ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν μας σταματούν. Νίκη στον λαό της Παλαιστίνης!

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την αναίτια επίθεση στην πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία

RIZOSPASTIS

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησαν χτες το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία, καταγγέλλοντας την αναίτια και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας στους διαδηλωτές που διατράνωναν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό το βράδυ της Τετάρτης έξω από την ισραηλινή πρεσβεία. Θυμίζουμε ότι στην προχτεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση η κυβέρνηση, κρίνοντας προφανώς ότι ήταν ώρα να δώσει τα διαπιστευτήριά της στο κράτος του Ισραήλ, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να επιτεθούν «στο ψαχνό» ενάντια σε οικογένειες, παιδιά σε καροτσάκια, γυναίκες, ψεκάζοντάς τους με χημικά και χτυπώντας τους με κρότου - λάμψης. Ολα αυτά «εν ψυχρώ», αφού δεν είχε σημειωθεί η παραμικρή αψιμαχία με τους οπλισμένους σαν «αστακούς» αστυνομικούς, ούτε και χρειαζόταν, όπως φάνηκε, για να βάλουν κυβέρνηση, αστυνομία και προφανώς και η πρεσβεία το σχέδιό τους σε εφαρμογή, προσπαθώντας - χωρίς επιτυχία - να διαλύσουν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Στη χτεσινή κινητοποίηση οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν πανό του ΠΑΜΕ μπροστά από την είσοδο του υπουργείου στην Κατεχάκη με το σύνθημα «Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν μας σταματούν. Νίκη στον λαό της Παλαιστίνης», φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία και στο χτύπημα των κινητοποιήσεων, όπως «Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει» και «Πάλη οργανωμένη, πάλη ταξική, αυτή είναι η απάντηση στην καταστολή». Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν μαζικά νεολαίοι και μέλη εργατικών σωματείων, ενώ από την ντουντούκα ακούγονταν αποσπάσματα από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην κινητοποίηση. Ακόμα, καταγγέλθηκε η προσπάθεια της αστυνομίας να εκφοβίσει μαθητές του ΕΠΑΛ Λαυρίου, οι οποίοι με απόφαση του 5μελούς τους συμβουλίου είχαν αναρτήσει πανό με σύνθημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία συνδικάτων συναντήθηκε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η πολιτική ηγεσία ήταν απούσα... Μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Αναγνώστου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμου Αθήνας, σημείωσε: «Κάνουμε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους, προς την κυβέρνηση και όλους τους μηχανισμούς τους, ότι δεν θα ανεχθούμε καμία αστυνομία να παίρνει το μέρος της ισραηλινής πρεσβείας και να χτυπάει αναίτια μια τεράστια διαδήλωση. Δεν θα ανεχθούμε το επόμενο διάστημα να χτυπιούνται κινητοποιήσεις, απεργιακοί αγώνες.

Θα στηρίξουμε ακόμα πιο δυναμικά στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στα σχολεία, στις γειτονιές, τη θέση ότι είμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, θα συνεχίσουμε, δεν φοβόμαστε ό,τι μέτρα και να πάρουν. Ο παλαιστινιακός λαός έχει το δίκιο με το μέρος του, δικαιούται να έχει κράτος στα σύνορα του '67, θα είμαστε για πάντα στο πλευρό των Παλαιστινίων και όλων των λαών που μάχονται για την ελευθερία τους, για το δικαίωμα να έχουν το δικό τους κράτος.

Καλούμε να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και σε όσους σηκώνουν το κεφάλι, αγωνίζονται και διεκδικούν».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Γιγαντοπανό στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Γιγαντοπανό υπέρ του παλαιστινιακού λαού ανάρτησε χτες το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) στην πλαϊνή πρόσοψη του κτιρίου του ΕΚΠ.

Στο γιγαντοπανό είναι γραμμένο: «Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Οχι στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο. Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967».

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού που εδώ και 76 χρόνια δοκιμάζεται από την ισραηλινή κατοχή». Τονίζει πως «η γενοκτονία που συντελείται στην πολύπαθη Παλαιστίνη από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ έχει τη στήριξη τόσο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, όσο και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης» και απαιτεί «να σταματήσει τώρα η σφαγή του παλαιστινιακού λαού! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να επιστρέψει πίσω η ελληνική φρεγάτα! Αμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967!».

ΗΠΕΙΡΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ
Με τους λαούς που παλεύουν για λευτεριά και δίκιο!

Πρέβεζα
Πρέβεζα
«Με τους λαούς που παλεύουν για τη λευτεριά και το δίκιο. Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας», έγραφε το γιγαντοπανό που ανάρτησαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Πρέβεζα στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα χτες το απόγευμα, λίγο πριν ξεκινήσει η κινητοποίηση αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Ανδρέας Καραμάνης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο πρεβεζάνικος λαός να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό μακελειό στη Μέση Ανατολή.

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Αρτα στην πλατεία Κιλκίς μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Κεντρικός ομιλητής ο Μάρκος Χαττάρι, εργαζόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας με καταγωγή από την Παλαιστίνη, όπου ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε την προκλητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης να βαφτίζει τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», ενώ ο αγώνας του λαού της Παλαιστίνης για να ζει ελεύθερος, καταγγέλλεται ως «τρομοκρατία». Αίτια της υποκρισίας αυτής δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και των γεωστρατηγικών στόχων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, τόνισε, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες μέρες έρχεται στο προσκήνιο η τεράστια δύναμη των λαών με τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο, ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για τη δικαίωση του αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Αρτα
Αρτα
Αντίστοιχη μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από το Εργατικό Κέντρο του νησιού στην πλ. Γεωργάκη, με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» να δονεί τα καντούνια της παλιάς πόλης. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Αχιλλέας Καπετάνιος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ο Αντώνης Κουρσάρης, πρόεδρος του ΣΕΠΕ, και ο Σπύρος Κανταρέλης, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, όπου, ανάμεσα στα άλλα, καταδίκασαν τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και το μακελειό στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης έστειλαν και από το Αγρίνιο εργαζόμενοι, νεολαία και απλός λαϊκός κόσμος, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο χτες βράδυ στον πεζόδρομο «Παπαστράτου».

Στη μαχητική κινητοποίηση, αλλά και από την ομιλία του γενικού γραμματέα του συνδικαλιστικού φορέα Δημήτρη Δήμα, αναδείχθηκε ότι υπεύθυνο για τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού διαχρονικά είναι το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ, με τις «ευλογίες» και συνδρομή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Σημειώθηκε ότι και με τις ενέργειές του, το Ισραήλ προκαλεί προβλήματα και στον ίδιο του τον λαό και τονίστηκε η ανάγκη η Ελλάδα να μείνει μακριά απ' τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που μόνο κινδύνους προκαλούν και για τον λαό και τη νεολαία του στη χώρα μας.

Το κεντρικό σύνθημα «λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκε δυνατά σε όλη την πόλη, όπως και «οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», καθώς και άλλα, απ' όλους όσοι βρέθηκαν στη συγκέντρωση και την πορεία.

Μεγάλη αίσθηση εκτός συνόρων προκάλεσε το συλλαλητήριο της Αθήνας

Ιδιαίτερη αίσθηση εκτός συνόρων προκάλεσε το μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά σωματεία από όλο τον κόσμο, ειδικά από χώρες της Μέσης Ανατολής επικοινώνησαν με το ΠΑΜΕ, στέλνοντας τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς και αναγνωρίζοντας τη σταθερή συμβολή του στην έκφραση της αλληλεγγύης των εργαζομένων της Ελλάδας στον παλαιστινιακό λαό και τη στήριξη στο δίκαιο αίτημα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος που είχε το συλλαλητήριο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Χαρακτηριστικά το βίντεο που ανάρτησε το ΠΑΜΕ, με πανοραμικά πλάνα από την πλατεία Συντάγματος την ώρα της συγκέντρωσης, έχει αναμεταδοθεί από εκατοντάδες λογαριασμούς στην πλατφόρμα Χ (πρώην «τουίτερ») και σε πολλούς από αυτούς οι προβολές του έχουν περάσει το 1 εκατομμύριο. Το ίδιο αναδεικνύεται και από τα χιλιάδες σχόλια κάτω από τη σχετική ανάρτηση, όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών από διάφορες χώρες δίνουν τα συγχαρητήριά τους, απευθύνουν ευχαριστήρια λόγια στους διαδηλωτές της Ελλάδας.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης

Οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, όπως και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, που διοργανώνουν εργατικά σωματεία, Επιτροπές Ειρήνης, μαζικοί φορείς του λαού και της νεολαίας συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Παρασκευή

Στο Βαθύ της Σάμου, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα.

Στη Δράμα, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στις Σέρρες, στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το κτίριο της νομαρχίας.

Αύριο, Σάββατο

Στην Κοζάνη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία

Στην Κατερίνη, στις 12 το μεσημέρι πικετοφορία στο Σιντριβάνι - Πλατάνι.

Στην Ξάνθη, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

Τρίτη 24 Οκτώβρη

Στη Λαμία, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ