ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ
Είτε ως αντάρτης είτε ως εργάτης, έδωσε όλη τη ζωή του στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού

Σήμερα η πολιτική κηδεία, στις 4 μ.μ., στο Νεκροταφείο Ελληνικού

Σήμερα στις 4 μ.μ. στο Νεκροταφείο του Ελληνικού θα γίνει η πολιτική κηδεία του συντρόφου Διαμαντή Μαυροδόγλου, που «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Τρίτη, πλήρης ημερών.

Ο σύντροφος Διαμαντής ήταν μέλος του ΚΚΕ για 80 σχεδόν χρόνια, της δρακογενιάς που συμμετείχε στην ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ, στάθηκε αλύγιστα στις φυλακές και τους τόπους εξορίας. Διετέλεσε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής του Κόμματος και ήταν πρωτοπόρος συνδικαλιστής, επί χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μετέπειτα της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Στην ανακοίνωσή της για τον θάνατό του η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ο σύντροφος Διαμαντής Μαυροδόγλου, υπηρετώντας τους σκοπούς και τις αξίες του ΚΚΕ, του κόμματος της εργατικής τάξης, της τάξης του, αφήνει πίσω του μια πλούσια αγωνιστική κληρονομιά, παίρνει επάξια τη θέση του δίπλα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης». Εκφράζει παράλληλα τα συλλυπητήριά της στα παιδιά του, συντρόφους Ζαφείρη και Δώρα, και στα εγγόνια του Σταύρο, Βαλεντίνη και Διαμαντή.

Με θλίψη τον αποχαιρετούν επίσης η Τομεακή Επιτροπή Νοτίων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις Ελληνικού, Αργυρούπολης και Γλυφάδας.

ΠΑΜΕ: Μπροστά του στεκόμαστε με δέος

Τον σύντροφο και συναγωνιστή Διαμαντή Μαυροδόγλου αποχαιρετά με θλίψη η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τον πρωτοπόρο εργάτη που «στον έναν αιώνα ζωής του αγωνίστηκε για το δίκιο του λαού μας, των εργαζομένων, των απομάχων της δουλειάς».

«Είτε ως αντάρτης είτε ως εργάτης, είτε στην εξορία και μέσα σε συνεχές καθεστώς διώξεων και διωγμών, αργότερα ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων, ως βουλευτής αλλά και ως πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο σύντροφος Τάκης διέθεσε με αυταπάρνηση και ανεξάντλητη δύναμη όλη τη ζωή του στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού», σημειώνει στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα το ΠΑΜΕ. Και θυμίζει ότι ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων ήταν «παρών» στην ιδρυτική συνέλευση του ΠΑΜΕ το 1999, πλάι σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Παραλαμβάνοντας τιμητική πλακέτα το 2012 από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων
Παραλαμβάνοντας τιμητική πλακέτα το 2012 από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων
«Μπροστά του στεκόμαστε με δέος, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την πλούσια σε δράση ζωή του», καταλήγει το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και όλους τους οικείους του.

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Τέτοιοι αγωνιστές μπορούν να βγουν μόνο από τα σπλάχνα της εργατιάς!

Τον παλαίμαχο συνδικαλιστή εργάτη αποχαιρετά και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, που την υπηρέτησε από τη θέση του προέδρου για 10 χρόνια. Εκλεγμένος αρχικά ως γενικός γραμματέας στο ιστορικό 9ο Συνέδριό της το 1976, όταν οι ταξικές δυνάμεις κατάφεραν να ξεριζώσουν από τις γραμμές της τον χουντοαναθρεμμένο γενικό γραμματέα Λυκιαρδόπουλο, που για δεκαετίες καθόταν στον σβέρκο των οικοδόμων, στη συνέχεια, στο 10ο Συνέδριο το 1977 εκλέχτηκε πρόεδρος.

Η Ομοσπονδία θυμίζει ότι ο Δ. Μαυροδόγλου συνέδεσε τη θητεία του ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας «με μεγάλους μαζικούς αγώνες και εμβληματικές κατακτήσεις του κλάδου. Τη μείωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 58 χρόνια, τον αγώνα για το 7ωρο - 5ήμερο, για την αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων στους οικοδόμους».

Και, αφού αναφέρεται αναλυτικά στο πλούσιο από αγώνες βιογραφικό του, τονίζει: «Εμείς οι οικοδόμοι είμαστε πολύ περήφανοι για τον σύντροφο Τάκη. Στεκόμαστε με δέος μπροστά στην αγωνιστική πρωτοπόρα στάση ζωής του.

Στο 10ο Συνέδριο της ομοσπονδίας Οικοδόμων
Στο 10ο Συνέδριο της ομοσπονδίας Οικοδόμων
Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη μορφή του που είναι αποτυπωμένη σε όλες τις στιγμές της ταξικής πάλης του οικοδομικού κινήματος. Πάντα με την ντουντούκα στο χέρι να ενημερώνει τους οικοδόμους στους χώρους δουλειάς, τα γιαπιά, τα εργοτάξια, στις πιάτσες από τα χαράματα, με ήρεμο λόγο και αποφασιστικότητα για το δίκιο της τάξης μας. Ακούραστο και πρωτοπόρο στις πορείες των συνταξιούχων να δίνει παλμό με τα συνθήματα. Τέτοιοι αγωνιστές μπορούν να βγουν μόνο από τα σπλάχνα της εργατιάς».

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετά τον σ. Διαμαντή Μαυροδόγλου και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, το επόμενο μεγάλο συνδικαλιστικό όργανο που υπηρέτησε από τη θέση του προέδρου, σημειώνοντας «την απαράμιλλη αγωνιστική του προσφορά στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

«Η αταλάντευτη και συνεπής στάση του στα ιδανικά της εργατικής τάξης σε όλη του την αγωνιστική διαδρομή, από όπου τον έταξε το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα και μια στάση ζωής για όλους τους εκμεταλλευόμενους και αδικημένους, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που έρχεται σήμερα να ζήσει σε πιο δύσκολες συνθήκες που της επιφυλάσσει το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Το 1987, ως βουλευτής του ΚΚΕ, σε απεργία των ναυτεργατών
Το 1987, ως βουλευτής του ΚΚΕ, σε απεργία των ναυτεργατών
Παρουσιάστηκε η αυτοβιογραφία της Μαρίας Σκαφίδα

Η ίδια παρέδωσε στο ΚΚΕ χειρόγραφο ημερολόγιο του Χαρίλαου Φλωράκη

Η Μ. Σκαφίδα με το ημερολόγιο του Χ. Φλωράκη
Η Μ. Σκαφίδα με το ημερολόγιο του Χ. Φλωράκη
Στο Επιμορφωτικό Κέντρο, Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής από τις «Χρόνος Εκδόσεις» η αυτοβιογραφία της Μαρίας Σκαφίδα με τίτλο «Μαρία Σκαφίδα - Φλωράκη, η ζωή μου». Στο πλαίσιο της παρουσίασης παραδόθηκε στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, από την ίδια την Μαρία Σκαφίδα, χειρόγραφο ημερολόγιο του Χαρίλαου Φλωράκη από την περίοδο 1950 - 1953, όταν βρισκόταν στη Σοβιετική Ενωση.

Στην εκδήλωση μίλησε η εκδότρια Βασιλική Νικοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη γνωριμία της με την Μ. Σκαφίδα, αλλά και στην πορεία έκδοσης του βιβλίου. Επίσης, ο Νίκος Παπαγεωργάκης, ιστορικός, υπεύθυνος του Επιμορφωτικού Κέντρου, και η Φιλιώ Τόλια, δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Φαφούτης, λογοτέχνης. Επιπλέον, διαβάστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου από την Φωτεινή Φύκα, ηθοποιό και ποιήτρια, και τον Βασίλη Τσακίρογλου, ποιητή.

Σελίδα από το ημερολόγιο
Σελίδα από το ημερολόγιο
Τιμούν τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στη βόρεια Εύβοια

Διήμερο εκδηλώσεων για τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στη βόρεια Εύβοια διοργανώνουν η ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σαββατοκύριακο 11 - 12 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 11 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Ελύμνιο», στη Λίμνη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή την Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γρ. Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει αφιέρωμα με ανέκδοτες φωτογραφίες αγωνιστών της περιόδου από την περιοχή της βόρειας Εύβοιας.

Την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί σύντομα η εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του «Ανάποδου» στο Δερβένι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα «Ικαρος», στο Προκόπι.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην εκδήλωση της Κυριακής 12 Νοέμβρη θα αναχωρήσει λεωφορείο από τη Χαλκίδα, στις 9 π.μ. (πάρκο Βούρκου) με διέλευση από Αρτάκη στις 9.15 π.μ. και Καστέλα στις 9.30 π.μ. Αναχώρηση από το Προκόπι για επιστροφή στις 3 μ.μ. Για πληροφορίες και κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα: Γεωργία Κωνσταντινίδου 6973.913.455 και Μιχάλης Βασιλάκης 6947.990.429.

ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Λαζαρέτο

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και το ΤΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ διοργανώνουν την Κυριακή 12 Νοέμβρη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Λαζαρέτο. Η μετάβαση στο Λαζαρέτο θα γίνει από το λιμάνι, με σημείο συνάντησης τα εκδοτήρια στις 10.30 π.μ. Μετά την επιστροφή από το Λαζαρέτο, θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στον χώρο της πλατείας Μαντουκίου (δίπλα από την παιδική χαρά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ