ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παναθηναϊκή σύσκεψη φορέων

Η τρίτη κατά σειρά συνάντηση - σύσκεψη του Παναθηναϊκού Αντιπολεμικού Κινήματος, με σκοπό την ίδρυση συντονιστικού οργάνου, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 4 Ιουλίου 2001 και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 πλατεία Κάνιγγος). Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν Επιτροπές Ειρήνης, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», αντιπολεμικές κινήσεις από διάφορες συνοικίες της Αθήνας, καθώς και πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων, έχει κύρια επιδίωξη τον καλύτερο συντονισμό και την άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για την αγωνιστική «υποδοχή» της ΝΑΤΟικής αρμάδας

Να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στις διήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την παρουσία των ΝΑΤΟικών στη Θεσσαλονίκη, που κορυφώνονται με μεγάλη συγκέντρωση το απόγευμα της Κυριακής 8/7 στην κεντρική πύλη του λιμανιού, καλεί η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων του νομού. Το Σάββατο από τις 5 το απόγευμα έως το πρωί της Κυριακής θα γίνουν πολλές αντιπολεμικές εκδηλώσεις στην Παλαιά Παραλία.

Το κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια έχουν δημιουργήσει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης έντονη ανησυχία για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών της περιοχής. Ο πόλεμος κλιμακώνεται και κατεβαίνει νοτιότερα με ορατό τον κίνδυνο γενίκευσής του και αλλαγής των συνόρων, η ΠΓΔΜ είναι στα πρόθυρα του διαμελισμού, ενώ νέες ορδές ΝΑΤΟικών δολοφόνων ετοιμάζονται να ορμήσουν για να επιβάλουν το δίκαιο του ισχυρού σε όσους οικειοθελώς δεν υποτάσσονται. Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας με απερίγραπτη υποταγή και δουλικότητα παρέδωσε τον πρώην Πρόεδρο Μιλόσεβιτς στους διώκτες του, κουρελιάζοντας κάθε έννοια συνταγματικότητας και εθνικής αξιοπρέπειας. Τα θύματα μετατρέπονται σε θύτες και οι ένοχοι δολοφόνοι με τη δίκη θέλουν να σβήσουν τα εγκλήματά τους, τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκάλεσαν σ' όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο.

Avaton

Στο λιμάνι της πόλης μας ετοιμάζεται να καταπλεύσει στις 7 και 8 του Ιούλη μοίρα του ΝΑΤΟικού στόλου, η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται και πάλι σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων. Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, εμπλέκεται όλο και περισσότερο στα πολεμικά σχέδια των ισχυρών της "νέας τάξης". Τι μπορούμε να περιμένουμε εμείς οι λαοί της περιοχής από αυτές τις εξελίξεις - το θάνατο, την προσφυγιά, τη φτώχεια και τη δυστυχία. Γι' αυτό δεν μπορούμε να μένουμε άβουλοι και μοιραίοι, γι' αυτό πρέπει να αντιδράσουμε τώρα όλοι μαζί, πολίτες και φορείς! Να διατρανώσουμε την απαίτησή μας να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να μην αλλάξουν τα σύνορα, να μη γίνει άλλος πόλεμος», καταλήγει το κάλεσμα.

Χτες το βράδυ έγινε σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία της Αντιπολεμικής Επιτροπής και συζητήθηκε το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων.

ΛΗΜΝΟΣ
Διαδήλωσαν αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά

Με τη συμμετοχή τους στις πολύμορφες εκδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, των πολιτιστικών συλλόγων ΜΕΑΣ και Κάσπακα και του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, διαδήλωσαν οι κάτοικοι του νησιού την αντίθεσή τους στη «δολοφονική εταιρία» του ΝΑΤΟ και την έκδοση του Μιλόσεβιτς, στον «τρομονόμο» της κυβέρνησης, καθώς και τη συμπαράστασή τους στους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους, που δίνουν αγώνα ζωής ενάντια στα «λευκά κελιά» και υπερασπιζόμενοι τις δημοκρατικές ελευθερίες στην πατρίδα τους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με αυτοκινητοδρομία στις 6.30 μ.μ. από το λιμάνι της Μύρινας. Η πομπή πέρασε από αρκετά χωριά του νησιού και οι διαδηλωτές καλούσαν τους κατοίκους τους στην αντιπολεμική συγκέντρωση και συναυλία, που έγινε το ίδιο βράδυ στο λιμάνι της Μύρινας.

Η αυτοκινητοπομπή κατέληξε στην πλατεία ΚΤΕΛ της Μύρινας, απ' όπου οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους και τη λαμπαδηδρομία μέσα από την αγορά, φτάνοντας ως το λιμάνι. Καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής, η πόλη σείστηκε από συνθήματα, όπως «λευτεριά - λευτεριά, οι φονιάδες στα κελιά», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «50 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία», «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» και άλλα.

Στη συγκέντρωση, από τις μαζικότερες που έγιναν στο νησί, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Μύρινας, ο δήμαρχος Ν. Κούταλης, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων του νησιού.

Εκ μέρους της διοργανώτριας επιτροπής, μίλησε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Κατρίτσης, ο οποίος ανέδειξε τις κύριες ευθύνες των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ στις πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε τους κατοίκους της Λήμνου να αγωνιστούν μαζί με όλο τον ελληνικό λαό σχηματίζοντας ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο.

Στη συνέχεια, μίλησε ο εκπρόσωπος των Τούρκων αγωνιστών Χουσεΐν Φασί, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα του, τονίζοντας ότι επικρατεί ένα δικτατορικό καθεστώς, παρόλο που φαινομενικά κυβερνούν πολιτικοί και όχι στρατιωτικοί. Μίλησε και για την τρομοκρατία που ασκούν οι κυβερνώντες σε όσους αγωνίζονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες, υπογραμμίζοντας πως υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση είναι οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, που δρουν σε αγαστή συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με το σύνθημα: «Φονιάδες των λαών αμερικάνοι», ενώ την ίδια στιγμή άρχισε σε γιγαντοοθόνη η προβολή βίντεο βασανιστηρίων και δολοφονιών του τουρκικού κράτους κατά των αγωνιστών.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με λαϊκά αντιπολεμικά τραγούδια που ερμήνευσαν τοπικά μουσικά σχήματα.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης καταγγέλλεται η απαράδεκτη παράδοση Μιλόσεβιτς στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης, ως ενέργεια που στόχο έχει «την υποταγή των ελεύθερων συνειδήσεων των λαών στη δύναμη των όπλων των ιμπεριαλιστών», υπογραμμίζεται πως «στο σκαμνί πρέπει να κάτσουν οι θύτες, οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι του γιουγκοσλαβικού λαού και όχι τα θύματα» και απαιτείται: Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, να αποχωρήσουν όλοι οι ξένοι στρατιωτικοί μηχανισμοί από τα Βαλκάνια και να αφεθούν οι λαοί ελεύθεροι να καθορίσουν τις τύχες τους, να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας, να μη δημιουργηθεί μισθοφορικός στρατός, να αποσύρει η κυβέρνηση τον αμερικανόπνευστο «τρομονόμο», να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Τούρκων και Κούρδων πολιτικών κρατούμενων - αγωνιστών κ.ά.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος του ΟΥΤΣΕΚΑ», διοργανώνει αύριο στις 9 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας. Το θέμα της εκδήλωσης, που θα γίνει στο «Φρούριο», θ' αναπτύξουν ο Αντ. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Επιτροπής της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα» και ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή.

Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Δεν πρόκειται να φύγουμε από τα Βαλκάνια

Οι αμερικανικές δυνάμεις δε σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τα Βαλκάνια, διαβεβαιώνει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Αγγελιοφόρο» της Κυριακής, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. «Εχουμε αυτήν τη στιγμή δυνάμεις στην ΠΓΔΜ, στο Κόσσοβο, στη Βοσνία. Εχουμε στείλει Αμερικανούς διπλωμάτες σε κάθε σημείο αυτής της περιοχής, διαθέτουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, ενισχύουμε το προξενείο μας στη Θεσσαλονίκη για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις. Ολα όσα κάνουμε δίνουν το μήνυμα ότι μένουμε, ότι δε φεύγουμε», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ν. Μπερνς.

O Ν. Μπερνς ανέφερε ακόμα ότι οι Αμερικανοί αισθάνονται περήφανοι για όσα έπραξαν στα Βαλκάνια.

«Σταματήσαμε τον πόλεμο στη Βοσνία με τη συνθήκη του Ντέιτον. Είμαι περήφανος που σταματήσαμε τον Μιλόσεβιτς από τις εθνικές εκκαθαρίσεις σε βάρος των Αλβανών στο Κόσσοβο το 1999», υποστήριξε ο Αμερικανός διπλωμάτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ