ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «E-FOOD»
Ολοι μια γροθιά για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ

Στάση εργασίας στις 23 Οκτώβρη, για αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Κινητοποίηση και σήμερα ενάντια στη διανομή 24 ώρες το 24ωρο

INTIME NEWS

Στον αγώνα ρίχνονται ξανά οι εργαζόμενοι της «e-food», με συλλογικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες, διεκδικώντας την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ), με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων για όλο το προσωπικό της εταιρείας.

Οπως σημειώνει το επιχειρησιακό σωματείο στην Αττική, «ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους διανομείς δικύκλου - είτε είναι μισθωτοί είτε ψευδώς αυτοαπασχολούμενοι freelancer - και όλους όσοι εργάζονται στα γραφεία της εταιρείας».

Σημειώνεται ότι το Σωματείο έχει καταθέσει πρόταση για ΕΣΣΕ εδώ και τρεις μήνες και έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι αν και δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν αντιπρόταση, ακόμα δεν το έχουν κάνει, δίνοντας διαρκώς αναβολές. Η τελευταία προσπάθεια του Σωματείου για να αποσπάσει τη γραπτή αντιπρόταση από την πλευρά της εταιρείας, ήταν μέσω επιστολής που απέστειλε, στην οποία ουδέποτε πήρε απάντηση.

Οπότε, μετά και την παραπάνω εξέλιξη, το Σωματείο αποφάσισε ότι ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εμπλουτιστεί με δράσεις και άλλες κινητοποιήσεις, όπως και προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) για τις 23 Οκτώβρη, πιέζοντας έτσι για γραπτή απάντηση από την εργοδοσία. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου (1 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος) και θα οργανωθεί μοτοπορεία μέχρι τα γραφεία της εταιρείας στο Ν. Ηράκλειο.

Το Σωματείο σημειώνει μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η εταιρεία θέλησε να υποτιμήσει περαιτέρω την εργασία των λεγόμενων «freelancer» εργαζομένων, προχωρώντας σε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής ανά παραγγελία, προσαρμόζοντας το εισόδημά τους ανάλογα τους παράγοντες που εξασφαλίζουν τα κέρδη της. Με βάση και αυτήν την απαράδεκτη μεθόδευση, το Σωματείο αναδεικνύει ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους εργαζόμενους από «την κατοχύρωση των όρων και συνθηκών εργασίας μας μέσα από μια Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Επίσης, από σήμερα, Δευτέρα, ξεκινάει και η διανομή σε 24ωρη βάση, με την εταιρεία να ξεκινάει αυτό το ...«μεταμεσονύκτιο πάρτι των κερδών» από τους εργαζόμενους «freelancer». «Ξέρουμε πως οδηγώντας μεταμεσονύκτια αυξάνεται ο κίνδυνος για εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα και μια τέτοια απόφαση είναι εις βάρος της ασφάλειάς μας και εις βάρος μιας αξιοπρεπούς εργασίας και ζωής». Γι' αυτόν τον λόγο, το Σωματείο καλεί σήμερα, Δευτέρα, στις 2 μ.μ. όλους τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας (λεωφ. Ηρακλείου 409), ώστε να εκφραστεί η εναντίωση σε αυτήν την επικίνδυνη απόφαση.

«Εμείς ξέρουμε καλά ότι όπως καταφέραμε με τον αγώνα μας να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις, έτσι με τον αγώνα μας θα πιέσουμε ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να υπογραφτεί η Σύμβαση», σημειώνει το Σωματείο και συνεχίζει:

«Η ακρίβεια στα καύσιμα, στη συντήρηση των οχημάτων, στα τρόφιμα, συνολικά στο κόστος ζωής, η εντατικοποίηση της δουλειάς επιβάλλουν να ξεκινήσουμε μεγάλες και μαζικές κινητοποιήσεις. Κανένας από μας δεν πρέπει να δεχτεί ότι θα σκοτωνόμαστε στον δρόμο 10 ώρες τη μέρα 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, να κάνουμε 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, να δουλεύουμε μεταμεσονύκτια. Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη το Σωματείο μας συμμετείχε στη μεγάλη πανεργατική απεργία μαζί με σωματεία από άλλους κλάδους. Απεργούσαμε για όλους τους παραπάνω λόγους. Γιατί δεν θέλουμε να ζούμε για να δουλεύουμε αλλά να δουλεύουμε για να ζούμε. Τη μέρα της απεργίας με την παρέμβαση του Σωματείου μας για την περιφρούρησή της και τη σημαντική ανταπόκριση των συναδέλφων, η εταιρεία πήρε ξανά το μήνυμα ότι οι διεκδικήσεις μας, οι αγώνες μας έχουν μεγάλη δύναμη. Συνεχίζουμε με την ίδια αγωνιστικότητα».

Οι εργαζόμενοι, εκτός από την άμεση υπογραφή ΣΣΕ, διεκδικούν να κατοχυρωθεί 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους τους διανομείς, είτε είναι μισθωτοί είτε είναι freelancer, με κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ (με πρόσθετα τις τριετίες, αργίες, επίδομα ανθυγιεινής). Επίσης, μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, να δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται. Ουσιαστικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στα γραφεία.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Κραυγή αγωνίας από πάσχοντες και γονείς παιδιών με μεσογειακή αναιμία

Νέα πρωτοβουλία, με συνέντευξη Τύπου για τις υπομεταγγίσεις και τις ελλείψεις αίματος, την Πέμπτη 19 Οκτώβρη

Με συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν την Πέμπτη 19 Οκτώβρη, στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», δίνουν συνέχεια στις παρεμβάσεις τους οι πάσχοντες και οι γονείς παιδιών με μεσογειακή αναιμία για το πρόβλημα της έλλειψης αίματος.

Πιο συγκεκριμένα, την πρωτοβουλία παίρνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», και το θέμα της συνέντευξης είναι: «Η χρόνια υπομετάγγιση των πασχόντων με θαλασσαιμία, οι ελλείψεις αίματος, τραγική συνέπεια της υποβάθμισης και των ελλείψεων του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία" και γενικότερα του συστήματος Υγείας».

Οπως τονίζουν, «τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία, οι ενήλικοι υπομεταγγίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Θύματα οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία, τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις και οικογένειές τους. Η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι μοναδική, ανεκτίμητης αξίας και αδιαπραγμάτευτη. Είναι ώρα ευθύνης και αλληλεγγύης!».

Υπενθυμίζεται ότι η απόγνωση από τις ελλείψεις αίματος είχε οδηγήσει γονείς και πάσχοντες σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, και τώρα δίνουν συνέχεια με τη συνέντευξη Τύπου. Καλούν μάλιστα εκπροσώπους επιστημονικών, συνδικαλιστικών οργανώσεων, των επαγγελματιών και εργαζομένων στην Υγεία, καθώς και αναπήρων και χρονίως πασχόντων να πάρουν μέρος στη συνέντευξη Τύπου και να τοποθετηθούν.

Εκβιασμοί για «παραίτηση» σε χρονίως πάσχοντα

Πρώτα προσπάθησε να απολύσει χρονίως πάσχοντα, και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που την ανάγκασαν να ανακαλέσει, τώρα προσπαθεί να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση. Για την εταιρεία «Φ. Νάκας» ο λόγος, που, όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), προσπαθεί να «παραιτήσει» εργαζόμενο με σκλήρυνση κατά πλάκας, τον οποίο είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να απολύσει πριν από λίγο καιρό.

Οπως αναφέρει η ΣΕΑΑΝ, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δουλεύει σε υποκατάστημα της εταιρείας στη Γλυφάδα και όταν πριν από έναν χρόνο επέστρεψε από την αναρρωτική του άδεια, αφού είχε διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, του ανακοινώθηκε ότι απολύεται. Κάτω από τη μαχητική κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του ίδιου συναδέλφου, καθώς και τις ευρύτερες αντιδράσεις, η εταιρεία αναγκάστηκε να τον πάρει πίσω.

Ωστόσο, η ΣΕΑΑΝ σημειώνει ότι η επιχείρηση «δεν παραιτήθηκε από αυτήν τη βάρβαρη της επιλογή» και «πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε στον συνάδελφο ότι μετατίθεται στο υποκατάστημα στο Αιγάλεω», έχοντας πρόγραμμα - όπως του ανακοινώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο - να δουλεύει δύο σπαστά ωράρια τη βδομάδα και μάλιστα εκ περιτροπής ανά βδομάδα. Ετσι, «ο συνάδελφος θα καλείται καθημερινά παρά τα προβλήματά του να χρησιμοποιεί τρία (3) μέσα μαζικής μεταφοράς έναντι ενός (1) που απαιτείτο μέχρι τώρα, προσθέτοντάς του επιπλέον άγχος και τρέξιμο προκειμένου να είναι συνεπής σε αυτό το εξοντωτικό ωράριο επιβαρύνοντας την υγεία του».

Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση «που με τα διάφορα νομοσχέδια, τα 13ωρα και την ποινικοποίηση των αγώνων, με την ανοιχτή κάλυψη του υπ. Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη οι εργοδότες ξεσαλώνουν» και υπενθυμίζει πως «έχουμε καταγγείλει από καιρό ότι διάφοροι εργοδότες - εταιρείες μόλις αντιληφθούν ότι κάποιος εργαζόμενος έχει κάποιο πρόβλημα υγείας δρομολογούν την απόλυσή του. Ενα από τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι οι εκβιασμοί και ο εξαναγκασμός σε παραίτηση».

Καταλήγοντας η ΣΕΑΑΝ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον συνάδελφο και τη στήριξή της στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του σωματείου, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων για την ανάκληση της μετάθεσης - απόλυσης του εργαζόμενου. Μάλιστα, με αφορμή και άλλες παρόμοιες υποθέσεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, επαναφέρει τις διεκδικήσεις για να απαγορευτούν οι απολύσεις αναπήρων, γονέων και κηδεμόνων. Επίσης, να παρθούν μέτρα και να κατοχυρωθούν και με νόμο, μέτρα προστασίας και όροι εργασίας, συνθήκες δουλειάς, ωράρια για τους εργαζόμενους με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, για τους γονείς και κηδεμόνες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο Τρίτη η σύσκεψη των σωματείων

Στις 7.30 μ.μ. στον πολυχώρο WE, για την κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα καλούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, αύριο Τρίτη 17 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στον πολυχώρο WE (λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου 3). Απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα εργατικά σωματεία, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, σε κάθε συνδικαλιστή, σε όλους τους εργαζόμενους.

«Γεμάτοι οργή και αγανάκτηση για τις εγκληματικές πολιτικές που έκαψαν και πλημμύρισαν τη χώρα μας, γεμάτοι θυμό από την ψήφιση του νόμου - έκτρωμα για τα Εργασιακά, αλλά γεμάτοι αισιοδοξία από τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στην απεργιακή μάχη στις 21 Σεπτέμβρη: Συνεχίζουμε! Για να σπάσουν ο φόβος, η μοιρολατρία, η απόγνωση. Κλιμακώνουμε! Γιατί ξέρουμε πως μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη ζωή που μας αξίζει!», σημειώνεται στο κάλεσμα που απευθύνουν.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα σωματεία: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Πωλητών, Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Β. Ελλάδος, Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Μαλαματίνα».

Ξεκινούν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού

Σήμερα, Δευτέρα, ξεκινούν οι εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 2 Νοέμβρη. Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια, 7ος όροφος), ώρες 11 π.μ. - 7 μ.μ., εκτός από το διάστημα 28 έως 31 Οκτώβρη, που δεν θα γίνει καμιά ψηφοφορία. Οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να ψηφίζουν σε μια σειρά από περιοχές της Αττικής και σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Αναλυτικότερα, για σήμερα και αύριο, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα, Δευτέρα, στον Κορυδαλλό (Κρέσνας 10-12) 12 μ. - 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» 11 π.μ. - 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Sofitel» 10 π.μ. - 6 μ.μ. Αύριο, Τρίτη 17 Οκτώβρη, στο Ιλιον (Μενελάου και Χρυσηίδος) 11 π.μ. - 7 μ.μ., στη Γλυφάδα (Αλσους 15) 11 π.μ. - 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» 11 π.μ. - 7 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ