ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση

Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για τη διάδοση της πρόσκλησης αγωνιστικής συνεργασίας και συσπείρωσης, οι ΚΟ του ΚΚΕ συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το πλατύ τους άνοιγμα στον ελληνικό λαό, στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος, η οποία κορυφώνεται με κατά τόπους μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις.

Σε αρκετές πολιτικές συγκεντρώσεις ομιλητές θα είναι μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα Τρίτη, 3 του Ιούλη, σε πολιτική συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο Παπαδημητρίου, θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς.

-- Αύριο Τετάρτη, 4 του Ιούλη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει, στις 8.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΝΕ Αχαΐας του Κόμματος στο καλοκαιρινό Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο (Γερμανού και Ηλείας) στην Πάτρα.

-- Την Πέμπτη 5 του Ιούλη, σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών Πέλλας, στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης.

-- Την Πέμπτη επίσης, σε συγκέντρωση στις Σέρρες, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, θα μιλήσει ο Θ. Κωνσταντινίδης.

Αλλες εκδηλώσεις

Εκτός των παραπάνω συγκεντρώσεων το πρόγραμμα δράσης των ΚΟ περιλαμβάνει για το προσεχές διάστημα:

Στη Θεσσαλονίκη

-- Σήμερα στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Χρ. Κόφφα, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Στο Πάρκο της Κοινότητας Πεύκων την Πέμπτη 5 Ιούλη στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Ηλία Γκουτζιγιάννη, μέλος της ΝΕ.

-- Το Σάββατο 7 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. πραγματοποιείται συγκέντρωση στη παραλία Νέων Επιβατών με ομιλητή τον Θεόδωρο Ιγνατιάδη.

Σε Μακεδονία και Θράκη

-- Σήμερα Τρίτη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ελιάς, στη Βέροια, με ομιλητή τον Γιώργο Νταφούλη, μέλος της ΚΕ.

Σε Στερεά - Εύβοια

-- Την Πέμπτη 5 του Ιούλη στις 8.30 μ.μ. η συγκέντρωση στη Θήβα, στην αίθουσα του Δημαρχείου, με ομιλήτρια τη Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Επίσης, στις 5/7 πολιτική συγκέντρωση στη Λαμία, στο ξενοδοχείο «Σαμαράς», με ομιλητή τον Αντ. Σκυλλάκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

Την Παρασκευή, 6/7, στις 9 μ.μ., στο Δημαρχείο Ληξουρίου με ομιλητή τον Γεράσιμο Αραβανή, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Εξορμήσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις σε συνοικίες και χωριά του νομού πραγματοποιεί η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτού του ανοίγματος κλιμάκια με επικεφαλής στελέχη του Κόμματος θα επισκεφτούν τις επόμενες μέρες τις: Πύργο Μονοφατσίου, Ασήμι, Αγ. Τριάδα, Δειλινό, Αλικαρνασσό, Πηγαδάκια - Πόμπια, Αγ. Σύλλα - Αγ. Ηλία, Τεφέλι - Λιγόρτυνο, Φορτέτσα, Τυμπάκι, Αγ. Δέκα - Βαγιωνιά, Κουνάβοι - Χουδέτσι, Αγ. Βασίλειο - Πεύκο, Αρκαλοχώρι, Πατέλες, Βούτες - Ασσίτες, Γέργερη - Ζαρό κ.ά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Δεκάλογος εντολών της Κομισιόν για τη ριζική ανατροπή του

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια «συντονισμού των εθνικών πολιτικών» ριζικής ανατροπής του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», έδωσε χτες στη δημοσιότητα μια μη δεσμευτική «ανακοίνωση» με τον ταξικό «δεκάλογο» των εντολών προς τις κυβερνήσεις που δυσχεραίνονται από τις λαϊκές αντιστάσεις.

Πρόκειται για «δεκάλογο» ταξικού «συντονισμού» ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάκεν (Δεκέμβρης 2001), σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Γκέτεμποργκ (15-16 Ιούνη 2001), που προσυπογράφει και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Παρά το μακροπρόθεσμο «στρατηγικό» χαρακτήρα του «δεκαλόγου» της Κομισιόν, το Γενικό Επιτελείο του κεφαλαίου από τις Βρυξέλλες στοχεύει «τώρα» προς δύο συγκεκριμένες πολιτικές:

1) «εξασφάλιση της συμβατότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων με τις απαιτήσεις της ευελιξίας και της ασφάλειας στην αγορά εργασίας» και

2) «εξασφάλιση, με τη θέσπιση κατάλληλων ρυθμιστικών πλαισίων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, των ιδιωτικών συστημάτων κεφαλαιοποίησης των συντάξεων».

Η Κομισιόν γνωρίζει καλά ότι η ριζική ανατροπή των υφισταμένων συνταξιοδοτικών συστημάτων δεν μπορεί να επιβληθεί αμέσως και προτείνει ένα «συντονισμό» με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τώρα μέχρι το 2003. Αλλά δεν έχει, ακόμη, δυνατότητα επιβολής πολιτικών εργασίας στα κράτη - μέλη, και γι' αυτό ο «δεκάλογος» (...) «συντονίζει» και τις κυβερνήσεις, αφού «στο πλαίσιο της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού αντίκτυπου από τη γήρανση του πληθυσμού, εξασφάλιση διατήρησης των δημόσιων δαπανών για τις συντάξεις σε ένα ποσοστό του ΑΕΠ που θα είναι συμβατό με το σύμφωνο ανάπτυξης και σταθερότητας. Εφόσον κριθεί σκόπιμο από τις αρχές μπορεί να δημιουργηθούν ειδικά για το σκοπό αυτό αποθεματικοί πόροι».

Οι συντάξεις δεν αποτελούν, πλέον, «υποχρέωση» του κράτους απέναντι στους μόχθους ζωής των εργαζομένων, αλλά «σύμβαση» της κυβέρνησης με το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο και την Κομισιόν («Σύμφωνο Σταθερότητας»). Ετσι κυβερνήσεις, όπως οι ελληνικές, δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, όντας δούλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), παρά, στο όνομα του «δημοσιονομικού αντίκτυπου», να πετσοκόψουν τις συντάξεις, για να κλείνουν τους ετήσιους προϋπολογισμούς σύμφωνα με τις επιταγές («κριτήρια») της ΟΝΕ του Μάαστριχτ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν και γι' αυτό το ζήτημα ότι ο χαλκάς είναι το Μάαστριχτ, οι κυβερνήσεις εκτελούν εντολές. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν ευθύνεται, τουλάχιστον για τον υπερβολικό ραγιαδισμό και τη μικρόψυχη περιφρόνηση του ελληνικού λαού που την εκλέγει. Πως φαντάζονται στις Βρυξέλλες τον «εκσυγχρονισμένο» συνταξιούχο; Σαν «ήρωα» του Τσ. Τσάπλιν, να πεθαίνει πάνω στη μηχανή (...) «Η εργασία είναι χαρά» έγραφε η είσοδος στο Αουσβιτς.

Η σχετική εντολή της Κομισιόν έχει ως εξής: «Λήψη μέτρων που θα εξασφαλίζουν ότι τα συστήματα συνταξιοδότησης, και ειδικά τα συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης και αναπηρίας, καθώς και η αλληλεπίδρασή τους με τα συστήματα φορολογικών ελαφρύνσεων, παρέχουν αποτελεσματικά κίνητρα για συμμετοχή ηλικιωμένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, ότι οι εργαζόμενοι δε θα ενθαρρύνονται στην πρόωρη συνταξιοδότηση και δε θα τιμωρούνται αν παραμείνουν στην αγορά εργασίας και μετά την κανονική συντάξιμη ηλικία, ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα προωθούν την επιλογή της σταδιακής συνταξιοδότησης». Δε φθάνει, δηλαδή, μια ζωή στην «πρίζα» στα γεράματα θα υπάρχει ειδικό μίσθωμα για «βύσματα» που θα τροφοδοτούν και τα «σωληνάκια».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διχάζει την κυπριακή κυβέρνηση το ζεϊμπέκικο του Γ. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαχώρισε με σαφήνεια τη θέση του από τις επικρίσεις που διατύπωσαν υπουργοί εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή το χορό του Γιώργου Παπανδρέου κατά το διήμερο της ελληνοτουρκικής συνάντησης στη Σάμο και το Κουσάντασι.

Σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος Κληρίδης καθιστά επίσης σαφές ότι οι δηλώσεις αυτές δεν απηχούν τη θέση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, δηλώνει ο πρόεδρος Κληρίδης, παρακολουθεί και σέβεται το λαϊκό αίσθημα, αλλά ως υπεύθυνη κυβέρνηση που χειρίζεται την τύχη αυτού του τόπου, δεν τοποθετείται ανάλογα με το λαϊκό αίσθημα.

Ο πρόεδρος Κληρίδης προσθέτει ότι η κυβέρνηση καθοδηγείται στις σχέσεις της με την Ελλάδα, ανάλογα με το τι απαιτεί το εθνικό συμφέρον μέσα στις αυστηρές παραμέτρους της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανιδιοτελώς συμπαρίσταται στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού.

Εάν υπάρχει συναισθηματική διγλωσσία στις δηλώσεις υπουργών, συνεχίζει, δεν υπάρχει διγλωσσία στην πολιτική που καθορίζει ο πρόεδρος Κληρίδης και που διέπει τόσο τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων όσο και τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κύπρου.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος Κληρίδης επισημαίνει εξάλλου ότι δηλώσεις υπουργών επί οποιουδήποτε θέματος δεν εκφράζουν την πολιτική της κυβέρνησης, εκτός αν ληφθεί απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ή έχουν την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ακριβές κείμενο της δήλωσης του προέδρου Κληρίδη έχει ως εξής: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώπιον του οποίου τέθηκε ερώτημα περί διγλωσσίας της κυβέρνησης στα θέματα που σχετίζονται με την πρόσφατη συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Δηλώσεις υπουργών επί οιουδήποτε θέματος δεν εκφράζουν την πολιτική της κυβέρνησης εκτός εάν ελήφθη απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο ή έχουν την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση παρακολουθεί και σέβεται το λαϊκό αίσθημα αλλά ως υπεύθυνη κυβέρνηση που χειρίζεται την τύχη αυτού του τόπου, δεν τοποθετείται ανάλογα με το λαϊκό αίσθημα. Η κυβέρνηση καθοδηγείται πάντοτε στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ανάλογα με το τι απαιτεί το εθνικό συμφέρον μέσα στις αυστηρές παραμέτρους της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που ανιδιοτελώς συμπαρίσταται του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού.

Αν υπάρχει συναισθηματική διγλωσσία στις δηλώσεις υπουργών δεν υπάρχει διγλωσσία στην πολιτική που καθορίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και που διέπει τόσο τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων όσο και η γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κύπρου».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη από τον «902 TV»:

  • Στις 18.10, στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τους καλεσμένους της για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Αντιθέσεις» μια συζήτηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Θερμού, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τον Κώστα Σμυρλή αναπληρωτή διοικητή της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και τον Θωμά Κακαβά μέλος της διοίκησης του ΙΚΑ για τις εξελίξεις στο Ιδρυμα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ