ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με «ασφαλή πλειοψηφία» για μεγαλύτερη επίθεση στον λαό

Eurokinissi

Τη «μεγάλη πρόοδο την οποία κάναμε στο μέτωπο της οικονομίας» διαφήμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης περιοδεύοντας χθες στα Δωδεκάνησα (σε Λέρο, Λειψούς, Πάτμο και Αρκιούς), διεκδικώντας εκ νέου την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου για να «τρέξει» ταχύτερα στην ίδια πορεία.

Σ' αυτό το πλαίσιο ξεχώρισε την «τουριστική κίνηση, η οποία πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, με νέες επενδύσεις οι οποίες γίνονται», ισχυριζόμενος ότι αυτά φέρνουν «περισσότερες θέσεις εργασίας, με καλύτερους μισθούς» ενώ στον κλάδο οργιάζουν η «μαύρη» εργασία και τα απάνθρωπα ωράρια.

Στα υπέρ του παρουσίασε επίσης την ένταση του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα, στο πλαίσιο μιας «ΕΕ - φρουρίου» στην οποία ομνύουν όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού. Ως προς τον λαό, περίσσεψαν ξανά τα κούφια λόγια, στον πυρήνα των οποίων ήταν για άλλη μια φορά τα «μπαλώματα» σε κενά και ελλείψεις.

Χαρακτηριστικά, έταξε ξανά ότι η κυβέρνησή του θα «στηρίξει» τα σχολεία και είπε πως το να αισθάνονται τα παιδιά στη νησιωτική Ελλάδα «ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με ένα παιδί που μπορεί να πηγαίνει σχολείο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (...) δεν σημαίνει μόνο καλούς δασκάλους και καθηγητές, σημαίνει μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση των παιδιών που τελικά θα επιλέξουν να ολοκληρώσουν το σχολείο τους εδώ», τάζοντάς τους στο τέλος έναν ...διαδραστικό πίνακα «για να μπορούν να βλέπουν να ανοίγεται ένα καινούργιο παράθυρο στον κόσμο και στην τεχνολογία»...

Σημειωτέον, την Κυριακή μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε ξανά «ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» για να μπορούν «να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές», που φυσικά θα τσακίσουν τον λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Στην πρεμούρα του δε να «τρέξει» τις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, σημείωσε ότι «το εύρος της νίκης, αλλά και το ποσοστό της ΝΔ, με υποχρεώνει να είμαι ακόμα πιο τολμηρός και ακόμα πιο αποφασιστικός στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε», με βάση το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ΕΕ και όλες τις υπόλοιπες αντιλαϊκές δεσμεύσεις που βρίσκονται μπροστά.

Εξάλλου, «ξέκοψε» κάθε κουβέντα για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, προσωπικό και μέσα, παρουσιάζοντας ως λύση για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η εμπορευματοποίηση του συστήματος - και έχουν οδηγήσει στα τραγικά περιστατικά του τελευταίου διαστήματος - την «καλύτερη συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς, όπως η Πυροσβεστική, όπως ενδεχομένως στα νησιά μας και οι Ενοπλες Δυνάμεις», καθώς και μια νέα μονάδα για αεροδιακομιδές με μισθωμένα ελικόπτερα, με την «πατέντα» δηλαδή των μπαλωμάτων που αξιοποιείται και στη δασοπυρόσβεση, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Κούφιες εξαγγελίες για την Υγεία

Τις νέες κούφιες εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς καυτηριάζει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας σε σχόλιό της:

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων επανέλαβε τα περί "ποιοτικής δημόσιας Υγείας", που μόνο ως πρόκληση μπορούν να εκλάβουν οι Θεσσαλονικείς και ειδικά οι καρκινοπαθείς. Η υπόσχεση για νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο εξακολουθεί να προβάλλεται όταν την ίδια ώρα έχει ξεχαστεί αυτή για το παιδιατρικό, που ματαιώνεται ελλείψει χορηγού!

Την ίδια ώρα, φυσικά, δεν είπε τίποτα για επαναλειτουργία του Λοιμωδών και του Νοσοκομείου "Παναγία", που η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ έκλεισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ τα διατήρησε κλειδωμένα. Τσιμουδιά για τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, που στοιχίζουν καθημερινά πλέον ανθρώπινες ζωές, με πιο πρόσφατη αυτή στη Χαλκιδική.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης ξέρει τα αποτελέσματα της πολιτικής και της ΝΔ στην Υγεία, που μετρά ως κόστος την ανθρώπινη ζωή. Πλήρωσε βαρύ τίμημα, ειδικά μέσα στην πανδημία. Η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να ενισχύσει εδώ και τώρα τη διεκδίκηση για νέα νοσοκομεία, για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, για επάρκεια στόλου και προσωπικού του ΕΚΑΒ. Στο δίλημμα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" η επιλογή πρέπει να είναι με το ΚΚΕ, για τις ζωές μας».

Στη Σμύρνη η 23η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας
Από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας
Σε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 10 Ιούνη, αποφασίστηκε η επόμενη 23η ΔΣΚΕΚ να πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη της Τουρκίας, στις 20 - 22 Οκτώβρη 2023.

Την 23η ΔΣΚΕΚ θα τη φιλοξενήσει το ΚΚ Τουρκίας με θέμα: «Οι πολιτικές και ιδεολογικές μάχες στην αντιπαράθεση ενάντια στους καπιταλιστές και τον ιμπεριαλισμό. Τα καθήκοντα των κομμουνιστών για την ενημέρωση και κινητοποίηση της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των γυναικών και των διανοουμένων, στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση, στα ιμπεριαλιστικά ψέματα και τον ιστορικό αναθεωρητισμό, για τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών, ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, για την ειρήνη και τον σοσιαλισμό».

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες των: ΚΚ Βιετνάμ, ΚΚ Βρετανίας, Γαλλικού ΚΚ, ΚΚΕ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Τουντέχ (Ιράν), ΚΚ Ισπανίας, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, ΚΚ (Ιταλία), ΚΚ Κίνας, ΚΕ Κορέας, ΚΚ Κούβας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Λαϊκού Επαναστατικού Κόμματος Λάος, Λιβανέζικου ΚΚ, ΚΚ Μεξικού, Ουγγρικού ΕΚ, Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας, Παλαιστινιακού ΚΚ, Κόμματος Λαού Παλαιστίνης, Πορτογαλικού ΚΚ, ΚΚΡΟ, ΚΕΚΡ, ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία).

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν οι Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
«Μαλλιά κουβάρια» με σοβαρότατες καταγγελίες λίγο πριν τις κάλπες

Πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι ίσως ανέμεναν κάποιοι αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, αν και η επικεφαλής του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει πλούσιο αντιλαϊκό «βίο και πολιτεία» στην πολιτική εδώ και πολλά χρόνια.

Ετσι, λοιπόν, οι αποχωρήσεις από το κόμμα της δεν έχουν τέλος, μετά τις ανακατατάξεις στις εκλογικές λίστες στις οποίες προχώρησε η ίδια η Ζ. Κωνσταντοπούλου, πετώντας έξω υποψηφίους που είχαν έρθει πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης για να τοποθετήσει άλλους, ακόμα και συγγενικά της πρόσωπα!

Μέχρι χτες οι αποχωρήσεις είχαν φτάσει τις 9, δύο βδομάδες πριν τις εκλογές της 25ης Ιούνη.

«Παρακαλώ να μην ψηφίσετε το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και να μείνετε μακριά από ένα ακόμα κόμμα που κοροϊδεύει και εξαπατά τους ίδιους τους υποψηφίους της, πόσο μάλλον τον απλό πολίτη».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μάη με την Πλεύση Ελευθερίας στον νομό Ιωαννίνων, Χρήστος Λάμπρου, ο οποίος εκφράζει την αποστασιοποίησή του από το κόμμα, συντασσόμενος με τις καταγγελίες τριών ακόμα συνυποψηφίων του σε όλη την Ελλάδα για ανήθικη συμπεριφορά απέναντί τους.

Η Ολγα Δάλλα απέσπασε 6.168 σταυρούς, βγαίνοντας πρώτη στον Νότιο Τομέα Αθηνών, ωστόσο την εκλόγιμη θέση της κατέλαβε ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος είχε βγει τρίτος στην Α' Αθηνών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος γνώριζε ότι θα είναι πρώτος στη λίστα της Α' Αθήνας από το βράδυ των εκλογών της 21ης Μάη, παρά το γεγονός ότι είχε έρθει τρίτος!

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου, με τα γνωστά ακατάληπτα για τα οποία κατά καιρούς έχει γίνει διάσημη, σε δηλώσεις της ανέφερε προσβλητικά για τους υποψηφίους της ότι «εγώ έχω την ευθύνη να φτιάξω μια κοινοβουλευτική ομάδα που να μην είναι αδιάβαστη, απούσα, να κοιμάται στα έδρανα και να λοξοδρομεί».

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει και η επιλογή της Ζ. Κωνσταντοπούλου να τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση τον σύντροφό της, Διαμαντή Καραναστάση, παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε καν στα ψηφοδέλτια της 21ης Μάη.

Η πρώτη σε ψήφους στη Β' Θεσσαλονίκης, Νικολέττα Μπουραζάνη, είπε: «Αποσύρω τη στήριξή μου στην Πλεύση Ελευθερίας και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, παραβλέποντας εντελώς τη σταυροδοσία των εκλογών, εξέδωσε τις λίστες για τις επόμενες εκλογές διορίζοντας ημέτερους. Αυτές οι πράξεις δεν συνάδουν με αυτά που προασπίζεται η διακήρυξη της Πλεύσης Ελευθερίας, περί δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ήθους και δικαιοσύνης».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη συνεχιζόμενη προφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας

Ερώτηση για την απαράδεκτη συνέχιση της προφυλάκισης από τις αλβανικές αρχές του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φ. Μπελέρη, κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του. Στην Ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Οι αρχές της Αλβανίας λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα προχώρησαν με αναπόδεικτες μέχρι σήμερα κατηγορίες στη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας από την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, Φρέντι Μπελέρη και συνεργατών του.

Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών ο Μπελέρης εκλέχθηκε δήμαρχος, παρ' όλα αυτά μέχρι σήμερα παραμένει κρατούμενος και με ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης.

Η απαράδεκτη συνέχιση της προφυλάκισής του αποτελεί προσπάθεια παρεμπόδισης της πολιτικής δραστηριότητας της ελληνικής μειονότητας.

Με βάση τα παραπάνω πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος της ΕΕ στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση από τις αλβανικές αρχές του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φ. Μπελέρη;»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ