ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Σημείο έκφρασης του προλεταριακού διεθνισμού και της κοινής πάλης των λαών

Ηδη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους 31 Οργανώσεις Νεολαίας

Στο Φεστιβάλ θα λειτουργήσει όπως κάθε χρόνο η Διεθνούπολη, που αποτελεί πλέον ετήσιο «σταθμό» για δεκάδες Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις από διάφορες χώρες του κόσμου. Εκπρόσωποι Οργανώσεων Νεολαίας από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής, για τρεις μέρες, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν πείρα από τους αγώνες που δίνουν στις χώρες τους, να προωθήσουν την ανάπτυξη και τον συντονισμό της κοινής τους πάλης. Ηδη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους 31 Οργανώσεις Νεολαίας.

Η Διεθνούπολη θα αποτελέσει σημείο έκφρασης του προλεταριακού διεθνισμού και κοινής πάλης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις άλλες πολεμικές εστίες που συνεχίζουν να μαίνονται, όπως και απέναντι στους κινδύνους γενίκευσης των συγκρούσεων και της έντασης της επίθεσης ενάντια στους λαούς σε όλο τον κόσμο.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους νέους κομμουνιστές από άλλες χώρες του κόσμου, να ενημερωθούν πιο άμεσα για τους αγώνες που δίνουν στις χώρες τους, όπως επίσης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να προμηθευτούν τα υλικά και τα «αναμνηστικά» τους. Ακόμη, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 2 ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις - συζητήσεις, για την αλληλεγγύη στους κομμουνιστές και τον λαό της Βενεζουέλας και για τους μεγάλους εργατικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν τους προηγούμενους μήνες στην Ευρώπη.

Στον χώρο, επίσης, θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στα 70 χρόνια, που συμπληρώθηκαν στις 26 Ιουλίου, από την επίθεση στη Μονκάδα, η οποία αποτέλεσε τη σπίθα που άναψε την αντίσταση που οδήγησε στην Επανάσταση του κουβανικού λαού κατά της μισητής δικτατορίας του Μπατίστα και τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Οργανώσεις που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους μέχρι στιγμής:

1. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

2. Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας

3. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

4. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας

5. Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

6. Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας

7. Ιορδανική Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας

8. Κίνημα Νεολαίας Κόνολι, Ιρλανδία

9. Νεολαία του Κόμματος Εργατών, Ιρλανδία

10. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

11. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία

12. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία

13. Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

14. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, Κύπρος

15. Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών

16. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Μεξικό

17. Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ολλανδία

18. Νεολαιίστικη Πτέρυγα της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας

19. Δημοκρατικό Μέτωπο Νεολαίας, Πακιστάν

20. Παλαιστινιακή Κομμουνιστική Νεολαία

21. Νεολαία Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

22. Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

23. Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία

24. Μέτωπο Αριστερής Νεολαίας, Σλοβακία

25. Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας

26. Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας, Σρι Λάνκα

27. Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών, Σρι Λάνκα

28. Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Νεολαία «Χαλίντ Μπαγκντάς»

29. Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

30. Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας - Για την Ειρήνη και τον Σοσιαλισμό

31. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

Καθημερινά στα Στέκια...

Στο Στέκι Πολιτισμού θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες εικαστική έκθεση με τίτλο «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και θέμα τις εργασιακές σχέσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Στο Στέκι για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών θα υπάρχει διαδραστικό quiz με θέμα «Συζητάμε με αφορμή το θέμα της Εκθεσης στις φετινές Πανελλαδικές».

Στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργεί ο χώρος «Πάμε Γυμνάσιο» με δραστηριότητες και escape room για τα social media και το πώς αυτά επιδρούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. Ακόμα θα υπάρχει χώρος υποδοχής των μουσικών και καλλιτεχνικών σχημάτων με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ σε Αθήνα, Πειραιά, Καισαριανή και Μενίδι. Επίσης θα λειτουργήσουν τέσσερα Εργαστήρια, που στο καθένα θα παρουσιάζονται μαθητικά project με διάφορες μορφές. Κάποιοι τίτλοι των φετινών εργαστηρίων είναι δανεισμένοι από τα σχολικά βιβλία των μαθητών, θέλοντας να αναδείξουν ποια είναι η γνώση που τους δίνει το σημερινό σχολείο και αν τελικά αυτή συναντούν στην πραγματικότητα. Αναλυτικά, τα εργαστήρια που θα λειτουργήσουν:

  • «Η δημοκρατία, όπως δηλώνει και η λέξη, πρόκειται για το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία ασκείται, άμεσα ή έμμεσα, από τον λαό» (σχολικό βιβλίο Β' Λυκείου, Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία) - Ψέμα! Αν εμείς ασκούμε την εξουσία, γιατί η ζωή μας δεν βελτιώνεται;
  • «Ελευθερία σημαίνει να μην υπόκειται κάποιος στη βούληση ενός άλλου, σημαίνει δυνατότητα ανεμπόδιστης από κάθε εξωτερικό εξαναγκασμό ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας» (Αρχές Φιλοσοφίας Β' Λυκείου) - Ψέμα! Δηλαδή, όντως σήμερα ζούμε ελεύθερα;
  • «Το κύριο οικονομικό πρόβλημα είναι ότι: οι ανάγκες των ανθρώπων είναι απεριόριστες και τα μέσα για την ικανοποίησή τους περιορισμένα» (Πολιτική Παιδεία Α' Λυκείου) - Ψέμα! Δηλαδή; Είναι τα όνειρά μας τόσο μεγάλα;
  • Εργαστήριο: Τα ΕΠΑΛ αλλιώς!
  • Εργαστήριο για τους μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

Στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών θα υπάρχει έκθεση με θέμα «Ναρκωτικά - Διπλός στόχος για το σύστημα της εκμετάλλευσης: Κέρδη για τους λίγους - Καταστολή του μυαλού και της δράσης των πολλών». Επίσης θα «φιλοξενηθούν» αντιπροσωπείες θεραπευτικών προγραμμάτων και συλλόγων οικογενειών του ΚΕΘΕΑ, αλλά και το ΕΣΥΝ.

Στο Στέκι των Νέων Εργαζομένων μεταξύ άλλων θα προβάλλεται βίντεο με τα πιο ξεχωριστά στιγμιότυπα των αγώνων του τελευταίου χρόνου.

Στο Φοιτητικό Στέκι μια από τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ (που θα ανακοινωθεί) θα διεξαχθεί συζήτηση με νέους από τις διεθνείς αντιπροσωπείες με ανταλλαγή εμπειριών από τα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΕΕ.

Στον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» θα λειτουργούν, όπως κάθε χρόνο, από τις 19.00 έως τις 23.00 οι εξής γωνιές δραστηριοτήτων:

  • Για να «γενούνε τα σκοτάδια λάμψη!» - Εικαστικές δραστηριότητες με τα πιο πρωτότυπα υλικά.
  • «Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο!» - Ενα παιχνίδι γρίφων γύρω από την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
  • «Ο φασισμός, οι φασίστες και ΕΜΕΙΣ!» - Διαδραστική έκθεση.
  • «Πάμε Γυμνάσιο!» - Ειδικός χώρος δραστηριοτήτων για μαθητές Γυμνασίων.
  • «Μικροί αντάρτες στα πιο σπουδαία βουνά» - Συνάντηση και μνήμες από την παιδική κατασκήνωση της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στο Νεστόριο.
  • Παρέα με το «κόκκινο Αερόστατο» - Παιχνίδια και δραστηριότητες βασισμένες σε σελίδες του αγαπημένου περιοδικού.

Στο Στέκι Αθλητισμού θα υπάρχει, όπως και κάθε χρόνο, τοίχος αναρρίχησης για νεαρές ηλικίες.

Τέλος, στον Παιδότοπο και τις τρεις μέρες θα γίνονται χειροτεχνίες με θέμα την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα λειτουργεί Καλλιτεχνικό Εργαστήρι κούκλας με την Ιρίνα Μπόικο.

Συνεχίζεται το Σάββατο το «μικρομηκάδικο» ραντεβού στο «Τριανόν»

Χαιρετισμό θα απευθύνει, στις 8 μ.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα, το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που οργανώνει η Επιτροπή Πολιτισμού του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, στον ιστορικό κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21), όπου χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

19.30 Προσέλευση

20.00 Εναρξη δεύτερης μέρας με χαιρετισμό από τον Νίκο Σοφιανό,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Α' Μέρος:

20.20 Πρόγραμμα προβολών:

«Ιφιγένεια, όχι πια δάκρυα», Γιώργος Γεωργακόπουλος, 2019

«Justlikewater», Μάνος Τριανταφυλλάκης, 2021

«Βιολέττα», Φοίβος Ημελλος, 2020

«Redhulk», Ασημίνα Προέδρου, 2013

21.35 Συζήτηση με τους σκηνοθέτες

Β' Μέρος:

21.45 Πρόγραμμα προβολών:

«Pinkmountain», Thomas Kunstler, 2022

«Μισή γυάρδα», Παναγιώτης Βεκρής, 2017

«Χιλιόμετρο/Kilometre», Αντιγόνη Ηλιάδη, 2020

«Κόσμος όνειρο», Νίκος Παράβαλος, 2022

«Nothing Hollierthana Dolphin», Ισαβέλλα Μαργάρα, 2021

22.40 Συζήτηση με τους σκηνοθέτες

Γ' Μέρος:

23.00 Συζήτηση με τους σκηνοθέτες

23.20 Πρόγραμμα προβολών:

«Βανκούβερ», Αρτεμις Αναστασιάδου, 2021

«Λυκότρυπα (Στο όριο)», Ιωάννης Ξένος Καρούμπας, 2022

«Shadow Fighting», Κατερίνα Τσιάλιου, 2021

«Flikflok», Aγγελική Παρδαλίδου, 2021

«Birthday», Δημήτρης Κατσιμίρης, 2016

00.45 Λήξη Φεστιβάλ.

Σε πλήρη εξέλιξη το Αθλητικό Camp

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι γεμάτο με αθλητικές δραστηριότητες του 11ου Αθλητικού Camp.

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, διεξάγονται οι 2οι Αγώνες Επίδειξης Μαχητικών Αθλημάτων, από τις 6 μ.μ., στο Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής (Ισιδώρας 29, Ιλιον). Οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με σύνθημα: «Knockout στο σύστημα που γεννά τον φασισμό».

Την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη διεξάγεται ο 11ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Με σύνθημα «Για κέρδη καταστρέφουν τη Γη και τη Ζωή, το σάπιο σύστημά τους θέλει ανατροπή», ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην προστασία του περιβάλλοντος, απάντηση στους σχεδιασμούς στη Δυτική Αττική, με το διαχρονικό έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και διεκδίκηση ελεύθερων χώρων για την αναψυχή του λαού.

Αναλυτικά θα διεξαχθούν: Αγώνες δρόμου 10 χλμ. ανδρών και γυναικών, Αγώνες δρόμου 5 χλμ. ανδρών και γυναικών, Αγώνας δρόμου 1.000 μ. για παιδιά. Στους αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ. μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 12 ετών (γεννημένα τουλάχιστον το 2011).

Ωρα εκκίνησης: 9 π.μ. Οι δρομείς θα πρέπει να είναι στον χώρο μία ώρα νωρίτερα.

Σημείο εκκίνησης: Πύλη των εργατικών κατοικιών (Διοβουνιώτη & Σπύρου Μουστακλή).

Επίσης, την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, μετά τον αγώνα δρόμου, στις 11.30 π.μ., διεξάγεται στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» πρώτη γνωριμία με ομαδικά αθλήματα για μικρές ηλικίες, με παρουσίαση ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ