ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
Μεγάλο αντιπολεμικό - αντιφασιστικό συλλαλητήριο σε Νέα Ιωνία και Νέο Ηράκλειο
  • Μαζικό μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
  • Ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες

Τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή καταδίκασαν, χτες το απόγευμα, σωματεία και φορείς με μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση που ξεκίνησε από την πλατεία Σημηριώτη στη Νέα Ιωνία, έκανε πορεία στους δρόμους της πόλης όπως και του Νέου Ηρακλείου, πριν καταλήξει πάλι στην ίδια πλατεία.

Η απαίτηση για λευτεριά στην Παλαιστίνη έδωσε τον τόνο στα πανό και τα συνθήματα των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ και των φοιτητικών συλλόγων. «Διαδηλώνουμε γιατί έχουμε διαλέξει τη σωστή πλευρά: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», επανέλαβαν οι διοργανωτές από τα μεγάφωνα, ενώ οι διαδηλωτές απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση - συναυλία που οργανώνεται την Κυριακή στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έκαναν 40 σωματεία και φορείς, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα πως οι φασίστες, που επιδίωξαν να οργανώσουν πανευρωπαϊκή σύναξη του σιναφιού τους την ίδια μέρα στο Νέο Ηράκλειο, είναι ανεπιθύμητοι στις γειτονιές, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς.

Από το βήμα της κινητοποίησης, σωματεία και φορείς της Βορειοδυτικής Αθήνας κατήγγειλαν την αστυνομοκρατία που κυριαρχούσε στην περιοχή, όχι μόνο χτες αλλά και τις προηγούμενες μέρες, με διμοιρίες και κλούβες να κατακλύζουν τους δρόμους. Ετσι, ανάμεσα στο «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκαν και συνθήματα, όπως «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».


Εξάλλου, τα μπλοκ των διαδηλωτών που γέμισαν τη λεωφόρο Ηρακλείου έκαναν πορεία που πέρασε από το Μνημείο της Ηλέκτρας Αποστόλου, υπενθυμίζοντας και με τον τρόπο αυτό τους αγώνες και τις θυσίες που έχει καταθέσει ο ελληνικός λαός στον αγώνα ενάντια στον φασισμό. «Δεν βρισκόμαστε τυχαία εδώ», ξεκαθάρισε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Ν. Ιωνίας και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 10ου Δημοτικού, όταν η πορεία έφτασε στο μνημείο. «Στο Νέο Ηράκλειο της Ηλέκτρας Αποστόλου, στη Νέα Ιωνία του Μπλόκου της Καλογρέζας δεν έχουν και δεν θα βρουν τόπο να σταθούν οι φασίστες, τα "μαντρόσκυλα" του συστήματος», διαμήνυσε.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα και Αφροδίτη Κτενά.

Μιλώντας στη συγκέντρωση η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τον λαό της Παλαιστίνης που εδώ και δεκαετίες βιώνει μια πραγματική γενοκτονία, με εκατόμβες νεκρών, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, φυλακίσεις και βασανισμούς από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που τώρα πνίγει στο αίμα τον Παλαιστινιακό λαό στη Γάζα με 8.500 ήδη νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, στην πλειοψηφία τους παιδιά, γυναίκες και αμάχους.

Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση που στηρίζει το κράτος του Ισραήλ δίνοντας την ανοχή της με το λεγόμενο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, είτε στέλνοντας τη φρεγάτα "Ψαρά" είτε παραχωρώντας βάσεις και επιλέγει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης να εμπλέξει όλο και πιο βαθιά την Ελλάδα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

«Εδώ και 25 μέρες το κράτος του Ισραήλ μαζί με ΝΑΤΟ και ΕΕ σφάζουν τον Παλαιστινιακό λαό και παράλληλα προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτή είναι η απάντηση στην επίθεση της "Χαμάς" και ότι πρέπει να συνταχθούμε μαζί τους. Λες και η Ιστορία ξεκίνησε το Σάββατο 7 Οκτώβρη, λες και από το 1948 έως σήμερα η Ιστορία ήταν μια λευκή κόλλα χαρτί, χωρίς την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, χωρίς εποικισμούς, χωρίς δολοφονίες», είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Τούκας, γραμματέας του Παραρτήματος Νέας Ιωνίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Εμείς απαντάμε ότι δεν μας πείθουν», πρόσθεσε. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, στεκόμαστε στο πλευρό της Παλαιστίνης μέχρι να σταματήσει το έγκλημα», ξεκαθάρισε.

«Είμαστε εδώ σε διαρκή επαγρύπνηση»

«Χαιρετίζουμε τους 40 και πλέον μαζικούς φορείς της περιοχής μας που εδώ και πολλές βδομάδες έχουν πρωτοστατήσει ώστε να ορθωθεί τείχος ενάντια στο φασιστικό δηλητήριο. Χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία και την κατακραυγή όλου του λαού της περιοχής η κυβέρνηση υποχρεώθηκε πολύ καθυστερημένα να απαγορεύσει τη φασιστική παρασύναξη», σημείωσε στην ομιλία του ο Π. Αλέπης και στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά:

«Δεν δεχόμαστε κανέναν εξισωτισμό φασιστικών και αντιφασιστικών συγκεντρώσεων και είμαστε εδώ, σε μόνιμη επαγρύπνηση, για να ξεκουμπιστούν οι φασίστες από τη Νέα Ιωνία, το Νέο Ηράκλειο και τελικά από παντού.

Καταγγέλλουμε την αστυνομοκρατία που υπάρχει στην περιοχή εδώ και μέρες, που έφτασε στο σημείο να τραυματιστεί προχτές μια 17χρονη κοπέλα που συμμετείχε σε αντιφασιστική συναυλία. Της ευχόμαστε γρήγορα περαστικά. Ζητούμε να διερευνηθούν οι αιτίες του τραυματισμού της και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Καλούμε τον λαό μας να σκεφτεί το εξής: Σε μια περίοδο που οξύνεται η επίθεση στα δικαιώματά μας σε όλα τα μέτωπα, στην Υγεία, στα σχολεία, στην ακρίβεια, στην εμπλοκή στον πόλεμο, δυναμώνουν ταυτόχρονα και οι αγώνες και οι αντιδράσεις του λαού. Η κυβέρνηση απαντά με καταστολή. Είναι γελασμένη αν νομίζει πως έτσι θα μας σταματήσει. Εμείς παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, τις ζωτικές ανάγκες μας και ταυτόχρονα ζητάμε την κατάργηση όλων των δυνάμεων καταστολής, των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΔΙΑΣ, ΟΠΠΙ καθώς και όλων των κατασταλτικών τεχνικών μέσων και υλικών που στοχεύουν τους αδύνατους και τον λαό.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ξεκινάμε λέγοντας πως το κύριο θέμα είναι η λευτεριά στην Παλαιστίνη. Το δικαίωμα αυτού του λαού να έχει πατρίδα, κόντρα στην 70χρονη και πλέον κατοχή από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Η κυβέρνηση της χώρας μας λοιπόν είναι με αυτό το κράτος, με αυτά τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που δολοφονούν τον Παλαιστινιακό λαό. Στέλνει φρεγάτα στην Ανατολική Μεσόγειο, που εμπλέκεται άμεσα στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, παραδίδει στρατιωτικές βάσεις, τρέχει πρώτη να μιλήσει για το προκλητικό "δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα" και συνεχίζει πιο επαίσχυντα λέγοντας "να προσεχθεί το ανθρώπινο κόστος". Σαν δεν ντρέπονται, αλλά ποιος έχασε την ντροπή του για να την βρουν οι ΝΑΤΟικοί που θέλουν να αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα με τα ασταμάτητα fake news. Εδώ φτάσανε στο σημείο να καταψηφίσουν στον ΟΗΕ πρόταση για ανθρωπιστική εκεχειρία. Δεν έχει πάτο ο ΝΑΤΟικός βούρκος...

Εμ, οι άλλοι, οι τάχα πιο "προοδευτικοί", της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Η ανακοίνωση που έβγαλαν λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, είναι πραγματικό "ξέπλυμα" των φονιάδων, τίποτα λιγότερο.

Ολοι αυτοί όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Χωρίς δηλαδή τον λαό που σε όλο τον πλανήτη ξεσηκώνεται και διαδηλώνει σε πλατείες, δρόμους, σχολεία, σε γήπεδα, για το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει πατρίδα, να καθορίσει αυτός το μέλλον του, χωρίς προστάτες και "σωτήρες".

Ακόμη πιο μαχητικά, ακόμη πιο αποφασιστικά συνεχίζουμε!

Καταγγέλλουμε την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Ζητάμε την άμεση επιστροφή της φρεγάτας. Το να μη διευκολύνει η αεροπορική βάση της Ελευσίνας νέα φρικιαστικά εγκλήματα. Να σταματήσει το ιμπεριαλιστικό μακελειό. Να υλοποιηθεί η απόφαση του ΟΗΕ που έχει μείνει στο συρτάρι για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Καλούμε όλους τους συλλόγους γονέων να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Συλλόγου δασκάλων της περιοχής μας, για να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για τον πόλεμο, να τα ευαισθητοποιήσουμε.

Κανένας γονέας δεν μπορεί να είναι απαθής μπροστά στο ότι κάθε 10 λεπτά οι φονιάδες σκοτώνουν ένα παιδάκι.

Κανείς γονιός, αν θέλει να λέγεται άνθρωπος, όπως λέει και ο ποιητής, δεν μπορεί να μη γίνεται ο ίδιος πατέρας και μάνα στον πιτσιρίκο που άφοβα σηκώνει το ανάστημά του απέναντι στους πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Οι λαοί έχουν τη δύναμη και μπορούν να νικήσουν. Οι λαοί δεν είναι τρομοκράτες. Τρομοκράτες είναι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ που έχουν σπείρει τα εγκλήματά τους σε όλο τον πλανήτη.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ας σκεφτούμε και το εξής: Η κυβέρνηση καθώς και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ξοδεύουν τεράστια ποσά, δικά μας χρήματα, για να συνδράμουν στο ΝΑΤΟ, σε αυτήν την εγκληματική συμμαχία. Ξοδεύουν τα δικά μας χρήματα, τον δικό μας ιδρώτα για τα τάχα "εθνικά συμφέροντα". Ποια εθνικά συμφέροντα τώρα υπηρετούνται με τις φρεγάτες στη Μέση Ανατολή, με το να ξεγυμνώνονται τα νησιά μας από οπλισμό και να πηγαίνουν στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, με το να στέλνουμε στρατιωτικές αποστολές εκ των υστέρων, αυτό δεν μπορούν φυσικά να το απαντήσουν...

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, η ακρίβεια σπάει κόκαλα, εδώ στις περιοχές μας στα σχολεία δεν γίνονται οι στοιχειώδεις έλεγχοι, τα Κέντρα Υγείας απειλούνται με κλείσιμο, το ένα νοσοκομείο που έχουμε στην περιοχή έχει τεράστιες ελλείψεις. Αρα, λεφτά με τη σέσουλα για το ΝΑΤΟ και διαρκής επιδείνωση των αναγκών μας, της ζωής μας.

Εμείς όμως λέμε: Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Συνεχίζουμε ακόμη πιο μαζικά. Σήμερα διαδηλώνουμε στη Νέα Ιωνία και στο Νέο Ηράκλειο. Δεν σταματάμε ούτε μέρα, σε σχολεία, χώρους δουλειάς, γειτονιές. Την Κυριακή στις 11 η ώρα κατακλύζουμε το Σύνταγμα στη συναυλία και μετά στην πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία. Το σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη" θα ακούγεται κάθε μέρα όλο και πιο δυνατά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ