ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ 2-1
Αναπτέρωσε τις ελπίδες πρόκρισης

Φτάνοντας σε μια σπουδαία ευρωπαϊκή επιτυχία, με τη νίκη του επί της Γουέστ Χαμ με 2-1 την Πέμπτη στο Φάληρο για την 3η αγωνιστική του 1ου ομίλου του Europa League, ο Ολυμπιακός αναπτέρωσε τις ελπίδες του για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Με το νικηφόρο αποτέλεσμα σε βάρος της πρωτοπόρου - και φαβορί για την πρωτιά του ομίλου - αγγλικής ομάδας, οι «ερυθρόλευκοι» αντιστάθμισαν το στραβοπάτημα με την ισοπαλία στη Σερβία κόντρα στην Τόπολα, την προηγούμενη αγωνιστική, και μπήκαν ξανά στο κυνήγι μίας από τις δύο πρώτες προνομιούχες θέσεις. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι αυτή ήταν η πρώτη ήττα της Γουέστ Χαμ μετά από 17 ευρωπαϊκούς αγώνες.

Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις για την επιτυχία από το πρώτο μέρος, όταν υπερείχε στον τομέα της κυκλοφορίας της μπάλας, είχε καλή αλληλοκάλυψη, δεν κινδύνευσε, αντίθετα ήταν αυτός που απείλησε περισσότερο, και προηγήθηκε 2-0 με εξαιρετικό γκολ του Φορτούνη (33') και άλλο ένα του Ροντινέι (46'). Με τον «αέρα» των δύο γκολ οι γηπεδούχοι άντεξαν την πίεση της Γουέστ Χαμ στο πρώτο δεκάλεπτο της επανάληψης, ισορροπώντας στη συνέχεια και ελέγχοντας τον ρυθμό, με την αγγλική ομάδα απλώς να μειώνει το σκορ με τον Πακετά (87').

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινέι (75' Κίνι), Ρέτσος, Πορόζο, Ορτέγκα, Καμαρά, Αλεξανδρόπουλος (85' Μασούρας), Εσε, Φορτούνης (90'+3 Γιόβετιτς), Ποντένσε (85' Σολμπάκεν), Ελ Κααμπί (90'+3 Σκάρπα).

Γουέστ Χαμ: Αρεολά, Κέρερ, Μαυροπάνος, Ογκμπόνα, Εμερσον, Γουόρντ Πράους (72' Αλβαρες), Σούτσεκ, Φορνάλς (57' Αντόνιο), Κούντους (72' Κορνέ), Μπενραχμά (58' Μπόουεν), Ινγκς (58' Πακετά).

Στο άλλο ματς του ομίλου, η Φράιμπουργκ νίκησε 3-2 την Τόπολα στη Σερβία.

Η βαθμολογία: Φράιμπουργκ 6, Γουέστ Χαμ 6, Ολυμπιακός 4, Τόπολα 1.

Eurokinissi Sports

ΜΑΡΣΕΪΓ - ΑΕΚ 3-1
Σε κακό «φεγγάρι»

Βήμα πίσω στην προσπάθειά της για πρόκριση στην επόμενη φάση του Εuropa League έκανε η ΑΕΚ την Πέμπτη, με την ήττα στη Μασσαλία από την Μαρσέιγ με 3-1 (Βιτίνια 27', Χαρίτ 60' πέν., Βερτού 69' πέν. - Πινέδα 51') για την 3η αγωνιστική του 2ου ομίλου. Ηταν η πρώτη ήττα της ελληνικής ομάδας στον όμιλο, διατηρώντας όμως ελπίδες πρόκρισης, καθώς έχει 4 βαθμούς (οι Μασσαλοί ανέβηκαν 1οι με 5 β.). Στο ματς στη Γαλλία η «λαβωμένη» από απουσίες βασικών παικτών «Ενωση» πλήρωσε τα σοβαρά λάθη στην άμυνα, ενώ έμεινε και με 10 παίκτες λόγω αποβολής του τερματοφύλακά της, Στάνκοβιτς, στο 59' (2η κίτρινη).

Σε ένα μοιρασμένο από πλευράς κατοχής της μπάλας πρώτο μέρος, οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που εκμεταλλευόμενοι της αμυντικές ολιγωρίες της ΑΕΚ απείλησαν πρώτοι (ευκαιρίες με τον Εντιαγέ) και άνοιξαν το σκορ, με τους «κιτρινόμαυρους» πάντως να διαμαρτύρονται έντονα για επιθετικό φάουλ στη φάση του γκολ (σπρώξιμο στον Βίντα).

Το ξεκίνημα του β' μέρους ήταν ιδανικό για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, αφού κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Πινέδα και έδειξε να ανεβάζει ρυθμούς επιθετικά. Ωστόσο το τραγικό λάθος του Στάνκοβιτς, που οδήγησε στο πρώτο πέναλτι της Μαρσέιγ, και η κόκκινη κάρτα στον Αυστριακό πορτιέρο, άλλαξε τις ισορροπίες, με το δεύτερο πέναλτι (αυστηρό) σε βάρος του Αμραμπάτ, μερικά λεπτά αργότερα, να εκμηδενίζει τις ελπίδες της ΑΕΚ για θετικό αποτέλεσμα.

Μαρσέιγ: Μπλάνκο, Κλος (89' Μεϊτέ), Μπεμπά, Μπαλέρντι (90' Ναντίρ), Λόντι, Χαρίτ (74' Ομπαμεγιάνγκ), Ροζιέ, Κοντογκμπιά, Βερετού, Βιτίνια (75' Σαρ), Εντιαγέ.

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ (46' Πόνσε), Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (75' Ελίασον), Γιόνσον, Μάνταλος (59' Αθανασιάδης), Αμραμπάτ (75' Γαλανόπουλος), Πινέδα, Τσούμπερ.

ΠΑΟ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
Μονόδρομος η αντίδραση

Θέλοντας να αποφύγει να γίνουν τα πράγματα δυσκολότερα και μάλιστα από νωρίς, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Παρασκευή 27/10 στο ΟΑΚΑ την Μπασκόνια για την 5η αγωνιστική της Euroleague (21.15 - Novasports Prime) και ψάχνει μια σημαντική νίκη - αντίδραση.

Με τους «πράσινους» να μετρούν μέχρι τώρα 3 ήττες και 1 μόλις νίκη, η επιτυχία κόντρα στη βασκική ομάδα φαντάζει λίγο πολύ ως μονόδρομος, προκειμένου η ομάδα να μη μείνει πίσω στο ξεκίνημα της σεζόν. Παράλληλα στο τριφύλλι επιδιώκουν μια καλή εμφάνιση, προερχόμενοι από δύο συνεχόμενες ήττες και κυρίως άσχημες εμφανίσεις την προηγούμενη βδομάδα, από Μακάμπι εντός και Φενερμπαχτσέ εκτός έδρας. Αλλα και για λόγους ψυχολογίας, ειδικά μάλιστα ενόψει της νέας αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό, τη Δευτέρα 30/10 στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα. Από την άλλη, ευκαιρία για βαθμολογική ανάκαμψη ψάχνει και η Μπασκόνια, η οποία έχει επίσης 1-3 απολογισμό, κάτι που έχει φέρει υπ' ατμόν τον κόουτς Ζοάν Πεναρόγια.

Για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν τα προβλήματα δεν λείπουν ενόψει του ματς, καθώς αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Μαντζούκα, λόγω ίωσης, ενώ νοκ άουτ έχει τεθεί ο Ιωάννης Παπαπέτρου, που έκανε επέμβαση και θα λείψει για τουλάχιστον τρεις μήνες.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
«Φουλ του ντέρμπι» το τριήμερο 28-30/10
SUPER LEAGUE
Τα βλέμματα σε Νέα Φιλαδέλφεια και Ηράκλειο

Η Δευτέρα είναι η μέρα όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στην 9η αγωνιστική της Super League, με το ντέρμπι των «Δικεφάλων» στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δύσκολη αποστολή του πρωτοπόρου Ολυμπιακού στην Κρήτη.

Στην «OPAP Arena», ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κοντράρονται σε ένα ματς ιδιαίτερα κομβικό για την πορεία των δύο ομάδων, που αυτήν τη στιγμή ισοβαθμούν στην 3η θέση. Η νίκη είναι το ζητούμενο και για τους δύο «Δικεφάλους», στην προσπάθειά τους να διατηρηθούν κοντά στην κορυφή ή και να την πλησιάσουν ακόμα περισσότερο.

Ο Ολυμπιακός, στον απόηχο των όσων συνέβησαν στο Φάληρο και θέλοντας να παραμένει στην κορυφή (κάτι που βέβαια εξαρτάται και από τις εξελίξεις στην Πειθαρχική Επιτροπή), δοκιμάζεται στην Κρήτη με αντίπαλο τον φιλόδοξο φέτος ΟΦΗ, ο οποίος θέλει να εδραιωθεί ψηλά στη βαθμολογία.

Στο «Απόστολος Νικολαΐδης» ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον αξιόμαχο Πανσερραϊκό, ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος μέχρι τώρα, σε ένα ματς με αρκετές παγίδες για τους γηπεδούχους, οι οποίοι πάντως αντικειμενικά είναι το φαβορί για τη νίκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 28/10: Βόλος - Κηφισιά (17.30 - Cosmote Sport 1), Ατρόμητος - Παναιτωλικός (20.00 - Novasports Prime)

Κυριακή 29/10: Αστέρας Τρίπολης - Λαμία (17.30 - Novasports Prime), Παναθηναϊκός - Πανσερραϊκός (19.30 - Cosmote Sport 1), Αρης - ΠΑΣ Γιάννινα (20.30 - Novasports Prime)

Δευτέρα 30/10: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (19.30 - Cosmote Sport 1), ΟΦΗ - Ολυμπιακός (21.30 - Cosmote Sport 1)

SUPER LEAGUE 2
Αποστολές με παγίδες για τους πρωτοπόρους

Οι δύσκολες αποστολές των ομάδων που προπορεύονται στους δύο ομίλους της Super League 2 ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής στον 1ο όμιλο και της 5ης στον 2ο όμιλο. Στον 1ο όμιλο ο Λεβαδειακός υποδέχεται την ΑΕΚ Β', ενώ στον 2ο η Καλλιθέα δοκιμάζεται στο Αιγάλεω. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

1ος όμιλος

Σάββατο (15.00): Λεβαδειακός - ΑΕΚ Β'. Κυριακή (15.00): Απόλλων Πόντου - Κοζάνη, Αναγέννηση Καρδίτσας - ΑΕΛ, Νίκη Βόλου - Καμπανιακός, Μακεδονικός - ΠΑΟΚ Β'. Ρεπό: Αιολικός, Ηρακλής.

2ος όμιλος

Σάββατο: 15.00: Γιούχτας - Παναθηναϊκός Β', Αιγάλεω - Καλλιθέα, Καλαμάτα - Ηλιούπολη, Χανιά - Παναχαϊκή. 16.00: Ολυμπιακός Β' - Τηλυκράτης. Κυριακή (15.00): Διαγόρας Ρόδου - Ιωνικός.

BASKET LEAGUE
Οι «αιώνιοι» σε ένα ακόμα ραντεβού

Ενα ακόμα ντέρμπι «αιωνίων» το τελευταίο διάστημα, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ τη Δευτέρα, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής της Basket League. Το νέο ραντεβού πραγματοποιείται στον απόηχο των δύο σημαντικών νικών των «ερυθρολεύκων» στις πρόσφατες αναμετρήσεις με τους «πράσινους», για τον τελικό του Super Cup και στη Εuroleague. Στα αξιοσημείωτα επίσης το ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των «κιτρινόμαυρων» Αρη και ΑΕΚ, αλλά και τα ματς σε Περιστέρι και Μαρούσι. Αναλυτικά:

Σάββατο: Περιστέρι - Προμηθέας (17.15 - ΕΡΤ3), Μαρούσι - Καρδίτσα (19.00 - ΕΡΤ Sports 1), Απόλλων Πάτρας - Κολοσσός Ρόδου (20.15 - ΕΡΤ3)

Κυριακή: Αρης - ΑΕΚ (17.15 - ΕΡΤ3), Λαύριο - ΠΑΟΚ (20.15 - ΕΡΤ3)

Δευτέρα: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (20.15 - ΕΡΤ3)

VOLLEYLEAGUΕ
«Ποδαρικό» με ντέρμπι

Στη σκιά μια σειράς ανοιχτών ζητημάτων που για μία ακόμα χρονιά απασχολούν το πρωτάθλημα, η Volleyleague ανδρών κάνει πρεμιέρα για τη νέα σεζόν το τριήμερο 28-30/10. Σε αγωνιστικό επίπεδο η σεζόν ξεκινά δυναμικά, καθώς το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής περιλαμβάνει ντέρμπι, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται στο κλειστό του Ρέντη τον ΠΑΟΚ. Αναλυτικά:

Σάββατο: Παναθηναϊκός - Μίλων (20.30 - ESAP TV)

Κυριακή: Φοίνικας Σύρου - Πήγασος Πολίχνης (17.00 - ESAP TV), Καλαμάτα - Αθλος Ορεστιάδας (19.00 - ΕSAP TV)

Δευτέρα: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (17.00 - ΕSAP TV)

SUPER LEAGUE
Mέχρι το Σάββατο 28/10 η απόφαση για το ντέρμπι

Το αργότερο μέχρι το Σάββατο 28/10 αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Πειθαρχικού Οργάνου της Super League σχετικά με τα όσα έγιναν στο πρόσφατο ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο Φάληρο για την 8η αγωνιστική. Θυμίζουμε ότι ο αγώνας διακόπηκε στο 51', με το σκορ στο 1-1, εξαιτίας τραυματισμού του παίκτη των «πρασίνων», Χουάνκαρ, στο αυτί, μετά από ρίψη κροτίδας από οπαδούς των γηπεδούχων.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η απολογία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, βάσει σχετικής κλήσης που έλαβε από το αρμόδιο Οργανο της Λίγκας, και κράτησε κοντά στις 4 ώρες. Παρέμβαση έκανε και η πλευρά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, «έχοντας έννομο συμφέρον», ενώ δεν έλειψε και η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην αγόρευσή της η πλευρά του Ολυμπιακού ζήτησε τη συνέχιση του αγώνα από το σημείο της διακοπής, ενώ αμφισβήτησε την εγκυρότητα της συμπληρωματικής έκθεσης του Ιταλού διαιτητή του αγώνα, Φαμπρίτσιο Μαρέσκα, η οποία εστάλη την Τρίτη 24/10. Στην αντίπερα όχθη, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ζήτησε την τιμωρία του Ολυμπιακού, τονίζοντας ότι ο τραυματισμός του Χουάνκαρ επιβεβαιώθηκε από τις εξετάσεις και από την αδυναμία του να αγωνιστεί, τόσο στο συγκεκριμένο ματς όσο και στην αναμέτρηση των «πρασίνων» με τη Ρεν για το Europa League την Πέμπτη 26/10.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ