ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τέρμα η κοροϊδία, εδώ και τώρα μέτρα στήριξης!

Με μαχητική κινητοποίηση στο δημαρχείο Λάρισας κατήγγειλαν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων

Από την παρέμβαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Από την παρέμβαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Οι πλημμυροπαθείς της Λάρισας, που προσπαθούν ακόμα να κλείσουν τις πληγές τους από τις μεγάλες καταστροφές και βιώνουν ξανά την εγκατάλειψη από το κράτος, πραγματοποίησαν χθες άλλη μια μαχητική κινητοποίηση στο δημαρχείο Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ακόμα και των ανεπαρκών μέτρων στήριξης που είχαν ανακοινωθεί από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή.

Ξεκαθάρισαν δε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων, αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Με οργανωτές τις Επιτροπές Αγώνα Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, Φαλάνης, Ν. Σμύρνης, Αγίου Θωμά και Κουλουρίου, οι πλημμυροπαθείς συναντήθηκαν με τους αντιδημάρχους Λάρισας Θάνο Αδαμόπουλο και Δημήτρη Δεληγιάννη, στους οποίους μετέφεραν την οργή αλλά και την αγωνία τους, καθώς κάθε μέρα που περνάει συσσωρεύονται επιπλέον προβλήματα στους ήδη ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Οπως τόνισαν, «κοντεύουν δύο μήνες και οι κρατικοί, περιφερειακοί και δημοτικοί μηχανισμοί είναι εκκωφαντικά απόντες. Ακόμα και τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να μας ανακουφίσουν, όπως οι αποζημιώσεις, καθυστερούν βασανιστικά, δεν τις έχει πάρει καμία οικογένεια, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται. Αλλά και απλά ζητήματα όπως η καθαριότητα, η απομάκρυνση των μπάζων, οι ψεκασμοί δεν έχουν προχωρήσει ουσιαστικά».


Από την πλευρά τους οι αντιδήμαρχοι Λάρισας περιορίστηκαν στις γνωστές υποσχέσεις και συνέχισαν το παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου.

Μετά τη συνάντηση οι πλημμυροπαθείς δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την πίεση προκειμένου να λυθούν τα προβλήματά τους, με τους εκπροσώπους τους να τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «μόνο με την οργανωμένη διεκδίκηση και τον αγώνα μπορεί ο λαός να αυξήσει την πίεση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές για να αποσπάσει ακόμα και τα ελάχιστα, τα πιο αυτονόητα στη μάχη που δίνει για να σταθεί στα πόδια του».

Στις βασικές διεκδικήσεις των πλημμυροπαθών περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Να ενοικιαστούν με πλήρη κάλυψη από το κράτος σπίτια για να μείνουν όσοι είδαν τα σπίτια και τις οικοσκευές τους να καταστρέφονται.

-- Να δοθεί 100% αποζημίωση από την κυβέρνηση για την κάλυψη όλων των καταστροφών σε σπίτια, αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, ύψους 1.500 ευρώ, προσαυξημένο κατά 300 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Να δοθεί άμεσα ουσιαστική οικονομική στήριξη σε όσους έχασαν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να εργαστούν, με τη χορήγηση μηνιαίου ποσού ίσου με τον βασικό μισθό.

-- Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με τον βασικό μισθό, για όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες.

-- Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες.

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

-- Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων, με απολυμάνσεις και ψεκασμούς, γενικότερα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

-- Να καθαριστούν όλα τα ρέματα, ποτάμια, αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα, να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν όλα τα αναχώματα, να αποκατασταθούν όλες οι δημόσιες υποδομές που έχουν πληγεί.

-- Να ελεγχθεί η στατική επάρκεια όλων των κατοικιών, επιχειρήσεων και δημόσιων κτιρίων που επλήγησαν από την πλημμύρα.

-- Να γίνουν με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση (χωρίς ΣΔΙΤ) μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.


Σύσκεψη συντονισμού χτες στον Πλατύκαμπο Λάρισας

Από τη σύσκεψη στον Πλατύκαμπο
Από τη σύσκεψη στον Πλατύκαμπο
Την απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πήραν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργάνωσε χτες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας. Στη σύσκεψη κυρίαρχη ήταν η αγωνία όσων συμμετείχαν, αφού σχεδόν δυο μήνες μετά τις πλημμύρες υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθούν οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για τη στήριξη των πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων. Δεν υπάρχει ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, ώστε να υπάρχει απορροή των λιμναζόντων νερών στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την κυβερνητική ανακοίνωση των ποσών προκαταβολών για τις αποζημιώσεις που έγινε στις 11 Οκτώβρη, η πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει λάβει τα 2.000 ευρώ μέσω του ταμείου αρωγής, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι το σύστημα δεν δέχεται καν αιτήσεις από αγρότες που έχουν ως αποκλειστικό εισόδημα γεωργικές δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης πληγέντες σε χωριά που δεν έχουν λάβει τα 6.600 ευρώ για την πρώτη βοήθεια, δύο μήνες μετά.

Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για το πλαίσιο αιτημάτων που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες, ενώ αποφασίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, που η ακριβής ημερομηνία της θα ανακοινωθεί σε συντονισμό με τις άλλες Ομοσπονδίες αγροτών της Θεσσαλίας.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην κατασκευή υδροηλεκτρικού στην Παύλιανη

Τη συμπαράστασή της στον συνεχιζόμενο αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της Παύλιανης ενάντια στην εγκατάσταση υδροηλεκτρικού εργοστασίου εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, σημειώνοντας παράλληλα την αγανάκτησή της για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην προσπάθεια έναρξης εργασιών για την κατασκευή του έργου.

Συγκεκριμένα, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι της Παύλιανης για τη μη εγκατάσταση υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή, τονίζει πως η συγκεκριμένη εξέλιξη «αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι και για τη δικαιοσύνη κριτήριο στην απόφασή της δεν είναι οι ανάγκες των πολλών, δηλαδή των κατοίκων της Παύλιανης και των γύρω περιοχών, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα και τα κέρδη του επιχειρηματία».

Εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον συνεχιζόμενο αγώνα των κατοίκων της Παύλιανης, αλλά και την «αγανάκτησή της στην επιχειρούμενη προσπάθεια έναρξης των εργασιών, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα προχωρήσουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους πάση θυσία» και προσθέτει:

«Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η απόφαση, όταν σύσσωμη η τοπική κοινωνία εκφράζει την αντίθεσή της και την αιτιολογεί με συγκεκριμένα επιχειρήματα, το ΣτΕ τα απορρίπτει και αποφασίζει πως είναι χρησιμότερο το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και τα κέρδη του επιχειρηματία, από ό,τι η Παύλιανη να αποτελεί προορισμό αναψυχής για πολλούς ανθρώπους όχι μόνο από τη Φθιώτιδα, αλλά και από όλη την Ελλάδα, αφού το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι απαράμιλλου κάλους.

Είναι δεδομένο ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην παραγωγή ενέργειας έχει "ανοίξει" σε τέτοιο βαθμό, που πλέον επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων όπου οι ίδιοι οι επιχειρηματίες κρίνουν με βάση τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία τους.

Αυτό ακριβώς το κριτήριο, δηλαδή το επιχειρηματικό κέρδος, μπαίνει στο ζύγι κόστος - όφελος για την έγκριση τέτοιων επιχειρήσεων, κέρδος που είναι βγαλμένο από όλους εμάς, μέσω των υπέρογκων λογαριασμών που πληρώνει κάθε λαϊκή οικογένεια».

Στο πλαίσιο αυτό η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ εκφράζει την αντίθεσή της «τόσο για τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην Παύλιανη όσο και γενικότερα στην πολιτική Ενέργειας που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που ορκίζονται στο όνομα της "πράσινης" ανάπτυξης» και επισημαίνει:

«Αλλωστε, τα ίδια βιώνουν πολλές άλλες περιοχές με την εγκατάσταση των ΑΠΕ αδιαφορώντας για τη θέση που παίρνουν οι κάτοικοι, στην έκφραση της αντίθεσής τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών πάρκων ακόμα και μπροστά στην αυλή των σπιτιών τους».

Απέναντι στην παραπάνω πολιτική, που μετατρέπει την Ενέργεια σε εμπόρευμα και εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ αντιπαραθέτει τη θέση της για: «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, Ενέργεια φτηνή για τον λαό, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του. Κεντρικά σχεδιασμένη πολιτική Ενέργειας που θα αξιοποιεί το σύνολο των ενεργειακών πόρων: Αέρα, νερό, ήλιο, ορυκτά καύσιμα κ.λπ. με βασικό κριτήριο την παραγωγή φτηνής Ενέργειας για τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες σε συνδυασμό με τη μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας σε αυτή τη λογική όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών».

Καλεί επίσης τον λαό της Φθιώτιδας «να εκφράσει με κάθε τρόπο τη συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων της Παύλιανης και απαιτούμε άμεσα να συγκληθoύν το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, ώστε να συζητηθεί και να εκφραστεί η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα των Παυλιανιτών, για να μην υλοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση για την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ