ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
Το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» να γίνει κριτήριο ψήφου!

Οι αιτίες του εγκλήματος που διαπράττεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία, με νεκρούς, αγνοούμενους, κατεστραμμένες υποδομές, χιλιάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από τη λάσπη.

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, που αντιμετωπίζουν την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία ως «περιττό κόστος», ενώ την ίδια ώρα ιεραρχούνται έργα που αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο.

Το κριτήριο του κέρδους καθιστά «μη επιλέξιμα» μια σειρά από απαραίτητα έργα προστασίας

«Είναι δυνατόν το 2023 να ζούμε στο έλεος των πλημμυρών, των σεισμών, των πυρκαγιών;». Ορισμένα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

Η Περιφέρεια της Θεσσαλίας στο τεχνικό πρόγραμμα 2024 δίνει 55 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους (20 εκατ. από τον «αναπτυξιακό» νόμο και 35 εκατ. από το ΕΣΠΑ) και προϋπολογίζει ψίχουλα για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση.

Επίσης, το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 είχε προϋπολογισμό πάνω από 2,17 δισ. ευρώ. Τα 550 εκατ. ευρώ (24,3%) προϋπολογίζονταν για τεχνικά έργα και έργα υποδομών, αλλά τη μικρότερη χρηματοδότηση ανάμεσα στους θεματικούς στόχους είχε ο στόχος «κλιματική αλλαγή - πρόληψη», που παίρνει μόλις 13,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 0,58% της χρηματοδότησης!


Eurokinissi

Αντίστοιχα, μόλις πριν από 5 μέρες, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της θητείας του, ο απερχόμενος δήμαρχος Λάρισας, των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. διαφήμιζε τα 35 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας που τάχα θα «απογειώσουν» την πόλη, με έργα αστικών αναπλάσεων και διασύνδεσης των πολιτιστικών μνημείων για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Η πραγματικότητα όμως τους προσγείωσε ανώμαλα στον βούρκο.

Ακόμα και τα όποια αντιπλημμυρικά έργα εξαγγέλλονται, συνήθως μετά από μεγάλες καταστροφές, στην πορεία και αν γίνουν, με περικοπές στα κονδύλια, αποτελούν τελικά «μπαλώματα», συνιστούν αποσπασματικές παρεμβάσεις και πολλές φορές μεταφέρουν το πρόβλημα από τη μία περιοχή στην άλλη, αφού δεν είναι ολοκληρωμένα, με βάση τη λεκάνη απορροής. Το πρόβλημα αυτό αναδείχτηκε ιδιαίτερα στον γειτονικό νομό της Καρδίτσας, όπου δεκάδες χωριά βούλιαξαν ξανά στις λάσπες 3 χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού».

Ποιες ήταν οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής τα προηγούμενα χρόνια;

Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή Λάρισας, που στηρίζεται σήμερα από ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜέΡΑ25, με τη συναίνεση και της παράταξης της ΝΔ, εμφάνισε μοναδική ικανότητα και ετοιμότητα στήριξης των συμφερόντων των λίγων.

Είναι ενδεικτικές οι προτεραιότητες που είχε τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική αρχή:

-- Με το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) και τα ΣΟΑΠ (Σχέδιο Πολεοδομικής Ανάπλασης, Σχέδιο Μάρκετινγκ) εξυπηρέτησε τη στρατηγική του κεφαλαίου σε κλάδους όπως ο Τουρισμός, το Εμπόριο, η Εστίαση κ.λπ.

-- Με την ελεγχόμενη στάθμευση 6.200 θέσεων, προστέθηκε άλλη μια καθημερινή ταλαιπωρία στους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους, μην έχοντας άλλη διέξοδο μετακίνησης. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκαν νέα χαράτσια στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης.

-- Χρηματοδότησε με ζεστό κρατικό χρήμα τους μεγαλοεργολάβους, διαμόρφωσε πεδία επιχειρηματικής δράσης στους κλάδους του Τουρισμού, της Ενέργειας, της Εστίασης και του αγροτοδιατροφικού τομέα, μέσα από τον θεματικό τουρισμό, π.χ. «Πάρκο Ευχών».

-- Προώθησε και διευκόλυνε τα επιχειρηματικά σχέδια στην «απελευθέρωση» της Ενέργειας, που μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε είδος πολυτελείας για τα λαϊκά στρώματα, δίνοντας άδειες σε επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΚΟ. Συμπράττει με επιχειρηματίες υλοποιώντας κατά γράμμα τις ευρωενωσιακές και κυβερνητικές κατευθύνσεις μέσα από τις «ενεργειακές κοινότητες».

-- Ιδιωτικοποίησε μια σειρά από κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες του δήμου, παραδίδοντας στα αρπαχτικά το πράσινο έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης για 10 χρόνια έναντι 16 εκατ. ευρώ, δεσμεύοντας τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι Λαρισαίοι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

-- Αγνόησε επιδεικτικά τις καθημερινές ανάγκες του λαρισαϊκού λαού! Ιεράρχησε το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα διάφορα «αναπτυξιακά» κονδύλια προς όφελος του κεφαλαίου, ενώ την ίδια ώρα τα σχολεία βρέθηκαν ανοχύρωτα μπροστά στον σεισμό της 3ης Μάρτη του 2021, οι δημοτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα να μη βγαίνει η δουλειά, οι εργολαβίες να καθυστερούν μέχρι και δυο χρόνια, με σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα και στις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Αρνήθηκε την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και των τελών στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

-- Υλοποιεί όλα αυτά τα χρόνια τις κατευθύνσεις της ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», με αποτέλεσμα να εξαπολύεται μια παραπέρα επίθεση στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας με ετήσια επιβάρυνση 1,2 εκατ. ευρώ.

-- Συνέχισε τη φορολεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, με την είσπραξη κάθε χρόνο 30 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των Λαρισαίων, τα λεγόμενα ίδια έσοδα και την είσπραξη 2 εκατ. ευρώ από τις κλήσεις και τα διάφορα πρόστιμα.

-- Στήριξε τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού των ΗΠΑ στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Μάλιστα, από κοινού δημοτική αρχή και «αντιπολίτευση» χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα ότι αυτό «δεν είναι αυτοδιοικητικό ζήτημα», αρνούμενοι να στηρίξουν ψηφίσματα που φέρνουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ ταυτόχρονα μαζί με κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματικούς παράγοντες και διάφορα τοπικά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, έχουν αναλάβει τον ρόλο του «ντίλερ» των αμερικανικών σχεδιασμών, διαφημίζοντας τα δήθεν οικονομικά «οφέλη», από την παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών.

Ακραία η πολιτική που θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής του λαού

Αυτές τις μέρες ακούσαμε πολλά από κυβέρνηση, δημοτική και περιφερειακή αρχή: Οτι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος και λειτούργησε», ότι «φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Θέλουν να συνηθίσει ο λαός ότι αυτή θα είναι η «κανονικότητα» με κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο, να «βγάλουν λάδι» την πολιτική που οδηγεί σε τέτοιες καταστροφές και να εμπεδώνεται σε κάθε περίπτωση η λεγόμενη «ατομική ευθύνη».

Αλήθεια όμως, φταίνε τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, που ο δήμος και η Περιφέρεια δεν είχαν μια σειρά από εργαλεία, μηχανήματα, αλλά και το αναγκαίο προσωπικό; Η εικόνα των εξαντλημένων υπαλλήλων της καθαριότητας, να γεμίζουν τσουβάλια με άμμο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης επειδή δεν υπήρχε το επαρκές προσωπικό, τα λέει όλα.

Γιατί δεν πάρθηκαν έγκαιρα στοιχειώδη μέτρα όπως ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων, απ' τη στιγμή που έγκαιρα είχε προβλεφθεί το μέγεθος της κακοκαιρίας;

Τι φταίει που δεν υπάρχουν και δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, με κατάλληλη εκπαίδευση του πληθυσμού, ύπαρξη προσωπικού έκτακτης ανάγκης κ.ά.; Είναι ενδεικτικές οι καταγγελίες, ότι ενώ τα νερά έρχονταν ορμητικά μέσα στην πόλη, πολλοί αυτοαπασχολούμενοι στην οδό Βόλου δεν είχαν έγκαιρη ενημέρωση. Αντίστοιχα, σε ιδιωτική κλινική που κινδύνευε να πλημμυρίσει, το αρχικό σχέδιο της δημοτικής αρχής ήταν να ανέβουν ασθενείς και εργαζόμενοι στον πρώτο όροφο για να γλιτώσουν, όταν στην πόλη υπάρχουν 2 δημόσια νοσοκομεία, δεκάδες ιδιωτικές κλινικές, με περίπου 2.000 κλίνες.

Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα πολλά που ανέδειξαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Θα υπενθυμίσουμε μόνο ότι ο λαός της Λάρισας γνωρίζει καλά τι σημαίνει ανασφάλεια και αβεβαιότητα για τη ζωή του, αφού 57 σχολεία μέσα στον δήμο, στεγάζονται σε κτίρια που χαρακτηρίζονται γερασμένα, αφού έχουν χτιστεί χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές.

Αντίστοιχα, γνωρίζει ότι στη λογική του «κόστους - οφέλους», δεν έχουν ξεκινήσει έργα όπως αυτό της υπογειοποίησης των γραμμών του ΟΣΕ, αφού είναι αμέτρητες οι φορές που οι εκλεγμένοι με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επικαλούνταν στα Δημοτικά Συμβούλια το κόστος του έργου.

Τελικά, ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά.

Υπάρχει μαχητική αντιπολίτευση, υπάρχει ελπίδα για τον λαό

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι υποψήφιοί του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους δήμους έδωσαν αυτές τις μέρες τη μάχη μαζί με τον λαό για να σωθούν σπίτια, ζωές, περιουσίες, οργάνωσαν την αλληλεγγύη, εξασφάλισαν νερό, φαγητό και ό,τι άλλο ήταν αναγκαίο σε όσους ξεσπιτώθηκαν.

Πλέον υπάρχει μεγάλη πείρα. Και αυτή έχει κοστίσει πολύ. Μπροστά στη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού και την επιλεκτική του ανικανότητα να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού, είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστική προστασία και αποκατάσταση, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι όσες λύσεις δόθηκαν, ακόμη και για τα στοιχειώδη, ήταν κάτω από πίεση και συλλογική δράση.

Ο αγώνας αυτός περνάει μέσα και από τις τοπικές εκλογές, με την καταψήφιση, σε δήμους και Περιφέρειες, των υποψηφίων όλων των κομμάτων που θα υλοποιήσουν και θα εξειδικεύσουν σε τοπικό επίπεδο την αντιλαϊκή πολιτική των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Που όταν ο λαός απαιτεί έργα αντιπλημμυρικής ή αντιπυρικής προστασίας, επικαλούνται την «έλλειψη πόρων» και τις «αντοχές της οικονομίας», τα φορτώνουν όλα στην «ατομική ευθύνη», ή «νίπτουν τας χείρας τους» ως «αναρμόδιοι».

Ο λαός έχει ανάγκη από περισσότερους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που θα πρωτοστατούν στον αγώνα για την ουσιαστική προστασία του λαού. Που δείχνουν και στην πράξη ότι για να γίνουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης κ.λπ., χρειάζεται σύγκρουση με την πολιτική της υποχρηματοδότησης, του «κόστους - οφέλους», που έχει για κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, σε βάρος των αναγκών του λαού.

Ο λαός έχει ανάγκη από περισσότερους εκλεγμένους κομμουνιστές και συμπορευόμενους με το ΚΚΕ, που θα παλεύουν μαζί του, που δεν συμβιβάζονται με το ασφυκτικό πλαίσιο και τον αρνητικό συσχετισμό, αλλά συγκρούονται και δίνουν μάχες, στηρίζουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων, παλεύουν για να πάρει και την παραμικρή ανάσα ο λαός για όλα όσα αφορούν τη ζωή και το εισόδημά του.

Ειδικά στην πόλη της Λάρισας, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα και την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικού πολέμου, αφού στην 110 ΠΜ είναι μόνιμα εγκατεστημένα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα και προσωπικό, ο λαός της πόλης πρέπει να σκεφτεί αν θα είναι περισσότεροι οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που εναντιώνονται στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, ή θα είναι περισσότεροι οι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που θα συνυπογράφουν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, συμβάλλοντας στην έκθεση του λαού σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Το βήμα που έγινε με την ενίσχυση του ΚΚΕ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πανελλαδικά αλλά και στον δήμο της Λάρισας πρέπει να συνεχιστεί λοιπόν, με την εκλογή ακόμα περισσότερων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Πέτρος ΚΡΙΚΗΣ
Υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ