ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
«Οι καταστροφές δεν είναι εποχικές!» διαδήλωσαν μαζί με τους απεργούς

Τροπολογία από το ΚΚΕ στη Βουλή για τη μονιμοποίησή τους

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Θάνο Ψαρόπουλο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Θάνο Ψαρόπουλο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών
Εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες έδωσαν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, φορώντας τις μπεζ στολές τους και μεταφέροντας με τα συνθήματά τους την απαίτηση να μονιμοποιηθούν.

«Οι καταστροφές δεν είναι εποχικές», φώναξαν δυνατά, ζητώντας την απορρόφηση των 2.500 εποχικών, την ίδια στιγμή που τα κενά στην Πυροσβεστική είναι 3.500.

«Είμαστε εδώ για να εκπροσωπήσουμε τις "μπεζ στολές" που στις 31 Οκτώβρη δυστυχώς θα πάνε στο ταμείο ανεργίας», σημείωσε ο Θάνος Ψαρόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών. «Οι ανάγκες της Πυροσβεστικής δεν είναι εποχιακές», υπογράμμισε και χειροκροτήθηκε θερμά από όλους τους συγκεντρωμένους. «Είμαστε πυροσβέστες με εργασιακή εμπειρία», εξήγησε και κατήγγειλε την πολιτική που τους κρατά σε ομηρία, αν και πρόκειται για εκείνους που δίνουν μάχη για να προστατέψουν τον λαό από φυσικές καταστροφές, με τις πρόσφατες τραγωδίες σε Εβρο, Θεσσαλία κ.α. να δείχνουν την ανάγκη για μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

Συνάντηση με τον Δ. Κουτσούμπα

Συνάντηση και θερμή χειραψία είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αντιπροσωπεία του Σωματείου τους, την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, μεταφέροντάς τους τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα για τη μονιμοποίησή τους.

Τροπολογία από το ΚΚΕ για τη μονιμοποίησή τους


Αλλωστε, χτες, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και των εποχικών πυροσβεστών, τονίζοντας στην αιτιολογική έκθεση: «Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές, που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, περιουσιών, καλλιεργειών και χιλιάδων ζώων, καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι όλοι οι πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης και 7ετούς καθώς και όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι άκρως απαραίτητοι και πρέπει να εργάζονται σε μόνιμη και σταθερή βάση για να καλύψουν ένα μέρος των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό, προκειμένου να μπορέσουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στα επιχειρησιακά συμβάντα που προκύπτουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (αντιμετώπιση πυρκαγιών, διασώσεις - παροχές βοήθειας κατά τη διάρκεια πλημμυρών, σεισμών και άλλων καταστροφών)».

Ολόκληρη η τροπολογία του ΚΚΕ που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, προβλέπει ότι στο τέλος του άρθρου 15 του νόμου 3938/2011 (Α΄ 61) προστίθεται μεταβατική διάταξη ως εξής:

«Οι πυροσβέστες πενταετούς και επταετούς θητείας, καθώς και οι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη δημοσίευση του παρόντος, εντάσσονται αυτοδικαίως στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό χωρίς να απαιτείται νέα κρίση.

Οι εντασσόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις των μονίμων πυροσβεστών όπως προβλέπονται από τους υπηρεσιακούς κανονισμούς του Σώματος και καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις, οι οποίες συνιστώνται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των αρμόδιων υπουργών, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας πυροσβεστών πενταετούς και επταετούς θητείας.

Με όμοιο διάταγμα απονέμεται ο βαθμός του πυροσβέστη και ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των προηγούμενων εδαφίων σε σχέση με την επετηρίδα και τις βαθμολογικές προαγωγές.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε από τους ανωτέρω υπαλλήλους, διαπιστωθεί η ύπαρξη κωλύματος που καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση της πρόσληψής του στο Πυροσβεστικό Σώμα, τότε ο υπάλληλος αυτός εντάσσεται αυτοδικαίως στο μόνιμο προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας στον τομέα της πρόληψης, φύλαξης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων ή στους τομείς υπηρεσιών αρμοδιότητας της Πολιτικής Προστασίας που έχουν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν από καταστροφές εξαιτίας πλημμυρών, χιονοπτώσεων, σεισμικών δονήσεων κ.ο.κ.

Με την παρούσα καταργούνται τα Προεδρικά Διατάγματα 36/2019 και 38/2020 και όλες οι σχετικές διατάξεις του νόμου 3938/2011, του νόμου 4892/2022 καθώς και κάθε άλλη αντίθετη διάταξη ουσιαστικού και τυπικού νόμου.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της».


Θέλουμε να δουλεύουμε για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας

Βιομηχανικοί εργάτες απαντούν στον υπουργό Εργασίας

Με αγανάκτηση οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία άκουσαν τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Α. Γεωργιάδη, ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «θα γίνεται σκοτωμός στα εργοστάσια για να δουλέψουν οι εργάτες τις Κυριακές» και ότι «η κυβέρνηση φροντίζει για να αυξήσουν οι εργαζόμενοι το εισόδημά τους».

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στα μαζικά μπλοκ των εργοστασιακών σωματείων στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση και κατέγραψε την οργή των εργατών που δουλεύουν σε μεγάλα εργοστάσια τροφίμων και χώρους δουλειάς, που από τον ιδρώτα τους θησαυρίζουν οι βιομήχανοι. Αυτοί δίνουν απάντηση τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή, την οποία φέρνει το νομοσχέδιο σε εργοστάσια Τροφίμων - Ποτών και Εμφιάλωσης Νερού, δίνοντας άλλο ένα καίριο πλήγμα στην κυριακάτικη αργία και ανοίγοντας «κερκόπορτα» για την κατάργησή της συνολικά στη Βιομηχανία.

Ο Βασίλης Π. δουλεύει στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» και θυμίζει ότι η κυβέρνηση «μέχρι σήμερα μας έλεγε ότι το νομοσχέδιο έχει την αποδοχή των εργαζομένων και ότι είναι κάτι το οποίο θέλουνε. Γιατί δεν μας είπε ο υπουργός ένα σωματείο από ολόκληρο τον κλάδο, που είναι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που να πήρε μια απόφαση υπέρ του νομοσχεδίου; Ολα τα σωματεία, με συλλογικές αποφάσεις με τα όργανά τους, στηρίζουν την απεργία. Βγήκαμε στον δρόμο του αγώνα και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον υπουργό και την κυβέρνησή του, αποδομεί τελείως όλο αυτό το αφήγημα που έστησαν ο ίδιος, οι ξεπουλημένοι δημοσιογράφοι και τα παπαγαλάκια της και πήγαιναν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα».

Ο Κώστας από τη σοκολατοποιία «Παυλίδης» μάς λέει: «Η δήλωση του Α. Γεωργιάδη ότι θα κάνουμε ουρές για να δουλεύουμε τις Κυριακές είναι το λιγότερο ανεπίτρεπτη και να την πάρει πίσω. Κάθε μέρα θα μας έχουν απέναντί τους. Οι εργαζόμενοι δεν θέλουμε να είμαστε σκλάβοι, θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας, να δοθούν αυξήσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, να μη γυρίζουμε πίσω, να μην καταργηθεί το 8ωρο. Θέλουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς, τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας. Και γι' αυτούς θα εντείνουμε τον αγώνα».

Ο Αντώνης Π., εργαζόμενος στη «Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη ΑΕ», σημειώνει για τον κλάδο του Φαρμάκου: «Στον δικό μας κλάδο δουλεύουμε κυρίως Δευτέρα με Παρασκευή και κάποιες φαρμακαποθήκες ανοίγουν Σάββατο. Τα μεγάλα φαρμακεία με τα διευρυμένα ωράρια θέλουν να βάλουν το Σάββατο για δουλειά παραπάνω, δίνοντας ρεπό. Ετσι, επιχειρούν με τα ίδια άτομα να βγάζουν περισσότερη δουλειά όταν θέλουν οι εργοδότες. Στη Βιομηχανία, μέσα στη βδομάδα θα είναι λιγότερα άτομα στην γραμμή παραγωγής και θα βγάζουν την ίδια δουλειά. Δηλαδή με τον ίδιο μισθό θέλουν να μας αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις. Μας πάνε σε εντατικοποίηση στον χώρο δουλειάς και ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας. Στον ίδιο χρόνο να βγαίνει περισσότερη δουλειά με λιγότερα άτομα, και να υποταχθούν οι εργαζόμενοι για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Επίσης, στον κλάδο υπάρχουν αφεντικά που έχουν πολλές αποθήκες και θα μπορεί να σε στέλνει μέσα στην ίδια μέρα σε δύο διαφορετικά μέρη, αξιοποιώντας το 13ωρο σε δύο εργοδότες, του νομοσχεδίου.

Στη δουλειά έχουμε αναπτύξει αγώνες γι' αυτά τα ζητήματα. Για απόλυση συναδέλφου, αγωνιστή συνδικαλιστή, κάναμε πρόσφατα απεργία και οι εργαζόμενοι με λίγες εξαιρέσεις βγήκαν μπροστά για τα δικαιώματά τους. Δώσαμε το μήνυμα ότι στον χώρο εργασίας δεν υπάρχει "κοινωνική ειρήνη", υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες με τους χαμηλούς μισθούς, με την ακρίβεια. Αντιδράνε, κάποιοι ίσως σιωπηρά, αλλά δεν δέχονται τα παιδιά τους να ζουν χειρότερα από τους ίδιους».

Ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ», μας λέει: «Οι εργαζόμενοι απαντάμε στον υπουργό ότι το εισόδημά μας δεν εξαρτάται ούτε από την Κυριακή ούτε από το Σάββατο. Το εισόδημά μας εξαρτάται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις αυξήσεις στους μισθούς.

Κανείς εργαζόμενος δεν θέλει να χάσει το Σαββατοκύριακό του, την ξεκούρασή του. Ολοι οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν 8ωρο - 40ωρο, να ζουν με αξιοπρεπείς μισθούς, με ανθρώπινες συνθήκες. Να έχουν ελεύθερο χρόνο να βλέπουν τις οικογένειές τους, να είναι με τα παιδιά τους. Να μπορούν να ζουν με βάση τον τεράστιο πλούτο που παράγουν και όχι να μην έχουν πρόσβαση ούτε στα στοιχειώδη, να έχουν άδειο ψυγείο λόγω της ακρίβειας.

Γι' αυτό απαντάμε σήμερα με την απεργία σε πάρα πολλούς χώρους δουλειάς, σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων και ποτών σε όλη την Ελλάδα, και στη συνέχεια, όταν βγει στη ζωή αυτός ο νόμος, θα συνεχιστεί η προσπάθεια να μείνει στα χαρτιά. Και τότε να πάνε να δουλέψουνε Κυριακή ο Α. Γεωργιάδης και τα παπαγαλάκια του...».


«Νέκρωσε» το λιμάνι του Πειραιά, μαζικό το συλλαλητήριο

Εργάτες από τη στεριά και από τη θάλασσα συγκεντρώθηκαν στην πλ. Καραϊσκάκη, στο λιμάνι του Πειραιά, που «νέκρωσε» απ' άκρη σ' άκρη, και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Με συνθήματα όπως «Οχτάωρο, Ασφάλιση, σύνταξη, Υγεία, δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία», «Πνιγμένοι στις βροχές, καμένοι στις φωτιές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές», «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας» διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά.

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Καλαμαράς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Ακόμη χαιρέτισαν ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά, η Ελπίδα Παπαδοπούλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά», ο Λεωνίδας Γραμματικός, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο Βασίλης Γκιτάκος, γραμματέας του Σωματείου Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών στον δήμο Πειραιά και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Φώτης Κισκήρας, γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

Από τη συγκέντρωση χαιρετίστηκε και ο αγώνας των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς εργολάβους στα νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ