ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ - ΓΗΠΕΔΑ - ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Ασίγαστη η έκφραση συμπαράστασης στην Παλαιστίνη απ' όλο τον πλανήτη

Βρετανοί εργάτες απέκλεισαν την είσοδο ισραηλινού εργοστασίου όπλων

Μια θάλασσα από παλαιστινιακές σημαίες στο γήπεδο της Σέλτικ
Μια θάλασσα από παλαιστινιακές σημαίες στο γήπεδο της Σέλτικ
Πολύμορφα συνεχίζεται η έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στο δικαίωμά του να έχει ελεύθερη πατρίδα και να παλεύει γι' αυτό, κόντρα σε προσπάθειες φίμωσης και συκοφάντησης όσων καταγγέλλουν το έγκλημα στη Γάζα, στις οποίες πρωτοστατεί η εργοδοσία σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Μαζικές είναι οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, με βασικό σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Στο Λέστερ της Βρετανίας, εργάτες μπλόκαραν την είσοδο του εργοστασίου όπλων «HOWMET», που ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία «Elbit Systems», διαμηνύοντας ότι δεν θα γίνουν ούτε συνένοχοι ούτε θεατές στο έγκλημα.

Την Τετάρτη, μαχητική συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει!» έγινε και πάλι στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Αυτήν τη φορά οι διαδηλωτές κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία πρωτοκλασάτων γερουσιαστών και βουλευτών, καλώντας τους να πάρουν θέση.

Ξεχωριστά ήταν και τα στιγμιότυπα με τα πανό και τις σημαίες της Παλαιστίνης, με τα οποία οι φίλαθλοι της σκοτσέζικης Σέλτικ γέμισαν το γήπεδο «Celtic Park» της Γλασκόβης, τραγουδώντας ταυτόχρονα το «You'll Never Walk Alone» (Ποτέ δεν θα είσαι μόνη), στη διάρκεια του ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης, αψηφώντας τις απειλές της UEFA και άλλων ποδοσφαιρικών και πολιτικών κύκλων.

Από τη διαμαρτυρία έξω από τη βιομηχανία όπλων στο Λέστερ
Από τη διαμαρτυρία έξω από τη βιομηχανία όπλων στο Λέστερ
Σε τέτοιες απειλές πρωτοστάτησε και η ίδια η διοίκηση της Σέλτικ, ανακοινώνοντας ότι περιορίζει τα εισιτήρια στον μεγαλύτερο σύνδεσμο οπαδών, τον «Green Brigade» (Πράσινη Ταξιαρχία), μετά την ανάρτηση παλαιστινιακών σημαιών σε παιχνίδι για το πρωτάθλημα.

Δυναμικές διαδηλώσεις συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό συνεχίστηκαν και τη βδομάδα που πέρασε, σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αυστραλία, ενώ ιδιαίτερα μεγάλες ήταν αυτές που έγιναν σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Την Τετάρτη, συγκέντρωση έγινε στο Μόναχο της Γερμανίας, κόντρα στο κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργούσε η παρουσία της αστυνομίας. Στο πλαίσιο της προκλητικής υπεράσπισης του «σύμμαχου (της γερμανικής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελεύθερων) Ισραήλ» είχε απαγορευτεί η αναφώνηση (!) συνθημάτων που σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στρέφονται ενάντια στο κράτος του Ισραήλ, σε συνέχεια της απαγόρευσης δεκάδων αντίστοιχων συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επιχείρηση φίμωσης όσων καταγγέλλουν τη νέα σφαγή. Χαρακτηριστική είναι η αναστολή της σύμβασης εργασίας οδηγού στο Λονδίνο, αφού φώναξε συνθήματα όπως «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» από τα μικρόφωνα του συρμού, με την ισραηλινή πρεσβεία να θεωρεί «βαθιά ανησυχητικό να βλέπει τέτοια μισαλλοδοξία στα μετρό του Λονδίνου». Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε στις Βρυξέλλες, με οδηγό σε συρμό του μετρό.

Κάλεσμα από τα παλαιστινιακά συνδικάτα

Παρά τις απαγορεύσεις, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης είναι πολύ μεγάλες και στη Γερμανία
Παρά τις απαγορεύσεις, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης είναι πολύ μεγάλες και στη Γερμανία
Την ευγνωμοσύνη τους για την πλατιά αλληλεγγύη που δέχεται ο Παλαιστινιακός λαός εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Παλαιστίνης, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους όλου του κόσμου να κλιμακώσουν την αγωνιστική δράση ενάντια στην κατοχή και τη νέα σφαγή.

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων (General Union of Palestinian Workers), η Συμμαχία Συνδικάτων Παλαιστίνης (Labor Union Coalition of Palestine) και η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Συνδικάτων (Palestine Federation of Trade Unions).

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν: «Οι στιγμές είναι δραματικές. Κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο που περνά ένα ακόμη παιδί της Παλαιστίνης δολοφονείται από το Ισραήλ. Τα δάκρυά μας έχουν στερέψει, όπως έχουν στερέψει το νερό, το φαγητό, η βενζίνη, το ηλεκτρικό στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, στη Γάζα των 2 εκατομμυρίων ψυχών, ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για τη μαζική σφαγή τους.

Αυτό που μας μένει είναι η ελπίδα! Η ελπίδα ότι ο λαός μας δεν είναι μόνος του απέναντι στη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και αδικία! Μας μένει η ελπίδα ότι οι λαοί, τα αγωνιστικά συνδικάτα του κόσμου, η παγκόσμια εργατική τάξη για μια ακόμη φορά θα σηκώσει το ανάστημά της και θα υπερασπιστεί τα αδέρφια της. Σε κάθε χώρα του κόσμου τα συνδικάτα να διαδώσουν το μήνυμά μας! Ο λαός μας δεν θα λυγίσει!

Οσο και αν μας πονέσουν, όσο και αν μας ματώσουν, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί γιατί έχουμε το δίκιο και στο τέλος θα νικήσουν οι λαοί! Τούτη τη γη τη λέγαν Παλαιστίνη. Παλαιστίνη τη λένε ακόμα!».


Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στην πρεσβεία της Παλαιστίνης

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ αποτελούμενη από την Χριστίνα Σκαλούμπακα, την Μαιρήνη Στεφανίδη, την Πόπη Ξεκαλάκη και την Βάσω Λυμπερόγιαννη επισκέφτηκε την Πέμπτη 26/10 την πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρέσβη Γιουσέφ Ντορχόμ.

Η ΟΓΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού να ζήσει σε μια λεύτερη πατρίδα και τη συμπαράστασή της στις γυναίκες και στα παιδιά της Παλαιστίνης, που είναι τα πρώτα θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας.

Παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που παίρνει η ΟΓΕ αυτήν την περίοδο, εκδίδοντας και διακινώντας ειδικό φυλλάδιο, οργανώνοντας εκδηλώσεις και συζητήσεις, όπως και προβολές ταινιών, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες και να τις ενημερώσει για τις αιτίες που διαιωνίζουν τη βαρβαρότητα που βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός. Επίσης ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που πήρε ως συντονίστρια της Ευρώπης στην ΠΔΟΓ για το θέμα αυτό.

Ο πρέσβης και η σύζυγός του, Suha, που ήταν παρούσα στη συνάντηση, ευχαρίστησαν την ΟΓΕ για την αλληλεγγύη και δήλωσαν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον αγώνα του λαού τους και των γυναικών η συμπαράσταση αυτή. Αναφέρθηκαν στα χιλιάδες παιδιά της Γάζας που έχουν μείνει ορφανά, καθώς έχασαν τις μητέρες τους (πάνω από 2.000 γυναίκες έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιθετικότητα), όπως επίσης στις συνέπειες που έχει η κατοχή στη ζωή και στα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, επιβεβαιώνοντας ότι η αλληλεγγύη των λαών είναι το μεγάλο τους όπλο.


«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Εκδήλωση για τα fake news του πολέμου στις 31 Οκτώβρη

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για την αναπαραγωγή της άθλιας ευρωατλαντικής προπαγάνδας

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Τα fake news του πολέμου: Εργαλείο προπαγάνδας για το "ξέπλυμα" της ισραηλινής κατοχής και της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διαλέγουμε τη σωστή πλευρά της Ιστορίας!».

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 31 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ (αίθουσα 3ου ορόφου). Θα παρουσιαστούν αποκαλυπτικά στοιχεία για τους μηχανισμούς κατασκευής ειδήσεων από το Ισραήλ. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τον ρόλο των ελληνικών ΜΜΕ, κρατικών και ιδιωτικών, στην αναπαραγωγή των fake news.

Στο μεταξύ, τη «βρώμικη» προπαγάνδα για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Θέση "προκεχωρημένου φυλακίου" της ιμπεριαλιστικής μηχανής έχει ο άθλιος προπαγανδιστικός μηχανισμός που στήθηκε ξανά με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων και κρατών με τις σάπιες και επικίνδυνες αξίες του ιμπεριαλισμού και προσπαθεί να "ξεπλύνει" τη βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους, να ενοχοποιήσει την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού και τη λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται στον αγώνα του σε όλο τον κόσμο.

Για τα αστικά ΜΜΕ, στην ενημέρωση των οποίων δίνουν γραμμή τα αφεντικά με τα διευθυντικά τους στελέχη, σε σύμπλευση με διάφορα ιμπεριαλιστικά προπαγανδιστικά επιτελεία και τους γνωστούς "ειδικούς" των "πάνελ" της παραπληροφόρησης, για τους απολογητές, δηλαδή, της ισραηλινής κατοχής.

Ετσι, όλοι αυτοί, διαγράφοντας τις λέξεις "ισραηλινή κατοχή", επιχειρούν να ταυτίσουν την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού με την "τρομοκρατία". Θυμίζουμε ότι και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία τα αστικά ΜΜΕ είχαν την ίδια τακτική, συντασσόμενα με την ευρωατλαντική προπαγάνδα παραπληροφόρησης».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ συνεχίζει: «Οσο παραμένει η κατοχή, θα συνεχίζεται η αντίσταση των Παλαιστινίων, η οποία είναι συνεχόμενη και πολύμορφη τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στη Δυτική Οχθη. Αποκαλύπτουμε την αλήθεια για όσα συμβαίνουν και πάνω απ' όλα ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό ότι "πάνω στις πλάτες" του λαού της Παλαιστίνης παίζεται ένα γεωπολιτικό "σκάκι", που μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου και σαφώς συνδέεται με την προσπάθεια των αστικών τάξεων της περιοχής να αναβαθμίσουν τη θέση τους, να πάρουν μέρος στη λεία της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ