ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Αγωνιστικά ραντεβού στις 6 Νοέμβρη σε πολλές πόλεις

Με εξορμήσεις, συζητήσεις και συνελεύσεις σε σχολεία και σχολές εντείνεται η προετοιμασία για τα αγωνιστικά ραντεβού φοιτητών, μαθητών και γονιών τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη, με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, διεκδικώντας σχολεία και σπουδές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης.

Στην Αθήνα, κάλεσμα για συγκέντρωση στις 12 μ. στα Προπύλαια απευθύνουν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών και η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καλούν στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ στο ίδιο σημείο καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της πόλης στις 12 μ.

Τα αγωνιστικά ραντεβού μαθητών και φοιτητών την ίδια μέρα σε άλλες πόλεις έχουν ως εξής:

Αγρίνιο, 10 π.μ., πλατεία Δημάδη

Αλεξανδρούπολη, 12 μ., δημαρχείο

Αργοστόλι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα, 10.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Βόλος, 12 μ., Θόλος

Γιάννενα, 12 μ., Περιφέρεια

Ζάκυνθος, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας

Καρπενήσι, 12 μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Γενικά Λύκεια

Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 12 μ., κεντρική πλατεία

Λαμία, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 12.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λιβαδειά, 11 π.μ., Ζάππειο

Ξάνθη, 12 μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 12 μ., πλατεία Γεωργίου

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ρέθυμνο, 11 π.μ., δημαρχείο

Ρόδος, 11 π.μ., 1ο ΓΕΛ («Καπνό»)

Σέρρες, 1 μ.μ., νομαρχία Σερρών

Τρίκαλα, 12 μ., Ρήγα Φεραίου

Φλώρινα, 11 π.μ., πλατεία Μόδη

Χαλκίδα, 11 π.μ., Παραλία (Αγάλματα)

Χανιά, 10 π.μ., Αγορά

Ψαχνά, 11 π.μ., δημαρχείο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ρυθμίσεις για την Επαγγελματική και την Ανώτατη Εκπαίδευση

Θέματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μετακινήσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο (ΔΙΠΑΕ) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε προχθές στο υπουργικό συμβούλιο.

Τις παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας τις περιέγραψε ως συνάθροιση των δυνάμεων των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων σε τοπικό επίπεδο και εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών τους. Πρόκειται για μια κίνηση που από τη μία κάνει την Επαγγελματική Εκπαίδευση φτηνότερη για το κράτος, αφού π.χ. διαφορετικές σχολές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα μπορούν να αλληλοαξιοποιούν τα εργαστήριά τους, ενώ από την άλλη επιχειρεί να κάνει ελκυστικότερη την Επαγγελματική Εκπαίδευση για την αγορά, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα στόχος θα είναι και η ενδυνάμωση των περιφερειακών Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας.

Πλευρές των κυβερνητικών σχεδίων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση έχει δώσει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις της το τελευταίο διάστημα η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων λειτουργία Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) στα ΙΕΚ, ανανέωση του εργαστηριακού εξοπλισμού όλων των Εργαστηριακών Κέντρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αύξηση των ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής κ.ά.

Αναφορικά με το ΔΠΘ, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται η υπαγωγή σε αυτό των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ που εδρεύουν σε Καβάλα και Δράμα, η ίδρυση δύο νέων Τμημάτων και κάποιες εσωτερικές μετακινήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων εντός του Ιδρύματος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, μετά απ' αυτές τις μετακινήσεις το ΔΠΘ θα είναι το τρίτο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της χώρας σε αριθμό Τμημάτων.

Παράλληλα, δημοσιεύματα προαναγγέλλουν την οριστική κατάργηση των 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων που είχαν ιδρυθεί στα χαρτιά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το 2020 μπήκαν σε αναστολή από την κυβέρνηση της ΝΔ, πριν προλάβουν να λειτουργήσουν και να δεχτούν φοιτητές. Από τα 37 Τμήματα εξαιρείται της κατάργησης το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όχι όμως για να λειτουργήσει ανεξάρτητα, αλλά ως συγχωνευμένο με άλλο Τμήμα του Ιδρύματος.

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν την Ακαδημία Αθηνών έχουν στόχο «τη διαφάνεια, την ταχύτερη εκλογή νέων μελών, τη δικαιότερη ανάδειξη των συλλογικών της οργάνων και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της».

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Συσκέψεις για τον αγωνιστικό γιορτασμό

ΜΕΤΡΟ

Συσκέψεις για την οργάνωση του αγωνιστικού γιορτασμού των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου διοργανώνονται με πρωτοβουλία εργατικών σωματείων και φορέων:

  • Στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Οικοδόμων καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς σε σύσκεψη το Σάββατο 4 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου, με τίτλο «Ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό».
  • Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20, ισόγειο) καλεί τα σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, τους μαζικούς φορείς της πόλης σε σύσκεψη τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη στις 7 μ.μ.

«Η 50ή επέτειος του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται τη στιγμή που στην Παλαιστίνη διαπράττεται ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, που απειλεί με γενικότερη πολεμική ανάφλεξη όλη την περιοχή», τονίζει το ΕΚ Πάτρας στο κάλεσμά του, επισημαίνοντας:

«Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι μαζί με τον Παλαιστινιακό λαό, που το κράτος του Ισραήλ τον δολοφονεί εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με πογκρόμ, απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, με φυλακίσεις και βασανισμούς».

Και προσθέτει: «Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μάς διδάσκει (...) ότι ο αγώνας του λαού και της νεολαίας "φώτισε" και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντι στους αγώνες του λαού μας.

Μας δείχνει τον δρόμο της σύγκρουσης με το σύστημα, τις απαγορεύσεις και την καταστολή, μας δείχνει τη δύναμη του οργανωμένου κινήματος.

Οτι το σύνθημα "Εξω αι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ" είναι επίκαιρο, ότι ο αγώνας για την ειρήνη και φιλία των λαών συνεχίζεται ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

...με το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", μας δείχνει τον δρόμο ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

«ΤΡΑΒΕΡΣΟ» - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το πρόγραμμα μαθημάτων και εργαστηρίων

Με πάρτι στις 4 Νοέμβρη γιορτάζεται η έναρξη της λειτουργίας τους

Το «Τραβέρσο», Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ, για τρίτη χρονιά ξεκινά τα μαθήματα και τα καλλιτεχνικά του εργαστήρια. Παλιοί και νέοι δάσκαλοι του Στεκιού έχουν ετοιμάσει με πολύ μεράκι πλούσιο περιεχόμενο στα μαθήματα που θα φιλοξενούνται φέτος. Εχουν εμπλουτιστεί νέα μαθήματα και εργαστήρια, για όλες τις ηλικίες και τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.

Σε μια πόλη όπως ο Πειραιάς, με χιλιάδες νέους και οικογένειες να μην έχουν πρόσβαση στον Πολιτισμό, το «Τραβέρσο» στοχεύει να αποτελέσει «κυψέλη δημιουργίας», έναν χώρο όπου θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με την πρωτοπόρα και προοδευτική Τέχνη, κόντρα στην άποψη ότι η Τέχνη και η μόρφωση είναι για λίγους. Η προσφορά των ανθρώπων που θέλησαν να βοηθήσουν εθελοντικά είναι μεγάλη για άλλη μια χρονιά, γι' αυτό και μέσα στη χρονιά θα συνεχιστεί η λειτουργία του Στεκιού με ακόμα περισσότερα εργαστήρια.

Δεκάδες νέοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, ενώ στα ομαδικά μαθήματα - εργαστήρια οι εγγραφές συνεχίζονται, στη φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe0uYClrOEiP47lE84OeXGy7pg3q8C1XqrGS791K2emj_3sAg/viewform

Η έναρξη της λειτουργίας μαθημάτων και εργαστηρίων γιορτάζεται με πάρτι το Σάββατο 4/11, στις 22.00 στο «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9).

Αναλυτικά το πρόγραμμα μαθημάτων και εργαστηρίων:

Δευτέρα:

18.00 - 19.00: Βιολί

19.00 - 21.00: Ελεύθερο Σχέδιο (δύο τμήματα, ηλικίες 10 - 110)

Τρίτη:

18.00 - 19.00: Πιάνο

19.00 - 20.00: Ταραντέλα (δυο φορές τον μήνα, ηλικίες 15 - 105)

20.00 - 21.30: Θεατρική ομάδα

Τετάρτη:

18.00 - 19.00: Σύγχρονος χορός (ηλικίες 14 - 25)

19.30 - 20.30: Κιθάρα

Πέμπτη:

19.00 - 20.00: Οριεντάλ (ηλικίες 15 - 45)

20.00 - 21.30: Κρητικοί χοροί

Παρασκευή:

18.00 - 18.45: Πιάνο

18.45 - 19.30: Θεατρικό παιχνίδι (από 4 ετών)

Σάββατο:

16.00 - 17.00: Κιθάρα

17.00 - 18.00: Θεωρία της μουσικής

Κυριακή:

17.30 - 18.30: Σκάκι

18.30 - 19.30: Ζωγραφική (από 3 ετών)

18.30 - 19.30: Ρομποτική (από 7 ετών)

Προσφυγή του υπουργείου Παιδείας για την απεργία ενάντια στους μέντορες - συντονιστές

Στα δικαστήρια προσφεύγει για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εφαρμοστεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Χτες, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή κατά της ΟΛΜΕ ζητώντας να κριθεί παράνομη η απεργία - αποχή που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία από τις διαδικασίες που αφορούν τους μέντορες - συντονιστές.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΠΑΕ - ΣΙΝΔΟΣ
Απέσπασαν δέσμευση για δωρεάν σίτιση των πρωτοετών

Τη δέσμευση για δωρεάν σίτιση όλων των πρωτοετών φοιτητών, από την ερχόμενη Παρασκευή, απέσπασαν οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με τη μαζική μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες στο γραφείο φοιτητικής μέριμνας.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών ΣΜΗ και ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ Σίνδου, καθώς έναν μήνα μετά το άνοιγμα των σχολών οι πρωτοετείς φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν καθημερινά 3,5 ευρώ για ένα πιάτο φαΐ. Και μάλιστα τη στιγμή που πληρώνουν πανάκριβα νοίκια και η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης έχει ως αποτέλεσμα στις 10 πρώτες μέρες του μήνα να μένει άδειο το πορτοφόλι των ίδιων και των οικογενειών τους.

Με ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι τονίζουν: «Αποδείχθηκε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα, στη διεκδίκηση μέσα από τους συλλόγους μας, στη μαζικοποίηση των διαδικασιών τους. Εκει βρίσκεται η ελπίδα σήμερα για κάθε φοιτητή που δεν πρέπει να συμβιβάζεται με τη σημερινή κατάσταση στο πανεπιστήμιο».

Ακόμη, καλούν σε μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη για να διεκδικήσουν ακόμα πιο μαζικά δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ