ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θανατηφόρο δυστύχημα με αστικό λεωφορείο

Μια νέα γυναίκα έχασε τη ζωή της, χτες το μεσημέρι, στην οδό Μοναστηρίου, μπροστά από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στη Θεσσαλονίκη, όταν το ηλεκτροκίνητο μηχανάκι στο οποίο επέβαινε ενώ επέστρεφε από την εργασία της, παρασύρθηκε από λεωφορείο του ΟΑΣΘ της γραμμής 23.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του αστικού λεωφορείου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έχασε τις αισθήσεις του και τον έλεγχο του οχήματος και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα παρασύροντας οχήματα. Οι ακριβείς συνθήκες του θανατηφόρου τροχαίου ερευνώνται.

Το ζήτημα της ασφάλειας με την 6ήμερη εργασία αναδεικνύει η ΔΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΘ αφού εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους της άτυχης γυναίκας και καλή ανάρρωση στους οδηγούς των 2 ΙΧ που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα σημειώνει ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο οδηγός του λεωφορείου έπαθε έμφραγμα ή εγκεφαλικό εν ώρα εργασίας και προσθέτει: «Το θανατηφόρο τροχαίο αποτελεί παράλληλα εργατικό ατύχημα. Τέτοια περιστατικά με οδηγούς συναδέλφους έχουν συμβεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, στα οποία μόνο από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα».

Σημειώνει ακόμα ότι έχει αναδείξει πολλές φορές την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός και την οποία βιώνουν οι εργαζόμενοι πολλαπλώς. Αναφέρει: «Δεν πέρασαν ούτε 20 μέρες που αναδείξαμε με Δελτίο Τύπου το τόσο σοβαρό ζήτημα ασφάλειας για οδηγούς, επιβάτες και περαστικούς που εγκυμονεί η απόφαση κυβέρνησης - ΟΑΣΘ - πλειοψηφίας ΔΣ σωματείου για 6ήμερη εργασία των οδηγών, κόβοντας τα ρεπό, την ξεκούραση των εργαζομένων.

Εκεί παράλληλα ζητούσαμε συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία τα διεκδικούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, σωματεία της πόλης και άλλοι φορείς, εδώ και καιρό:

-- 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας

-- Προσλήψεις οδηγών και τεχνιτών με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι 8μηνα

-- Ανταλλακτικά και αναλώσιμα σε επάρκεια για τη συντήρηση των λεωφορείων και την επισκευή των βλαβών

-- Σύγχρονα οχήματα κατάλληλα για τις κλιματολογικές και μορφολογικές συνθήκες της Θεσσαλονίκης».

Καταγγέλλοντας και την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου και καλώντας σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων μετά τη συλλογή ήδη 300 υπογραφών, καλούν τον λαό της πόλης σε παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο, Παρασκευή 3/11 στις 10 π.μ. μπροστά στα γραφεία του ΟΑΣΘ (Παπαναστασίου 90). «Δεν θα αφήσουμε στην τύχη τις ζωές μας! Το "πάμε και όπου βγει" τελείωσε!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αστυνομοκρατία για τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, έφοδος ακροδεξιών στον ΗΣΑΠ

Σε κλίμα αστυνομοκρατίας, έγιναν χτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα φασιστικών ομάδων, σε Νέο Ηράκλειο και διάφορα σημεία στη Νέα Ιωνία.

Διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ, ομάδες της «Δράσης», αστυνομικοί της Ασφάλειας, με τη συνοδεία του υδροβόλου «Αίαντα» ήταν ακροβολισμένες στους σταθμούς του ΗΣΑΠ σε Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία και Πευκάκια από τις 5 το απόγευμα και δεν επέτρεπαν τις συγκεντρώσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες για λευκό βανάκι χωρίς διακριτικά που εμφανίστηκε και «μάζευε κόσμο» στον σταθμό της Νέας Ιωνίας, χωρίς να ενημερώνει πού θα τους πάει.

Τελικά, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στους σταθμούς ΗΣΑΠ σε Ν. Ηρακλείο και Πευκάκια, με την αστυνομία να στήνει φραγμούς. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί «απαγόρευση συγκεντρώσεων», ενώ με εντολή της αστυνομίας είχε κλείσει και ο σταθμός του ΗΣΑΠ στο Ν.Ηράκλειο.

Στο μεταξύ, λίγες δεκάδες από διάφορα φασιστοειδή έκαναν μνημόσυνο για τους 2 χρυσαυγίτες που δολοφονήθηκαν πριν από 10 χρόνια στη Λ.Ηρακλείου, ενώ η φασιστοσύναξή την οποία προπαγάνδιζαν εδώ και μήνες δεν πραγματοποιήθηκε.

Αργότερα το βράδυ ένταση επικράτησε στην πλατεία Βικτωρίας, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και 33 προσαγωγές.

Εφοδος φασιστών στον Ηλεκτρικό

Παράλληλα, αργά το απόγευμα ομάδα ακροδεξιών έστησε ένα σόου με αναμμένους πυρσούς στα βραχάκια της Πλάκας, και αφού το ολοκλήρωσαν η αστυνομία έκανε 6 προσαγωγές.

Σε βίντεο μάλιστα καταγράφονται φασιστοομάδες να εξαπολύουν επιθέσεις μέσα στον Ηλεκτρικό του Μοναστηρακίου με καδρόνια, πυροσβεστήρες και πέτρες προκαλώντας πανικό στους επιβάτες και φθορές στα βαγόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αστυνομία επενέβη αφού πρώτα τα τάγματα εφόδου ολοκλήρωσαν την επίθεσή τους, απειλώντας μάλιστα ότι θα κάψουν κόσμο, ενώ υπήρξαν φωτογραφίες και ανάλογες αναφορές για τραυματίες.

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ, 21 Ιταλοί, μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης «Casa Pound», συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά από πληροφορίες ότι προσγειώθηκαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στην φασιστοσύναξη στο Νέο Ηράκλειο. Κατά πληροφορίες, ο αρχηγός της οργάνωσης ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες, που κρατούνταν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, «προκειμένου να κινηθεί σε βάρος τους η διαδικασία της διοικητικής απέλασης για λόγους εθνικής ασφάλειας». Εξι προσαγωγές έγιναν και στη Θεσσαλονίκη.

ΕΒΡΟΣ - ΡΟΔΟΠΗ
Να σταματήσει η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων εντός κρίσιμων βιότοπων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να σταματήσει οριστικά η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον Εβρο και τη Ροδόπη εντός των κρίσιμων βιότοπων στη Θράκη ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Δελής, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το ΚΚΕ θυμίζει την τεράστια κατακραυγή που ξεσήκωσε η απόφαση (20/09) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης (ΑΔΜ-Θ) για αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Εβρου». Και σημειώνει ότι μετά από αυτήν την κατακραυγή, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, προχώρησε εσπευσμένα σε αναστολή «μέχρι ένα έτος» της «υλοποίησης των έργων και εργασιών» στο καμένο δάσος της Δαδιάς.

«Αποκαλύπτει έτσι την επιμονή της στη με κάθε τρόπο υλοποίηση της καταστροφικής για το περιβάλλον, τα δάση, την ορνιθοπανίδα πολιτικής της "πράσινης ανάπτυξης"», τονίζεται στην Ερώτηση του Κόμματος, και εξηγείται ότι «γι' αυτό και το μόνο που ανακοίνωσε (η κυβέρνηση) μόλις στις 26 Σεπτέμβρη 2023 είναι μια προσωρινή αναστολή της άδειας, ενώ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάρκο της Δαδιάς είναι επιτρεπτή επέμβαση σύμφωνα "με τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας". Ολα αυτά λίγες μόλις μέρες μετά τη φετινή καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο που συμπλήρωσε το καταστρεπτικό έργο της περσινής φωτιάς και έκαψε συνολικά πάνω από 800.000 στρέμματα, μεταξύ των οποίων και 46.000 στρέμματα μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς».

Σημειώνεται ότι ο βιότοπος αναπαραγωγής του μαυρόγυπα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 21-08-2023. Η φωτιά κατέκαψε τη Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, κατέστρεψε περισσότερο από το 65% της έκτασης του Εθνικού Πάρκου και περισσότερο από τα 2/3 των φωλιών του μαυρόγυπα. Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του μαυρόγυπα έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, το ΥΠΕΝ δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την απαγόρευση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών.

«Η απαράδεκτη αυτή πολιτική απόφαση αδειοδότησης όσο και της προσωρινής αναστολής της εγκατάστασης αποκαλύπτει την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ, που στον βωμό της υλοποίησης της "πράσινης" ανάπτυξης οξύνει περισσότερο τα προβλήματα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, με την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα και δημιουργούν επιπλέον πρόσθετα προβλήματα οικολογικής διάσπασης και υποβάθμισης του δασικού οικοσυστήματος», τονίζει η Ερώτηση, με τον βουλευτή του Κόμματος να καλεί τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει για το ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

-- Αμεσα να ανακληθεί οριστικά η ΑΕΠΟ της ΑΔΜ-Θ για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 εντός της καμένης έκτασης του Εβρου και να σταματήσει οριστικά η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον Εβρο και τη Ροδόπη εντός των κρίσιμων βιότοπων στη Θράκη, για να μη σκοτώνονται από πρόσκρουση με τα περιστρεφόμενα πτερύγια των ανεμογεννητριών τα σπάνια αρπακτικά.

-- Να αποκατασταθεί ο βιότοπος αναπαραγωγής και να εξαλειφθεί η θνησιμότητα στον πληθυσμό του μαυρόγυπα αλλά και του όρνιου, του ασπροπάρη και των άλλων αρπακτικών του Εβρου και να ενισχυθεί με αυξημένη χρηματοδότηση και με κατ' εξαίρεση προσλήψεις το Δασαρχείο Σουφλίου που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση του δάσους και των σπάνιων αρπακτικών, ώστε να υλοποιηθούν τα έργα διαχείρισης και αποκατάστασης του καμένου οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, με τουλάχιστον 10 δασολόγους, 40 δασεργάτες και 15 δασοφύλακες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ