ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Βλέπουν «καλό κλίμα» για να τρέξουν ατζέντα ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Το ευνοϊκό κλίμα για να τρέξουν ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στον «ΑΝΤ1» και κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση όσων έγιναν ήδη.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη έγιναν στην Αθήνα «τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις» μεταξύ της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, υφυπουργού Εξωτερικών και πρώην πρέσβειρας στις ΗΠΑ, και του ομολόγου της, πρέσβη Μπουράκ Ακσαπάρ, επισήμως με αντικείμενο τις «διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα». Αυτή η διαδικασία προορίζεται να καλύψει τον «σκληρό πυρήνα» των Ελληνοτουρκικών, με πρώτη από ελληνικής πλευράς την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ωστόσο σε αυτήν τη φάση δεν τέθηκαν ακόμα τα «βαριά» ζητήματα, μόνο υπήρξε βολιδοσκόπηση γύρω από τη διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για τη συζήτησή τους, πιθανότατα στο α' εξάμηνο του 2024 και αφού προηγηθεί το 5ο κατά σειρά Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία των Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπου οι υπογραφές κάποιων συμφωνιών για μπίζνες θα φτιάξουν ακόμα περισσότερο κλίμα «συνεννόησης».

Επ' αυτού, τη Δευτέρα έγινε στην Αθήνα συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών (αρμόδιου για την «οικονομική διπλωματία») Κ. Φραγκογιάννη και του Ακσαπάρ, με αντικείμενο επισήμως τη λεγόμενη θετική ατζέντα συνεργασίας για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας σε Εμπόριο, Οικονομία, Ενέργεια, Μεταφορές, Υγεία και Περιβάλλον.

«Επειδή η περιοχή μας έχει ήδη αρκετά προβλήματα, το να μπορέσουμε να βγάλουμε ακόμη μία εστία προβλημάτων - και αναφέρομαι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - είναι προς το αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών», είπε σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην πρεμούρα τους να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «τάξη και ασφάλεια» στην Ανατ. Μεσόγειο, που σπέρνει θύελλες για τους λαούς.

Πρόσθεσε ότι ο πολιτικός διάλογος «ξεκίνησε σε καλό κλίμα, με μία συγκεκριμένη θετική ατζέντα. Με έμφαση στα ζητήματα της καλύτερης συνεργασίας στα θέματα μετανάστευσης (διότι θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία και μπορούμε να το κάνουμε, το έχουμε κάνει στο παρελθόν), ζητήματα πολιτικής προστασίας και μία δρομολόγηση, πια, μιας διαδικασίας για να αρχίσουμε να συζητάμε και τα πιο δύσκολα ζητήματα».

Διαβεβαίωσε δε ντόπια και ξένα κέντρα ότι «και από τις δύο πλευρές υπάρχει αυτή η βούληση» να διατηρηθεί «το καλό κλίμα το οποίο έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε και το οποίο πιστεύω ότι θα έχει ως επιστέγασμα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου».

Εστειλε άλλωστε σήμα ότι «θα ήταν λάθος τελικά να οπισθοχωρήσουμε, γιατί όπως σας είπα οποιαδήποτε πρόοδος σήμερα, σε μια περιοχή όπου στην ουσία υπάρχουν τόσο έντονες διχαστικές γραμμές, παρά τις μεγάλες μας διαφορές με την Τουρκία, που προφανώς δεν έχουν γεφυρωθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, νομίζω ότι η διατήρηση αυτού του καλού κλίματος είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

Σε ανάλογο τόνο, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στο δίκτυο «Al Arabiya» θύμισε τις διαδοχικές συναντήσεις και τα επόμενα βήματα του «οδικού χάρτη», παραπέμποντας στην επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στις 7/12, παρουσία υπουργών και από τις δύο πλευρές, για υπογραφή συμφωνιών σχετικών με τις μπίζνες επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.

Με αυτό το επίδικο και καθώς «τους τελευταίους επτά με οκτώ μήνες η κατάσταση στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ήρεμη», ο ΥΠΕΞ έβαλε στόχο «να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτήν την προοπτική». «Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε σε έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οφέλους, διότι αυτό θα προωθήσει τη συναντίληψη», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι τα επιχειρηματικά κομπρεμί θα ξεκλειδώσουν και τα λεγόμενα «βαριά» ζητήματα, που ακουμπάνε ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, στον βωμό των «ντιλς» του κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Στο μεταξύ, καθώς με «μεσολαβητή» την ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνονται οι διεργασίες και τα παζάρια γύρω από μια νέα κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι «στην παρούσα φάση αυτό στο οποίο πρέπει να εργαστούμε από κοινού με την Τουρκία είναι η αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων και οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς, σε συνεργασία με την ΕΕ, για όσους χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας».

Εσπευσε δε να διαβεβαιώσει ότι «δεν θεωρούμε την Τουρκία ανταγωνιστή μας, ούτε σε περιφερειακό ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε γείτονες. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα», ενώ σε σχέση με το Κυπριακό επέμεινε για «πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο» με «επανέναρξη των συνομιλιών», ώστε «να διεξαχθεί ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση».

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας σε εκδηλώσεις στον Αγιο Ευστράτιο, για την 111η επέτειο της απελευθέρωσής του, είπε ότι η Ελλάδα «δεν έχει καμία πρόθεση, αλλά και δεν υφίσταται καμία συνταγματική πρόβλεψη για να καταστεί η χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Διατηρεί, όπως κάθε χώρα στον πλανήτη, το αυτονόητο δικαίωμα της άμυνας έναντι κάθε επιβουλής. Διατηρεί το δικαίωμα της άμυνας κάθε σημείου του εθνικού της χώρου». Παράλληλα έθεσε ως βάση διαπραγμάτευσης με τη γείτονα τους «κανόνες και τα δικαιώματα που εμπεριέχονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», κείμενα βέβαια που «κόβονται και ράβονται» ανάλογα με το τι συμφέρει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.


ΣΥΡΙΖΑ
Σε «πολεμικούς» τόνους η πρώτη συνεδρίαση της ΠΓ

Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε χτες η αντιπαράθεση που μαίνεται στο εσωτερικό του. Ηταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή νέου προέδρου, πραγματοποιήθηκε ωστόσο απουσία του, καθώς ο Στ. Κασσελάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ και συμμετείχε διαδικτυακά στη συνεδρίαση. Αφορμή για να «ανάψουν τα αίματα» στάθηκε ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου, με την «Ομπρέλα» και άλλα στελέχη να ζητούν διεξαγωγή του άμεσα και την προεδρική πλευρά να αντιπροτείνει Συνέδριο τον Φλεβάρη.

Το στίγμα της ...τρικυμιώδους συνεδρίασης έδωσαν λίγο πριν ξεκινήσει εννέα μέλη της «Ομπρέλας», ταυτόχρονα και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, δημοσιοποιώντας κείμενο κριτικής στη νέα ηγεσία του κόμματος. Σε αυτό σημειώνουν πως αν και υπάρχουν «δυνατότητες για νέες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες» και «αποδοκιμασία των κυρίαρχων πολιτικών», ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υποχωρεί εκλογικά, «κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα».

Κλείνουν το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν όμως ότι πιθανή συμμαχία προϋποθέτει «έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ», που θα έχει δηλαδή το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση της «συμμαχίας». «Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια βαθύτερη ανασύνταξη της Αριστεράς, που δεν εξυπηρετείται από την υποκατάσταση της πολιτικής - ιδεολογικής αντιπαράθεσης με προσωπικές - επικοινωνιακές μονομαχίες» αναφέρουν.

Κατηγορούν τον Στ. Κασσελάκη ότι με την πολιτική συμπεριφορά του, «που κινείται εκτός προγραμματικών θέσεων και καταστατικού», επιδεινώνει αντί να ανακόψει τη ραγδαία αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρονται συγκεκριμένα στη θέση για το Παλαιστινιακό, στην ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ και την «υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων» και στις απειλές που εκτόξευσε ο πρόεδρος του κόμματος για αποπομπή απ' τα ψηφοδέλτια στελεχών που «υπονομεύουν την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Ταυτόχρονα καταλογίζουν σε «ανώνυμα τρολ και οπαδούς του νέου προέδρου» υβριστικές επιθέσεις σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας ζητούν τη διεξαγωγή άμεσα, τον Νοέμβριο, συνεδρίου όπως είχε αποφασιστεί πριν την εκλογή Κασσελάκη.

Το κείμενο υπογράφουν οι Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης.

Απ' την πλευρά του ο Στ. Κασσελάκης επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δικαιώθηκε η γραμμή για «στήριξη των προοδευτικών υποψηφίων» που «εκφράζει το πρόσωπο της Σύγχρονης Αριστεράς. Μια αριστερά που θα ενώνει και θα συνεργάζεται για το καλό της χώρας. Εκεί που μπορούμε. Στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στα κινήματα, αλλά και στο κοινοβούλιο».

Προανήγγειλε πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «για συνεργασία και συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις, είτε αυτές ανήκουν στην Αριστερά, είτε στον σοσιαλιστικό χώρο, είτε στους πράσινους (...) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», εξήγησε στο φόντο μιας φημολογίας ότι επιδιώκεται η αποχώρηση απ' την ευρωομάδα της GUE και η ένταξη στους Σοσιαλδημοκράτες.

Παρ' όλα αυτά, διακήρυξε ότι στόχος του είναι «ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης», που για να επιτευχθεί, όπως είπε, χρειάζεται η αδιαμεσολάβητη, διαρκής, αμφίδρομη επαφή με τα μέλη και η επεξεργασία πολιτικών προτάσεων. Πρότεινε ακόμα τη διεξαγωγή περιφερειακών θεματικών συνεδρίων το επόμενο δίμηνο και Συνέδριο τον Φλεβάρη.

Ο Ευ. Τσακαλώτος στην ομιλία του στην ΠΓ προχώρησε σε μια σιβυλλική δήλωση ότι «την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ»... Μίλησε για προσπάθεια επιβολής στη μειοψηφία με όρους νικητή - ηττημένου, χαρακτήρισε λάθος την πλήρη αποστασιοποίηση του Αλ. Τσίπρα, αφού ευνόησε τον Στ. Κασσελάκη ή όσους υποστήριζαν ότι έχει την «ευλογία του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ