ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Στον δρόμο σήμερα οι επαγγελματίες ενάντια στη φοροεξόντωση

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή που έχουν στα σκαριά κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών διαδηλώνουν σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ καλούν σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 9 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων.

«Τώρα είναι η ώρα με τον συλλογικό μας αγώνα να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης», τονίζει η ΟΒΣΑ και προβάλλει τα εξής αιτήματα:

  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το Φορολογικό.
  • Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση έως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση να κάνει. Καμία αναμονή μέχρι το 2025. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές.

Αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση και στην πορεία στην Αθήνα έχουν πάρει 5 Ομοσπονδίες και 33 Ενώσεις Επαγγελματιών και κλαδικά Σωματεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης καλούν σωματεία και φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης.

Καλούν όλα τα υπόλοιπα Σωματεία και Συλλόγους επαγγελματιών και ιδιαίτερα τις Ομοσπονδίες (Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης) σε κοινή δράση μπροστά στο φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Στηρίζουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ΠΑΜΕ και ΟΓΕ

Την αντίθεσή του στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες εκφράζει το ΠΑΜΕ, δηλώνοντας ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους. «Μαζί η εργατική τάξη και οι μικροί επαγγελματίες θα δώσουμε τη μάχη ενάντια σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που με χίλιους δυο τρόπους τσακίζουν καθημερινά το εισόδημα και τη ζωή μας», τονίζει.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες στην κινητοποίηση στην Αθήνα και καταδικάζει το φορολογικό νομοσχέδιο «που επιβαρύνει με νέους φόρους τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, οδηγώντας χιλιάδες στο λουκέτο». «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους αυτοαπασχολούμενους, με τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα στο μικρομάγαζο και παράλληλα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Ακόμα και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για επίδομα και άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες στο ύψος του κατώτατου μισθού αποτελούν κενό γράμμα, καθώς εξαιρούνται όσες αυτοαπασχολούμενες δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα», υπογραμμίζει.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις οργανώνονται σήμερα και σε μια σειρά άλλες πόλεις.

Στην Πάτρα, στις 8.30 π.μ. στην Εφορία καλούν φορείς των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Στο Ηράκλειο, στις 9 π.μ. στην Εφορία.

Στα Χανιά, στις 11 π.μ. στην Εφορία.

Στα Γιάννενα, στις 2 μ.μ. στο κτίριο της Περιφέρειας.

Στο Αργοστόλι, στις 12.30 μ.μ. στην Εφορία.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Κανένας να μην απολυθεί, μόνιμη και σταθερή δουλειά

Με δυναμική απεργιακή κινητοποίηση οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΥΠΟ, απαίτησαν κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί, κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί στο ταμείο ανεργίας. Διεκδίκησαν μόνιμη και σταθερή εργασία, μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων που καλύπτουν βασικές ανάγκες του υποστελεχωμένου υπουργείου.

Αυτή ήταν η δεύτερη απεργία που πραγματοποίησε το Σωματείο το τελευταίο διάστημα, καθώς από τέλη Νοέμβρη και μέχρι το τέλος του χρόνου λήγουν πολλά έργα ΕΣΠΑ, αφήνοντας στην ανεργία τούς εργαζόμενους σε αυτά, ενώ οι φύλακες των 7μηνων συμβάσεων έχουν ήδη απολυθεί.

«Να μη γίνει καμία απόλυση από τις χιλιάδες που δρομολογούνται μέχρι τέλος του χρόνου. Αυτό είναι το αίτημά μας. Δεν είναι κανονικότητα για εμάς η εργασία για 7 ή ακόμα και 5 μήνες τον χρόνο, να ζούμε με τα 400 ευρώ του ταμείου ανεργίας.

Εδώ και τώρα να πάρει μέτρα το υπουργείο Πολιτισμού για να μη γίνει καμία απόλυση, να προβεί στη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων που εργάζονται εδώ και δεκαετίες και καλύπτουν τα τραγικά κενά που υπάρχουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Ομως, σε αντίθεση με αυτό το δίκαιο αίτημα, το υπουργείο προτείνει την περαιτέρω είσοδο εργολάβων, ιδιωτών, ιδρυμάτων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίοι θα έρθουν να αναλάβουν το έργο της συντήρησης, της έρευνας, της φύλαξης, της καθαριότητας, τομέων δηλαδή του υπουργείου, για να βγάλουν κέρδος μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

Το παραπάνω δεν είναι λύση. Λύση για τη στελέχωση και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η μαζική πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», ανέφερε μιλώντας στους συγκεντρωμένους η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Δημητρίου.

Απαντώντας στον εμπαιγμό του υπουργείου και στην άρνησή του να συναντηθεί μαζί τους, οι εργαζόμενοι κρέμασαν συμβολικά πανό στο κεντρικό κτίριο του ΥΠΠΟ με το οποίο απαιτούν: «Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού». Η δυναμικότητα και η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων οδήγησαν τελικά την πολιτική ηγεσία στο να ορίσει συνάντηση με το Σωματείο στις 23 Νοέμβρη.

ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ξεκίνησαν χτες οι περιφερειακές κινητοποιήσεις

Στις 24 Νοέμβρη το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα

Μαχητική απάντηση στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, που θέλει να εμφανίσει τα ψίχουλα της πολιτικής της σαν αυξήσεις στις συντάξεις, έδωσαν με τις χτεσινές τους κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι σε Λάρισα, Βόλο και Γιάννενα.

Τις κινητοποιήσεις οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, οι οποίες προετοιμάζουν παράλληλα και την πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 24 Νοέμβρη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρέθηκαν τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ταυτόχρονα και από τις δύο συγκεντρώσεις στάλθηκε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Η συνέχεια των κινητοποιήσεων - συγκεντρώσεων δίνεται σήμερα Τετάρτη, στα Τρίκαλα, στην αίθουσα Επαγγελματοβιοτεχνών στις 10.30 π.μ. και στην Καλαμάτα, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Τη σκυτάλη παίρνει η Θεσσαλονίκη αύριο Πέμπτη στο Αγαλμα Βενιζέλου (10 π.μ). Την ίδια μέρα, η Κοζάνη (κεντρική πλατεία, 11 π.μ.) και η Λαμία (πλατεία Ελευθερίας, 10.30 π.μ.)

Στην Πτολεμαΐδα, στις 10 Νοέμβρη (κεντρική πλατεία, 5.30 μ.μ.) και στην Αμφισσα την ίδια μέρα (πλατεία Λαού, 10.30 π.μ.)

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Νοέμβρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10.30 π.μ.

Τη φοροκαταιγίδα καταδικάζουν οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι

Εξορμήσεις στα δικαστήρια για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με τους μικρούς επαγγελματίες

Τις ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες που θα δημιουργήσει για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους το νομοσχέδιο «φοροκαταιγίδας» που φέρνει η κυβέρνηση αναδεικνύουν οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων που δραστηριοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας εξορμήσεις στα δικαστήρια.

Οι Επιτροπές Αγώνα, μαζί και το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, καλούν στις σημερινές κινητοποιήσεις μαζί με τους μικρούς επαγγελματίες, απαιτώντας αφορολόγητο όριο, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, κούρεμα χρεών, κατοχύρωση συγκροτημένων μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους μισθωτούς δικηγόρους με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, οι κυβερνητικές εξαγγελίες θα φέρουν την «ταφόπλακα» για τα γραφεία τους.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζει ότι «το δικηγορικό σώμα δεν είναι ενιαίο» και εξηγούν: «Υπάρχουν δικηγόροι μέτοχοι σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, δικηγόροι εργοδότες με πολλούς εργαζόμενους από τη μία, και από την άλλη αυτοαπασχολούμενοι με εξαιρετικά περιορισμένα εισοδήματα, με πολύ λίγες παραστάσεις κάθε χρόνο και μισθωτοί συνάδελφοι. Το εξαγγελθέν νομοσχέδιο θα αφανίσει τους δεύτερους προς όφελος της κερδοφορίας των πρώτων».

Αναδεικνύει επίσης ότι η επίθεση αυτή στοχεύει «στον δικηγόρο με μικρά εισοδήματα, στον μισθωτό και ασκούμενο συνάδελφο που αντιμετωπίζεται ως "συνεργάτης". Είναι στην ίδια κατεύθυνση με το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που φορτώνει στην πλάτη επαγγελματιών και μισθωτών νέα ματωμένα πλεονάσματα και αυξημένα φορολογικά έσοδα, ενώ οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων και απολαμβάνουν κάθε είδους φοροαπαλλαγές».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί «κάθε συνάδελφο να γυρίσει την πλάτη στην Ολομέλεια, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, που κάνουν ό,τι μπορούν για να συσκοτιστεί η παραπάνω αλήθεια. Οψιμα θυμήθηκαν τον "κυβερνητικό κοινωνικό αυτοματισμό για να περιθωριοποιηθούν οι δικηγόροι". Πρόκειται για τους ίδιους που στηρίζουν διαχρονικά την επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά μας για να κερδοφορούν οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και τα μεγαλογραφεία. Είναι οι ίδιοι που όταν ερχόταν στο ΔΣ κάλεσμα για κήρυξη αποχής σε μέρα απεργίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι, δεν έκρυβαν την αποστροφή τους στους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τους γυρνάμε την πλάτη! Δεν αναζητούμε σωτήρες!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ