ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις των επόμενων ημερών

Από το περσινό φεστιβάλ στη Ναύπακτο
Από το περσινό φεστιβάλ στη Ναύπακτο
Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)», το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ταξιδεύει σε όλη τη χώρα με εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά. Το πρόγραμμα για τις υπόλοιπες μέρες περιλαμβάνει:

Στις 12 Αυγούστου στην Ικαρία

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται το Σάββατο 12 Αυγούστου, στο Καραβόσταμο, με ώρα έναρξης 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγάλη συναυλία με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί».

Το Σάββατο στη Ναύπακτο

Το Σάββατο 5 Αυγούστου, εκδήλωση πραγματοποιείται στη Ναύπακτο, στην πλαζ, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει hip hop συναυλία με τον Materialist, ομιλία από τον Πάνο Σταθελάκη, Γραμματέα της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας, και λαϊκό γλέντι από τοπικό συγκρότημα.

Στη Θάσο στις 5 και 12 - 13 Αυγούστου

-- Το Σάββατο 5 Αυγούστου στην πλατεία της Καλλιράχης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλία από την Χριστίνα Στεργίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, και αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

-- Το Σάββατο 12 Αυγούστου στο θεατράκι του Λιμένα. Θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία από την Αρτεμη Ανδρονικίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΟΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι από τους «Πρίμα Βίστα».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 13 Αυγούστου στα Λιμενάρια στις αποθήκες των Μεταλλείων, όπου εκεί θα ολοκληρωθεί το «ταξίδι» του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στο νησί της Θάσου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου και θα ολοκληρωθεί με λαϊκό γλέντι.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καλωσορίζει και στηρίζει τους νέους φοιτητές

Στο πλευρό των νεοεισαγόμενων φοιτητών δηλώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος Φιλοσοφικής Αθήνας «Κώστας Βάρναλης». Στο ξεκίνημα των σπουδών τους, τους καλωσορίζει στη Σχολή, ενημερώνει για τη λειτουργία του και σημειώνει ότι είναι στη διάθεσή τους να απαντήσει στις ερωτήσεις τους σχετικά με το τμήμα, τη σχολή τους, την εστία, τα δικαιώματά τους ως φοιτητών. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ο Φοιτητικός Σύλλογος είμαστε όλοι οι φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής. Στον Σύλλογο συναντιόμαστε, συζητάμε, προβληματιζόμαστε, δρούμε! Μέσα από αυτόν ο καθένας μπορεί να αντλήσει τεράστια δύναμη. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να συζητήσουμε για αυτά! Ολοι εμείς, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, πήραμε ένα μεγάλο μάθημα για την τεράστια και αστείρευτη δύναμη της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Πολλές από αυτές τις φορές, το μάθημα αυτό το πήραμε στο πλευρό σας, δίπλα στα αδέρφια μας, όταν όλοι μαζί σαν μια γροθιά παλέψαμε το άδικο σύστημά τους, που βάζει τις ζωές και τα όνειρά μας πιο κάτω από τα κέρδη των λίγων.

Αν μπορούσαμε να σας δώσουμε μια συμβουλή θα ήταν η εξής: Η μόρφωση, η γνώση, αυτά που αναζητούμε στη ζωή μας και η ίδια η ζωή, κατακτιούνται με αγώνα - δεν χαρίζονται. Κατακτιούνται με τον αγώνα για αυτά που έχουμε ανάγκη, για τα δικαιώματά μας. Κατακτιούνται όταν η ατομική προσπάθεια συναντάει τη συλλογική! Για αυτό και τώρα, μπροστά στη νέα σας αρχή, αποφασίσαμε να σταθούμε δίπλα σας και να σας απλώσουμε το χέρι!

Μπορεί με την ανακοίνωση των βάσεων να σκέφτεστε πως όλα αρχίζουν ή όλα τελειώνουν. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί το μέλλον και τα όνειρά σας τα κρατάτε στα χέρια σας. Θα φτάνετε τόσο πιο κοντά σε αυτά όσο δεν τα χαρίζετε σε κανέναν, αλλά επιλέγετε να αγωνίζεστε για αυτά, μαζί με όσους σας ενώνουν κοινές ανάγκες και αγωνίες.

Τα ερωτήματα είναι σίγουρα πολλά και αφορούν όλες τις πτυχές της νέας σας ζωής: Για το τμήμα, τις εστίες, τα νοίκια, για όλα τα δικαιώματά σας ως φοιτητών κ.ά. Ο Φοιτητικός Σύλλογος και οι εκλεγμένοι στο Διοικητικό Συμβούλιο είμαστε εδώ, για να σταθούμε δίπλα σας, να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας και να βοηθήσουμε για ό,τι χρειαστεί.

Τα καλύτερα είναι μπροστά - Θα τα κερδίσουμε με το κεφάλι ψηλά!».

Email συλλόγου: FSfilosofikhs@gmail.com

  • Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών φοιτητικών συλλόγων που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για στήριξη των νεοεισαγόμενων, κάθε νέος φοιτητής μπορεί να επισκεφτεί την σελίδα στο Facebook «Φοιτητές Μαζί», όπου υπάρχουν αναρτημένα αναλυτικά τηλέφωνα επικοινωνίας με τους φοιτητικούς συλλόγους.
ΟΒ ΑΕΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παρέμβαση για λειτουργία της λέσχης σίτισης

Την άμεση επαναλειτουργία της λέσχης σίτισης των φοιτητών στο Ναύπλιο διεκδικεί η ΟΒ ΑΕΙ της ΤΟ Αργολίδας της ΚΝΕ. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «το εαρινό εξάμηνο του 2023 στη Σχολή Καλών Τεχνών πήρε παράταση και εκατοντάδες φοιτητές παραμένουν στο Ναύπλιο και συνεχίζουν τα μαθήματά τους. Παρ' όλα αυτά, η λέσχη σίτισής μας έχει κλείσει, και οι ούτως ή άλλως λίγοι φοιτητές που δικαιούνται σίτιση έχουν μείνει χωρίς φαγητό, ενώ το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των φοιτητών, στη μετακίνηση και τα κτιριακά, επιδεινώνονται λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς οι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να περπατούν μέχρι το κτίριο του φωτονίου, που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο (καθώς οι αίθουσες δεν επαρκούν στο κτίριο του πανεπιστημίου) και μάλιστα μεσημεριανές ώρες, σε απάνθρωπα υψηλές θερμοκρασίες. Η μέριμνα για τη μεταφορά είναι ανύπαρκτη όλο τον χρόνο, όπως και για όλο τον λαό του Ναυπλίου, αλλά ιδιαίτερα αυτή την εποχή κάτι τέτοιο είναι άκρως επικίνδυνο!

Το πράγμα όμως δεν τελειώνει ούτε εδώ! Δεκάδες φοιτητές εξαναγκάζονται λόγω της τουριστικής περιόδου να ξενοικιάσουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν, καθώς αυτά μετατρέπονται σε Airbnb, με αποτέλεσμα να μένουν άστεγοι την ώρα που τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά και η εξεταστική περίοδος είναι προ των πυλών!».

Η ΟΒ ΑΕΙ της ΚΝΕ «καλεί τους φοιτητές να οργανώσουν τις δυνάμεις τους! Μέσα σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται αγώνας, στο παράδειγμα που δίνουν εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά, σύλλογοι διεκδικητικοί, μαχητικοί, με εκπροσώπους αγωνιστές φοιτητές, οι οποίοι μπαίνουν μπροστά για να οργανώσουν την πάλη, απέναντι σε αυτή την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα των φοιτητών και την υπηρέτησαν πιστά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις!».

«Καλούμε τους φοιτητές να συμβάλουν στη δημιουργία φοιτητικών συλλόγων στα τμήματά μας, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να αντιπαλέψουμε τα τεράστια προβλήματα των φοιτητών του Ναυπλίου. Χρειαζόμαστε συλλόγους με αγωνιστική και πρωτοπόρα δράση, με συγκεκριμένη κατεύθυνση πάλης, ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων που χρόνια ολόκληρα συμβάλλουν στην υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και ενάντια σε κάθε προσπάθεια διάλυσης του φοιτητικού κινήματος από την κυβέρνηση και από άλλες δυνάμεις που λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση και μέσα στο δικό μας πανεπιστήμιο», αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Οι 80 σχολικές καθαρίστριες δεν επαρκούν!

Την υπογραφή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης για όλες τις σχολικές καθαρίστριες του δήμου ανακοίνωσε ο δήμος Καλαμαριάς. Πρόκειται για μια νίκη και αποτέλεσμα πιέσεων και αγώνων χρόνων που έδωσαν τόσο οι εργαζόμενες, όσο και το γονεϊκό κίνημα και άλλα σωματεία και φορείς, που στάθηκαν στο πλευρό τους με πολλές κινητοποιήσεις και αλλεπάλληλα αιτήματα και συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς σημειώνει πως πρόκειται για θετική απόφαση, ωστόσο παράλληλα τονίζει πως «δεν μπορούμε όμως να επαναπαυτούμε και να αποδεχτούμε τους πανηγυρισμούς της διοίκησης, ούτε τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης που εξαντλούνται στο ότι η δική τους πίεση οδήγησε σε αυτή την απόφαση».

Ακόμα, η Ενωση υπογραμμίζει πως η καθαριότητα των σχολείων της Καλαμαριάς παραμένει υποστελεχωμένη. «Ως γονείς οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι 80 σχολικές καθαρίστριες, που πρόκειται να απασχολήσει την ερχόμενη σχολική χρονιά ο δήμος Καλαμαριάς, δεν επαρκούν.

Κανείς δεν αναφέρει πώς θα κατανεμηθούν τον Σεπτέμβριο οι σχολικές καθαρίστριες στα 59 σχολεία μας και αν θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας.

Εχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι χρειάζονται τουλάχιστον 2 σχολικές καθαρίστριες σε κάθε σχολείο, 3 στα πολυπληθή σχολεία και ακόμη περισσότερες στα ΕΠΑΛ. Ας μην ξεχνάμε ότι σε σχολεία που λειτουργεί Ενισχυτική Διδασκαλία, Πρόσθετη και Διευρυμένο Ολοήμερο, δεν υπάρχει καθαριότητα κατά ολόκληρο το ωράριο λειτουργίας του».

«Για εμάς τους γονείς η καθαριότητα είναι προτεραιότητα», τονίζει η Ενωση, «συνεχίζουμε να διεκδικούμε περισσότερο προσωπικό καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ