ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά τις επιδρομές, ανησυχεί για την «κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής»

Ενώ ο Μπάιντεν εκφράζει ανησυχία μόνο για τους «πιο ακραίους» στην κυβέρνηση Νετανιάχου

Από τους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Τζενίν

Copyright 2023 The Associated

Από τους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Τζενίν
Λίγα 24ωρα μετά τις νέες αντιτρομοκρατικές επιδρομές στη Δυτική Οχθη, που σκόρπισαν τον θάνατο και τον τρόμο σε χιλιάδες παλαιστινιακού λαού, η ισραηλινή κυβέρνηση επικεντρώνεται τώρα και σε τακτικές όξυνσης του παζαριού για τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή (χαρακτηριστική είναι και η πρόσκληση που έλαβε ο Νετανιάχου για να επισκεφτεί το Πεκίνο).

Μετά από συνεδρίασή του, την Κυριακή, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ ανακοίνωσε σειρά όρων για τη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής ώστε να «αποτραπεί η κατάρρευσή» της, όπως αναφέρεται. Μεταξύ άλλων, απαιτείται ο τερματισμός «ενεργειών εναντίον του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή», ο τερματισμός «της υποκίνησης μίσους στα μέσα ενημέρωσης και στο εκπαιδευτικό σύστημα», ο τερματισμός «των επιδομάτων σε οικογένειες τρομοκρατών», ο τερματισμός «της οικοδομικής δραστηριότητας» σε περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης (π.χ. η C). Ακόμα, ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο σε σχετικά ρεπορτάζ και για δημιουργία βιομηχανικών ζωνών που οι ισραηλινές αρχές επεξεργάζονται για τους Παλαιστίνιους στην περιοχή C και άλλα μέτρα που θα «ευνοήσουν» την καθημερινή οικονομική δραστηριότητα.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για νέα, καλά επεξεργασμένη προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής οργής και εγκλωβισμού των Παλαιστινίων σε «λύσεις» που επεξεργάζονται εδώ και καιρό ντόπια και διεθνή αστικά επιτελεία, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών διεργασιών που περιλαμβάνουν και μια «ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», όπως την αντιλαμβάνονται οι διάφορες μερίδες του κεφαλαίου.

Ολα αυτά ενώ οι ΗΠΑ έσπευσαν ακόμα μια φορά να «βγάλουν λάδι» τις κατοχικές αρχές. Λίγα 24ωρα μετά το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ που μνημόνευαν την ώρα που στην Τζενίν ισοπεδώνονταν σπίτια, υποδομές ύδρευσης, νοσοκομεία κ.τ.λ., ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρήκε να εκφράσει προβληματισμό μόνο για τους «πιο ακραίους» στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Μιλώντας στο CNN, λες και η κλιμάκωση της κατοχικής βίας αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα και για τη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε αυτούς τους «πιο ακραίους» ως «μέρος του προβλήματος», υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου «προσπαθεί να δει πώς μπορούμε να εργαστούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στον (κυβερνητικό) συνασπισμό του...».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΥΠΕΞ της Παλαιστίνης έκρινε σκόπιμο να εκφράσει ικανοποίηση επειδή ο Μπάιντεν στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στη «λύση των δύο κρατών» ως «σωστή διαδικασία», κρίνοντας μάλιστα πως «χαστούκισε την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ με ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο». Πρόσθεσε δε ότι «αναμένουμε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την παλαιστινιακή υπόθεση και να υποστηρίξει τις νομικές προσεγγίσεις του κράτους της Παλαιστίνης στα διεθνή φόρουμ».

Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα χτες το βράδυ το κοινοβούλιο του Ισραήλ ήταν σε διαδικασία ψήφισης το νομοσχέδιο που περιορίζει ορισμένες εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η μεταρρύθμιση αυτή, με τη στήριξη εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων, προκάλεσε αντιδράσεις στο Ισραήλ τους προηγούμενους μήνες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου, που διαθέτει 64 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ, αναμενόταν να κερδίσει την ψηφοφορία, την πρώτη από τις τρεις που απαιτούνται ώστε να καταστεί νόμος η πρόταση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρχε συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανωμένη από την αντιπολίτευση, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις όταν οι διαδηλωτές απωθήθηκαν με τη βία από την ασφάλεια του Κοινοβουλίου.

  • Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η (υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμιστική οργάνωση) Χεζμπολάχ έχει εγκαταστήσει δεκάδες στρατιωτικά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται το «Μπλούμπεργκ», μαχητές της Χεζμπολάχ εισέρχονταν εδώ και καιρό στην περιοχή μεταμφιεσμένοι ως πολίτες, ενώ πλέον φορούν ανοιχτά τις στολές τους και φέρουν όπλα. Σύμφωνα δε με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, «κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η Χεζμπολάχ έχει ανεγείρει τουλάχιστον 27 νέα στρατιωτικά φυλάκια κατά μήκος της μπλε γραμμής (...) Από την ανέγερση αυτών των φυλακίων υπήρξε σημαντική αύξηση των τριβών και των επεισοδίων, που ξεκίνησαν από τους πράκτορες της Χεζμπολάχ».
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
«Κατέρρευσε» ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός

Λόγω διαφωνιών για το «μείγμα» της αντιπροσφυγικής πολιτικής

«Κατέρρευσε» η κυβέρνηση της Ολλανδίας μετά από διαφωνία για το «ακριβές μείγμα» της αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής, στην οποία προσανατολίζονται τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και δρομολογούνται πρόωρες εκλογές, πιθανά τον Νοέμβρη.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια, υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτηση του τέταρτου υπουργικού συμβουλίου του. Η κυβέρνησή του ήταν η τέταρτη κατά σειρά με κορμό το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα VVD, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούνταν συνολικά από τέσσερα κόμματα (Χριστιανική Ενωση, D66, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα).

Ενώ όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι η εισροή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα θα πρέπει να περιοριστεί, διαφώνησαν στον περιορισμό της οικογενειακής επανένωσης, που πρότεινε το VVD. Οι εντάσεις κορυφώθηκαν την περασμένη βδομάδα, όταν ο Ρούτε ζήτησε υποστήριξη μιας πρότασης για τον περιορισμό της άφιξης των παιδιών των προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και για να περιμένουν οι οικογένειες τουλάχιστον δύο χρόνια πριν επανενωθούν. Στην τελευταία αυτή πρόταση αντιτάχθηκαν η Χριστιανική Ενωση και το φιλελεύθερο D66.

Η Ολλανδία έχει ήδη μια από τις αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης. Οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 1/3 πέρυσι σε πάνω από 46.000, και η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περισσότερες από 70.000 φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 2015.

Χτες ο Ρούτε συναντήθηκε με τον αρχηγό του κράτους βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο για τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης, της οποίας αναμένεται να παραμείνει επικεφαλής μέχρι τις επόμενες εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Ρούτε ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι δεν θα διεκδικήσει πέμπτη θητεία στο αξίωμα και θα αποχωρήσει από την ολλανδική πολιτική μετά τις εκλογές του Νοέμβρη.

Στο μεταξύ, μεγάλη άνοδο σημειώνει στην Ολλανδία το κόμμα ΒΒΒ των αγροτών, που διαμαρτύρονται τον τελευταίο χρόνο κατά των κυβερνητικών σχεδίων για τον περιορισμό των εκπομπών αζώτου, μια πολιτική που, όπως λένε, θα σημάνει το τέλος πολλών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το BBB αναδείχτηκε το μεγαλύτερο κόμμα στις επαρχιακές εκλογές του Μάρτη, οι οποίες καθορίζουν τη σύνθεση της ολλανδικής γερουσίας.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos, μια βδομάδα πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης, το VVD προβλέπεται να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο των 150 εδρών με 28 έδρες, όμως το BBB προβλέπεται να εκτιναχθεί από μόλις 1 έδρα τώρα σε 23, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Ενώ το BBB επικεντρώνεται κυρίως στα σχέδια της κυβέρνησης για τις εκπομπές αζώτου, υποστηρίζει επίσης μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και έχει προτείνει ένα πιθανό ετήσιο ανώτατο όριο 15.000 αιτούντων άσυλο.

Μεγάλη δημοσκοπική άνοδος για το AfD στη Γερμανία

Στο μεταξύ και στη Γερμανία, η λαϊκή δυσαρέσκεια για τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) έχει εκτοξευτεί στο 70%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της INSA που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη «Bild».

Λιγότεροι από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν ένα από τα τρία κυβερνητικά κόμματα εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, ενώ περισσότεροι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν το εθνικιστικό - ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παρά το SPD.

Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μ. Βέμπερ, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με το AfD στο Ευρωκοινοβούλιο και προειδοποίησε όσους το ψηφίζουν πως θέτουν σε κίνδυνο τις μισές και πλέον θέσεις εργασίας στη χώρα, ενώ επίσης το χαρακτήρισε «πιόνι του Πούτιν».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επίθεση με μαχαίρι σε νηπιαγωγείο είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, εκ των οποίων τα τρία παιδιά, και να τραυματιστεί άλλος ένας στη Λιανγκτζιάνγκ, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου. Τα άλλα τρία θύματα ήταν ένας εκπαιδευτικός και δύο γονείς. Οι αρχές έκαναν λόγο για «ηθελημένο τραυματισμό», σύμφωνα με το CNN.

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζίγιοεφ επανεξελέγη με 87,1% στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ενώ η συμμετοχή πλησιάζει το 80%. Ο Μιρζίγιοεφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2016, προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού τροποποιήθηκε το Σύνταγμα με δημοψήφισμα, αυξάνοντας έτσι την προεδρική θητεία από πέντε σε επτά χρόνια και ανοίγοντας τον δρόμο για δύο ακόμη θητείες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία από πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις. Παρά την έναρξη της περιόδου των μουσώνων και της φτώχειας που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τα μέτρα πρόληψης είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Οι αρχές στο Νέο Δελχί κατέγραψαν «ρεκόρ βροχόπτωσης» σε 24 ώρες για την τελευταία 40ετία.

Καταρρακτώδεις βροχές με μία νεκρή στη Νέα Υόρκη

Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες την Κυριακή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, μετατρέποντας δρόμους σε ποτάμια, παρασύροντας γέφυρες και οδηγώντας την κυβερνήτη της πολιτείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κομητείες Οραντζ και Οντάριο.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, την ώρα που προσπαθούσε να βγει από το σπίτι της με τον σκύλο της στην κοιλάδα Χάντσον, καθώς παρασύρθηκε από τα νερά ξαφνικής πλημμύρας, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Προχτές το βράδυ πάνω από 12.000 άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτοκινητόδρομοι ήταν κλειστοί σε τουλάχιστον πέντε κομητείες της πολιτείας.

Στον Καναδά, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών και την περασμένη Παρασκευή οι αρχές καταμετρούσαν σχεδόν 700 φωτιές, από τις οποίες 380 και πλέον ήταν εκτός ελέγχου.

90 εκατ. στρέμματα έχουν ήδη απανθρακωθεί, επιφάνεια ενδεκαπλάσια από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ