ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συνάντηση κορυφής για ενίσχυση της συνεργασίας, με το «βλέμμα» στην Κίνα

Από συνάντηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας το περασμένο φθινόπωρο
Από συνάντηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας το περασμένο φθινόπωρο
Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα θα συζητηθεί στην τριμερή συνάντηση που θα έχει αύριο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ Γέολ, και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, στο Καμπ Ντέιβιντ (θερινή προεδρική κατοικία στις ΗΠΑ).

Δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters» σημείωνε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον σχετικά με τις κινήσεις της Σεούλ και του Τόκιο για την ενίσχυση των σχέσεών τους (παρά τις διμερείς διαφορές που διατηρούνται), με φόντο τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή, απέναντι στην Κίνα.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Αμι Μπέρα σε εκδήλωση του CSIS (Κέντρο για τις Στρατηγικές και Διεθνείς Μελέτες) είπε ότι υπάρχουν προσδοκίες για «διακριτά αποτελέσματα» στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στο οικονομικό μέτωπο, «είτε αυτό αφορά τον τομέα των ημιαγωγών (...) είτε τους τομείς της καθαρής Ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης». Πρόσθεσε δε ότι σε επαφές των τριών πλευρών προχωρούν και συνομιλίες για «κοινή εξερεύνηση στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες να δεσμευτούν με μια πιθανή ιαπωνο-νοτιοκορεατική κοινοπραξία» στον τομέα των εφοδιαστικών αλυσίδων. Συμπλήρωσε ότι η Νότια Κορέα θα έπρεπε να εμπλακεί κι αυτή στις διαπραγματεύσεις των άλλων δύο για τη διασφάλιση σπάνιων γαιών που αξιοποιούνται σε πολλούς τομείς των νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα, αμερικανικά και ιαπωνικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης, Ιαπωνία και ΗΠΑ είναι πιθανό να οριστικοποιήσουν συμφωνία για κοινή ανάπτυξη υπερηχητικού συστήματος αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, με αναφορές στην πιθανή μελλοντική «ανάγκη αντιμετώπισης» Ρωσίας, Κίνας και Βόρειας Κορέας.

Νέα επίσκεψη Ταϊβανέζου αξιωματούχου στις ΗΠΑ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πραγματοποιήθηκε νέα επίσκεψη στελέχους της ηγεσίας της Ταϊβάν στις ΗΠΑ.

Ο Ταϊβανέζος αντιπρόεδρος Γουίλιαμ Λάι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, επισήμως στο πλαίσιο ταξιδιού στην Παραγουάη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της χώρας.

Στη Νέα Υόρκη ο Λάι συμμετείχε σε εκδήλωση με Αμερικανοταϊβανέζους, δηλώνοντας ότι «αν είναι ασφαλής η Ταϊβάν είναι ασφαλής και ο κόσμος, αν είναι ασφαλές το Στενό» ανάμεσα στο νησί και στην κινεζική ενδοχώρα «τότε είναι ασφαλής και ο κόσμος».

«Δεν πρέπει να φοβηθούμε και να οπισθοχωρήσουμε εξαιτίας της αυξημένης απειλής από τον αυταρχισμό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Κίνα.

Ο Λάι θεωρείται φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Ταϊβάν στις εκλογές του Γενάρη. Κατά την επιστροφή του από την Παραγουάη αναμένεται να σταματήσει ξανά στις ΗΠΑ, στο Σαν Φρανσίσκο.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου στη νέα επίσκεψη Ταϊβανέζου αξιωματούχου στις ΗΠΑ.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε τις συναντήσεις με «αυτονομιστές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και κατηγορεί ειδικά τον Λάι ότι «εμμένει πεισματικά στην αυτονομιστική θέση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και είναι απολύτως ταραχοποιός». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επανέλαβε ότι η Ταϊβάν βρίσκεται στον «πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας» και ότι ο λόγος για την αύξηση της έντασης στο Στενό είναι το ότι προσπαθεί «να στηριχτεί στις ΗΠΑ για να επιδιώξει την ανεξαρτησία της», καταλήγοντας: «Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει αποφασιστικά και σθεναρά μέτρα για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Ανησυχία των ΗΠΑ για τις σχέσεις Μόσχας - Πιονγιάνγκ

Την ανησυχία που προκαλεί στις ΗΠΑ το σχέδιο της Ρωσίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα περιέγραψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, με αφορμή επιστολή του Βλ. Πούτιν στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Κορέας από την ιαπωνική κατοχή.

«Οποιοδήποτε είδος συνεργασίας για την ασφάλεια ή συμφωνίας για τα όπλα μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας αναμφίβολα θα παραβιάσει σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Πατέλ.

Από τη μεριά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε «την ανάγκη να συνεχιστεί η ανάπτυξη της στρατηγικής και τακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Παζάρια και προετοιμασίες για πιθανή επέμβαση

Οι σφοδροί διεθνείς και περιφερειακοί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί συνεχίζουν να τροφοδοτούν με ένταση τη Δυτική Αφρική, με επίκεντρο τον Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

Χτες ο Πρόεδρος του Τσαντ, Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί, καλωσόρισε στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντζαμένα, τον πρωθυπουργό του Νίγηρα, Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζαΐν, τον οποίο διόρισαν την περασμένη βδομάδα οι πραξικοπηματίες υπό την ηγεσία του στρατηγού Αμπντελραχμάν Τσιανί.

Σε ανάρτηση του ο Ζαΐν ανέφερε ότι στην «επίσκεψη εργασίας» στο Τσαντ θα μετέφερε «μήνυμα» από τον στρατηγό Τσιανί στον ηγέτη της χώρας.

Την ίδια μέρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν απηύθυνε έκκληση για «διευθέτηση της κρίσης στον Νίγηρα αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα», στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον αρχηγό της στρατιωτικής κυβέρνησης στο Μάλι, Ασιμί Γκοϊτά.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι διακρίνει «μία ευκαιρία για διπλωματία» ώστε να ανατραπεί το πραξικόπημα στον Νίγηρα, όσο η Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) διατηρεί την πίεση στη χώρα. «Παραμένουμε επικεντρωμένοι στη διπλωματία για την επίτευξη των αποτελεσμάτων που θέλουμε, δηλαδή την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, και πιστεύω ότι συνεχίζει να υπάρχει χώρος για διπλωματία ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό», ανέφερε.

Η δε Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβέντζα Σούλτσε δήλωσε ότι το πραξικόπημα στον Νίγηρα «συνιστά οπισθοδρόμηση στις σύνθετες προκλήσεις ανάπτυξης που αντιμετωπίζει η χώρα και ευρύτερα το Σαχέλ». Η ίδια επανέλαβε την έκκληση για απελευθέρωση και αποκατάσταση του ανατραπέντα Προέδρου Μ. Μπαζούμ.

Στο φόντο αυτό, οι στρατιωτικοί διοικητές της ECOWAS ανακοίνωσαν ότι σήμερα θα συναντηθούν στην Γκάνα για να συζητήσουν μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα. Είναι η τρίτη συνάντηση που θα κάνουν γι' αυτόν τον σκοπό, μετά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις που είχαν στην Αμπούτζα της Νιγηρίας.

Την Τρίτη ο Μπ. Τινούμπου, Πρόεδρος της Νιγηρίας, που προεδρεύει της ECOWAS, υποστήριξε ότι η Οικονομική Κοινότητα Κεντρικής Αφρικής (γνωστή ως ECCAS) υποστηρίζει τις προσπάθειες της ECOWAS για «ανατροπή του πραξικοπήματος» στον Νίγηρα.

Διαφωνία Αφρικανικής Ενωσης - ECOWAS

Στο μεταξύ, πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» αναφέρουν ότι στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης στις 14 Αυγούστου εκφράστηκε διαφωνία με τα σχέδια επέμβασης της ECOWAS στον Νίγηρα.

Αποφασίστηκε η αναστολή συμμετοχής του Νίγηρα στην Αφρικανική Ενωση, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για τη διπλωματική αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Νωρίτερα, πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου TASS έκαναν λόγο για συνεργασία ουκρανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με στόχο σαμποτάζ αλλά και απόπειρες δολοφονίας Αφρικανών ηγετών που έχουν έρθει πιο κοντά στη Ρωσία. Το TASS υποστηρίζει ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα 100 έμπειρων σε μάχες και σαμποτάζ ή επιχειρήσεις αντικατασκοπείας Ουκρανών πρακτόρων, με τις προτροπές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙ-6, που έχουν εμπειρία από προηγούμενες συνεργασίες στο παρελθόν, σε μυστικές αποστολές στη Ζιμπάμπουε...

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι η Ρωσία εξετάζει και την πιθανότητα δημιουργίας κέντρων συντήρησης ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων σε διάφορες αφρικανικές χώρες. Αυτό δήλωσε στο TASS ο επικεφαλής του ρωσικού φορέα εξαγωγών «Rosoboronexport», Αλεξάντερ Μιχέγιεφ, στο περιθώριο του στρατιωτικού φόρουμ «Army-2023».

Στον Νίγηρα, πάντως, οι πραξικοπηματίες κάλεσαν νεαρούς εθελοντές να ενταχθούν στην οργάνωση «Volunteers for the Defense of Niger», στο πλαίσιο προετοιμασιών απέναντι σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση της ECOWAS.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι σε συγκρούσεις τζιχαντιστών και δυνάμεων του στρατού του Νίγηρα, στα σύνορα με το Μάλι, σκοτώθηκαν 17 στρατιώτες, «100 από τους δράστες» και τραυματίστηκαν άλλοι 20.

Την ίδια μέρα, ελικόπτερο της νιγηριανής αεροπορίας κατέπεσε στην περιοχή Σιρόρο. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ελικόπτερο δέχτηκε πυρά ενώ εκτελούσε αποστολή απομάκρυνσης θυμάτων της φονικής ενέδρας την οποία έστησαν την Κυριακή τζιχαντιστές, σκοτώνοντας 26 στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους 8.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Παρεμβάσεις για το αζέρικο «μπλόκο» στο Λατσίν

Η Ρωσία κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν σε άρση του «μπλόκου» στον διάδρομο Λατσίν - τον οδικό άξονα που συνδέει την Αρμενία με τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ - με φόντο τη νέα ένταση μεταξύ Γερεβάν και Μπακού.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αζέρο ομόλογό του Ζ. Μπαϊράμοφ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, πρώτος δήλωσε ότι «μια πολύ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων που αποσκοπούν στην ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης της άρσης του αποκλεισμού δρόμων ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως ο διάδρομος του Λατσίν».

Ο Λαβρόφ είχε συνομιλία χτες και με τον Αρμένιο ομόλογό του Αρ. Μιρζογιάν.

Την «έντονη ανησυχία» της εξέφρασε και η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά, σε συνομιλία που είχε με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ, μιλώντας για «πολύ σοβαρή κρίση» στην περιοχή και για «διαρκή αποκλεισμό από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος αντίκειται προς τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός και βλάπτει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων».

Η Κολονά εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» και την «απόλυτη υποστήριξή» της στην ευρωενωσιακή αποστολή παρατηρητών (EUMA) που την Τρίτη δέχτηκε πυρά στη διάρκεια περιπολίας στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Χτες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από σχετικό αίτημα της Αρμενίας, που κατήγγειλε «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» σε βάρος του αρμένικου πληθυσμού που πλειοψηφεί στην περιοχή.

Στο μεταξύ, το αζέρικο υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «αποτροπή απόπειρας διείσδυσης αρμενικής ομάδας σαμποτάζ και αναγνώρισης» και κράτηση Αρμένιου στρατιωτικού που συνελήφθη.

Το δε Γερεβάν αναφέρθηκε σε «εγκατάλειψη θέσης μάχης» από έναν έφεδρό του που «διερευνάται», ενώ το αρμενικό υπουργείο Αμυνας αντέκρουσε ως «ακόμα μία παραπληροφόρηση» την αζέρικη καταγγελία για απόπειρα αρμένικης δολιοφθοράς στα σύνορα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ζητούν αναβίωση της διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό

Τριμερή Σύνοδο Κορυφής πραγματοποίησαν προχτές οι ηγέτες Αιγύπτου, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής στο Ελ Αλαμέιν της Αιγύπτου, με επίκεντρο την κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πως θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες αναβίωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής «ειρηνευτικής» διαδικασίας που έχει παγώσει εδώ και μία δεκαετία, «εμπλέκοντας μεγάλες διεθνείς δυνάμεις και τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη».

Σε κοινή ανακοίνωση επανέλαβαν μεταξύ άλλων ότι «η δίκαιη και συνολική λύση του Παλαιστινιακού είναι κλειδί για την περιφερειακή σταθερότητα».

Προηγουμένως, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη οι κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους, 16 και 25 ετών, στη διάρκεια εφόδου στην Ιεριχώ, στη Δυτική Οχθη.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική. Φθάνοντας χτες στην Παραγουάη, ο νέος Πρόεδρος Σ. Πένια τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα ανοίξει ξανά το 2024 την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Η Παραγουάη θα γίνει η πέμπτη χώρα που θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ μετά τις ΗΠΑ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το προτεκτοράτο του Κοσόβου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ