσωπος του Σολτς δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «θέλουν να συνεργαστούν για την επίτευξη θετικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε εκκρεμείς αποφάσεις που λαμβάνονται στους κόλπους του ΝΑΤΟ και για τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ».

Ενδιαφέρον είχαν και μια σειρά άλλες επισημάνσεις αξιωματούχων, όπως του Γ. Χαρντ, εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αντιπολιτευόμενης CDU/CSU για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ότι αν η τουρκική κυβέρνηση κάνει μια «νηφάλια ανάλυση» θα αντιληφθεί πως «μόνο μαζί με την Ευρώπη μπορούν να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ξεχώρισε την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ ως πεδίο στο οποίο πρέπει να δυναμώσει η συνεργασία, όπως και η διεύρυνση της διμερούς και όχι μόνο στρατιωτικής συνεργασίας.

Οπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία αποτυπώνει πλευρές των παζαριών και των «ανταλλαγμάτων», ο Μπάιντεν είπε ότι ο Ερντογάν «θέλει ακόμα να καταλήξουμε κάπου για τα F-16. Του είπα ότι εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με τη Σουηδία, οπότε ας το κάνουμε. Και έτσι θα επικοινωνήσουμε ξανά (...) Θα μιλήσουμε περισσότερο γι' αυτό την επόμενη βδομάδα».

Σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε όλες τις πτυχές των διμερών τους δεσμών, των οποίων η σημασία έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο υπό το πρίσμα των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων.

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επαφή και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, με τον οποίο - σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν - συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας και σε περιφερειακά θέματα.

Στο μεταξύ, ενδεικτική είναι η ανακοίνωση για ανταλλαγή πρέσβεων στην οποία προχωρούν και επίσημα Τουρκία και Αίγυπτος, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Με φόντο μια σειρά βήματα που έγιναν όλους τους τελευταίους μήνες, για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων αλλά και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμα πεδία όπως η Ενέργεια, «οι δύο Πρόεδροι επιβεβαίωσαν τους βαθείς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους και συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», υπογράμμισε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ επανήλθε χτες στον ρόλο που η Αγκυρα έχει για την αναβάθμιση της λυκοσυμμαχίας, δηλώνοντας «απολύτως σίγουρος για το γεγονός ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, πλήρες μέλος». Πρόσθεσε δε πως «θα έχουμε στενές επαφές με την Αγκυρα, με τον Πρόεδρο Ερντογάν, για να συμβάλουμε στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής», εκτιμώντας ότι από την υποβολή της σχετικής πρόσκλησης έχουν γίνει «μεγάλα βήματα».

Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, ενώ τουρκικά ΜΜΕ παρουσίασαν χθες «διαρροές» για τη σύνθεσή του, μετά από συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Σύμφωνα μ' αυτές τις διαρροές, ο Ι. Καλίν προορίζεται να αντικαταστήσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον Μ. Τσαβούσογλου, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται μετά από 8 χρόνια ο Μ. Σιμσέκ.

  • Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTUK) ανακοίνωσε χτες την έναρξη έρευνας σε βάρος 6 τηλεοπτικών δικτύων πανεθνικής εμβέλειας («Halk TV», KRT, TV5, «Flash Haber», SZC TV κ.ά.) που θεωρείται ότι είναι φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση, με την κατηγορία της «προσβολής του κοινού» κατά την κάλυψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ενισχύουν στρατιωτική συνεργασία Αυστραλία και Νότια Κορέα

Με φόντο την εντεινόμενη προσπάθεια των ΗΠΑ να αναβαθμιστούν σχήματα στον Ινδο-Ειρηνικό που θα μεγαλώσουν την πίεση κατά της Κίνας, με τη συμμετοχή της ίδιας της Ουάσιγκτον (Quad, AUKUS κ.ά.) ή μεταξύ στενών της συμμάχων, χτες ανακοινώθηκε και η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Νότια Κορέα και Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο της πρώτης Συνόδου Κορυφής Νότιας Κορέας - Νησιών του Ειρηνικού, στη Σεούλ, έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Αμυνας Νότιας Κορέας και Αυστραλίας, Λι Γιονγκ Σουπ και Ρίτσαρντ Μαρλς, συμφώνησαν στην ενίσχυση της διμερούς «αμυντικής συνεργασίας».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Λι εξέφρασε προθυμία για τη συμμετοχή των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων στα γυμνάσια «Indo-Pacific Endeavour» υπό την αιγίδα της Αυστραλίας, αλλά και σε επιχειρήσεις που οργανώνει το αυστραλιανό υπουργείο Αμυνας για την απομάκρυνση ναρκών από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ακόμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την πραγματοποίηση συναντήσεων με στόχο την αναθεώρηση μνημονίου που υπεγράφη το 2011 για τη συνεργασία στρατιωτικών βιομηχανιών. Ο Αυστραλός υπουργός είχε συνάντηση και με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, εστιάζοντας σε «κοινές προσπάθειες» που χρειάζονται για να επεκταθεί η συνεργασία με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, αναφέρει ανακοίνωση της Σεούλ.

Την ώρα δε που η Σεούλ εντείνει τη στρατιωτική κινητικότητα και τις «αμυντικές» συνεργασίες, σε κλιμάκωση των δικών της ενεργειών προχωρά και η Πιονγιάνγκ.

Χτες, το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA) ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκτόξευση στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου τον Ιούνη προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και των υποτελών τους», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Ρι Πιονγκ Τσολ.

Από τη πλευρά της η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ειδοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα για εκτόξευση δορυφόρου μεταξύ 31ης Μαΐου (σήμερα) και 11ης Ιουνίου.

Το ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ ότι παραβιάζει ξανά κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα οχήματα εκτόξευσης και στους βαλλιστικούς πυραύλους είναι ίδια.

ΣΟΥΔΑΝ
Νέα εκεχειρία και νέες συγκρούσεις

Νέα πενθήμερη εκεχειρία συμφώνησαν χθες οι δύο αντιτιθέμενοι στρατηγοί του Σουδάν, Α. Φ. Μπουρχάν και Μ. Χ. Ντάγκαλο, παρότι και τα δύο στρατόπεδα παραβιάζουν συστηματικά όλες τις σχετικές συμφωνίες.

Μέχρι χθες το μεσημέρι ακούγονταν σποραδικά πυρά σε βόρεια προάστια του Χαρτούμ και πυρά πυροβολικού στον νότιο τομέα της πόλης.

Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ, που έχουν αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή», εξέφρασαν ικανοποίηση για την παράταση της διάτρητης εκεχειρίας, που ουδέποτε τηρήθηκε, ενώ μέχρι τώρα σημειώνουν καθημερινά τις «νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός».

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής λένε ότι δεν μπόρεσαν να διανείμουν παρά μικρές ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων σε ανθρώπους που αδυνατούν να μετακινηθούν, εξαιτίας των μαχών και του ότι τα φορτία τους, που φτάνουν αεροπορικώς, έχουν μπλοκαριστεί στα τελωνεία.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στο Νταρφούρ, αχανή περιοχή στο δυτικό Σουδάν, γειτονική με το Τσαντ και ήδη ρημαγμένη από τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει εκεί τη δεκαετία του 2000.

Σποραδικές μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς στην Ελ Φάσερ, στο βόρειο Νταρφούρ, μέχρι και μέσα στον καταυλισμό εκτοπισμένων, Αμπού Σουκ, προκάλεσαν θύματα μεταξύ των αμάχων. Σπίτια λεηλατήθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις μάχες για μία ακόμα φορά.

Στο ανατολικό Νταρφούρ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) «περίπου 30 νεογέννητα πέθαναν μέσα σε νοσοκομείο αφότου άρχισαν οι μάχες, μεταξύ τους 6 την ίδια βδομάδα λόγω έλλειψης οξυγόνου κατά τη διάρκεια των διακοπών της ηλεκτροδότησης».

Κυβερνήσεις γειτονικών χωρών εκφράζουν φόβους ότι η κρίση θα εξαπλωθεί και ζητούν βοήθεια από τον ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν λάβει παρά μηδαμινό μέρος των κεφαλαίων που χρειάζονται από τους διεθνείς δωρητές.

Τα 3/4 των νοσοκομείων είναι εκτός λειτουργίας στις εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με συνδικαλιστική οργάνωση των γιατρών, ενώ άλλα, σε περιοχές που έχουν μείνει αλώβητες, ξεχειλίζουν από ασθενείς, ιδίως εκτοπισμένους.

Το ισλαμικό κόμμα «Ούμα» κατήγγειλε την εξελισσόμενη «απόπειρα να οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο πόλεμο». Από την πλευρά του ο Γιάσερ Αρμάν, εκ των ηγετών της συμμαχίας «Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή» (ΔΕΑ), κατηγόρησε ανθρώπους και οπαδούς του έκπτωτου πρώην δικτάτορα Ομαρ Μπασίρ ότι επιδιώκουν «να επιδεινώσουν τις διαφορές μεταξύ φυλών και εθνοτήτων» προκειμένου να βυθίσουν το Σουδάν στο χάος, με την προσδοκία ότι έτσι ο πληθυσμός θα ταχθεί υπέρ της επιστροφής τους στα πράγματα.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου με το βλέμμα στο Ιράν

Η διεθνής και περιφερειακή δομή ασφάλειας διακυβεύεται και απειλείται από το Ιράν, δήλωσε χτες ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ, ο οποίος ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, αξιοποιώντας την κλιμάκωση της έντασης τα τελευταία χρόνια μεταξύ Μπακού και Τεχεράνης.

Ο Χέρτζογκ είπε ότι η επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν «είναι ένα όνειρο που βγαίνει αληθινό για μένα και τη χώρα μου».

Ο Αζέρος ομόλογός του, Ι. Αλίεφ, σχολίασε ότι η ισραηλινή πρεσβεία που εγκαινιάστηκε πριν δύο μήνες στο Μπακού «δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για στενότερη αλληλεπίδραση» στις διμερείς σχέσεις. Μετά τη σημαντική βοήθεια σε ισραηλινά drones - και όχι μόνο - που πρόσφερε το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν το 2020, κατά τη σύγκρουση με την Αρμενία για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Αλίεφ φρόντισε να εξάρει τη «στενή διμερή αμυντική συνεργασία», επισημαίνοντας ότι χάρη σε αυτήν η χώρα του απέκτησε πρόσβαση «σε σύγχρονο ισραηλινό εξοπλισμό για πολλά χρόνια», αλλά και βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των αζερικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ