ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αδικία, στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση, στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού

Σε εκδήλωση της ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ μίλησε, χτες, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

«Εκατόν έξι χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αδικία, στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση, στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού της Παλαιστίνης».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η χτεσινή εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σημείωσε εισαγωγικά το στέλεχος του ΚΚΕ: «Την πάλη ενός βασανισμένου, ενός κατατρεγμένου λαού, όπως είναι ο λαός της Παλαιστίνης, που βιώνει την ξένη κατοχή, τα πολυετή εγκλήματα του κατακτητή, του κράτους του Ισραήλ, την νιώθουμε σαν ένα αναπόσπαστο μέρος και της δικής μας πάλης ενάντια στην αδικία, στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση. Μιας πάλης για έναν καλύτερο κόσμο, που παρά τις αντιξοότητες που έχει, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων, τις "σιδερόφραχτες στρατιές" των καταπιεστών, μπορεί και πρέπει να νικήσει. Οπως ακριβώς συνέβηκε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια, όταν η ρωσική εργατική τάξη "έσπασε τον πάγο, χάραξε το δρόμο" της κοινωνικής απελευθέρωσης της ανθρωπότητας με την Οκτωβριανή Επανάσταση, που ήρθε να ενσαρκώσει το όραμα εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για μια καλύτερη ζωή, για μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Και πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανοι για το Κόμμα μας, μεταξύ άλλων και γιατί αυτές τις μέρες ηγείται σε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης με τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης, που εδώ και 7 δεκαετίες βιώνει την κατοχή, την καταπίεση, τις διακρίσεις από ένα κράτος - σύγχρονο "απαρτχάιντ", ένα κατοχικό κράτος, δολοφόνο ενός λαού».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις ιστορικές και πολιτικές πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος, στους στόχους του Ισραήλ, καθώς και στο «σταυροδρόμι» της Μέσης Ανατολής, όπου μπλέκονται οι σχεδιασμοί πολλών δυνάμεων, καθώς και στο επιτακτικό καθήκον να δυναμώσει η πάλη σε όλο τον κόσμο, για να σταματήσει η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης.

Καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, που από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα εθνικιστικά μορφώματα στηρίζουν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού με το πρόσχημα της «αυτοάμυνας» του κατακτητή.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην τοποθέτηση του ΚΚΕ, που απαιτεί να αποσυρθούν οι ελληνικές φρεγάτες και να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ! Να σταματήσει κάθε οικονομική, πολιτική, στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο! Να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Με επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Τέλος, σημείωσε: «Δεν θα υποχωρήσουμε! Θα παλέψουμε για κάθε λαό που σηκώνει κεφάλι, για την Παλαιστίνη, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας της αποτίναξης της κατοχής από το κράτος του Ισραήλ, για να κατακτήσει ο λαός της Παλαιστίνης την απελευθέρωση, την εθνική και κοινωνική!».

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Καθημερινά αυξάνονται τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν

Καθημερινά μακραίνει η λίστα φορέων και εργατικών σωματείων σε όλη την Κρήτη που καλούν στην παγκρήτια κινητοποίηση για την Παλαιστίνη, την Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 12 μ. στα Χανιά, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στο κάλεσμα που απευθύνουν μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, καλούν σε ξεσηκωμό για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και κάθε εμπλοκή της χώρας στο μακελειό, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να σιωπά όταν στη Γάζα οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ξεπερνούν τους 9.000, ανάμεσά τους πάνω από 3.000 παιδιά. Κανείς δεν μπορεί να σιωπά όταν στη Γάζα κάθε 10 λεπτά σκοτώνεται και ένα παιδάκι».

«Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού της Ελλάδας στα συλλαλητήρια και η καθημερινή πολύμορφη δράση για Λευτεριά στην Παλαιστίνη έχουν τοποθετήσει τον λαό μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», επισημαίνουν οι φορείς και προσθέτουν: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι ένοχη, γιατί στηρίζει με όλους τους τρόπους το δολοφονικό χέρι του Ισραήλ, μαζί και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟικού τόξου. Αποτέλεσε μνημείο ντροπής η αποχή από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζουν ότι «ταχέως προχωρούν οι Αμερικανοί την ενίσχυση των υποδομών και υπηρεσιών τους στη βάση της Σούδας, καθώς αναδεικνύεται για άλλη μια φορά σε βασικό κόμβο υποστήριξης των επιχειρήσεών τους στην Ανατ. Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, ενόσω καλύπτουν τα νέα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού». Παραθέτουν όλες τις «υπηρεσίες» που παρέχονται τις μέρες αυτές στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και καλούν να δυναμώσει η πάλη «ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή και στο μακελειό. Να σταματήσει να είναι η Σούδα ορμητήριο πολέμου και στόχος αντιποίνων. Καμία υποστήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στο κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ. Καμία διευκόλυνση, με βάσεις και άλλες υποδομές, να μη δώσει η χώρα μας σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Να ξεκουμπιστούν τώρα τα γεράκια του πολέμου από τη Σούδα και την Ελευσίνα. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα "Ψαρά". Να σταματήσει κάθε οικονομική, πολιτική, στρατιωτική συνεργασία με το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο. Τώρα αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Αναλυτικά οι φορείς που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων μέχρι στιγμής: Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου, Επιτροπή Ειρήνης Λασιθίου, Σωματείο Επισιτισμού ν. Χανίων, Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Χανίων, Σωματείο Διανομέων Delivery «Ιωσήφ Σαριδάκης» ν. Χανίων, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Χανίων, Σύλλογος Γυναικών Χανίων, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Χανίων, Φοιτητικός Σύλλογος Εστίας ν. Χανίων, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, Αγροτικός Σύλλογος πρώην δήμου Αρμένων, Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Χανίων, Παράρτημα Χανίων του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), Σωματείο Οικοδόμων ν. Χανίων, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Χανίων, Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού, Φοιτητικός Σύλλογος Μαθηματικού, Φοιτητικός Σύλλογος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Φοιτητικός Σύλλογος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Φοιτητικός Σύλλογος ΣΕΥ, Φοιτητικός Σύλλογος ΣΤΕΦ, ΣΕΠΕ Χανίων, ΕΛΜΕ Χανίων, Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Ηρακλείου, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ερευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΗ), Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών ν. Ηρακλείου, Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Ρεθύμνου, ΕΛΜΕ ν. Ρεθύμνου, Αγροτικός Σύλλογος Αρμένων Ρεθύμνου, Σωματείο Καθαριστριών ν. Ρεθύμνου, Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χανίων, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λασιθίου, Ομάδα Γυναικών Σητείας (μέλος της ΟΓΕ), Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Ενωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου, ΣΕΠΕ Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ β. Ηρακλείου, Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλο πολιτικό άνοιγμα για τη στήριξη του Παλαιστινιακού λαού

Σήμερα Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Χαλκίδας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (Φριζή 10). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ. η ΚΟΒ Δυτικής Πόλης Καλαμάτας, στην αίθουσα Θεατρικής Διαδρομής (δυτικό εμπορικό κέντρο Αγίας Τριάδος). Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, μέλος του ΤΓ της ΤΕ Μεσσηνίας.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Μοσχάτου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Σολωμού 30). Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Μεταμόρφωσης στο Β' ΚΑΠΗ (Πεύκων 55 και Π. Μελά). Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Βορειοδυτικής Αθήνας.

- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟΒ Αμαρουσίου καλούν σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Αμαρουσίου. Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Αύριο η εκδήλωση αλληλεγγύης

Θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Η Ιστορία έχει μία σωστή πλευρά: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά! - Οχι στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, που πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ!» θα πραγματοποιήσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ του Πανεπιστημίου Πατρών, αύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης - πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ