ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2023 - Κυριακή 2 Ιούλη 2023
Σελ. /40
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Η 21η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Εναν επιπλέον βουλευτή εξέλεξε το ΚΚΕ!

Εκλέγεται ο οικοδόμος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Εξαρχος

Από το γλέντι χτες βράδυ, έξω από το εκλογικό κέντρο στα Γιάννενα
Από το γλέντι χτες βράδυ, έξω από το εκλογικό κέντρο στα Γιάννενα
Ακόμη έναν βουλευτή εκλέγει το ΚΚΕ, και συγκεκριμένα τον Νίκο Εξαρχο στα Γιάννενα, με βάση την απόφαση της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής, που εδρεύει στο υπουργείο Εσωτερικών. Η απόφαση έγινε γνωστή το πρωί της Παρασκευής, αν και νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί ότι η έδρα πάει στο ΚΚΕ, χωρίς να είναι μέχρι τότε γνωστό σε ποια εκλογική περιφέρεια την κερδίζει.

Με τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης από τα πρωτοδικεία, το ΚΚΕ κερδίζει μια επιπλέον έδρα σε σχέση με όσες ανακοινώθηκαν αρχικά. Η κοινοβουλευτική του ομάδα αριθμεί πλέον 21 βουλευτές, έξι περισσότερους από το 2019. Μειώνονται έτσι και οι απώλειες εδρών που είχε το Κόμμα από τις εκλογές του Μάη, λόγω του καλπονοθευτικού νόμου.

Σε δήλωσή της για την κατανομή της 21ης βουλευτικής έδρας του Κόμματος στα Γιάννενα, η Μαρία Ανδρεάδου, Γραμματέας της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, αναφέρει: «Ο λαός των Ιωαννίνων δικαιούται να χαμογελάει πλατιά σήμερα! Ο 21ος βουλευτής του ΚΚΕ εκλέγεται στον Νομό Ιωαννίνων. Η βουλευτική έδρα του ΚΚΕ στα Γιάννενα δόθηκε από τις χιλιάδες ψήφους του Γιαννιώτικου λαού στον ίδιο τον λαό, κόντρα στον ληστρικό εκλογικό νόμο της ΝΔ!

Τον οικοδόμο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, κομμουνιστή Νίκο Εξαρχο τον ξέρει ο εργατόκοσμος, τον ξέρουν και οι βιομήχανοι, μεγαλοεπιχειρηματίες του νομού. Κανένας εργάτης μόνος του, κανένας βιομήχανος "παντοδύναμος"! Η ελπίδα μας είναι εδώ! Με δυνατό ΚΚΕ και δυνατό τον λαό!».

Χτες βράδυ, η ΚΟ γιόρτασε τη νέα εκλογική επιτυχία με γλέντι στο εκλογικό κέντρο, ενώ την Πέμπτη 6 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο θεατράκι Σκάλας, οργανώνει συζήτηση με την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μεγάλο λαϊκό γλέντι.

«(Παρ)ερμηνείες» στο νέο podcast του «902.gr»

Οι κάλπες έχουν κλείσει, το ΚΚΕ ανεβαίνει 2,5%, στο photo finish κερδίζει μία έδρα παραπάνω, εκλέγοντας τελικά 21 βουλευτές, ενώ στον ν. Λέσβου επανεκλέγει βουλευτή και κατακτά τη 2η θέση, από την 4η που είχε στις εκλογές του Μάη... Το αποτέλεσμα βέβαια έχει διαμορφωθεί και ήδη έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά επιτελεία και επιτελάρχες, να πείσουν τον κόσμο να διαβάσει το αποτέλεσμα με τα δικά τους κριτήρια, για τις δικές τους σκοπιμότητες...

Σε ορισμένες «ερμηνείες» του εκλογικού αποτελέσματος, λοιπόν, είναι αφιερωμένο το νέο podcast του «902.gr». Γιατί «λευκή επιταγή» στη ΝΔ δεν υπάρχει, γιατί η ...εφευρετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει όταν αρχίζει η πραγματικότητα, γιατί τον φασισμό - που μπήκε από την πόρτα στη Βουλή, και όχι από κάποιο παραθυράκι - τελικά όντως τον αντιμετωπίζεις όταν σημαδεύεις τη μήτρα του...

Διαθέσιμο σε Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts και YouTube.

Παρουσίαση - επιμέλεια: Κώστας Πασακυριάκος. Ηχοληψία: Σωτήρης Γκέκας. Μουσική: Γιάννης Μπαλλούς.

Πατριδογνωμόνιο
Η ρωγμή της κάλπης

Πάμε λοιπόν μετεκλογικά! Με πάθος, με νου και καρδιά και κυρίως με αφοσίωση σ' αυτούς, τους πολύ περισσότερους που μας ψήφισαν και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Και με υπομονή, επιμονή και ιδεολογική συνέπεια πάμε να παλέψουμε για τις αδικίες, τα στριμώγματα, τις νομότυπες και καλά διαφημισμένες ανθρωποφαγίες, που έρχονται καταπάνω σ' όλο τον εργαζόμενο λαό. Οι καπιταλιστές έχουν σ' αυτή την τετραετία καταλάβει, απ' το ρετιρέ ως το δεύτερο και τρίτο υπόγειο, όλα τα ...διαμερίσματα - μερίσματα του νομοθετικού κοινοβουλευτικού οικοδομήματος. Κάπου εκεί στον τέταρτο όροφο εγκατασταθήκαμε εμείς. Ανυπάκουοι και πεισματάρηδες σε κάθε μετατροπή του βουλευτικού παιχνιδιού σε όπλο του διαχειριστή εναντίον όλων όσοι μας έστειλαν εκεί, για μια ακόμη φορά, για να μη μετατραπεί το οίκημα σε καθολική αντιλαϊκή στρούγκα από πλευράς δικαιωμάτων των ανθρώπων. Καρφί στο μάτι τους τα δικά μας ορθάνοιχτα παράθυρα - αυτιά στα βάσανα του κόσμου, κι η «φασαρία» των μόνων ενοίκων που είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους και μέρα και νύχτα, και να φέρουν τα προβλήματα του κάθε πολίτη μέσα στο οίκημα, ταράζοντας την ψευδεπίγραφη ευφορία των ψευδαισθήσεων μιας νίκης άλλης τάξης απ' την εργατική.

Πάνω από εκατό χρόνια είμαστε η απειλή στις ομοιογενείς παραλλαγές της επικράτησης του κέρδους των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών. Στα μπαλκόνια τους θα δείτε ψεύτικα διακοσμητικά φυτά, που παράγουν πολλές εντυπώσεις και καθόλου οξυγόνο. Στα υπόγεια θα καταλάβετε, ελπίζω γρήγορα, πως άμα αναμείξεις σβάστικες, λιβάνια κι απολίτικα πατσουλί, η αποφορά δεν πνίγεται και θρέφει τρωκτικά που φέρνουν την πανούκλα σε αφύλακτους, ανυποψίαστους και πονηρούς μαζί.

Σ' άλλα μπαλκόνια θα βρείτε κρεμασμένες, μαζί με της πατρίδας, σε γερά κοντάρια, σημαίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, ψευτοροκάδικες μπαντιέρες. Στο δικό μας έχει οξυγόνο, και δροσιά, και κατακόκκινα γεράνια, και γαρύφαλλα και ρόδα αμάραντα και φυλλωσιές, όλα καλλιεργημένα σφυροδρεπανάτα, έτσι που να απορούν πώς τα καταφέρνουμε και με κομμένο το νερό, και με κομμένο το ηλεκτρικό, αλλά με χώμα γόνιμο στις γλάστρες, κουβαλημένο σε βασανισμένα μαντήλια από τόπους εξορίας κι από τάφους σε τόπους εκτελέσεων...

Το ξέρετε δα πως για να φτάσεις μέχρι το σπίτι του ΚΚΕ, πληρώνεις ενισχυμένα αναλογικώς και διόδια και πρόστιμα. Γιατί ξεχωρίζει το δικό μας το μπαλκόνι. Επειδή δεν υποθηκεύεται στη σκοπιμότητα και είναι... ιδιοκτησία της εργατικής τάξης.

Πάμε λοιπόν όλοι μαζί, σαν δημιουργική βοή, να επισημάνουμε κινδύνους, να εμποδίσουμε τα ψέματα να εμφανιστούν ως αλήθειες, να τραβήξουμε τις μάσκες απ' τους διαρρήκτες που ξεγλίστρησαν απ' τη ρωγμή της κάλπης. Για μια ακόμη φορά το ΚΚΕ είναι εδώ. Πιο δυνατό. Κι η ελπίδα είναι εδώ. Γιατί μπορεί υποδειγματικά κι ασυμβίβαστα να δείξουμε πως ο λαός όταν παλεύει τα σκοτάδια μόνον με φως τα σκίζει.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, και συμπολεμιστές, και άδολοι πατριώτες, και τολμηροί που έστω και την τελευταία στιγμή είπατε να εμπιστευθείτε έναν κομμουνιστή - μια κομμουνίστρια, ξεκουραστείτε λίγο σ' αυτές τις μέρες που λέμε καλοκαιρινές όταν δε γίνονται κολασμένες, γιατί έχουμε αγώνες μπροστά. Εχουμε να πάρουμε και δήμους και πόλεις και χωριά, σε βουνά, σε νησιά, σε εκτάσεις σπαρμένες με φωτοβολταϊκά. Σε τρεις μήνες έχουμε εκλογές ξανά. Και στο δικό μας μπαλκόνι, η σημαία δεν αλλάζει χρώματα και δε σκοτώνει.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Συσκέψεις - εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Κυριακή 2 Ιούλη

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Κολιάτσου Αθηνών καλεί σε σύσκεψη στο καφέ «Ζαννής» (Ροστάν 35). Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Πληροφορικής Αττικής καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση στο «Μπουλούκι» (Κάρπου 36, πλησίον Μετρό «Αγιος Ιωάννης»). Θα μιλήσει ο Αλέκος Περράκης, μέλος του Τομεακού Γραφείου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής.

Δευτέρα 3 Ιούλη

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Χαλανδρίου καλεί σε σύσκεψη στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ολυμπιονικών 206-208, στο Νέο Ψυχικό. Θα μιλήσει ο Κώστας Γιαννόπουλος,μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΤΕ Βορείου Τομέα

Τετάρτη 5 Ιούλη

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟ Σεπολίων καλεί σε σύσκεψη στην ταβέρνα «Ηπειρος» (Αυλώνος 61). Θα μιλήσει ο Μαρίνος Μακρής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής και Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Α' Αθήνας.

Πέμπτη 6 Ιούλη

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Κολωνού καλεί σε σύσκεψη στο μεζεδοπωλείο «Πλάτων» (Ακαδημία Πλάτωνος, Τριπόλεως 61 & Πλάτωνος). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ