ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Προκήρυξη εκλογών εν μέσω έντονων διεργασιών στη χώρα και την περιοχή

Νέα δεδομένα στις διεργασίες που ήδη εντείνονται σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, με φόντο τον ανταγωνισμό «Δύσης» - Ρωσίας - Κίνας, αναμένεται να προσθέσουν και οι πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν χτες στη Σερβία για τις 17 Δεκέμβρη.

Τις πρόωρες εκλογές - που θα συμπέσουν με τις εκλογές για την ανάδειξη νέων δημοτικών αρχών σε 65 δήμους, περιλαμβανομένου του Βελιγραδίου - ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Αλ. Βούτσιτς.

«Ζούμε σε καιρούς κατά τους οποίους είναι αναγκαίο για όλους μας να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας», ανέφερε, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «θα υποστούμε ποικίλες πιέσεις, τόσο εξαιτίας της θέσης μας για το Κόσοβο όσο και εξαιτίας άλλων περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων». Ο ίδιος έχει αναφερθεί πολλές φορές σε εντεινόμενες «δυτικές» πιέσεις για στοίχιση του Βελιγραδίου στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία.

Εμφανιζόμενος ως εγγυητής των συνολικότερων συμφερόντων του σερβικού κεφαλαίου, ο Βούτσιτς χαρακτήρισε την προεκλογική περίοδο που ξεκινά ως «ευκαιρία για την παρουσίαση διαφορετικών ιδεών, προγραμμάτων και πολιτικών (...) τα οποία όμως δεν πρέπει ποτέ να απειλήσουν τα ζωτικά συμφέροντα της Σερβίας».

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχτηκαν ενώ αναζωπυρώνεται το παζάρι με ΗΠΑ - ΕΕ για τους όρους «εξομάλυνσης» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου, όπως και οι εντάσεις στα διοικητικά σύνορα των δύο πλευρών, με πιο χαρακτηριστική την πρόσφατη αιματηρή σύγκρουση σε χωριό του βόρειου Κοσόβου ανάμεσα σε ομάδα Σέρβων ενόπλων με αστυνομικές δυνάμεις της Πρίστινα.

Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στο Βελιγράδι και την Πρίστινα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η αξιωματούχος της ΕΕ κάλεσε το Κόσοβο να εφαρμόσει τη συμφωνία για τη δημιουργία Ενωσης Σερβικών δήμων (που αφορά έναν βαθμό «αυτονομίας» για περιοχές όπου πλειοψηφούν Σέρβοι, κυρίως στο βόρειο Κόσοβο). Παράλληλα κάλεσε τη Σερβία να προχωρήσει σε ντε φάκτο αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσόβου, ενώ φέρεται ότι εστίασε και στην ανάγκη «ευθυγράμμισης» του Βελιγραδίου με τις «δυτικές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Χτες η πρόεδρος της Κομισιόν αναμενόταν να συνεχίσει τις πολυήμερες επαφές της στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Διεργασίες στη σερβική αντιπολίτευση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Stata», η σημερινή κυβερνητική συμμαχία υπό το Σερβικό Προοδευτικό κόμμα (SNS) συγκεντρώνει το 44% των ψήφων και αν γίνονταν σήμερα εκλογές θα χρειαζόταν κι άλλους συμμάχους για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το «κεντρώο» μπλοκ της αντιπολίτευσης «Η Σερβία κατά της Βίας» (όπου συμμετέχουν κόμματα που προσδιορίζονται ως κεντρώα, αριστερά και οικολογικά) συγκεντρώνει το 38%, ενώ άλλες δυνάμεις που εμφανίζονται ως εθνικιστικές και/ ή φιλορωσικές συγκεντρώνουν το 11% των ψήφων.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Αλ. Βούτσιτς, πριν κάποιους μήνες παραιτήθηκε από την ηγεσία του SNS, αφού εξασφάλισε μια δεύτερη προεδρική θητεία και ενώ διατηρεί ισχυρή επιρροή στο κόμμα.

Για τη συμμαχία «Σερβία κατά της Βίας», έγινε την περασμένη βδομάδα σύσκεψη με τη συμμετοχή κομμάτων όπως το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, το Λαϊκό Κίνημα της Σερβίας, το Πράσινο - Αριστερό Μέτωπο/Ne Davimo Beograd. Ακόμα, στη συμμαχία συμμετέχει το κίνημα Srce (Η Καρδιά) με επικεφαλής τον Ζντράβκο Πόνο, αλλά και δυνάμεις που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν με αιχμή την «υπεράσπιση του περιβάλλοντος», κατά επενδύσεων στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώνονται σφοδροί μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Απεργούν και διαδηλώνουν κατά των άθλιων μισθών

Τουλάχιστον δύο απεργοί σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίες από την αστυνομική καταστολή

Από τις κινητοποιήσεις των υφαντουργών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι γυναίκες

Copyright 2023 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις των υφαντουργών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι γυναίκες
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τις τελευταίες μέρες εκατομμύρια εργάτες σε κλωστοϋφαντουργεία και άλλα εργοστάσια ιματισμού στο Μπαγκλαντές, απεργώντας και διαδηλώνοντας κατά των άθλιων μισθών που η εργοδοσία αρνείται να αυξήσει, αν και τσεπώνει δισεκατομμύρια κέρδη, με δεδομένο ότι η χώρα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς ενδυμάτων παγκοσμίως. Ο συγκεκριμένος κλάδος αντιπροσωπεύει το 85% των εσόδων της χώρας από εξαγωγές.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, τις τελευταίες μέρες έγιναν απεργιακές κινητοποιήσεις σε τουλάχιστον 69 εργοστάσια, με τη συμμετοχή περίπου 4 εκατομμυρίων εργαζομένων, ενώ από τη μεριά τους οι αρχές κατέφυγαν σε άγρια καταστολή.

Ο 26χρονος απεργός Ρουσελ Χαουλαντάρ δολοφονήθηκε από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ενώ ένας ακόμη απεργός έχασε τη ζωή του από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα από τα κλειστά εργοστάσια.

Μόνο στην περιοχή Γκαζιπούρ (η μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της χώρας όπου βρίσκονται περισσότερα από 1.000 εργοστάσια που παράγουν ρούχα για μονοπωλιακούς κολοσσούς), τουλάχιστον 50 εργάτες τραυματίστηκαν από σφαίρες από καουτσούκ και ρόπαλα κατά τη διάρκεια αστυνομικής επέμβασης.

Δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις σε περιοχές όπως Ασούλια, Μιρπούρ, Σαβάρ, Ναραγιανγκάζ, όπου παράγονται ρούχα για μονοπώλια όπως η «Adidas», η «H&M» και η «Gap».

Στην Ντάκα, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος των δύο εργατών, διαδηλωτές απέκλεισαν και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη βιομηχανική ζώνη με την πόλη, ενώ συνεχίζονται τοπικές συγκεντρώσεις και έξω από τα ίδια τα εργοστάσια.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα. Οι εργάτες καταγγέλλουν πως δεν μπορούν να επιβιώσουν με τους σημερινούς μισθούς, ειδικά εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των τιμών των προϊόντων διατροφής, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι.

Τα μονοπώλια για τα οποία οι εργάτες φτιάχνουν ρούχα κολυμπάνε στα κέρδη και σχεδιάζουν πώς θα αρπάξουν το ένα από το άλλο μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα του κλάδου, ενώ οι εργάτες δουλεύουν για ψίχουλα σε άθλιες συνθήκες για 10, 12, ακόμα και 14 ώρες τη μέρα...

G7 - ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Παρέμβαση κατά των περιορισμών της Κίνας στις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων

Αντίδραση του Πεκίνου που μίλησε για «οικονομικό καταναγκασμό»

Την αντίδρασή τους σε περιορισμούς που έχουν επιβληθεί κατά κύριο λόγο από την Κίνα στις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων, ύστερα από την έναρξη της ρίψης στον Ειρηνικό τόνων μολυσμένων υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξέφρασε το G7.

Μετά από συνάντηση που είχαν το Σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία, οι υπουργοί Εμπορίου του G7 εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ζητώντας την «άμεση κατάργηση» των περιορισμών στις εισαγωγές ιαπωνικών τροφίμων, «φωτογραφίζοντας» την Κίνα, παρότι δεν την αναφέρουν ρητά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την Κίνα, που ανέστειλε τις εισαγωγές ιαπωνικών ψαριών επικαλούμενη την απελευθέρωση επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού στη θάλασσα από την Ιαπωνία, παρόμοια μέτρα ανακοίνωσε στη συνέχεια και η Ρωσία.

Αντιδρώντας στην κίνηση του G7, το Πεκίνο (με ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στο Τόκιο) έκανε λόγο για «οικονομικό καταναγκασμό» και τους προέτρεψε να «μην τηρούν πεισματικά τα διπλά πρότυπα», υποστηρίζοντας πως «τα μέλη του G7 υπονομεύουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού και διαταράσσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού».

Στο μεταξύ, το G7 εξέφρασε «ανησυχία» και για τα πρόσφατα μέτρα ελέγχου στις εξαγωγές ορυκτών ζωτικής σημασίας, αναφερόμενοι επίσης σε «ένα ευρύ και εξελισσόμενο φάσμα μη εμπορικών πολιτικών» που περιλαμβάνουν «διάχυτες, αδιαφανείς και στρεβλωτικές για το εμπόριο βιομηχανικές επιδοτήσεις».

Ο δε Ιάπωνας υπουργός Γιασουτόσι Νισιμούρα δήλωσε πως οι υπουργοί «συμμερίζονται την ανάγκη, μια πραγματικά ισχυρή ανάγκη, να μειώσουν την εξάρτηση από μια συγκεκριμένη χώρα» για την προμήθεια κρίσιμων πόρων και ότι «συμφωνήσαμε πλήρως να δημιουργήσουμε ανθεκτικές και αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού».

Σημειώνουμε ότι η Κίνα, που αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο παραγωγό γραφίτη στον κόσμο, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες περιορισμούς στις εξαγωγές του, τη στιγμή που χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Τους προηγούμενους μήνες είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις περιορισμού εξαγωγών σε σημαντικά προϊόντα όπως το γάλλιο και το γερμάνιο.

Οσον αφορά τα ιαπωνικά τρόφιμα, ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο, Ραμ Εμάνιουελ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις αγορές θαλασσινών από την Ιαπωνία, προσδοκώντας ότι έτσι «θα επιτρέψουν να αντισταθμιστεί το αυθαίρετο και άδικο εμπάργκο της Κίνας». Οι σχετικές αγορές θα προορίζονται (τουλάχιστον αρχικά) για περίπου 110.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Ιαπωνία.

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Νεοναζιστικές επιθέσεις και βανδαλισμοί

Φωτιά στο εβραϊκό τμήμα του κεντρικού νεκροταφείου της Βιέννης εκδηλώθηκε στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, ενώ ναζιστικές σβάστικες σχεδιάστηκαν σε εξωτερικούς τοίχους του, σύμφωνα με τον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας.

Η φωτιά έκαψε το λόμπι της εισόδου σε μια αίθουσα τελετών, ωστόσο δεν προκάλεσε τραυματισμούς. Πυροσβεστική και αστυνομία ερευνούν την υπόθεση.

Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ καταδίκασε την επίθεση κατά του εβραϊκού νεκροταφείου, δηλώνοντας ότι «ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία μας», ενώ ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι «ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών στην Αυστρία έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες βδομάδες».

Στη Γαλλία, στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές διενεργούν προκαταρκτική έρευνα για ένα βίντεο που δείχνει νέους να φωνάζουν ναζιστικά και αντισημιτικά συνθήματα στο Μετρό, όπως «Είμαστε ναζί και είμαστε περήφανοι γι' αυτό».

Σε άλλο περιστατικό, άγνωστοι σημάδεψαν με το αστέρι του Δαβίδ δεκάδες σπίτια Εβραίων στο Παρίσι, στο 14ο Διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζ. Νταρμανέν δήλωσε την Τρίτη ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 850 αντισημιτικές ενέργειες σε όλη τη χώρα μέσα σε τρεις βδομάδες, αριθμός διπλάσιος από τς αντίστοιχες ενέργειες όλο το 2022.

  • Στις ΗΠΑ, ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης συνελήφθη την Τρίτη με την κατηγορία ότι απείλησε μέσω του διαδικτύου «να σκοτώσει ή να τραυματίσει» Εβραίους. Μεταξύ άλλων απειλών, ο 21χρονος Πάτρικ Ντάι φέρεται ότι είπε πως θα πάει στο πανεπιστήμιο οπλισμένος με αυτόματο τουφέκι και «θα σκοτώσει όλα τα εβραϊκά γουρούνια».
ΓΑΛΛΙΑ
«Ψυχιατρικές διαταραχές» έχει η γυναίκα που «γάζωσαν» οι αστυνομικοί

Ούτε εκρηκτικά ούτε κάποιο όπλο διαπιστώθηκε τελικά ότι είχε η 38χρονη που πυροβόλησαν αστυνομικοί προχτές στο Παρίσι, μέσα σε τρένο, έπειτα από καταγγελίες ότι απειλούσε επιβάτες.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αστυνομίας «η έρευνα στην κατοικία της δεν έχει αποκαλύψει στο στάδιο αυτό στοιχεία που να δημιουργούν φόβους για ριζοσπαστικοποίηση εκ μέρους της», ενώ η Εισαγγελία υπογράμμισε ότι η γυναίκα «ήταν γνωστή για διαταραχές τύπου σχιζοφρένειας, για τις οποίες ακολουθεί θεραπεία»...

Τελικά, χθες η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η γυναίκα δέχτηκε οκτώ σφαίρες από αστυνομικούς και όχι μία, όπως είχε ειπωθεί αρχικά.

Ο αρχηγός της παρισινής αστυνομίας, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, ανέφερε ότι η 38χρονη ήταν «ντυμένη με ένδυμα που κάλυπτε πλήρως το κεφάλι και το σώμα» και, κρατώντας «ένα κατσαβίδι», πρόφερε «λόγια θρησκευτικού χαρακτήρα» ενώ είχε «απειλητική στάση»...

Πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί «τής ζήτησαν να καθίσει στο έδαφος» αλλά εκείνη «κατευθύνθηκε προς τους αστυνομικούς» και δεν τους έδειξε τα χέρια της, όπως της ζήτησαν, πριν τελικά τη γαζώσουν με οκτώ σφαίρες και υποβληθεί σε επέμβαση, έπειτα από σοβαρό τραυματισμό στην κοιλιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ