ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2023
Σελ. /24
32η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία!
  • Χιλιάδες νέοι θα ανταμώσουν από αύριο Πέμπτη μέχρι την Κυριακή στο Νεστόριο
  • Το Σάββατο η συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης

Στον όμορφο χώρο δίπλα στον Αλιάκμονα, στο Νεστόριο Καστοριάς, θα φιλοξενηθεί η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας», από τις 13 έως τις 16 Ιούλη. Πρόκειται να φιλοξενηθούν χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα βρεθούν σε ένα μέρος μεγάλης φυσικής ομορφιάς. Μέσα από τον χώρο της κατασκήνωσης περνάει ο ποταμός Αλιάκμονας, που θα είναι προσβάσιμος για τους επισκέπτες για μπάνιο. Το μέρος είναι κατάφυτο με πολλά σημεία σκίασης.

Για άλλη μια χρονιά η κατασκήνωση της ΚΝΕ θα είναι ένα αγωνιστικό νεανικό συναπάντημα, που φέτος θα γίνει σε έναν χώρο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, που όμως σχεδιάζεται να καταστραφεί με τα σχέδια που υπάρχουν για κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα. Εκτός όμως από τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στην περιοχή, είναι ακόμα εμφανή τα σημάδια από την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με πρωτοπορία του το ΚΚΕ. Μέσα από τις δραστηριότητες της κατασκήνωσης οι νέοι θα γνωρίσουν ηρωικές πτυχές αυτής της ιστορικής περιόδου, ορισμένες από τις κορυφαίες και πιο συγκλονιστικές σελίδες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ επιδιώκεται να συνδεθεί με την προσπάθεια του Κόμματος για τη μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, την προσπάθεια οι νέες γενιές κομμουνιστών, συνολικά η νεολαία, να έρθουν σε επαφή με την πορεία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Η φετινή Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα συνδυαστεί με τη διαμόρφωση και ανάδειξη του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο, στα νοτιοανατολικά του υψώματος της Σκάλας, όπου το Σάββατο 15/7 θα γίνει η μεγάλη συγκέντρωση και τα εγκαίνια της έκθεσης για το νοσοκομείο και το υγειονομικό του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Αυτές τις μέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, με τις εργασίες να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ώστε όλα να είναι έτοιμα για την εκδήλωση του Σαββάτου και η νοσοκομειούπολη του ΔΣΕ να υποδεχτεί τους κατασκηνωτές της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Χτες τοποθετήθηκαν τα πάνελ πάνω στα οποία θα αναπτυχθεί η έκθεση με την Ιστορία του νοσοκομείου. Ηδη, στολίστηκαν οι θάλαμοι και τοποθετήθηκε η τελική αρίθμηση.

Η συμβολή της Υγειονομικής Υπηρεσίας στον αγώνα του ΔΣΕ υπήρξε αναντικατάστατη. Με την ακούραστη προσπάθεια μαχητών και υποστηρικτών του ΔΣΕ χτίστηκαν νοσοκομεία, το μεγαλύτερο στην Ασπρη Πέτρα του Γράμμου. Τα 3 συγκροτήματα κτισμάτων που αποτελούν τη νοσοκομειούπολη απαρτίζονταν από θαλάμους 10-12 κρεβατιών για τους βαριά τραυματίες, θαλάμους 30-60 κρεβατιών για τους πιο ελαφρά τραυματίες και αρρώστους, ενώ υπήρχαν επίσης διοικητικά κτίσματα, θάλαμοι αλλαγών, φαρμακείο, πλυντήριο, κλίβανοι. Η μεγάλη αίθουσα του χειρουργείου, το οποίο λειτουργούσε και βράδυ με ηλεκτρικό φως, είχε σκέπασμα από 8-10 κορμούς δέντρων. Μαζί με το παράρτημά του, το Νοσοκομείο μπορούσε να νοσηλεύει 1.000 - 1.200 τραυματίες και αρρώστους. Το αρχικό του προσωπικό έφτανε τους 280.

***

Οσον αφορά τις προετοιμασίες, συνεργεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από όλη τη χώρα εκτελούν και τις τελευταίες εργασίες διαμόρφωσης και προετοιμασίας του χώρου, ώστε να υποδεχθεί τους χιλιάδες κατασκηνωτές, ενώ δεν τους λείπουν και οι στιγμές χαλάρωσης δίπλα στο ποτάμι.

Εχουν στηθεί οι μεγάλες σκηνές που θα φιλοξενήσουν τους μικρούς κατασκηνωτές της παιδικής κατασκήνωσης, για παιδιά μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της μια μέρα νωρίτερα, από σήμερα 12 Ιούλη και έχει το δικό της φροντισμένο πρόγραμμα, που επιμελήθηκε η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις προετοιμασίας της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης με δράσεις και εκδηλώσεις από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχουν συζητήσει και ενημερώσει τον λαό και τη νεολαία της περιοχής για το μεγάλο νεανικό συναπάντημα που θα φιλοξενηθεί στον τόπο τους.

Η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της μάχης για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη. Η ίδια η πραγματοποίησή της λίγες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στέλνει μαχητικό μήνυμα, αποτελεί την καλύτερη αφορμή για τη σύσφιξη των δεσμών με τους νέους και τις νέες με τους οποίους τα μέλη της ΚΝΕ παλεύουν, δρουν, κινητοποιούνται μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης και τη συγκέντρωση του Σαββάτου
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης και τη συγκέντρωση του Σαββάτου
Τέλος, οι κατασκηνωτές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα και ένα πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων που ακουμπά και αφορά πολλές και διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Ετοιμα τα πάνελ όπου θα αναπτυχθεί η έκθεση με την Ιστορία του Νοσοκομείου
Ετοιμα τα πάνελ όπου θα αναπτυχθεί η έκθεση με την Ιστορία του Νοσοκομείου
Στολισμένοι οι θάλαμοι
Στολισμένοι οι θάλαμοι
Το πρόγραμμα της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης

Από αύριο Πέμπτη η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, στις 13 - 16 Ιουλίου, με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας», θα είναι γεγονός. Στον χώρο δίπλα στο ποτάμι κάτω από το χωριό Νεστόριο Καστοριάς, χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν σε έναν πανέμορφο χώρο με ιστορική σημασία για το επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, ενώ θα ξεδιπλωθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιουλίου στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο, όπως και τα εγκαίνια μόνιμης έκθεσης για τη λειτουργία του. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη 13 Ιούλη
  • Αφιξη Οργανώσεων.
  • 19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Προστατεύουμε τον Γράμμο από "πράσινα" και "μαύρα" αρπακτικά». Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • 20.30 Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».
  • 22.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από μουσικό σχήμα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.
Παρασκευή 14 Ιούλη
  • Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
  • Συμβολική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • 9.00 - 14.00 Επίσκεψη Οργανώσεων στο Μνημείο - Μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ στο Νεστόριο.
  • Επίσκεψη ομάδας κατασκηνωτών στο Βατοχώρι.
  • 17.00 Εναρξη αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
  • 19.30 Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Νέο "λάδι" στη φωτιά του πολέμου και των ανταγωνισμών». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
  • 21.30 Χαιρετισμός από την Αναστασία Γεωργιάδου, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • 21.40 Συναυλία με το ντόπιο παραδοσιακό σχήμα «Κοζανίτικο Τακίμι».
  • 23.30 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.
Σάββατο 15 Ιούλη

13.00 Συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο - εγκαίνια μόνιμης έκθεσης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:

-- Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

-- Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Επειτα το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στον χώρο της κατασκήνωσης, με:

  • Ολοκλήρωση τουρνουά ποδοσφαίρου - μπάσκετ. Αλλες αθλητικές δραστηριότητες.
  • 19.00 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Η συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ».
  • 21.00 Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι: «"Καινούριοι ανάβουν Γράμμοι, ακράτητο ποτάμι, απ' άκρη σ' άκρη εμπρός!"... Θα νικήσουμε!».
  • 22.00 Μεγάλη συναυλία.
  • 23.00 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.
Κυριακή 16 Ιούλη
  • Αναχώρηση Οργανώσεων.
Χρήσιμες οδηγίες προς τους κατασκηνωτές στο Νεστόριο

Η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί στο Νεστόριο, 25 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, από αύριο 13 έως τις 16 Ιούλη, σε εγκαταστάσεις που διαθέτει ο δήμος Νεστορίου για οργανωμένο κάμπινγκ.

Το κάμπινγκ βρίσκεται δίπλα στο χωριό του Νεστορίου (2,4 χλμ.). Η κατασκήνωση θα στηθεί σε τοποθεσία μεγάλης φυσικής ομορφιάς,μέσα στο δάσος, μέσα από την οποία περνάει ο ποταμός Αλιάκμονας.

Ο χώρος διαθέτει βασικές υποδομές (τουαλέτες, ντουζ, ταβέρνες - μπαρ, ιατρείο), ωστόσο χρειάζεται οι κατασκηνωτές και οι Οργανώσεις να εξασφαλίσουν μια σειρά από απαραίτητα είδη (στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν σούπερ μάρκετ, ΑΤΜ κ.λπ.) ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διαμονή τους στον χώρο:

- Σκηνή, sleeping bag, υπόστρωμα, σεντόνι - σκέπασμα.

- Ζεστά ρούχα, καθώς το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει (ζακέτες, φούτερ, φλις, μπουφάν, αδιάβροχο, μακρύ παντελόνι, κάλτσες).

- Εξοπλισμό για τη προσωπική υγιεινή (πετσέτα μπάνιου, πετσέτα προσώπου, πετσέτα θαλάσσης, οδοντόβουρτσα).

- Κλειστά παπούτσια (αθλητικά ή ορειβατικά), καθώς το Σάββατο 15/7 η συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ απαιτεί πεζοπορία σε χωμάτινο δρόμο, με σχετική κλίση.

Το ποτάμι που διασχίζει τον χώρο της κατασκήνωσης θα είναι προσβάσιμο για κολύμπι σε συγκεκριμένα σημεία για τους επισκέπτες.

Επίσης, επειδή η κατασκήνωση θα βρίσκεται σε έναν κατάφυτο χώρο αλλά και με πολλά ξερά χόρτα, οι κατασκηνωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα μέτρα πυρασφάλειας και καθαρισμού του χώρου.

Στον χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί ιατρείο με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, ωστόσο οι κατασκηνωτές που για διάφορους λόγους παίρνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή πρέπει να έχουν μαζί τους τα φάρμακά τους. Για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι σημαντικό να γίνει ενημέρωση μέσω των Οργανώσεων στην ομάδα του ιατρείου της κατασκήνωσης.


Καθοριστικός ο ρόλος της νεολαίας στη μάχη του ΔΣΕ

Στον πυρήνα της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης βρίσκεται η επιδίωξη να συνδεθεί η διοργάνωση με την προσπάθεια του Κόμματος για τη μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, την προσπάθεια οι νέες γενιές κομμουνιστών, συνολικά η νεολαία να έρθει σε επαφή με την πορεία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Ο εκπληκτικής ομορφιάς χώρος που θα φιλοξενήσει την κατασκήνωση αποτελεί ταυτόχρονα πεδίο μελέτης ορισμένων από τις κορυφαίες και πιο συγκλονιστικές σελίδες της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του ΚΚΕ. Σε αυτές η νεολαία άφησε το δικό της στίγμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της δύναμης του ΔΣΕ, γύρω στο 80%, αποτελούνταν από νέους και νέες. Σε αρκετούς λόχους νεολαίας πολλοί μαχητές ήταν μαθητές, ενώ το 30% της σύνθεσής τους ήταν νέες κοπέλες, ηλικίας 16 - 18 ετών.

Η νεολαία είχε καθοριστικό ρόλο και συμβολή σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ. Οι νέοι προσέδωσαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ξεχωριστή μαχητικότητα και ζωντάνια.

Τον Οκτώβρη του 1947, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του ΔΣΕ, συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΔΝΕ), με στόχο την καλύτερη καθοδήγηση μαχητών του ΔΣΕ, αναπτύσσοντας παράλληλα διαφωτιστική δουλειά και οργανώνοντας τους νέους στις ελεύθερες περιοχές. Η προηγούμενη οργάνωση νεολαίας στην οποία συμμετείχαν και νέοι κομμουνιστές, η ΕΠΟΝ, είχε τσακιστεί από τον κατασταλτικό οδοστρωτήρα του αστικού κράτους, πριν ακόμα η κυβέρνηση Σοφούλη τη θέσει και τυπικά εκτός νόμου, μαζί με το ΚΚΕ και το ΕΑΜ. Χιλιάδες ΕΠΟΝίτες είχαν μεταφερθεί στη Μακρόνησο, στις φυλακές και τις εξορίες. Η μετονομασία σε ΔΝΕ, όχι του συνόλου των ΕΠΟΝιτών αλλά μόνο των δυνάμεων της ΕΠΟΝίτικης νεολαίας που συμμετείχαν στον ΔΣΕ ή βρίσκονταν σε περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας, αποσκοπούσε στην προφύλαξη εκείνων των ΕΠΟΝιτών που βρίσκονταν έξω από αυτούς τους χώρους, να μη θεωρηθεί δηλαδή ότι ανήκουν στον ΔΣΕ. Με την ίδρυση της ΔΝΕ συγκροτήθηκαν ξεχωριστοί σχηματισμοί νεολαίας στον ΔΣΕ, ξεχωριστές διμοιρίες, λόχοι, ακόμα και τάγματα.

Η ΔΝΕ ανέπτυξε σημαντική δράση. Στην πρώτη γραμμή των μαχών, στον ανεφοδιασμό, στην επιμελητεία, στην πληροφόρηση, στην ανοικοδόμηση των περιοχών που απελευθέρωνε ο ΔΣΕ, στην παραγωγική διαδικασία (μάζεμα της σοδειάς κ.λπ.), στην πολιτιστική και μορφωτική δραστηριότητα στο βουνό και στα χωριά, στη διαφώτιση και προπαγανδιστική δουλειά. Επίσης, οι μαχητές της ΔΝΕ είχαν καθήκον να δημιουργήσουν ομάδες σαμποτέρ, ελεύθερων σκοπευτών, και να οργανώνουν την έξοδο των νέων προς το βουνό. Ξεχωριστής σημασίας ήταν η δουλειά των συνδέσμων των νέων μαχητών, εκείνων δηλαδή που συνέλεγαν πληροφορίες από το στρατόπεδο του εχθρού. Ανέπτυξαν δράση γύρω από πολιτιστικά ζητήματα, παρουσίαζαν θεατρικά έργα, ανέβαζαν πολιτιστικά δρώμενα και ψυχαγωγούσαν τους υπόλοιπους μαχητές. Ηταν πρώτοι στο τραγούδι, στο κέφι, στη ζωντάνια, ανύψωναν το ηθικό του ΔΣΕ.

Τα παραπάνω έχουν καταγραφεί σε πλήθος αφηγήσεων και μαρτυρίες ανταρτών. Σε πολλές από αυτές περιγράφεται ο θαυμασμός που έτρεφαν οι μαχητές για τις γυναίκες συναγωνίστριές τους, που ξεχώρισαν για το απαράμιλλο θάρρος και τη μαχητικότητά τους.

(Με αποσπάσματα από το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου του «Οδηγητή»)

Με πλούσιο πρόγραμμα η παιδική κατασκήνωση

Με τις αφίξεις στο Νεστόριο εκατοντάδων παιδιών του Γυμνασίου και των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού, από όλη την Ελλάδα, ξεκινά σήμερα η παιδική κατασκήνωση στο πλαίσιο της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Το πρόγραμμά της έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη: Αναχώρηση από τις περιοχές, με ενδιάμεσο σταθμό για μπάνιο στη θάλασσα (για όσους ξεκινήσουν από πιο μακρινές περιοχές). Αφιξη στην κατασκήνωση, τακτοποίηση στις σκηνές, γνωριμία με τον χώρο, τους κανόνες και το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, προβολή ταινίας.

Αύριο Πέμπτη: Αθλητικές δραστηριότητες - παιχνίδια δάσους, πεζοπορία στο βουνό, πάρτι για τα 30 τεύχη του «κόκκινου Αερόστατου».

Παρασκευή 14/7: Επίσκεψη στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ., και στο αντίστοιχο μουσείο, επίσκεψη στο ενυδρείο και βόλτα στην πόλη της Καστοριάς, συναυλίες στον χώρο της κατασκήνωσης.

Σάββατο 15/7: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ξενάγηση στη νοσοκομειούπολη, συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση, παιχνίδια και δραστηριότητες στο μαθητικό στέκι, συναυλίες και προβολή ταινίας.

Κυριακή 16/7: Αναχώρηση από Νεστόριο και άφιξη στις περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ