ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ
Μάχη με τις φλόγες εν μέσω καύσωνα

Από την πυρκαγιά στο Ρέθυμνο
Από την πυρκαγιά στο Ρέθυμνο
Πάνω από 50 φωτιές ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές της χώρας και παρά τα μεγάλα λόγια από την κυβέρνηση περί προετοιμασίας και ετοιμότητας, η εικόνα και φέτος είναι η ίδια. Ελάχιστα έως καθόλου τα μέτρα πρόληψης, διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών και δρόμων, καθαρισμού των δασικών οικοσυστημάτων αλλά και των οικοπέδων των πόλεων (τα ξερά κλαδιά, ακόμα και από πέρσι βρίσκονται παντού) και την ίδια ώρα συνεχίζονται η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, με τα κενά σε προσωπικό - με βάση τα οργανογράμματα άλλων εποχών - να ξεπερνάνε τα 4.500.

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες από αυτή, επικαλείται την κλιματική κρίση, με τον αρμόδιο νέο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, να δηλώνει ότι «θα έχουμε περισσότερες φωτιές, φυσικές καταστροφές και πλημμύρες», να αναφέρεται στην «ατομική ευθύνη» και να υπόσχεται ενίσχυση της Πυροσβεστικής, ενώ σήμερα συγκαλείται σύσκεψη στο υπουργείο με συναρμόδιους οργανισμούς για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Ωστόσο, όλες αυτές οι επικλήσεις είναι για το ...θεαθήναι, αφού γίνονται τα ελάχιστα, η λογική του κόστους - οφέλους κυριαρχεί, γι' αυτό και συνεχίζονται οι ελλείψεις στην πυροπροστασία, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι με το σταγονόμετρο, συνεχίζει ο αντεπιστημονικός διαχωρισμός της δασοπροστασίας από την πυρόσβεση.

Ετσι λοιπόν και φέτος, τα δασικά οικοσυστήματα είναι εκτεθειμένα, ενώ οι καιρικές συνθήκες αξιοποιούνται από επιτήδειους για τους σχεδιασμούς τους στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης, ή στην πιο «αθώα» περίπτωση οι φωτιές προέρχονται από αμέλεια, αλλά επεκτείνονται γιατί ακριβώς δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης.

Φωτιές σε Κρήτη, Σάμο, Αιτωλοακαρνανία

Πέντε πυρκαγιές κλήθηκαν να σβήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις χτες στην Κρήτη. Συγκεκριμένα ξέσπασαν 5 πύρινα μέτωπα σε διαφορετικά σημεία του νησιού μέσα σε λίγες ώρες.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου το μεσημέρι της Δευτέρας , όταν εκδηλώθηκαν 2 φωτιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις στις περιοχές Πρίνιας και Αρκαλοχώρι στο Ηράκλειο Κρήτης. Μέτα από μάχη επίγειες και εναέριες δυνάμεις και στα δύο μέτωπα κατάφεραν να τις ελέγξουν πριν κατευθυνθούν σε κατοικημένες περιοχές. Επίσης στην περιοχή Ρογδιά του δήμου Μαλεβιζίου ξεκίνησε άλλο πύρινο μέτωπο μικρής κλίμακας.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από το χωριό Αγκουσελιάνα, χωρίς να απειληθούν κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχείρησαν 31 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα, 11 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Ενώ στάλθηκε μήνυμα από το «112» στους κατοίκους της περιοχής. Σε λίγη ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις μπόρεσαν να ελέγξουν και να οριοθετήσουν το μέτωπο της φωτιάς.

Ενώ πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στη θέση Πλατιά Οψη Μακρυλιάς Ιεράπετρας, δίπλα στο πυρηνελαιουργείο της περιοχής με ισχυρούς ανέμους 8 μποφόρ.

Μια σειρά από περιοχές σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες και σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα από το Σαββατοκύριακο, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει διάφορα περιστατικά. Συγκεκριμένα τρία αφορούσαν την Κεφαλονιά σε διάφορες περιοχές το Σάββατο.

Επίσης στην Αχαΐα, στην Τοπική Κοινότητα Μαστραντώνη του δήμου Ερυμάνθου την Κυριακή, ενώ χτες Δευτέρα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και σε δύο περιοχές της Ηλείας στο Κορακοχώρι, πλησίον του Πύργου, αλλά και κοντά στη Γαστούνη σε καλάμια και βάλτους.

Επίσης, φωτιά εκδηλώθηκε χτες το πρωί στο Ζευγολατιό Κορινθίας, με αποτέλεσμα να διακοπούν για ορισμένες ώρες και τα δρομολόγια του προαστιακού.

Την Κυριακή το μεσημέρι είχε εκδηλωθεί φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μεγάλη Λάκκα στο Καρλόβασι της Σάμου, που πρόλαβε να κάψει αρκετά στρέμματα πριν τεθεί υπό έλεγχο από πυροσβέστες ένα ελικόπτερο και εθελοντικές ομάδες. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθη 32χρονος για εμπρησμό από αμέλεια. Με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος και θα οριστεί τακτική δικάσιμος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συλληφθείς φέρεται να υποστήριξε ότι ήθελε να καθαρίσει χωράφι της περιοχής με τρακτέρ, αλλά το όχημα βρήκε σε πέτρα και προκλήθηκε σπινθήρας, που προκάλεσε τη φωτιά.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Απαίτηση η ένταξη του επαγγέλματος στα ΒΑΕ

Ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο συμβασιούχου πυροσβέστη στη Θεσσαλονίκη

Στον θάνατο του πυροσβέστη την ώρα της εργασίας του σε φωτιά στη Θεσσαλονίκη αναφέρεται ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», όπου επισημαίνεται ότι «εκφράζουμε την λύπη μας για τον θάνατο (...) του συναδέλφου μας Θωμά Παπαμάρκου που υπηρετούσε στον 2ο ΠΣ Θεσσαλονίκης. Είναι άλλος ένας συνάδελφος που χάνει τη ζωή του την ώρα της εργασίας του και προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των θανόντων πυροσβεστών!

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επισημάνουμε ότι αν τα 9 ασθενοφόρα που ανήκαν στο ΠΣ δεν είχαν παραχωρηθεί το 2016 από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο ΕΚΑΒ, ίσως να υπήρχε εκεί ένα και να προλάβαινε τα χειρότερα! Επίσης, αν το επάγγελμα του πυροσβέστη είχε ενταχθεί στα Βαρέα - Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και είχαν θεσπιστεί κανόνες για την υγιεινή και ασφάλεια στα συμβάντα, το πιθανότερο ήταν ο συνάδελφος να απολάμβανε ακόμη τη ζωή του δίπλα στους δικούς του ανθρώπους και να πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον ελληνικό λαό! Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας και στους οικείους του!».

Υπενθυμίζεται πως διεξάγεται προανάκριση και Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τον θάνατο του 55χρονου πυροσβέστη (πενταετής), ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ώρα καθήκοντος το απόγευμα της Παρασκευής. Ο 55χρονος πυροσβέστης ήταν μέλος πληρώματος πυροσβεστικού οχήματος του 2ου Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, έχασε τις αισθήσεις του και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

ΛΑΡΙΣΑ
Νεκρός 20χρονος από αστυνομικό σε καταδίωξη

ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ: Να δοθούν σαφείς απαντήσεις

Ενας 20χρονος Σύρος νεκρός από πυροβολισμό αστυνομικού ήταν το αποτέλεσμα καταδίωξης που έλαβε χώρα το Σάββατο έξω από τη Λάρισα, όταν το θύμα δεν σταμάτησε για έλεγχο. Η καταδίωξη άρχισε από τα διόδια του Μοσχοχωρίου και κάποια στιγμή το όχημα - που ήταν κλεμμένο - μπήκε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ο οδηγός τελικά εγκατέλειψε το όχημα έξω από το χωριό Μοσχοχώρι, αφού αυτό έπεσε πάνω σε τοίχο, και τον πυροβόλησε αστυνομικός όταν επιχείρησε να φύγει.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε για το θύμα ότι «παλιότερα είχε καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος και αποφυλακίστηκε πρόσφατα υπό όρους για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, ενώ τέλη Ιουνίου τρέχοντος έτους είχε συλληφθεί εκ νέου για κλοπή οχήματος και κατοχή ναρκωτικών ουσιών». Ο 45χρονος ανθυπαστυνόμος απολογήθηκε την Κυριακή στον εισαγγελέα, στον οποίο φέρεται να ισχυρίστηκε ότι «σκόνταψε και το όπλο του εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον 20χρονο». Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, ενώ θα διεξαχθεί έρευνα.

Στο μεταξύ, τα ερωτήματα για τον τρόπο δράσης της αστυνομίας ανάγκασαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη να δηλώσει χθες, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι έχει δώσει διαταγή για επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. εντός του 2023 για το πρωτόκολλο εμπλοκής, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσουν οι κάμερες στους αστυνομικούς για να αποφευχθούν φαινόμενα αυθαιρεσίας.

ΚΚΕ: Να δοθούν σαφείς απαντήσεις για τις συνθήκες του περιστατικού και να αποδοθούν οι ευθύνες

Με αφορμή το περιστατικό, η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Το περιστατικό αυτό προστίθεται σε μια σειρά αντίστοιχα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, που πληθαίνουν ανησυχητικά, στο πλαίσιο έντασης της κρατικής καταστολής που έχουν χτίσει όλες οι κυβερνήσεις και που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ως απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό, και κυρίως για τη χρήση του όπλου και τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και εμπλοκής, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας και χωρίς προσπάθεια συγκάλυψης, για άλλη μια φορά, των ευθυνών».

Νέα καραβιά ξεριζωμένων

Σε εξέλιξη ήταν και χτες επιχείρηση απεγκλωβισμού 100 μεταναστών και προσφύγων από βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Κάβου Μαλέα της Νεάπολης Λακωνίας. Επέβαιναν σε ιστιοφόρο το οποίο προσάραξε στη βραχώδη ακτή την Κυριακή το βράδυ, ενώ δεν υπάρχουν αγνοούμενοι. Ανάμεσά τους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. Κατά τη διάρκεια του απεγκλωβισμού τους μεταφέρονταν με λεωφορεία του τοπικού δήμου στη Νεάπολη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Πυρκαγιά σε υπόγειο του κτιρίου που στεγάζεται δομή ασυνόδευτων ανηλίκων

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο υπόγειο του κτιρίου που στεγάζεται η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της «ΑΡΣΙΣ» στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, εκκενώθηκε άμεσα το κτίριο, στο οποίο εκτός της δομής στεγάζονται και λειτουργούν και άλλες υπηρεσίες, ενώ η φωτιά από την οποία προκλήθηκε έντονος καπνός δηλώθηκε στις 21.00 και φέρεται να περιορίστηκε στον χώρο του υπογείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε μετά από βραχυκύκλωμα, ενώ τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από την επιχείρηση κατάσβεσης της Πυροσβεστικής, στην οποία συμμετείχαν δώδεκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

Συμπλοκή στις φυλακές Αυλώνα

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στις Φυλακές Νέων του Αυλώνα. Κατά πληροφορίες υπήρξε συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων, όπου τραυματίστηκαν οκτώ που μεταφέρθηκαν στον «Ευαγγελισμό».

ΕΒΡΟΣ
Νεκρός 57χρονος αγρότης που ενεπλάκη σε καβγά στο τελωνείο

Την τελευταία του πνοή άφησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το πρωί της Δευτέρας ένας 57χρονος αγρότης από τη Γεμιστή Φερών, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα την Παρασκευή από έναν 33χρονο Τούρκο μετανάστη.

Ο 57χρονος, καθώς επέστρεφε την Παρασκευή στο χωριό του μέσω Εγνατίας, εγκλωβίστηκε στην κίνηση προς το τελωνείο των Κήπων και εκεί φέρεται να ενεπλάκη σε λογομαχία με τον 33χρονο Τούρκο για την προτεραιότητα στην ουρά των αυτοκινήτων προς την Τουρκία. Τότε ο δεύτερος χτύπησε τον αγρότη με λοστό και στη συνέχεια τον παρέσυρε με το αυτοκίνητό του.

Ο αγρότης νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, όπου την Κυριακή έγινε γνωστό ότι ήταν πλέον κλινικά νεκρός, σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, και στη συνέχεια, χτες, ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Το αυτοκίνητο του 33χρονου Τούρκου, κατοίκου Γαλλίας, κατασχέθηκε, ενώ ο ίδιος συνελήφθη και κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Σήμερα Τρίτη αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή Αλεξανδρούπολης, με την κατηγορία να έχει πλέον μετατραπεί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ