ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2023
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προχωρά το παζάρι των διευθετήσεων

Από προηγούμενη συνάντηση αντιπροσωπειών για τη «θετική ατζέντα»
Από προηγούμενη συνάντηση αντιπροσωπειών για τη «θετική ατζέντα»
«

Κουμπωμένες» πάνω στη «φωτιά» που έχει αρπάξει η Ανατ. Μεσόγειος είναι και οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά, καθώς επίδικο παραμένουν οι ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις για διασφάλιση της αμερικανοΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή και την ευόδωση των μπίζνες τους.

Σε αυτό το φόντο, σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Μπουράκ Ακσαπάρ, με αντικείμενο τη λεγόμενη θετική ατζέντα συνεργασίας για την ανάπτυξη, επισήμως, των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας σε εμπόριο, οικονομία, Ενέργεια, μεταφορές, Υγεία και περιβάλλον. Η «πρόοδος» που σημειώνεται σε αυτό το επίπεδο αξιοποιείται ως πρόκριμα για επιτάχυνση του παζαριού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα να μπαίνουν στον βωμό των «ντιλς» του κεφαλαίου και ευρωατλαντικών σχεδιασμών, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Διόλου τυχαία, αμέσως μετά, αύριο Τρίτη, στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, θα διεξαχθούν στην Αθήνα συνομιλίες μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών, πρώην πρέσβειρας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του Ακσαπάρ, με αντικείμενο τις «διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», όπως αναφέρεται επισήμως.

Εξάλλου, στον «οδικό χάρτη» που συμφώνησαν στις πρόσφατες συναντήσεις τους Μητσοτάκης - Ερντογάν (τον Ιούλη στο ΝΑΤΟ, τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη), τον Νοέμβρη προγραμματίζουν επανεκκίνηση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (για μέτρα στο στρατιωτικό πεδίο), και αρχές Δεκέμβρη συνεδρίαση, υπό την προεδρία των δύο ηγετών, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της «διμερούς οικονομικής συνεργασίας». Ολα αυτά, ενώ την ίδια περίοδο με «μεσολαβητή» την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να σφραγιστεί και η νέα κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Ποιο είναι το περιεχόμενο όσων μπαίνουν για συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες; Μια ιδέα έδωσε την περασμένη βδομάδα, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο Μουσταφά Αϊντίν, πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το βασικό θέμα για την τουρκική πλευρά δεν είναι η υφαλοκρηπίδα, αλλά τα χωρικά ύδατα και η αποστρατικοποίηση κάποιων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν επιλυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα των χωρικών υδάτων, καθώς «χωρίς αυτά δεν μπορείς να συμφωνήσεις για την υφαλοκρηπίδα και να πας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». «Ολα τα θέματα της Θάλασσας του Αιγαίου είναι αλληλένδετα. Αν υπήρχε μόνο ένα θέμα, τότε όλα θα ήταν εύκολα. Ομως, δεν είναι ένα, είναι πολλά στην πραγματικότητα και να τα συζητήσουμε όλα για να συμφωνήσουμε», επέμεινε.

  • Στο μεταξύ στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα παίρνει μέρος σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, με φόντο τα σχέδια ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της περιοχής. Στα Τίρανα δεν αποκλείεται και διμερής συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Ε. Ράμα, στο φόντο και της σύλληψης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ.Μπελέρη.
ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο Αγγελο Μαρινάκη

«Εφυγε» πρόωρα απ' τη ζωή, την Παρασκευή 13 Οκτώβρη, ο σ. Αγγελος Μαρινάκης, σε ηλικία 57 ετών, μετά από παλικαρίσια μάχη την οποία έδωσε με τον καρκίνο που τον ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα.

Ο Αγγελος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1966 με καταγωγή από την Ικαρία και μεγάλωσε στη Νίκαια. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε εταιρεία στον κλάδο των Logistics στην Ελευσίνα.

Από τα μαθητικά του κιόλας χρόνια ήταν ενεργό μέλος της ΚΝΕ και έπειτα του ΚΚΕ με πλούσια δραστηριότητα στους αγώνες του Κόμματος, τόσο στον εργασιακό του χώρο, όσο και στον καλλιτεχνικό.

Ηταν μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, παίρνοντας μέρος σε όλους τους αγώνες του ταξικού κινήματος στον κλάδο, στην περιοχή που εργαζόταν και γενικότερα.

Επί σειρά ετών ως μουσικός τυμπανιστής πήρε μέρος σε εκατοντάδες συλλαλητήρια πλάι στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Κόμματος και αποτέλεσε ενεργό μέλος του συγκροτήματος «Altera Vita».

Συνεργάστηκε με δεκάδες μουσικούς και συγκροτήματα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, δίνοντας δυναμικό «παρών» μέσα από τον ήχο του. Αγωνίστηκε με αστείρευτη αγάπη, δύναμη και πάθος για τα πανανθρώπινα ιδανικά, πολεμώντας από τη ρίζα κάθε μορφής αδικία.

«Το πρόωρο φευγιό του μας έχει συγκλονίσει όλους, μιας και ο Αγγελος ήταν ένας πολύ αγαπητός, δραστήριος και δημιουργικός σύντροφος. Σύντροφε Αγγελε, θα μας λείψει η παρουσία σου δίπλα μας στους δρόμους, στα πλακάτ και στα Φεστιβάλ μας», αναφέρει η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στις αδερφές του συντρόφου Αγγελου, Μαρία και Κατερίνα και στους οικείους του.

Σε ανάρτησή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και τους συνεργάτες του, τονίζοντας ότι ήταν άνθρωπος αισιόδοξος και μαχητής που πάλεψε τις προσωπικές δυσκολίες χωρίς να υποχωρεί από τη συμμετοχή στη συλλογική δράση.

Η πολιτική κηδεία θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 16 Οκτώβρη, στις 14.00 στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών (Θηβών και Κοτυώρων, Νίκαια), στο μνημείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς και στη συνέχεια στη Ριτσώνα.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές

«Εδώ και τώρα να ανοίξουν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές και κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη να μην κοπεί!», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, καθώς το ακαδημαϊκό έτος κυλά και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι σχετικές αιτήσεις για μετεγγραφές.

«Εχουν ξεκινήσει τα μαθήματα εδώ και βδομάδες και είναι άγνωστο σε ποιο τμήμα της χώρας θα σπουδάσουν, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από τις διαλέξεις και τα εργαστήριά τους. Το υπουργείο θα έπρεπε να έχει εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο για το "άνοιγμα" των αιτήσεων εδώ και πάνω από έναν μήνα. Τελικά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που χρειάζονται μετεγγραφή κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρο το εξάμηνο», περιγράφει το ΜΑΣ. Θυμίζει παράλληλα πως πέρα από τις απαράδεκτες καθυστερήσεις, παραμένουν οι άδικοι «κόφτες» αποκλείοντας χιλιάδες. Μόλις πέρυσι 1.600 αιτήσεις απορρίφθηκαν, με το «κυνήγι» της μετεγγραφής να αποτελεί πραγματικό «διαγωνισμό φτώχειας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οπως προσθέτει, «το μέγεθος του προβλήματος είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν σκεφτούμε πως εκατοντάδες φοιτητές δεν δικαιούνται μετεγγραφή, καθώς το τμήμα τους δεν αντιστοιχίζεται με κανένα, αφού παραμένουν δεκάδες τμήματα που με ευθύνη του υπουργείου δεν έχει προχωρήσει η αντιστοίχισή τους. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η επιβολή "ακαδημαϊκού" κριτηρίου (υπολογισμός βαθμού πανελλαδικών για το τμήμα μετεγγραφής και διαφορά βάσης εισαγωγής μεταξύ των δύο τμημάτων) που στερεί από χιλιάδες φοιτητές τη δυνατότητα να καταθέσουν ακόμη και αίτηση μετεγγραφής! Ενα κριτήριο ξεκάθαρα φίλτρο μείωσης των μετεγγραφών, αφού δεν έχει άλλη χρησιμότητα. Μάλιστα εξαιτίας του "κόφτη" τα προηγούμενα δύο χρόνια οι αιτήσεις έχουν μειωθεί κατακόρυφα».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνεται στους φοιτητές τονίζοντας πως «με τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις οι φοιτητικοί σύλλογοι καταφέραμε τις προηγούμενες μέρες να πιέσουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, αναγκάζοντάς τους να δεσμευτούν ότι θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στη σχολή που επιθυμούν ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι πληγέντες φοιτητές από την περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και να υπάρξει δυνατότητα να ξεπεραστούν κριτήρια για φοιτητές με σοβαρά προβλήματα και να υπάρξουν "κατ' εξαίρεση" μετεγγραφές.

Κανένας μόνος! Μέσα από τους συλλόγους μας, συνεχίζουμε γιατί αποδεικνύεται συνεχώς πως μόνο εμείς με τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε όσα έχουμε ανάγκη και μας στερούν», καλεί τονίζοντας:

«Για να είμαστε πιο δυνατοί, γνωριζόμαστε, οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε όλοι όσοι θέλουμε μετεγγραφή. Αυτές τις ώρες, στους φοιτητικούς συλλόγους, σε κάθε σχολή και τμήμα σε όλη την Ελλάδα, συγκροτούμε επιτροπές μετεγγραφέντων, για να δυναμώσει η άσκηση πίεσης, για τα δίκαια αιτήματά μας:

Να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές και να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις των αιτήσεων άμεσα, έτσι ώστε να μη χάσει κανένας φοιτητής και φοιτήτρια το εξάμηνό του.

Να καταργηθούν τα άδικα κριτήρια - "κόφτες", όσοι έχουν ανάγκη να πάρουν μετεγγραφή.

Να μην απομονωθούν οι φοιτητές των τμημάτων που δεν έχουν αντιστοιχηθεί και αφήσουν τις σπουδές τους πριν ακόμα ξεκινήσουν!».

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ
Με τμήματα 26 και 27 μαθητών «κουκουλώνονται» τα κενά

Στη δημιουργία τμημάτων με 26 και 27 μαθητές οδηγεί η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για μείωση των τμημάτων της Β' τάξης στο 5ο Γυμνάσιο Ιλίου λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Να παρθεί πίσω η απόφαση και να προσληφθούν άμεσα εκπαιδευτικοί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Ιλίου. Οπως τόνισε ο επικεφαλής της, Νίκος Σταματόπουλος, μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελλάδα 94,3», την Παρασκευή, τα τμήματα από 5 γίνονται 4, με αυτήν τη μείωση να έχει ως αποτέλεσμα από τους 20 - 21 μαθητές ανά τάξη, ο αριθμός να ανεβαίνει σε 26 στα δύο τμήματα και σε 27 στα άλλα δύο.

Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που πλήττει πάρα πολύ άσχημα το εκπαιδευτικό έργο και τη μόρφωση των παιδιών, υπογράμμισε ο Ν. Σταματόπουλος, επισημαίνοντας ότι αυτή η κατάσταση, που αφορά και άλλα σχολεία του δήμου, αλλά και όλης της Αθήνας, εντάσσεται στη λογική που αντιλαμβάνεται την Εκπαίδευση ως κόστος.

Χαρακτήρισε την αντίδραση της δημοτικής αρχής από τυπική έως χλιαρή, ενώ τόνισε ότι από την πλευρά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιλίου κατέθεσε πρόταση για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με συνεδρίαση στις αρχές της επόμενης βδομάδας προκειμένου να αποφασιστεί άμεσα διαμαρτυρία για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση προκειμένου να παρθεί πίσω η απόφαση μείωσης των τμημάτων, η ημερομηνία εκτέλεσης της οποίας λήγει στις 20 Οκτώβρη, αλλά και για να προσληφθούν εκπαιδευτικοί.

Δολοφονία 8χρονου παιδιού στο Ζεφύρι

Τραγική κατάληξη είχε το Σάββατο το απόγευμα η επίθεση που έγινε σε σπίτι Ρομά στο Ζεφύρι, με αποτέλεσμα ένα 8χρονο παιδάκι να χτυπηθεί στο κεφάλι και να καταλήξει λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Στο περιστατικό στην οδό Μαρίνου Αντύπα χρησιμοποιήθηκαν κυνηγητικό όπλο και 9άρι πιστόλι. Γίνεται λόγος για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε δύο γνωστές οικογένειες. Η εν ψυχρώ δολοφονία έγινε μπροστά στα μάτια της μητέρας του άτυχου παιδιού που έπαιζε εκείνη την ώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις της σε ΜΜΕ, οι δράστες είναι από την οικογένεια που είχε βαφτίσει το παιδί και αναζητούνται από την αστυνομία.

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ στο Ξυλόκαστρο

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου τις τελευταίες μέρες. Το Σάββατο το μεσημέρι σημειώθηκε άλλος ένας σεισμός 3,1 Ρίχτερ, 13 χλμ. βορειοδυτικά του Ξυλόκαστρου με εστιακό βάθος στα 15,56 χλμ.

Πρόκειται για μικρούς σεισμούς, που ο υψηλότερος φτάνει λίγο πάνω από τα 3 Ρίχτερ. Το φαινόμενο των συνεχών σεισμικών δονήσεων δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία στους σεισμολόγους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ