ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2023 - Κυριακή 11 Ιούνη 2023
Σελ. /40
Με διαστάσεις επιδημίας η γυναικεία κακοποίηση! ή Με ένα ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας

Οι τέσσερις βολές από κυνηγετική καραμπίνα, που δέχθηκε - πριν από λίγες μέρες - η 39χρονη, στη Χαλκιδική, από τον σύζυγό της, πριν αυτός αυτοκτονήσει και με το 8χρονο παιδί τους, τραυματισμένο, στην αγκαλιά της, δεν είναι σίγουρα η τελευταία πράξη του δράματος των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις γυναικοκτονίες η χώρα μας. Ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα στη διάρκεια της πανδημίας εμφάνισε την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις δολοφονίες γυναικών. Ανοδος 187,5% από το 2020 μέχρι το 2021. Στη χώρα μας, με τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών βίας και γυναικείας κακοποίησης, ο ετήσιος αριθμός γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας για το 2021 είναι 7.375, αύξηση δηλαδή 72%. Αυτός ο ακήρυχτος πόλεμος στις γυναίκες στην Ευρώπη σημαίνει στην πράξη πως μία στις τρεις γυναίκες, παγκοσμίως, κακοποιείται από άντρα ή συγγενή της. Στην Ευρώπη, σήμερα, το 40% - 50% των εργαζόμενων γυναικών ανέφεραν σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους. Δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ δέχθηκαν σωματική βία μέσα σ' έναν χρόνο, ενώ 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Tουλάχιστον 100 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες, σε αναπαραγωγική ηλικία, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων σε 30 χώρες. Σε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το φαινόμενο της γυναικείας κακοποίησης αναφέρεται ως «ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας».

Να σπάσει η σιωπή για την πολύμορφη βία που δέχονται οι γυναίκες

Η ΟΓΕ χρόνια τώρα φωνάζει «όχι στη σιγή νεκροταφείου». Για να βρει μια γυναίκα το θάρρος και τη δύναμη να αποκρούσει, να αντισταθεί και να καταγγείλει, ακόμα και να φύγει από μια κακοποιητική και παθογόνα σχέση, χρειάζεται ολόπλευρη κρατική στήριξη για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, δηλαδή να είναι οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητη. Η σιωπή για την πολύμορφη βία που δέχονται οι γυναίκες, λέει το ΚΚΕ, μπορεί να σπάσει μόνο μέσα από τον συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση όλων αυτών των οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων, που είναι αναγκαίες για να σηκώσουν οι γυναίκες κεφάλι. Στις σημερινές συνθήκες του γενικευμένου φόβου και της ανασφάλειας, ζουν στο πετσί τους ακόμα πιο επώδυνα την αντιδραστικότητα της κοινωνίας της εκμετάλλευσης και την όξυνση απαράδεκτων συμπεριφορών απέναντί τους. Οι σχεδόν καθημερινές καταγγελίες ανοίγουν τον δρόμο της αποκάλυψης και της ανατριχιαστικής περιγραφής μιας κόλασης. Μιας κόλασης με εργοδοτική βία και τρομοκρατία, με την απειλή απόλυσης και ανεργίας, τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, τους εκβιασμούς μεγαλοπαραγόντων του αθλητισμού, του θεάτρου, της πολιτικής, χυδαίες πιέσεις του πανεπιστημιακού, δημοσιογραφικού κι επιχειρηματικού κατεστημένου. Οφείλουμε να καταγγείλουμε την υποκρισία των αστικών κυβερνήσεων, που υλοποιούν προγράμματα - δήθεν - καταπολέμησης της βίας και κατά των γυναικών προσφύγων, την ίδια στιγμή που υπηρετούν την αμερικανοΝΑΤΟική βία, που τις ξεριζώνει από τις πατρίδες τους, έχοντας μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών.

Η βία της φτώχειας και της ανεργίας


Επειδή εξυπηρετεί το σύστημα η σιγή κι η αφωνία για τις πραγματικές ταξικές αιτίες της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών, το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να διαμαρτυρηθούν για την ενδοοικογενειακή βία και τη βία στους χώρους δουλειάς. Να μη σιωπούν για τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή τους, να καταγγέλλουν την εργοδοτική και κρατική βία και να μην ανέχονται την καταστολή στους αγώνες για τα δικαιώματά τους. Υπάρχουν βαθιές κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που υφίστανται οι γυναίκες τη βία. Γιατί μορφή βίας είναι και η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, τα σπασμένα ωράρια, η υποαπασχόληση, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και άλλα πολλά. Να τελειώνουμε όμως και με τα κυβερνητικά ψέματα περί πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών. Σήμερα στη χώρα μας, οι Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών είναι 19, ενώ ο αριθμός των κλινών, μόλις που ξεπερνά τις 400, αντί για το ελάχιστο όριο των 1.000 κλινών, που θέτει η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπογράφτηκε το 2011. Νομίζετε πως λειτουργούν έστω αυτές οι 400 για τα 7.375 θύματα; Ούτε καν αυτό. Περίπου οι 220 λειτουργούν! Ετσι δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής, εξαναγκάζοντας πολλές γυναίκες να παραμένουν σε κακοποιητικό περιβάλλον χωρίς τη θέλησή τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ψυχική και σωματική τους υγεία όσο και την ίδια τους τη ζωή. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο επείγει να ληφθούν πραγματικά μέτρα, αφού το ενδιαφέρον των εγχώριων κυβερνήσεων, αλλά και των αστικών επιτελείων της ΕΕ, μόνο υποκριτικό μπορεί να χαρακτηριστεί και βεβαίως εξαντλείται σε μισές αλήθειες, φανφάρες και ευχολόγια. Για να μπορέσουν οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες, τα παιδιά, όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να ξεφύγουν από την πολύμορφη βία, τα δίχτυα κυκλωμάτων πορνείας, είναι βασικό να εξασφαλιστούν σε όλες και όλους το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, το δικαίωμα στην κοινωνική προστασία, στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία - Πρόνοια και στην πρόληψη.

Αμεσα μέτρα προστασίας κακοποιημένων γυναικών, παιδιών και οικογενειών


Στην πράξη αποδείχτηκε πως μόνο το ΚΚΕ μάχεται ενάντια στους παράγοντες που γεννούν τους δράστες - «τέρατα» και αφήνουν τις γυναίκες απροστάτευτες στα αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα, στη σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει μέχρι και τη δολοφονία. Είτε το έγκλημα ονομαστεί γυναικοκτονία είτε όχι, διεκδικεί σε κάθε χώρο μέτρα ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, των παιδιών και των οικογενειών των θυμάτων. Μόνο το ΚΚΕ μάχεται ενάντια στην εμπορευματοποίηση της σεξουαλικότητας, του σώματος και κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής. Διεκδικεί την αναγκαία οικονομική, κοινωνική, ψυχολογική στήριξη για να ξεφύγουν γυναίκες, άντρες και παιδιά από τα δίχτυα των επίσημων και «ανεπίσημων» κυκλωμάτων της πορνείας. Αντιπαλεύει στην πράξη κάθε ρατσιστική, ομοφοβική συμπεριφορά και διάκριση. Πρωτοστατεί ώστε καμία και κανένας να μην αποκλείεται από σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα λόγω φύλου, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων προσωπικών γνωρισμάτων. Αυτή είναι η βάση για να ανθίσουν και τα ατομικά δικαιώματα. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ ένα δυνατό ΚΚΕ, που με όλες του τις δυνάμεις να οργανώνει τον κοινό αγώνα αντρών και γυναικών, με βάση τα κοινά εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Χρειάζεται αυτή η πραγματική ασπίδα προστασίας σε κάθε γυναίκα, ώστε να καταφέρει ν' αλλάξει μαχητικά τη ζωή της. Να γίνουν «μάθημα ζωής» οι αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, ο αλληλοσεβασμός, κόντρα στον ανταγωνισμό, στον εγωιστικό τρόπο ζωής, στην κοινωνική απομόνωση, στην αλλοτρίωση, που διαπερνούν ακόμα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Μέτρα στήριξης, ενημέρωση, χρηματοδότηση


Αυτά που πρέπει να διεκδικηθούν άμεσα (και για τα οποία το ΚΚΕ έχει επανειλημμένως κινητοποιηθεί δυναμικά), είναι:

- Μέτρα στήριξης άνεργων γυναικών, γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για λειτουργία κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, για την πρόληψη της βίας αλλά και τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.

- Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στην εργαζόμενη, στην άνεργη, στη νέα γυναίκα, λέγοντας πως αυτοί που μιλούν για «ισότητα των φύλων» και «ίσες ευκαιρίες», αξιοποιούν τις διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας για την ένταση της εκμετάλλευσης. Μιλούν για γυναικεία συμμετοχή στα «κέντρα λήψης αποφάσεων», όμως η συμμετοχή γυναικών στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου δεν εμπόδισε:

- Τον περιορισμό της κυριακάτικης αργίας.

- Τη δουλειά χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

- Την επέκταση της φθηνής και μερικής απασχόλησης των γυναικών.

- Τις απολύσεις εγκύων.

- Τις εργοδοτικές πιέσεις σε εργαζόμενες να βάλουν «στο ψυγείο» της «κρυοσυντήρησης» των ωαρίων τα σχέδια για απόκτηση παιδιού.

Ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ βάζει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο, γυναίκα κι άνδρα, το παιδί, τον συνταξιούχο και την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών τους. Μόνο με την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης μπορεί να απελευθερωθεί κάθε γυναίκα από οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς, να ανθίσουν η ισοτιμία της γυναίκας και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ ανδρών - γυναικών, σχέσεις απαλλαγμένες από κάθε οικονομική, κοινωνική εξάρτηση. Το ΚΚΕ έχει πρόταση ώστε η φροντίδα του σπιτιού, των παιδιών, των ηλικιωμένων να στηρίζεται σε κοινωνικές υποδομές με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών προσχολικής φροντίδας και αγωγής, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, συμβουλευτικής γονέων. Εχει θέσεις για υψηλής ποιότητας, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ανοιχτής ή κλειστής, μόνιμης ή προσωρινής φιλοξενίας και φροντίδας των ηλικιωμένων και βαριά αναπήρων, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Η ασταθής «σταθερότητα» της ΝΔ και η άδικη «δικαιοσύνη» του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, η «σταθερότητα» που υπόσχεται η ΝΔ για τη στήριξη της οικογένειας, δεν είναι παρά τα υποβαθμισμένα και αποσπασματικά προγράμματα «ευέλικτης φροντίδας», τύπου «Νταντάδες της γειτονιάς», οι χώροι φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις, αντί να δώσει κρατική χρηματοδότηση για δημιουργία δημόσιων, δωρεάν παιδικών σταθμών. Οσο για τη «δικαιοσύνη» που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί ίδιο και απαράλλακτο το υποβαθμισμένο κι εμπορευματοποιημένο δίκτυο παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ενώ οι ανάγκες των βρεφών και νηπίων μπαίνουν στη «λοταρία» των vouchers. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης, όπου η Υγεία, το Φάρμακο αποτελούν εμπορεύματα και όχι κοινωνικό αγαθό. Το ΚΚΕ αγωνίζεται για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, στηριγμένη σε ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλες τις ειδικότητες και αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία. Μόνο το ΚΚΕ αγωνίζεται για τη δωρεάν κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων των διαγνωστικών εξετάσεων, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, για την ολόπλευρη στήριξη της νέας μητέρας και του νεογνού, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Υποστηρίζει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην αντισύλληψη, στην άμβλωση, με την αναγκαία δωρεάν επιστημονική, κοινωνική στήριξη και προστασία της αναπαραγωγικής υγείας. Για να είναι ουσιαστική η όποια ατομική επιλογή! Αποκαλύπτει την αντιδραστικότητα των αναχρονιστικών πατριαρχικών αντιλήψεων για τη θέση της γυναίκας, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, που θεριεύουν στην αρένα και τη σήψη της καπιταλιστικής κοινωνίας.

***

Χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνία. Μας αξίζει ένας καλύτερος κόσμος, με κέντρο τον άνθρωπο κι όχι το κέρδος. Ανυποχώρητα θα παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας και των πολέμων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεών τους. Στις 25 του Ιούνη, με την κόκκινη ψήφο κι ένα ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ, σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας.


Της
Σεμίνας ΔΙΓΕΝΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ