ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
Ξεχειλίζει η οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα και την επιλεκτική «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού

Με κατοίκους των πλημμυρόπληκτων περιοχών μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συμμετείχε σε συσκέψεις

Στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας
Στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας
Η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε χτες το πρωί από το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, συνοδευόμενος από τους Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κ. Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Αντ. Ραλλάτο, υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ, Θανάση Καϊδαντζή, υποψήφιο δήμαρχο Δομοκού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Αντώνη Αλεξό, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας.

Το χωριό και οι κάτοικοί του έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή, οφθαλμοφανή παντού, στις καλλιέργειες βαμβακιού και σε χωράφια που δεν θυμίζουν σε τίποτα καλλιεργήσιμη έκταση.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνομίλησε με τους πλημμυροπαθείς κατοίκους και αγρότες του χωριού, λέγοντας ότι το νόημα της επίσκεψης του ΚΚΕ στις περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη διεκδίκηση, γιατί πολλές υποσχέσεις ακούμε, όπως πριν με τις καταστροφές από τον «Ιανό», πιο πριν από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη θεωρία που αναπτύσσεται, πως «όλα αυτά είναι μία κανονικότητα» λόγω της κλιματικής αλλαγής, γιατί σήμερα «δεν είμαστε πριν έναν αιώνα, σήμερα υπάρχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η γνώση, υπάρχουν και οι επιστήμονες και οι ειδικοί που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση, γι' αυτό λέμε επίσης ότι χρειάζεται κεντρικό σχέδιο, ένα συνολικό σχέδιο στις υποδομές».

Στο Στέκι Αλληλεγγύης στον Παλαμά
Στο Στέκι Αλληλεγγύης στον Παλαμά
Αναφερόμενος στη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμα αυτά τα έργα και σημείωσε πως τα κονδύλια πρέπει να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες, γρήγορα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις που βάζουν η ΕΕ, η κυβέρνηση, τα υπουργεία, «και βεβαίως χωρίς τους "κόφτες", που τελικά για τη λαϊκή κατοικία, για το χωράφι του αγρότη, για τα μηχανήματα, για τα μέσα, για την παραγωγή δίνονται κάποια ψίχουλα».

Μίλησε αναλυτικά για τις προτάσεις του ΚΚΕ, για αποζημιώσεις στο 100% που πρέπει να δοθούν γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα υγειονομικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες. Το ΚΚΕ, κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «θα είναι μπροστά στους αγώνες γι' αυτές τις διεκδικήσεις, ενάντια σ' αυτήν την εγκληματική πολιτική που σκοτώνει τον άνθρωπο, δεν υπολογίζει τις ζωές μας, δεν υπολογίζει τις περιουσίες των συνανθρώπων μας, δεν υπολογίζει τίποτα, γιατί το μόνο που υπολογίζει είναι τα κέρδη των λίγων, τις μίζες των μεγαλοεργολάβων.

Γι' αυτό και λέμε ότι δεν φτάνει μόνο ο αγώνας τώρα να διεκδικήσουμε κάτι, να πάρουμε μία ανάσα, να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, χρειάζεται να πάμε και για ριζικές αλλαγές, χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η κατάσταση. Γι' αυτό χρειάζεται κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, χρειάζεται το κράτος να αλλάξει, κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο λαός με τις επιλογές του».

Απόκοσμες εικόνες στον Παλαμά Καρδίτσας

Τα νερά έχουν υποχωρήσει στον Παλαμά, όμως η καταστροφή που προκλήθηκε είναι φανερή σε κάθε του γωνιά. Τα υπάρχοντα κάθε σπιτιού απλωμένα σε πεζοδρόμια και αυλές, τα περισσότερα για πέταμα. Ανθρωποι απελπισμένοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί, με δάκρυα στα μάτια όμως ομολογούν ότι θα πάρει χρόνια να συνέλθουν απ' το χτύπημα. Μέσα στον πόνο και την αγωνία τους εξαίρουν την αλληλεγγύη που δέχτηκαν, όπως ο κ. Τάκης που σημειώνει στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε με το κλιμάκιο του Κόμματος το σπίτι του, ότι δίχως τη βοήθεια των παιδιών της ΚΝΕ δεν θα ήταν δυνατό να καθαρίσει το πλημμυρισμένο ισόγειο του σπιτιού του.

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν τα μέλη του ΠΓ Κ. Παρασκευάς και Κ. Παπασταύρου, η Μαρία Γαβαλά, Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τα μέλη της ΚΕ Γ. Τσιούτρας, Ρ. Μαρούδας και Β. Συρίγος, ο Αντ. Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ο βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος Β. Μεταξάς, η Χριστίνα Μπεκιάρη, Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας, ο Τ. Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Α. Πολυγένης, υποψήφιος δήμαρχος Παλαμά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με τα μέλη της νεοσύστατης Συντονιστικής Επιτροπής Πληγέντων
Με τα μέλη της νεοσύστατης Συντονιστικής Επιτροπής Πληγέντων
Ο Δ. Κουτσούμπας περπάτησε στις γειτονιές της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους, που είναι οργισμένοι από τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Στη διαδρομή του προς το 1ο Δημοτικό Σχολείο, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων, σταμάτησε στον χώρο που στεγάζει το Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών Παλαμά, που στήθηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου. Εγινε θερμά δεκτός και ενημερώθηκε από τον Κώστα Τζέλλα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, και τον Σωτήρη Αντωνίου, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, για τις βασικές ανάγκες που υπάρχουν τώρα στην περιοχή.

Και οι δύο ευχαρίστησαν τους εργαζόμενους απ' όλη τη χώρα για τη μεγάλη αλληλεγγύη που δέχονται και τόνισαν ότι βασικό τους μέλημα σε αυτήν τη φάση πέρα απ' την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, τη διεκδίκηση της λήψης μέτρων για να μη σκάσει η υγειονομική βόμβα που συνθέτουν τα νεκρά ζώα στην περιοχή, είναι να ενισχυθεί μέσα απ' τη δράση των φορέων το φρόνημα και το ηθικό των πληγέντων προκειμένου να ξανασταθούν στα πόδια τους, να παλέψουν για να ξαναστήσουν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν να σηκωθούν τα αναχώματα στα ποτάμια για να μην ξαναπλημμυρίσει η περιοχή με την πρώτη επόμενη βροχή.

«Η αλληλεγγύη και η οργάνωση πρέπει να συνεχιστούν, μόνο ο λαός σώζει τον λαό, όπως λέει το ΚΚΕ και το λέτε κι εσείς», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε πως «οι κυβερνώντες είναι για λόγια και υποσχέσεις που τα ξεχνάνε και μοιράζουν το χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πληρώνει ο λαός, ο αγρότης, ο εργάτης, ο μεροκαματιάρης».

Στη συνοικία του Αγίου Θωμά και στη Γιάννουλη

Λάσπη. Δυσοσμία. Σαν να έσκασαν οι υπόνομοι όλου του κόσμου στις γειτονιές του Αγίου Θωμά. Μα το πιο στενάχωρο απ' όλα είναι τα κλάματα ηλικιωμένων ανθρώπων που παλεύουν με τα στοιχεία μόνοι τους, με τις αρρώστιες, τα προβλήματά τους, όπως η κα Θεοδώρα. «Αν δεν ήταν το παιδί μου, κάτι θα έκανα να πεθάνω, δεν θέλω να ζω άλλο. Πώς να τα καταφέρω;», μονολογεί με λυγμούς. Το σπίτι της, το σπίτι του γιου της, πλημμυρισμένα, όλα κατεστραμμένα, ούτε ρούχα, ούτε παπούτσια, ούτε χρήματα... Τι να καλύψει με τα πεντακόσια ευρώ της σύνταξης; Μας δείχνει ολόγυρα και καταγγέλλει την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας από τον δήμο, από κάποια αρμόδια αρχή, να φέρουν κάδους, να ρίξουν λίγο νερό στους δρόμους, να κάνουν κάτι, οτιδήποτε. «Τίποτα!», λέει με οργή.

Αυτήν τη γειτονιά της Λάρισας επισκέφτηκε χτες το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, συνεχίζοντας την περιοδεία του στις πλημμυροπαθείς περιοχές. Στην πολυμελή αντιπροσωπεία προστέθηκε ο Π. Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, ενώ στο σημείο βρέθηκε και ο Γ. Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στον Αγιο Θωμά τον υποδέχτηκαν μέλη της νεοσύστατης Συντονιστικής Επιτροπής Πληγέντων, και συγκεκριμένα οι Χρ. Παπαθανασίου, Λ. Γούναρη, Ι. Γκονέλα, Σ. Γκονέλας και Χρ. Καλαμπούκας, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η περιοχή και του εξέθεσαν τα αιτήματά τους, ενώ παρέδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους. Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά στο ΚΚΕ, το οποίο στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τα αιτήματα των πλημμυροπαθών και θα βρεθεί δίπλα τους στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους. Ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Συντονιστικής για τις παρεμβάσεις που ήδη έχει κάνει σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Δ. Κουτσούμπα η βυθισμένη σε επικίνδυνα λύματα Γιάννουλη, όπου ο Τ. Τσαπλές, κάτοικος της περιοχής ο ίδιος, τον ενημέρωσε για τους λόγους που προκάλεσαν αυτήν την τεράστια καταστροφή στην πόλη, για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τώρα οι κάτοικοί της, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει για τα άμεσα προβλήματα και ώστε μακροπρόθεσμα να μην επαναληφθεί αυτή η τραγική κατάσταση.

Αμέσως μετά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποδεικνύεται και εδώ στη Λάρισα, στη Γιάννουλη και στη Νέα Σμύρνη και παντού, αυτό που είπαμε και σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι στον Παλαμά, στην Καρδίτσα, σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ότι αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αν δεν δοθεί γενναία χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, συνεχώς θα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες καταστροφές. Τα μεγάλα λόγια των κυβερνήσεων, και από τον "Ιανό" και πιο πριν και μετά και σήμερα, δεν μας επαναπαύουν.

Χρειάζεται οργάνωση, χρειάζεται αγώνας. Στηριχτείτε στην επιτροπή εδώ των κατοίκων που υπάρχει. Το ΚΚΕ είναι εδώ, παρόν και στη Βουλή, ήδη καταθέσαμε Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα της Λάρισας και των πληγεισών περιοχών. Χρειάζεται αποκατάσταση άμεση των ζημιών, χρειάζονται αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής και βεβαίως χρειάζονται όλα αυτά τα μέτρα που είπε πριν και ο Τάσος Τσιαπλές, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ο περιφερειακός σύμβουλος, που είναι από εδώ και γνωρίζει τα ζητήματα και βρίσκεται και στην επιτροπή αγώνα, να τα παλέψουμε όλοι μαζί μέσα στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και κυρίως στους δρόμους του αγώνα. Γεια σας, καλή δύναμη!».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ