ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
Εχθρική η στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στα δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών

Το απαράδεκτο σύστημα πρόσληψης σχολικών καθαριστριών με τη μέθοδο των «ανθρωποωρών», σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών που συνεχίζεται και φέτος, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Βόλου.

Συγκεκριμένα, για τον δήμο Βόλου προβλέπονται 673 ανθρωποώρες απασχόλησης, που αντιστοιχεί σε μέγιστο αριθμό 224 καθαριστριών. Το επαίσχυντο σύστημα προβλέπει την πρόσληψη καθαριστριών είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης (ακόμη και 2 ωρών τη μέρα), λύνοντας τα χέρια στην κάθε δημοτική αρχή να μοιράζει κατά το δοκούν τα «ψίχουλα» της απασχόλησης, έχοντας σε απόλυτη εργασιακή ομηρία τις καθαρίστριες.

Ετσι η δημοτική αρχή Βόλου άδραξε την ευκαιρία και ως συνοδοιπόρος στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, προχώρησε σε ένα διπλά επαίσχυντο μέτρο, σε ένα ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των σχολικών καθαριστριών. Δεν προσλαμβάνει καμιά καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης, μοιράζοντας τις «ανθρωποώρες» σε 83 καθαρίστριες με 5,5 ώρες μερικής απασχόλησης και 72 με 3ωρη απασχόληση, σε ένα σύνολο 155 καθαριστριών. Το αποτέλεσμα είναι οι καθαρίστριες να χάνουν την εφαρμογή της σύμβασης της ΠΟΕ ΟΤΑ, να μειώνονται τα «ψίχουλα» που αμείβονται επιπλέον κατά 20% και να υπάρχει πλήρης εντατικοποίηση της εργασίας τους, αφού με το συγκεκριμένο ωράριο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας των σχολείων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Βόλου τονίζει ότι «η στάση της δημοτικής αρχής Βόλου είναι όχι μόνο εχθρική, αλλά και απάνθρωπη, απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών. Το ίδιο και η στάση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υποψηφίων με τον Ν. Παπαπέτρου, τον "μπροστινό" του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 7/8, ψήφισαν υπέρ, γιατί τάχα "προσλαμβάνονται πολλές καθαρίστριες" (!) Βέβαια η στάση τους δεν προκαλεί εντύπωση, αφού όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, όπως και οι εκλεκτοί τους στην Τοπική Διοίκηση, με τον ίδιο τρόπο κρατούσαν σε εργασιακή ομηρία χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες, χωρίς ποτέ να τις μονιμοποιήσουν. Τα ερωτήματα από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Βόλου για το τι κάνει η δημοτική αρχή Πάτρας και ο κομμουνιστής δήμαρχος, για τον αν δήθεν εφαρμόζει τον νόμο, προκειμένου να δικαιολογηθούν για την άθλια στάση τους, τους πληροφορούμε ότι ήδη ο δήμος Πάτρας έχει αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για την πρόσληψη 180 σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου καλεί τις καθαρίστριες και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δήμο να μην επιτρέψουν το νέο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή Βόλου. Να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, που για ακόμη μια φορά έδειξε το αντεργατικό πρόσωπό της απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων. Να διεκδικήσουν να προχωρήσει άμεσα η μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Στον δήμο Σουλίου

Αντίστοιχα την επέκταση του ωραρίου των συμβάσεων 3ωρης απασχόλησης για την καθαριότητα των σχολείων ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Σουλίου, σημειώνοντας:

«Ενα από τα σοβαρότερα ζητήματα και της τρέχουσας σχολικής χρονιάς είναι η καθαριότητα στα σχολεία. Ζήτημα που δεν αφορά μόνο την περίοδο της πανδημίας αλλά το ευρύτερο πλαίσιο υγιεινής στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης.

Προφανώς όλοι κατανοούμε ότι σωστή, καθημερινή καθαριότητα των σχολείων με το υπάρχον προσωπικό και με πολλούς 3ωρους εργαζόμενους δεν μπορεί να γίνει, πολύ απλά γιατί δεν μπορούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εκατοντάδες τετραγωνικά από έναν, το πολύ δύο εργαζόμενους ανά σχολείο και σε στενά χρονικά πλαίσια», σημειώνει και θυμίζει ότι τα τρία προηγούμενα χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση των συμβάσεων των συμβασιούχων στην καθαριότητα. «Επανερχόμαστε λοιπόν και ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης για επέκταση όλων των συμβάσεων 3ωρης απασχόλησης του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων σε πλήρες ωράριο», προσθέτει.

49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)», το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανοίγει πανιά για το καλοκαιρινό του ταξίδι σε όλη τη χώρα και αύριο Σάββατο, 12 Αυγούστου, δίνει ραντεβού στην Ικαρία.

Οι εκδηλώσεις εκεί θα γίνουν στο Καραβόσταμο, από τις 8 μ.μ., και θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγάλη συναυλία με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» και στη συνέχεια με την ορχήστρα του Ζελέπου.

Το Σάββατο 12 Αυγούστου γίνεται επίσης προφεστιβαλική εκδήλωση στη Σκάλα Λακωνίας, που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. στο Γυμνάσιο της Σκάλας με τουρνουά μπάσκετ 3x3 αφιερωμένο σε κάθε Αλκη, σε κάθε Μιχάλη, σε κάθε φίλαθλ0ο που η αγάπη του για τον αθλητισμό και την ομάδα δεν έχουν σχέση με τα φασιστικά «τάγματα εφόδου» και τις πρακτικές τους. Θα ακολουθήσει συζήτηση για την ανάγκη ύπαρξης δημόσιων αθλητικών χώρων και το δικαίωμα όλων να έχουμε πρόσβαση σε αυτούς και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με λαϊκό γλέντι από τους Στέλιο Βασιλακάκο και Παναγιώτη Λεϊμονίτη.

Αντίστοιχα, την Κυριακή 13 Αυγούστου θα γίνει εκδήλωση στο Ποδοχώρι Καβάλας, στις 9 μ.μ., στην τοποθεσία Τζιρίφ, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα χαιρετίσει ο Μιχάλης Διαμαντόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική από τη «Λαϊκή Βάρδια».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα για να μη χάνονται τα κέρδη στο εξωτερικό!

Ποιος θα κερδίζει από τους φοιτητές - πελάτες και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας που επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, η «ταμπακιέρα» της πρόθεσης της κυβέρνησης να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα με επίκληση του άρθρου 28 του Συντάγματος περί διακρατικών συμφωνιών.

Τα κέρδη είναι το ζητούμενο και όχι φυσικά η ποιότητα της εκπαίδευσης, τα δικαιώματα και οι υψηλού επιπέδου σπουδές για τους φοιτητές και η επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων.

«Είναι στις προτεραιότητες και δουλεύει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να φέρει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να ενεργοποιήσουμε τις διατάξεις αυτές» δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ο υπουργός Επικρατείας. Ισχυρίστηκε ότι η αποκλειστικά δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση «αποτελεί έναν μοναδικό αναχρονισμό που πρέπει να τελειώσει», ότι είναι «απόλυτη εμμονή της αριστεράς». Εμφάνισε σαν ακλόνητο το επιχείρημα ότι «πληρώνουμε έξω λεφτά» και πως «τα χρήματα τα παίρνει το ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού και βέβαια τη διαμονή, τα κόστη, αυτά που είναι μια τεράστια δαπάνη για τις οικογένειες».

Ξεζούμισμα της λαϊκής οικογένειας εντός Ελλάδας για τις σπουδές των παιδιών της είναι η στόχευση των παρεμβάσεων, με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος που αναγνωρίζει την υπεροχή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων έναντι του εσωτερικού δικαίου, και ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι και για ζητήματα που δεν αφορούν μόνο την Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά και την εθνική κυριαρχία. Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση το ΚΚΕ πρότεινε την κατάργηση του άρθρου 28 και της ερμηνευτικής δήλωσης, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τα κόμματα που «πίνουν νερό» στο όνομα της ΕΕ και του ελληνικού κεφαλαίου.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ
Τον Νοέμβρη η επόμενη εξεταστική περίοδος

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας η Β' εξεταστική περίοδος του 2023 για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει την Παρασκευή 29/9 και οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα παράβολα (80 ευρώ για το επίπεδο Β και 100 ευρώ για το επίπεδο Γ) έως και τη Δευτέρα 9/10 και ώρα 23.59.

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου για την πιστοποίηση της γνώσης των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Τουρκικής για τα επίπεδα Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») και Γ (Γ1 «πολύ καλή γνώση», Γ2 «άριστη γνώση»).

Η όλη διαδικασία των αιτήσεων είναι εξολοκλήρου ηλεκτρονική (δεν απαιτείται μετάβαση στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης) και γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος στην ιστοσελίδα https://kpg.it.minedu.gov.gr/ ακολουθώντας τις οδηγίες που περιγράφονται αναλυτικά στο σχετικό αναρτημένο εγχειρίδιο (manual).

Επισημαίνεται ότι για την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής του αίτησης ο υποψήφιος θα πρέπει να επιλέξει το πεδίο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ», προκειμένου η αίτησή του να αποσταλεί ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της επιλογής του, για να ελεγχθεί και να οριστικοποιηθεί, ειδάλλως η αίτηση θεωρείται προσωρινά αποθηκευμένη και δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί και να οριστικοποιηθεί από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ