ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πληθαίνουν «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες ενώ εντείνονται οι εχθροπραξίες

Πολύνεκροι βομβαρδισμοί και μάχες στο Χαρτούμ - Κλιμάκωση της σύγκρουσης σε όλη τη χώρα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, με ολοένα και πιο τραγικές συνέπειες για τον λαό της χώρας, ενώ σε ένα τέτοιο έδαφος πυκνώνουν διάφορες «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες, σε μια σύγκρουση που συνδέεται άρρηκτα με τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην αφρικανική ήπειρο.

Στο επίκεντρο των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του επικεφαλής του πραξικοπήματος, στρατηγού Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του μέχρι πρότινος υπαρχηγού της χούντας, στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, εξακολουθεί να βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, ενώ οι συγκρούσεις εντείνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στις 15 Απρίλη, ενώ 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το περασμένο Σάββατο, τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε αεροπορικά πλήγματα στο Ομντουρμάν, «δίδυμη» πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι παραστρατιωτικές RSF έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της περιοχής της πρωτεύουσας, μεταφέροντας δυνάμεις και από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ ο στρατός - που έχει το «μονοπώλιο» σε μαχητικά αεροσκάφη - εξαπολύει συνεχώς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των RSF, μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με ένταση και στην υπόλοιπη χώρα. Καταγγελίες κατοίκων που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι οι RSF λεηλατούν κτίρια στην πόλη Μπαρά, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Ελ Ουμπάιντ, πρωτεύουσας της πολιτείας Βόρειο Κορντοφάν, χωρίς να υπάρχει παρουσία του στρατού και της αστυνομίας. Η Ελ Ουμπάιντ, 350 χιλιόμετρα νότια του Χαρτούμ, θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί επιμελητειακό και εμπορικό κόμβο, διαθέτει ιδίως αεροδρόμιο και μεγάλες αποθήκες τροφίμων και εξαγόμενων προϊόντων.

Σε ανακοίνωση εκ μέρους του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, καταδικάζεται ο πολύνεκρος αεροπορικός βομβαρδισμός στο Ομντουρμάν, ενώ επισημαίνονται οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ευρείας κλίμακας βία με πολλά θύματα στο Νταρφούρ, παράλληλα με τις συγκρούσεις στις πολιτείες Βόρειο και Νότιο Κορντοφάν και σε αυτή του Γαλάζιου Νείλου. Η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι το Σουδάν βρίσκεται στα πρόθυρα «ολοκληρωτικού» εμφυλίου με δυνητικά «αποσταθεροποιητικές» συνέπειες για όλη την περιοχή.

Σύνοδοι σε Αντίς Αμπέμπα και Κάιρο

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες πραγματοποιήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα σύνοδος του λεγόμενου Κουαρτέτου της IGAD για το Σουδάν (IGAD: Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη, περιφερειακή ένωση κρατών της Ανατολικής Αφρικής), με αντικείμενο την προώθηση ενός «οδικού χάρτη για την ειρήνη».

Στη σύνοδο εκ μέρους του Κουαρτέτου συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κένυας, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, ο ΥΠΕΞ του Τζιμπουτί και ειδικός απεσταλμένος του Νότιου Σουδάν.

Πήραν μέρος επίσης εκπρόσωποι από ΟΗΕ, ΕΕ, Αφρικανική Ενωση, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Βρετανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Από τις αντιμαχόμενες πλευρές συμμετείχε εκπρόσωπος των παραστρατιωτικών RSF, ενώ στο ανακοινωθέν της συνάντησης σημειώνεται η «λυπηρή απουσία της αντιπροσωπείας των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν παρά την πρόσκληση και επιβεβαίωση της συμμετοχής».

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, όπως το «Al Jazeera», αντιπροσωπεία του σουδανικού στρατού έφτασε στην Αντίς Αμπέμπα, ωστόσο αρνήθηκε να πάρει μέρος, διαφωνώντας με την προεδρία της συνάντησης από τον Κενυάτη Πρόεδρο.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της συνάντησης της IGAD εκφράζεται ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και την επέκτασή της εκτός του Χαρτούμ, ενώ επισημαίνεται ότι «αυτή η κλιμάκωση οδηγείται από εξωτερικές παρεμβολές που παρατείνουν και επιδεινώνουν τη σύγκρουση» - χωρίς να αναφέρεται κάτι πιο συγκεκριμένα.

Το κουαρτέτο της IGAD θα εντείνει προσπάθειες για απευθείας συνάντηση των ηγετών των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, τους οποίους καλεί να υπογράψουν μια άνευ όρων και επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός, «που θα υποστηρίζεται από έναν αποτελεσματικό μηχανισμό επιβολής και παρακολούθησης».

Η ανακοίνωση μάλιστα αναφέρει ότι η IGAD θα ζητήσει να εξεταστεί πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων της «Δύναμης Επιφυλακής Ανατολικής Αφρικής» (EASF, περιφερειακή «ειρηνευτική δύναμη» υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ενωσης), «για την προστασία των πολιτών και να εγγυηθεί την ανθρωπιστική πρόσβαση».

Μια μέρα πριν τη χτεσινή σύνοδο στην Αντίς Αμπέμπα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής των γειτονικών χωρών του Σουδάν στις 13 Ιούλη, για να συζητήσουν τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης.

Η Αίγυπτος, όπως και τα ΗΑΕ, που θεωρείται ότι έχουν στενές σχέσεις με τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, δεν είχε αναλάβει έως τώρα δημόσιες «διαμεσολαβητικές» πρωτοβουλίες στη σύγκρουση.

Είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες στην Τζέντα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τις οποίες ανακοινώθηκαν αλλεπάλληλες εκεχειρίες, οι οποίες ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν στην πράξη, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί για την ώρα τουλάχιστον το συγκεκριμένο σχήμα.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέες διαδηλώσεις κατά της κρατικής καταστολής

ΜΑΣΣΑΛΙΑ
ΜΑΣΣΑΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας και της κρατικής καταστολής έγιναν το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις στη Γαλλία, με φόντο την πρόσφατη δολοφονία του 17χρονου διανομέα Ναέλ από αστυνομικά πυρά.

Οι διαδηλώσεις έγιναν παρά το κλίμα τρομοκρατίας που ενισχύει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Μακρόν.

Στο Παρίσι, η συγκέντρωση έγινε και στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, ενός νεαρού άνδρα που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς το 2016. Η αδελφή του Ανταμά, Ασα Τραορέ, μιλώντας στη συγκέντρωση κατήγγειλε την απόφαση απαγόρευσης της συγκέντρωσης που εξέδωσαν οι αρχές, τονίζοντας ότι «επιτρέπουνε πορείες των νεοναζί, αλλά δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πορεία». Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι απέναντι στις διαμαρτυρίες του λαού και της νεολαίας τις προηγούμενες μέρες, εκτός από δεκάδες χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς και τεθωρακισμένα οχήματα, εμφανίστηκαν σε μια σειρά πόλεις και διάφορες ομάδες ροπαλοφόρων ακροδεξιών, με ρατσιστικά συνθήματα...

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει λάδι στη φωτιά» και «να μην σεβαστεί τον θάνατο του μικρού μου αδερφού», κάνοντας λόγο για «παντελή έλλειψη σεβασμού», ανέφερε η Ασα Τραορέ.

Διαδηλώσεις έγιναν μεταξύ άλλων στη Μασσαλία και διάφορες άλλες πόλεις, με συνθήματα όπως «Εχετε αίμα στα χέρια σας!» και «STOP στις αστυνομικές βιαιότητες και τον ρατσισμό του κράτους!». Σημειωτέον ότι παραμένουν τα ερωτήματα και για τον θάνατο του 27χρονου διανομέα που βρέθηκε νεκρός δίπλα στο μηχανάκι του, στη Μασσαλία, τη νύχτα της 1ης προς 2 Ιούλη και σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα είχε δεχτεί στο στήθος βίαιο χτύπημα, πιθανώς ένα βλήμα «flash-ball» (σφαίρα λάμψης), ένα από τα πολλά εξαρτήματα των δυνάμεων ασφαλείας...

ΠΑΡΙΣΙ
ΠΑΡΙΣΙ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργιακός αναβρασμός στον δημόσιο τομέα

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα της Βρετανίας, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με προσλήψεις και αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Την περασμένη βδομάδα (5/7 και 7/7) οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε 48ωρη απεργία, η οποία ήταν η όγδοή τους μέσα στο 2023, ενώ προειδοποιούν με νέες απεργίες από Σεπτέμβρη.

Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν μισθολογική αύξηση 6,5%, καθώς επίσης αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, μείωση του φόρτου εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το υπουργείο Παιδείας πρότεινε αύξηση μόλις 4,3% στους δασκάλους από την επόμενη χρονιά, καθώς και μια εφάπαξ πληρωμή 1.000 λιρών. Η πρόταση απορρίφθηκε από τα συνδικάτα.

Από αυτήν τη βδομάδα και μέχρι τέλη Ιούλη εκπαιδευόμενοι γιατροί, εργαζόμενοι σε Μετρό και σιδηροδρόμους αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό προετοιμάζουν τις δικές τους απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση επικαλούμενη τα γνωστά περί «αντοχών της οικονομίας» απορρίπτει τα περισσότερα αιτήματα των απεργών, ωστόσο κάτω από την πίεση των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων εξετάζει διάφορα σενάρια για τη στάση της στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Times», εκφράζονται διαφορετικές απόψεις στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο. Κυβερνητικά στελέχη όπως η υπουργός Παιδείας Γκίλιαν Κίγκαν, ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ, ο υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας κ.ά. φέρονται να υποστηρίζουν το ποσό του 6%, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω απεργίες. Μάλιστα, φαίνεται ότι επιθυμία τους είναι η χρηματοδότηση να στηριχθεί σε επιπλέον δανεισμό. Σε αυτήν την πρόταση αντιτίθενται ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, οι οποίοι εξετάζουν περικοπές από άλλα τμήματα του προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, οι ειδικευόμενοι γιατροί στη Σκοτία ανέστειλαν την απεργία που είχαν προκηρύξει, αφού η τοπική κυβέρνηση τους έδωσε αύξηση μισθού 12,4%.

Βέλγιο: Απεργία στη «Ryanair»

Στο Βέλγιο, οι πιλότοι της «Ryanair» θα προχωρήσουν σε απεργία στις 15 και 16 Ιούλη, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, ανακοίνωσε το σωματείο τους.

Οι πιλότοι που διαμένουν στο Βέλγιο είχαν δώσει διορία στην ιρλανδική αεροπορική εταιρεία μέχρι την περασμένη Παρασκευή να επανεξετάσει τις προτάσεις της για μείωση του αριθμού των ημερών ανάπαυσης των πιλότων, οι οποίες προτάσεις, όπως υποστήριξαν, ήταν παράνομες.

Οι πιλότοι ζητούν επίσης υψηλότερους μισθούς, ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό.

ΣΥΡΙΑ
Επεισόδιο με αμερικανικά drones και ρωσικά μαχητικά

Μία ακόμα εναέρια εμπλοκή μεταξύ αεροσκαφών των ΗΠΑ και της Ρωσίας καταγράφηκε τις προηγούμενες μέρες, αυτήν τη φορά στη Συρία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη φέρεται να παρενόχλησαν αμερικανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία.

Η Ουάσιγκτον αναφέρει πως το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, ενώ ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για το δεύτερο περιστατικό αυτού του είδους μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Τα ρωσικά αεροσκάφη «επέδειξαν επικίνδυνη και μη επαγγελματική συμπεριφορά», υποστήριξε ο υποπτέραρχος Αλέξους Γκρίνκεβιτς, στέλεχος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Είπε ακόμα ότι ρωσικά μαχητικά «έριξαν φωτοβολίδες μπροστά στα drones και πέταξαν υπερβολικά κοντά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων».

Μία μέρα νωρίτερα - πάντα σύμφωνα με τον υποπτέραρχο - ρωσικά μαχητικά επίσης πέταξαν φωτοβολίδες στην πορεία αμερικανικών MQ-9, ενώ Ρώσος χειριστής ενεργοποίησε τη μετάκαυση των κινητήρων του μπροστά σε ένα από τα UAVs.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεών των ΗΠΑ (USCENTCOM) ανακοίνωσε ότι μετά από επιχείρηση αμερικανικών drones την περασμένη Παρασκευή σκοτώθηκε ένας από τους ηγέτες του «Ισλαμικού Κράτους» στην ανατολική Συρία, ο Ουσάμα Αλ Μουχαζίρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ