ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2023
Σελ. /24
Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Παιχνίδια με την αγωνία των μαθητών - Για δεύτερη μέρα χτες προβλήματα στην Τράπεζα θεμάτων
  • Είσαι 17 και ψηφίζεις ήδη... για δεύτερη φορά; Μπορείς να κάνεις τη διαφορά!
  • Αμεση λύση στη στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών διεκδικούν οι μαθητές
  • Με πιο δυνατό ΚΚΕ στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές
Παιχνίδια με την αγωνία των μαθητών

Δεύτερη διαδοχική μέρα προβλημάτων στην Τράπεζα Θεμάτων για τους μαθητές του Λυκείου

Eurokinissi

Με πολύ σοβαρά προβλήματα και ταλαιπωρία για τους μαθητές ξεκίνησαν και χτες το πρωί οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια καθώς για δεύτερη συνεχή μέρα ήταν αδύνατο να γίνει κλήρωση από την «τράπεζα θεμάτων». Στα σχολεία προκλήθηκε δικαιολογημένα αναστάτωση, αφού είχε προηγηθεί η προχτεσινή καθυστέρηση και αναβολή εξετάσεων εξαιτίας και πάλι προβλήματος στην «τράπεζα».

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους μαθητές που εξετάζονταν χτες υπήρχαν και τελειόφοιτοι της Γ' Λυκείου που αναβλήθηκε η προχτεσινή τους εξέταση. Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για την έκδοση των απολυτηρίων τους ενόψει της έναρξης των πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ αύριο Πέμπτη και για τα Γενικά Λύκεια την Παρασκευή, η αγωνία των μαθητών χτύπησε «κόκκινο», με τους εκπαιδευτικούς από την πλευρά τους να καλούνται να ανταποκριθούν σε έναν αγώνα δρόμου για τη διόρθωση των γραπτών και την έκδοση των τίτλων.

Το υπουργείο Παιδείας, αντί να δώσει οδηγία να βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί τα θέματα των εξετάσεων, όπως έκαναν τόσα χρόνια και όπως ζητήθηκε και από πολλές πλευρές από την πρώτη στιγμή και ανεξάρτητα από το είδος και τις αιτίες του προβλήματος, κάλεσε να μην αποχωρήσουν οι μαθητές από τα σχολεία προκειμένου να εξεταστούν όλοι χτες. Επιβεβαιώθηκε έτσι η εμμονή στην εφαρμογή του μέτρου της «τράπεζας θεμάτων» που μετατρέπει σε εξεταστικό κέντρο το Λύκειο, υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς, είναι καταδικασμένο στις συνειδήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών για τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα του.

Συνέχεια «κακόβουλων επιθέσεων» η επίσημη εκδοχή

Στην αγωνία, στην ανησυχία και την αγανάκτηση για την αναλγησία και ανεπάρκεια που επιδεικνύονται ενόψει μάλιστα πανελλαδικών εξετάσεων, τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησαν χτες με νέα ανακοίνωση κάνοντας λόγο και πάλι για κυβερνοεπίθεση μεγαλύτερης κλίμακας από την προχτεσινή.

«Οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες. Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Για μία ακόμα φορά επιχειρείται πάντως να απομονωθεί το περιστατικό από τις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις, για τις οποίες, όπως είναι φυσικό, υπάρχει αγωνία αλλά και απαίτηση να ληφθούν έγκαιρα όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει αντίστοιχο πρόβλημα. «Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ' Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων», διαβεβαιώνουν τα δύο υπουργεία.

Να παρθούν μέτρα ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων

«Πάψτε να παίζετε παιχνιδάκια με τους μαθητές μας και το μέλλον τους. Εδώ και τώρα να καταργηθεί η αντιπαιδαγωγική "τράπεζα θεμάτων"», τόνισε χτες η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», η οποία επανήλθε με ανακοίνωσή της μόλις εντοπίστηκε το πρόβλημα στα Λύκεια. «Και πάλι οι μαθητές μας πέφτουν θύματα της διαχρονικής πολιτικής αναλγησίας του υπουργείου, το οποίο αδιαφορεί πλήρως για την ψυχολογία τους δείχνοντας αδικαιολόγητη εμμονή στην παιδαγωγικώς απαράδεκτη και ουσιαστικά απαξιωμένη διαδικασία της "τράπεζας θεμάτων". Η εμμονή του υπουργείου έχει φτάσει στο απόγειο, μιας και αρνείται να δώσει έστω μια απλή οδηγία να διεξαχθούν οι εξετάσεις έστω με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια, κρούουμε τον κώδωνα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ», τονίζει η ΑΣΕ.

«Πάρτε τώρα όλα τα μέτρα για να διεξαχθούν κανονικά οι εξετάσεις, ενδοσχολικές και πανελλαδικές!», καλούν οι μαθητές, οι οποίοι βιώνουν την ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων. «Είμαστε μέσα στο άγχος όλη τη χρονιά για την "τράπεζα θεμάτων", ειδικά οι συμμαθητές μας που είναι Γ' Λυκείου και εσείς αντί να μας διευκολύνετε, μας αφήσατε να περιμένουμε ή και τελικά να χάσουμε την εξέταση. Τι μας προτείνετε άμα συμβεί το ίδιο σε άλλο ενδοσχολικό μάθημα ή πολύ χειρότερα στις πανελλαδικές; Μάλλον κανένα τάμα...», σχολιάζει με αγανάκτηση σε ανάρτησή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Πάντως, τα προβλήματα στο κατά τ' άλλα ψηφιακό σχολείο δεν ξεκινούν και δεν σταματούν αυτές τις δύο μέρες και δεν είναι ξεκομμένα από το μεγάλο ζήτημα των υποδομών συνολικά στην Εκπαίδευση. Από την πανελλαδική κατάρρευση του Webex κατά την τηλεκπαίδευση, την αδυναμία των σχολείων να την υποστηρίξουν, μέχρι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή χιλιάδες εκπαιδευτικοί που καλούνται να καταθέσουν στο ΟΠΣΥΔ τα προσόντα τους και αποδεικτικά «εξαφανίζονται», διάφορα ενδιάμεσα προβλήματα στα ψηφιακά εργαλεία που σχετίζονται με τις διαδικασίες της Εκπαίδευσης ταλαιπωρούν κατά καιρούς.

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάρρευση του συστήματος

Η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδ. Ντογιάκου, ο οποίος διαβίβασε την παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντ. Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα. Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

«Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα με την Τράπεζα Θεμάτων

Σε σχόλιό του μετά και από τη χτεσινή επανάληψη των προβλημάτων στην Τράπεζα Θεμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το επαναλαμβανόμενο χάλι της τράπεζας θεμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα! Να επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς να βάλουν οι ίδιοι τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων, αγνοώντας την τράπεζα θεμάτων, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ιδιαίτερα των μαθητών της Γ' Λυκείου.

Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα. Εχουν ήδη την αγωνία τους για να τα βγάλουν πέρα σε αυτόν τον ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο, δεν χρειάζονται και επιπλέον βαθμούς δυσκολίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ