ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ εντείνει το μακελειό και απειλεί με σκληρότερη κατοχή στη Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Με τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το Ισραήλ συνέχισε χτες για 32η μέρα να αιματοκυλά τον λαό της Λωρίδας της Γάζας, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου να προετοιμάζει το έδαφος για «επ' αόριστον» στρατιωτική κατοχή του παλαιστινιακού θύλακα μετά το πέρας της δολοφονικής στρατιωτικής επέμβασης, όπως δήλωσε προχτές βράδυ στο αμερικανικό δίκτυο «ABC News».

Ο ίδιος υποστήριξε πως για τον «έλεγχο ασφαλείας» της Γάζας θα χρειαστούν «δυνάμεις» στην περιοχή.

«Νομίζω πως το Ισραήλ για αόριστη περίοδο θα έχει την ευθύνη ασφάλειας. Είδαμε τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε, και αυτό που έχουμε είναι έκρηξη του τρόμου της Χαμάς σε κλίμακα αδιανόητη», είπε ο Νετανιάχου στο αμερικανικό δίκτυο.

Ακολούθησε νέο διάγγελμα χτες βράδυ από τον Νετανιάχου, στο οποίο ανέφερε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού. Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς.

Κάλεσε δε ξανά τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια - κάτι που πέρα από την τρέχουσα χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Γάζα, «κουμπώνει» και με σχέδια μετατροπής της βόρειας Λωρίδας της Γάζας σε «νεκρή ζώνη».

Προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Ε. Μπάρακ: «Χάνουμε την κοινή γνώμη, κλείνει το "παράθυρο ευκαιρίας"»

Στο μεταξύ, η συνεχής ενίσχυση της διεθνούς λαϊκής αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στη σφαγή στη Γάζα, και η πίεση που ασκεί σε «δυτικές» κυβερνήσεις προβληματίζει ισραηλινά επιτελεία και παράγοντες.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ (1999 - 2001) και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του κατοχικού στρατού, Εχούντ Μπάρακ, μιλώντας στο «Politico» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χάνουμε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και σε μία ή δύο βδομάδες θα αρχίσουμε να χάνουμε και τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Και μετά από μία βδομάδα θα έρθει στην επιφάνεια και η τριβή με τους Αμερικανούς».

Με βάση τα παραπάνω, ο Μπάρακ εκτίμησε πως το «παράθυρο ευκαιρίας» κλείνει για την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία στην πραγματικότητα μπορεί να έχει μπροστά της μόνο «μερικές βδομάδες» για να «εξαλείψει» τη Χαμάς. Πρόσθεσε πως θα χρειαστούν μήνες, «ίσως και χρόνος», για να εξαλειφθεί «η απειλή της Χαμάς» από την περιοχή, επισημαίνοντας πως η «δυτική» υποστήριξη «φθίνει» λόγω του μεγάλου αριθμού θυμάτων μεταξύ αμάχων.

Παρατηρώντας τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι «η Αμερική δεν μπορεί να πει στο Ισραήλ τι να κάνει, αλλά δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε. Θα πρέπει να έρθουμε σε συμβιβασμό με τα αμερικανικά αιτήματα μέσα στις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες, ίσως και λιγότερο».

Αναφορικά με την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, αναπαράγοντας ουσιαστικά σχεδιασμούς που έχουν διατυπωθεί δημόσια από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ο Μπάρακ πρότεινε την ανάπτυξη μίας «πολυεθνικής αραβικής δύναμης» που θα αναλάβει τον έλεγχο του θύλακα μετά το πέρας της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ, ως μεταβατικό στάδιο μέχρι να επιτραπεί στην Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει ξανά τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας.

Χτες, στο μεταξύ, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει, μετέδωσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε τη Δευτέρα στον Μπ. Νετανιάχου «τριήμερη κατάπαυση πυρός», προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το προτεινόμενο σχέδιο προέβλεπε πως «η Χαμάς θα απελευθέρωνε 10-15 ομήρους» και στο διάστημα της «τριήμερης κατάπαυσης του πυρός (...) θα ταυτοποιούσε όλους τους ομήρους».

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν πως δεν εμπιστεύεται τη Χαμάς».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως δεν σχολιάζει τις ιδιωτικές συνομιλίες του Μπάιντεν.

Η αμερικανική κυβέρνηση μιλά δημόσια μόνο για «ανθρωπιστικές παύσεις», απορρίπτοντας κατηγορηματικά μια γενική κατάπαυση πυρός, ενώ ο Νετανιάχου μιλά μόνο για «μικρές τακτικές παύσεις - μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί», τις οποίες όπως λέει «τις είχαμε και στο παρελθόν».

Πάνω από 10.300 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Την ίδια ώρα, οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις ανεβάζουν διαρκώς τον αριθμό των θυμάτων: Οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 10.300, ανάμεσά τους και 4.327 παιδιά. Πάνω από 26.000 είναι οι τραυματίες, ενώ μέσα σε έναν μήνα ο κατοχικός στρατός εκτόπισε από τις εστίες του περίπου το 70% των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα, το Ισραήλ έχει ήδη ρίξει στην περιοχή πάνω από 30.000 τόνους εκρηκτικών και έχει θέσει εκτός λειτουργίας το 50% των νοσοκομείων και των κλινικών και το 62% των πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας.

Εχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον το 50% των κατοικιών στη Γάζα, ενώ έχει ισοπεδωθεί πλήρως πάνω από το 10%. Κάθε ώρα που περνά, σκοτώνονται πλέον έξι παιδιά και πέντε γυναίκες.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται διαρκώς. Σύμφωνα με χτεσινή δήλωση αξιωματούχου του ΟΗΕ που επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ, πλέον οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θρέφονται τη μέρα με δύο κομμάτια ψωμί. Το νερό παραμένει δυσεύρετο, όπως και άλλα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην πόλη της Γάζας, την οποία ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να θέσει υπό πλήρη έλεγχο, εκτιμώντας πως υπογείως βρίσκεται το βασικό κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Με τον παλαιστινιακό θύλακα «κομμένο» στη μέση, ο κατοχικός στρατός δημιούργησε χτες έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» από το κέντρο προς τον νότο για τη μετακίνηση μέρους των χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων προς το νότιο τμήμα της Γάζας. Πολλοί από αυτούς κρατούσαν στα χέρια λευκή σημαία με την ελπίδα πως δεν θα τους πυροβολήσουν εν ψυχρώ.

Επιθέσεις σε νοσοκομεία, απειλές για «χιλιάδες πτώματα αμάχων στους δρόμους»

Οι Ισραηλινοί δεν σταματούν τις απειλές για επιθέσεις στα νοσοκομεία της πόλης, με πρώτο το μεγαλύτερο «Αλ Σίφα», που βομβαρδίστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε τμήμα της ταράτσας του όπου είχαν καταφύγει άμαχοι. Από την επίθεση καταστράφηκαν και φωτοβολταϊκά πάνελ που εξασφάλιζαν μέρος της ηλεκτροδότησης του κτιριακού συγκροτήματος.

Ο Ισραηλινός ε.α. υποστράτηγος και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Γιόρα Αϊλάντ, σε προκλητικές δηλώσεις που έκανε προχτές βράδυ, θεώρησε «αναπόφευκτη» την επίθεση του στρατού στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα», με το «επιχείρημα» πως από κάτω υπάρχει υπόγειο επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να υποστηρίξουν μια τέτοια επιχείρηση, ακόμη κι αν στη συνέχεια υπάρξουν χιλιάδες πτώματα αμάχων στους δρόμους».

Χτες βράδυ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια δέχθηκε πυρά στην πόλη της Γάζας, αλλά έφθασε τελικά στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα», όπου παρέδωσε ιατρικές προμήθειες.

Οι υπηρεσίες στη Γάζα είναι κοντά σε «κρίσιμο σημείο» χωρίς προμήθειες σε καύσιμα, είχε πει νωρίτερα ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), προσθέτοντας ότι κανένα από τα 569 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν φθάσει στον θύλακα έως τώρα δεν μετάφερε καύσιμα.

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, ξεκίνησε χτες πενθήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, διαπιστώνοντας πως συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας «σφαγών, ακατάπαυστων βασάνων, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας».

Χτες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στη δημιουργία υπαίθριου νοσοκομείου στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που θα περιποιείται τα τραύματα ενηλίκων και παιδιών με 150 κλίνες. Για τον σκοπό αυτό, προσγειώθηκαν χτες στην Αίγυπτο πέντε μεγάλα αεροσκάφη με όλο το απαραίτητο υλικό για το στήσιμο του νοσοκομείου. Υπενθυμίζεται ότι τα ΗΑΕ είναι από τις χώρες που έχουν υπογράψει «Συμφωνία του Αβραάμ» για την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

Νεκρός και άλλος δημοσιογράφος

Νεκρός βρέθηκε χτες, μαζί με άλλα 42 μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του, ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμαντ Αμπού Χασίρα. Σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό που έθεσε στο στόχαστρο το σπίτι του κοντά στο αλιευτικό λιμάνι δυτικά της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, αλλά το πτώμα του δημοσιογράφου και των συγγενών του ανασύρθηκε από τα ερείπια χτες το πρωί.

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει έως σήμερα πάνω από 30 Παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Γάζα.

Εγκλωβισμός Ελλήνων σε μοναστήρι της Γάζας

Χτες βράδυ, έγινε γνωστό πως τουλάχιστον οκτώ Ελληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου της Γάζας και απηύθυναν έκκληση για τον απεγκλωβισμό τους. Οι εγκλωβισμένοι ζητούν την παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ελπίζοντας πως σύντομα θα ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος προκειμένου να απομακρυνθούν από τη Γάζα.

Αργότερα διπλωματικές πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσαν πως είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους, μέσω του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων. Είπαν επίσης πως τα ονόματα των οκτώ Ελλήνων έχουν δοθεί τόσο στις ισραηλινές όσο και στις αιγυπτιακές αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί οι ισραηλινές αρχές για την παραμονή Ελλήνων πολιτών στο μοναστήρι.

Νέοι τριγμοί στις «ισορροπίες» μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ

Τριγμούς στις σχέσεις και τις «ισορροπίες» μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ προκαλεί η κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να προωθήσει δικούς της σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, σε αντίθεση με αυτούς των ΗΠΑ και συμμάχων τους.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία έσπευσε να επισημάνει πως οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιάχου, περί πιθανής ρίψης ατομικής βόμβας στη Γάζα, έχουν εγείρει «μια σειρά ερωτημάτων». Η Ζαχάροβα τόνισε πως το κύριο ζήτημα με τις δηλώσεις του Ελιγιάχου είναι ότι «το Ισραήλ φαίνεται πως παραδέχτηκε ότι έχει πυρηνικές κεφαλές» (υπολογίζεται ότι το Ισραήλ έχει δεκάδες πυρηνικές κεφαλές, ωστόσο αρνείται να το ανακοινώσει επίσημα).

«Εάν αυτό ισχύει», είπε η Ζαχάροβα, «η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα και οι διεθνείς επιθεωρητές θα πρέπει να βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος».

Νωρίτερα, η Μόσχα κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στη Ρωσία, Αλεξάντερ Μπεν Ζβι, για να διαμαρτυρηθεί για τις πρόσφατες δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, «οι δηλώσεις που έγιναν από επίσημους εκπροσώπους του Ισραήλ σχετικά με τη Ρωσία είναι απαράδεκτες και ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Μόσχα έχει ενημερωθεί σχετικά».

Μεταξύ των Ισραηλινών που έκαναν τέτοιες δηλώσεις ήταν και ο μόνιμος πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκ. Ερντάν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Ynet» χαρακτήρισε «γελοίες» τις δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, Β. Νεμπένζια, που επέκρινε το Ισραήλ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ζήτησε «ανθρωπιστικές παύσεις» των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα - όπως κάνουν και οι ΗΠΑ - επισημαίνοντας ότι ο παλαιστινιακός θύλακας βιώνει ήδη μια «καταστροφή». Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία εντείνει ακατάπαυστα τη διπλωματική κινητικότητα και τις επαφές με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και την Αίγυπτο για να εξασφαλίσει ότι θα διανεμηθούν στη Λωρίδα της Γάζας «ανθρωπιστικές προμήθειες».

Τη Δευτέρα, με αφορμή τις δηλώσεις του Αμιχάι Ελιγιάχου, και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αναλάβουν «άμεση και αδιάλειπτη δράση για να αφοπλίσουν αυτό το βάρβαρο καθεστώς του απαρτχάιντ».

Πακέτο 902 εκατ. ευρώ στην Ιορδανία από την ΕΕ

Στις Βρυξέλλες μετέβη χτες ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β', όπου συνάντησε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το νέο πακέτο στήριξης της ΕΕ για την Ιορδανία, ύψους 902 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης (402 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 500 εκατ. ευρώ σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις πρόσφατες εξελίξεις και στην ανάγκη να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στην περιοχή, όπου η Ιορδανία διαδραματίζει βασικό σταθεροποιητικό ρόλο», ανέφερε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ με ανάρτησή της η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη θέση της «σχετικά με τον μη αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα και την υποστήριξη της ΕΕ για μια λύση δύο κρατών».

Πιο πριν ο βασιλιάς της Ιορδανίας συνάντησε τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και μετά συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στις Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας συγγενών των ομήρων της Χαμάς. Ο Κοέν θα εκφωνήσει ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, επιδιώκοντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τη σφαγή κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Στη συνέχεια θα συναντήσει τις προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, πάντως, στην Ισπανία, η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Π. Σάντσεθ παρασημοφόρησε τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η κίνηση αποτυπώνει ενδοαστικές αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ΕΕ, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνδιάσκεψης ανακοίνωσε χτες πως θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής την Κυριακή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αμέσως μετά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στην ίδια πόλη στις 10 και 11 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη βία και τις απώλειες αμάχων στη Γάζα, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προχtές με τον Ιρανό Πρόεδρο Ε. Ραϊσί. Σύμφωνα με το ινδικό ΥΠΕΞ, ο Μόντι τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση, εξασφάλιση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αλλά και «αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΡΑΚ
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε μεθοριακά χωριά του Λιβάνου

Επικίνδυνη κλιμάκωση στις εχθροπραξίες που εκτυλίσσονται εδώ και έναν μήνα στη μεθόριο Λιβάνου - Ισραήλ καταγράφηκε χτες, όταν μετά τις 9 το βράδυ άρχισαν να πραγματοποιούνται επιδρομές ισραηλινών μαχητικών στα περίχωρα μεθοριακών πόλεων προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του Λιβάνου «Αl Manar», οι επιδρομές έγιναν στα περίχωρα των πόλεων Λαμπουνίχ, Αϊτα αλ Σαάμπ, Γιάτιρ και Κάφρα, προκαλώντας μπαράζ εκρήξεων με άγνωστες συνέπειες.

Είχαν προηγηθεί χτες το πρωί εχθροπραξίες στα σύνορα, παράλληλα με την αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βηρυτό του Αμερικανού μεσολαβητή και επικεφαλής του Λευκού Οίκου για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, Εϊμος Χοκστάιν, ο οποίος πέρσι έκλεισε τη συμφωνία «διευθέτησης» θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ώστε να προχωρήσουν οι ενεργειακές μπίζνες. Ο Χοκστάιν έκανε έκκληση για την «αποκατάσταση της ηρεμίας» στα λιβανικά νότια σύνορα λέγοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι «η ύψιστη προτεραιότητα» των δύο χωρών.

Μετά τη συνάντηση που είχε στη Βηρυτό με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, Ν. Μπέρι, ο Χοκστάιν τόνισε ότι οι ΗΠΑ «ενδιαφέρονται για τον Λίβανο και τον λαό του» ιδιαίτερα «αυτές τις δύσκολες εποχές». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να δουν την σύγκρουση στη Γάζα να κλιμακώνεται και να εξαπλώνεται στον Λίβανο, απευθύνοντας έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για «πλήρη εφαρμογή» της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και »Χεζμπολάχ» το καλοκαίρι του 2006.

Σύμφωνα με πληροφορίες λιβανέζικου ΜΜΕ, η ξαφνική επίσκεψη του Χοκστάιν στη Βηρυτό αποφασίστηκε την Παρασκευή μετά το διάγγελμα του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Χ. Νασράλα, ο οποίος θα προβεί σε νέο διάγγελμα το ερχόμενο Σάββατο.

Πριν από την έλευση του Χοκστάιν, μαχητές παραρτήματος της «Χαμάς» στον νότιο Λίβανο εκτόξευσαν (μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη) 16 ρουκέτες προς θέσεις του ισραηλινού στρατού στα σύνορα. Κάποιες από τις ρουκέτες (σύμφωνα με στέλεχος της «Χαμάς») έπεσαν στα περίχωρα της Χάιφα. Το Ισραήλ από τη μεριά του ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τουλάχιστον 30 ρουκέτες από το βράδυ της Δευτέρας.

Από τις 8 Οκτώβρη, οι εχθροπραξίες στην περιοχή έχουν προκαλέσει τον θάνατο 81 Λιβανέζων, εκ των οποίων οι 59 ήταν μαχητές της «Χεζμπολάχ».

Κατάρριψη drone στο Ιράκ με στόχο βάσεις των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στο φόντο του πολέμου στη Γάζα, 3 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν χτες πάνω από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Ερμπίλ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές και άλλες ξένες δυνάμεις.

Τα τρία drones επιχείρησαν να πλησιάσουν την περιοχή σε δύο χωριστές επιθέσεις. Δεν κατέστη αμέσως σαφές ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις, οι οποίες είναι οι τελευταίες μιας σειράς επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς το ισραηλινό μακελειό στη Γάζα αναζωπυρώνει κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης.

Η αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, μετέδωσε χτες ότι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 23 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην Συρία από τις 19 Οκτώβρη.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ρίντερ, ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει τουλάχιστον 20 επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ και τουλάχιστον 18 στη Συρία, από τις 17 Οκτώβρη. Οπως είπε, επρόκειτο για «drones παρενόχλησης και πυραυλικές επιθέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ