ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
Σελ. /24
Ούτε μία κόκκινη ψήφος χαμένη!

RIZOSPASTIS

Σε τρεις βδομάδες στήνονται οι νέες κάλπες, που θα φέρουν το εκλογικό αποτέλεσμα από το οποίο εν τέλει θα προκύψει το πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ και άρα ο λαός την επόμενη μέρα, ο αριθμός των αγωνιστών βουλευτών που θα έχει στο πλάι του, οι καλύτερες θέσεις μάχης που θα λάβει η πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση. Σε αυτήν την υπόθεση δεν χωράει καμία χαμένη ψήφος, οι άδειες κάλπες πρέπει να ξαναγεμίσουν από ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, από όλους όσοι ήδη το στήριξαν και ακόμα περισσότερους που παρότι το σκέφτηκαν, δεν το έκαναν πράξη.

Ετσι, χρειάζεται να παρθούν όλα τα μέτρα και για τους ετεροδημότες (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις), όπως και για όλους τους υπόλοιπους, ώστε με κάθε τρόπο να φτάσουν μέχρι το εκλογικό κέντρο και να στηρίξουν μαζικά το Κόμμα.

Η νέα μαζική μετακίνηση μπορεί να έχει πρόσθετες δυσκολίες, που πρέπει όμως να ξεπεραστούν. Μόνο έτσι θα αποτυπωθεί αποτέλεσμα θετικό για τον λαό το βράδυ της 25ης Ιούνη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι με τις νέες εκλογές το σύστημα υπολογίζει στην υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, είτε προς άλλα κόμματα είτε και προς την αποχή. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν θα τους χαρίσουμε ούτε μία κόκκινη ψήφο!

Οι ετεροδημότες στους εκλογικούς καταλόγους της 25ης Ιουνίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογικοί κατάλογοι με τους οποίους θα γίνουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα περιλαμβάνουν ως ετεροδημότες όσους εκλογείς έκαναν σχετική αίτηση για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους μέχρι και τις 30 Απριλίου 2023.

Ωστόσο, όσοι έκαναν τέτοια αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου 2023 θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να απευθυνθούν στον δήμο διαμονής τους και να ελέγξουν ότι η αίτησή τους διεκπεραιώθηκε. Μόνο εάν η αίτηση διεκπεραιώθηκε έγκαιρα από τον δήμο, για να περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους της Β' Αναθεώρησης, με τους οποίους θα γίνουν οι εκλογές, θα μπορεί ο ετεροδημότης να ψηφίσει εκεί που δήλωσε, δηλαδή στον τόπο διαμονής του. Διαφορετικά, η αίτηση δεν θα λαμβάνεται υπόψη για αυτές τις εκλογές και ο συγκεκριμένος εκλογέας θα ψηφίζει ΜΟΝΟ στον δήμο στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος.

Εάν η αίτηση του ετεροδημότη διεκπεραιώθηκε έγκαιρα, παραμένει η προϋπόθεση του νόμου ότι για να ψηφίσει όντως ως ετεροδημότης στον δήμο διαμονής του, θα πρέπει να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 40 ετεροδημοτών από την ίδια εκλογική περιφέρεια, ώστε να συγκροτηθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών.

Εάν δεν συγκροτηθεί ειδικό τμήμα ετεροδημοτών που να τον συμπεριλάβει, ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον δήμο της βασικής εγγραφής του.

Γι' αυτό οι ετεροδημότες, ακόμα κι αν η αίτηση τους διεκπεραιώθηκε, θα πρέπει να παρακολουθούν και να επιβεβαιώσουν πού ψηφίζουν, στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου («Μάθε Πού Ψηφίζεις»).

Για κάθε πληροφορία και βοήθεια οι ετεροδημότες μπορούν να επικοινωνούν και με την Επιτροπή Ετεροδημοτών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241) καθημερινά στα τηλέφωνα 2105282527 και 2105282535, ώρες 9 π.μ. με 2 μ.μ. και 5 μ.μ. με 9 μ.μ.

Προμηθευόμαστε τα νέα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα γίνουν με ΝΕΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, στα οποία οι υποψήφιοι αναγράφονται όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά με λίστα που διαμορφώνει κάθε πολιτικό κόμμα, και έτσι ανακηρύσσονται από τον Αρειο Πάγο.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ έγκαιρα τα νέα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ από τα εκλογικά κέντρα, τα κιόσκια, τα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων σε κάθε περιοχή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ χρησιμοποιούμε τα παλιά ψηφοδέλτια, των προηγούμενων εκλογών της 21ης Μαΐου. Αν κάποιος κατά λάθος ψηφίσει με αυτό το ψηφοδέλτιο, θα βγει ΑΚΥΡΟ.

Πολιτική δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη

- Στις 12 μ., σύσκεψη στην αίθουσα Συλλόγων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα μιλήσουν οι Νίκος Καραθανασόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας, και Χρήστος Πατούχας, υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας.

- Στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στο Κορδελιό.

- Στις 6.30 μ.μ., πικετοφορία στα Μετέωρα Πολίχνης.

- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Λογιστών και Ελεγκτικών Εταιρειών, στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή». Θα μιλήσει η Χρύσα Κακουλίδου, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Γρηγορούσας, στο μαγαζί «Παραβάτες» (Αγίας Τριάδας 49). Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας.

- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Λυκότρυπας, στην Τριγωνική Πλατεία στον Κόκκινο Μύλο. Θα μιλήσει η Γιούλη Αγγελοπούλου, υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

- Στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στη Μενεμένη, με ομιλήτρια την Ελένη Τσιτσιρούδη, υποψήφια δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

- Στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Ευόσμου, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο.

- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Νεάπολης Λάρισας, στο ΚΑΠΗ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας.

- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Ρίου, στον Αγιο Βασίλειο (καφενείο Χρονόπουλου). Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας. Θα χαιρετίσει ο Κώστας Δραγώτης, υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας.

- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Αρκτικού Διαμερίσματος, στην Ανθούπολη Πάτρας (καφέ «Denus»). Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Αχαΐας Δημήτρης Αγγελόπουλος και Χρήστος Πατούχας.

- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Ανατολικού Διαμερίσματος Πάτρας, στην πλατεία Ηρώων στο ΚΕΤΧ. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Αναστασίου, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας, αντιδήμαρχος Πατρέων.

- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Ναυπάκτου, στα γραφεία της στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Ξηρόμερου, στον Αστακό, καφενείο έναντι του δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κομπλίτσης, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφιος δήμαρχος Ξηρόμερου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αύριο, Παρασκευή

- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας στους Αμπελόκηπους (καφενείο «Σταυροδρόμι»). Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

- Στις 9 μ.μ., η ΚΟΒ Ερυμάνθου διοργανώνει εκδήλωση - γλέντι στο «Αγρός και Σπίτι» στη Δαφνούλα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος.

Να διευκολυνθεί η ψήφος των φοιτητών που βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο

Παρέμβαση με υπόμνημα στο υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει το ΚΚΕ

Μετά τους εποχικούς εργαζόμενους, χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αποκλειστούν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, καθώς οι εκλογές στις 25 Ιούνη θα διεξαχθούν εν μέσω της εξεταστικής περιόδου όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Η εξεταστική περίοδος απαιτεί διά ζώσης παρουσία των φοιτητών και έτσι χιλιάδες απ' αυτούς, που φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες να μετακινηθούν για να ψηφίσουν και μετά να επιστρέψουν για να συνεχίσουν την εξεταστική τους.

Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς πολλοί φοιτητές προβληματίζονται για τη μετακίνηση στον τόπο κατοικίας, εξαιτίας, από τη μια, του υπέρογκου κόστους και, από την άλλη, του προγράμματος της εξεταστικής, που δεν προβλέπει παντού ένα εύλογο χρονικό διάστημα για το ταξίδι, την προσαρμογή και την προετοιμασία των φοιτητών. Πόσο μάλλον που για χιλιάδες φοιτητές η εξεταστική αυτή είναι η τελευταία πριν από το πτυχίο και δεν υπάρχουν περιθώρια να μην την ολοκληρώσουν.

Σε δήλωσή της για το ζήτημα αυτό, η Στέλα Παπαοικονόμου, μέλος της Νομικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις εκλογές και υποψήφια βουλευτής, τόνισε: «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα ώστε οι χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους να συμμετάσχουν στις εκλογές. Δεν μπορεί το δικαίωμα στην ψήφο των νέων να έρχεται σε αντιπαράθεση με την προσπάθειά τους στις σπουδές ούτε βέβαια να επιβαρύνονται με υπέρογκα έξοδα μετακίνησης για να ψηφίσουν.

Το ΚΚΕ θα παρέμβει ώστε το κράτος να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα διευκόλυνσης των φοιτητών.

Οι χιλιάδες φοιτητές δεν πρέπει να "κάνουν τη χάρη" στη ΝΔ και στα άλλα κόμματα του συστήματος: Μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φτάσουν στην κάλπη στις 25 Ιούνη. Για να ψηφίσουν όπως αγωνίστηκαν! Εκαναν το βήμα με την ανάδειξη της ΠΚΣ σε πρώτη δύναμη πανελλαδικά και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μάη. Ηρθε η ώρα για τα επόμενα, με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ!».

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, το ΚΚΕ θα παρέμβει με υπόμνημα στο υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο ζητάει:

  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, αλλά και την επιστροφή τους στην πόλη όπου φοιτούν.
  • Να προσαρμοστεί έγκαιρα το πρόγραμμα διεξαγωγής της εξεταστικής με βάση τον προγραμματισμό κάθε ιδρύματος έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα οι φοιτητές να μεταβούν και να επιστρέψουν από τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Να μη διεξάγεται εξεταστική διαδικασία τρεις μέρες πριν και δύο μέρες μετά την 25η Ιούνη, μέρα διεξαγωγής των εκλογών. Οι αλλαγές να ανακοινωθούν έγκαιρα ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να προγραμματίσουν τη μετάβαση στον τόπο τους καθώς και την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις.
  • Να εξασφαλιστεί η ειδική άδεια για τους φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση την περίοδο των εκλογών.
  • Να υπάρξει συγκεκριμένη παράταση για την υποβολή εξαμηνιαίων και διπλωματικών εργασιών.
  • Να αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα για συγκεκριμένα εργαστήρια ή ασκήσεις υπαίθρου που πιθανόν έχουν προγραμματιστεί.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ