ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εξοργιστική προσπάθεια να κρυφτούν οι ευθύνες

Εξοργιστικές ήταν οι δηλώσεις Μητσοτάκη την Παρασκευή από τη Θεσσαλία, όπου περιόδευσε σε πληγείσες περιοχές, εμπαίζοντας τον λαό, τάζοντας λεφτά στους μεγαλοεργολάβους και σε κάθε περίπτωση προσπαθώντας να αποσιωπήσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, των κομμάτων που κυβέρνησαν, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Χαρακτηριστικά, σε σύσκεψη που είχε με δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν και κυβερνητικούς παράγοντες στο δημαρχείο Καρδίτσας, επανέλαβε τις φτηνές δικαιολογίες τύπου «φυσικό φαινόμενο όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα, ενδεχομένως και στην Ευρώπη», προκειμένου να κρύψει τη διαχρονική ανυπαρξία σύγχρονων αντιπλημμυρικών έργων και άλλων κρίσιμων υποδομών και δικτύων, τη μη λήψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων, πολύ περισσότερο μάλιστα που το μέγεθος της κακοκαιρίας είχε προβλεφθεί έγκαιρα.

Για να ξεφύγει από αυτήν τη συζήτηση, που συνιστά και την ουσία της υπόθεσης, αρκέστηκε να πει: «Το τι θα έπρεπε να είχε γίνει, το τι έγινε, το τι μπορεί να γίνει καλύτερα, θα το συζητήσουμε σε δεύτερο χρόνο».

Για προκάλυμμα έβαλε μπροστά τη «σωτηρία των ανθρώπων» και τον απεγκλωβισμό «όσων κινδυνεύουν από τα χωριά στα οποία ακόμα δεν έχουμε πρόσβαση». Κι αυτό ενώ είχαν περάσει ήδη 48 ώρες από την καταστροφή, με χιλιάδες ανθρώπους σε τραγική κατάσταση, εγκαταλειμμένους από το «επιτελικό» αστικό κράτος.

Αλλωστε, δίνοντας και ο ίδιος την εικόνα του επιλεκτικά «ανήμπορου» αστικού κράτους όποτε είναι να καλύψει λαϊκές ανάγκες, έβαλε θέμα στη σύσκεψη «να έχουμε μια ακριβή αποτύπωση των προβλημάτων που υπάρχουν σε δρόμους», των κατολισθήσεων και της διάβρωσης των εδαφών. Και όλα αυτά στην Ελλάδα της «ψηφιοποίησης», των δορυφορικών επικοινωνιών και εικόνων, των δικτύων 5G και ό,τι άλλο έχει κατά καιρούς εξαγγείλει, διαφημίζοντας την ικανότητά του να «τρέξει» μπίζνες του κεφαλαίου και εκσυγχρονισμούς στην οικονομία του.

Φτιάχνοντας δε κλίμα για τα χειρότερα και για την πλήρη εγκατάλειψη, που τη γνωρίζουν καλά οι κάτοικοι της Θεσσαλίας από τον «Ιανό» και άλλες ανάλογες καταστροφές, χαρακτήρισε «δύσκολο και μακρόχρονο» το «έργο της αποκατάστασης», ενώ από την άλλη έκλεισε το μάτι στις κατασκευαστικές. «Η ελληνική οικονομία είναι πια αρκετά ισχυρή για να μπορεί να αντέξει μία τέτοια καταστροφή. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «το δύσκολο ζήτημα, βέβαια, και το ακριβό ζήτημα (...) είναι η αποκατάσταση των υποδομών», εξ ου και «θα πρέπει τώρα να επιστρατεύσουμε ουσιαστικά όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, όλες τις μεγάλες, να μοιράσουμε τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και γρήγορα να κινηθούμε. Τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι», διαβεβαίωσε τους ομίλους. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις άλλωστε δίνουν μετά από κάθε τέτοια καταστροφή, όπως και πριν από ελάχιστα χρόνια στον «Ιανό», περί «μεγάλων έργων» και «αντιπλημμυρικής θωράκισης», με τα ελάχιστα χρήματα που τελικά δίνονται να τα «παίρνει το ρέμα» της έλλειψης ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, των κομμάτων που κυβέρνησαν, δημοτικών και περιφερειακών αρχών

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία:

«Τέρμα πια ο εμπαιγμός! Η κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν τεράστιες, εγκληματικές ευθύνες. Βάζουν τις μίζες και τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων, πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό που απαιτείται εδώ και τώρα, άμεσα, ως κατεπείγον ζήτημα να γίνει, είναι να απεγκλωβιστούν όλοι οι κάτοικοι των χωριών που έχουν εγκλωβιστεί από τις πλημμύρες, να εξασφαλιστεί η στέγαση, να εξασφαλιστούν τα φάρμακα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η προμήθεια με τρόφιμα και νερό, να εξασφαλιστεί η προστασία όλων των πληγέντων. Και βεβαίως να ακολουθήσουν σε συνέχεια, πολύ γρήγορα, με συνοπτικές διαδικασίες, η αποκατάσταση των ζημιών και οι αποζημιώσεις όλων αυτών των συνανθρώπων μας.

Οπωσδήποτε χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία, που μπορεί να τις επιβάλει μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, όταν βγει ο ίδιος ο λαός στο προσκήνιο με μπροστάρη το ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής, για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε, οτιδήποτε κι αν σώζεται ακόμα, και κυρίως να ανοίξουμε τον δρόμο για να υπάρξει η πραγματική λαϊκή ευημερία και ασφάλεια του λαού μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ