ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Ξεσηκωμός ενάντια στην άγρια φορολελησία που φέρνει η κυβέρνηση

Διαδήλωσαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, διεκδικώντας αφορολόγητο όριο, κατάργηση χαρατσιών κ.ά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την απαίτησή τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που εξαπολύει άγρια φορολεηλασία στο εισόδημά τους, διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, ταξιτζήδες με τα οχήματά τους. Στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και δεκάδων Ομοσπονδιών, τοπικών Ενώσεων και κλαδικών Σωματείων, οι επαγγελματίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια έφτασαν με πορεία έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Την απόφαση για την κινητοποίηση στήριξαν 6 Ομοσπονδίες και 33 Ενώσεις επαγγελματιών και κλαδικά Σωματεία, αποτυπώνοντας την οργή και την αγανάκτηση που επικρατεί στις γραμμές των βιοπαλαιστών επαγγελματιών για την εξόντωση που τους περιμένει αν περάσει το νομοσχέδιο. Με τα ταξί να προπορεύονται και να σηκώνουν στο πόδι όλη την Αθήνα, με τα πανό τους και τα συνθήματά τους, τη μαζική συμμετοχή και τη δυναμική τους παρουσία να στέλνουν το μήνυμα της κλιμάκωσης.

Μήνυμα κλιμάκωσης στον «Χατζηθάφτη» των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαϊκού εισοδήματος

Στο υπουργείο Οικονομικών, εκεί όπου καθημερινά σχεδιάζεται και υλοποιείται η πολύμορφη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από το στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος, οι διαδηλωτές είδαν για μια ακόμα φορά τα ρολά να κατεβαίνουν και την πολιτική ηγεσία να δηλώνει ...απούσα στο αίτημα να συναντήσει αντιπροσωπεία τους.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στο φόντο αυτό, ξεκαθάρισαν στον υπουργό Κ. Χατζηδάκη, που δικαίως έχει κερδίσει το προσωνύμιο ...«Χατζηθάφτης», ότι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα την ώρα που ο φορολογικός οδοστρωτήρας περνά πάνω από τις ανάγκες και τη ζωή τους.

«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας», είναι η απόφαση των φορέων, που προανήγγειλαν πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης και ετοιμότητας σε κάθε κλάδο και συνοικία, καθώς και νέο συλλαλητήριο - απάντηση όποια μέρα η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

«Μέτρα τώρα για το εισόδημά μας, κάλυψη αναγκών για μας και τα παιδιά μας», φώναξαν οι διαδηλωτές, όπως και «Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρών ΕΒΕ διεκδικούν μεταξύ άλλων: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το Φορολογικό. Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση έως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο. Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές.

ΑΘΗΝΑ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ
Από το βήμα της κινητοποίησης οι επαγγελματίες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης, την υποστήριξή τους στον αγώνα του για να έχει πατρίδα, καθώς και την καταδίκη της στήριξης που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Στο πλευρό των επαγγελματιών βρέθηκαν η Ελένη Μπέλλου και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του Κόμματος.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ενώ τη στήριξή του στα αιτήματά της είχε εκφράσει και το ΠΑΜΕ.

Δεν θα περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός

«Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς, δεν θα επιτρέψουμε την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό. Η σημερινή αγωνιστική απάντηση είναι παρακαταθήκη για τις δύσκολες μέρες που έρχονται και θα είναι πιο δύσκολες. Απαιτούμε το απαράδεκτο νομοσχέδιο να μην κατατεθεί! Αν η κυβέρνηση το τολμήσει, θα μας βρει στον δρόμο τη μέρα κατάθεσής του!», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Κλαυθμώνος ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης.

«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται καθιερώνει οριζόντιο τεκμαρτό εισόδημα, που το ύψος του, κλιμακωτά, με βάση τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, θα ξεκινά από τα 10.920 ευρώ και θα φτάνει μέχρι και τα 14.196 ευρώ», επεσήμανε. Οπως εξήγησε, αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο φόρο εισοδήματος 1.102 ευρώ και 1.823 ευρώ αντιστοίχως, ακόμα και στην περίπτωση που οι επαγγελματίες εμφανίζουν ζημιά. Συμπληρώνεται δε το χαράτσωμα από την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος και τους έμμεσους φόρους.

ΑΘΗΝΑ

RIZOSPASTIS

ΑΘΗΝΑ
Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών και στα άλλα κυβερνητικά στελέχη που γυρνούν στα κανάλια και αναρωτιούνται «πώς είναι δυνατόν ο επαγγελματίας να πληρώνει λιγότερο φόρο από τον εργαζόμενο», ο Θ. Καλαμπαλίκης σχολίασε: «Και εμείς αναρωτιόμαστε! Πώς είναι δυνατόν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι να πληρώνουν λιγότερα από τους επαγγελματίες, από τους εργαζόμενους, από τους συνταξιούχους; Γιατί βρίσκονται σκοπίμως έξω από το κάδρο της περιβόητης "φορολογικής δικαιοσύνης" όσοι συγκεντρώνουν αμύθητο πλούτο;».

Στηλιτεύοντας την απροκάλυπτη κοροϊδία, παρέπεμψε σε πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία «το 0,2% των ΑΦΜ χρωστά το 78,2% των ληξιπρόθεσμων χρεών», ενώ «10.000 περίπου επιχειρήσεις χρωστάνε 85 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, τα οποία βεβαίως οι "Ράμπο" της Δικαιοσύνης θεωρούν "ανεπίδεκτα είσπραξης"». Την ίδια στιγμή, από τα 550 δισ. ευρώ των εισπράξεων την τελευταία δεκαετία «τα 340 δισ. ήταν οι έμμεσοι φόροι», που καταβάλλονται κατά 95% «από μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και αυτοαπασχολούμενους».

«Σκόπιμα καλλιεργούν κοινωνικό αυτοματισμό. Σήμερα καλούν τους μισθωτούς να βάλουν πλάτη για να νομιμοποιηθεί η φορολεηλασία των επαγγελματιών, αύριο θα κλείνουν το μάτι στους επαγγελματίες για να μην αυξηθούν οι βασικοί μισθοί, αφού η φορολογία των ΕΒΕ θα συναρτάται από τον βασικό μισθό. Η απάτη δεν θα περάσει», ξεκαθάρισε. «Πληρώσαμε και πληρώνουμε πολλά! Πέρα από τη φορολογία εισοδήματος, μαζί με τους εργαζόμενους πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, υψηλό ΦΠΑ, φόρους στα καύσιμα, δημοτικά τέλη και πάει λέγοντας. Πληρώνουμε επίσης τα φροντιστήρια των παιδιών μας, την ιδιωτική Υγεία, τις υποδομές που είναι κουτσές, την κοινωνική προστασία που είναι λειψή, τις συντάξεις πείνας. Μήπως τα φορολογικά έσοδα θα αξιοποιηθούν για έργα και υποδομές; Ας αφήσει την υποκρισία το υπουργείο Οικονομικών, ότι με τα νέα φορολογικά βάρη θα χρηματοδοτηθεί δήθεν η δημόσια Υγεία και Παιδεία. Αυτά τα κοινωνικά αγαθά τα προορίζει για ιδιωτικοποίηση, όχι για ενίσχυση», ανέφερε.

Στο υπουργείο Οικονομικών

RIZOSPASTIS

Στο υπουργείο Οικονομικών
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συκοφαντεί τους επαγγελματίες ως «φοροφυγάδες» και ετοιμάζεται να λεηλατήσει το εισόδημά τους, δεν ικανοποιεί στοιχειώδη αιτήματα των φορέων τους για την προστασία των πιο ευάλωτων από αυτούς.

«Η νέα φορολογική επιβάρυνση θα κόψει από το εισόδημα που δύσκολα βγάζουμε. Θα ψαλιδίσει κι άλλο τις ανάγκες των οικογενειών μας, που ήδη δεν καλύπτονται εύκολα. Θα διογκώσει κι άλλο τα χρέη. Θα οδηγήσει πολλούς από μας στην απόγνωση, στο λουκέτο και στην ανεργία», κατήγγειλε ο Θ. Καλαμπαλίκης και πρόσθεσε: «Η απάντηση πρέπει είναι άμεση! Η φορολογία δεν αντιμετωπίζεται ατομικά. Τα μέτρα της κυβέρνησης μας αφορούν όλους. Οι επαγγελματίες έχουν πια μεγαλύτερη πείρα, πρέπει να την αξιοποιήσουν, δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες. Η οργάνωση της πάλης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους μικρούς ΕΒΕ».

Εξω από το υπουργείο οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν. Τον λόγο πήραν ο Παναγιώτης Μελιγκοτσίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εκτελωνιστών - Τελωνειακών Αντιπροσώπων Αθήνας - Πειραιά, ο Παναγιώτης Μαυρίκης από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί, ο Παύλος Αποστόλου, πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής, και ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Κατεργασίας Ξύλου.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, χαιρετισμό είχε απευθύνει ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκ μέρος της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

Στη Θεσσαλονίκη

«Κάτω το φορολογικό έκτρωμα» διαδήλωσαν οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και στη Θεσσαλονίκη, διαμηνύοντας ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Σωματεία και φορείς των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μέσα από τις ομιλίες τους, ανέδειξαν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν μετά τη 10ετή οικονομική κρίση, μετά την πανδημία, τα υποχρεωτικά lockdowns, με την πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων να έχει συσσωρεύσει χρέη. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα θα τους οδηγήσει στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Ελσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Μπότσογλου από την Επιτροπή Αγώνα Ταξί, ο Δημήτρης Νταφόπουλος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και ο Κώστας Σαμδάνης, γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Βέργος Βεργίδης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η οργάνωση της πάλης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους μικρούς επαγγελματίες».

Στην Πάτρα

Αμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, αλλά και να σταματήσει τώρα η φορολεηλασία, απαίτησαν έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες με κινητοποίησή τους στην εφορία της Πάτρας χτες το πρωί στο πλαίσιο των πανελλαδικών δράσεων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου - Νοτιοδυτικής Ελλάδας - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η ΟΕΒΕΣΝΑ, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εστιατόρων (ΣΚΕΑΝΑ), η Συντεχνία Αρτοποιών και τα Σωματεία Μετάλλου, Περιπτερούχων, Υδραυλικών και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Αντιπροσωπεία εκλεγμένων των διοικήσεων των σωματείων απαίτησε συνάντηση με την διευθύντρια της ΔΟΥ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από κανέναν κλάδο επαγγελματιών και εμπόρων. Παράλληλα τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις δράσεις τους και το επόμενο διάστημα, προκειμένου να παρθούν πίσω τα μέτρα της κυβέρνησης.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκαν ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και η δημοτική αρχή Πάτρας με τον αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα.

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα, την αντίθεσή τους στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασαν με κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου χτες το μεσημέρι, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, αυτοαπασχολούμενοι έμποροι.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, συμμετέχοντας στην πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ εναντίον τους. Κλιμάκιο συνδικαλιστών επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων στο γραφείο του περιφερειάρχη Ηπείρου, όπου πέρα από την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζητούν άμεσα να νομοθετηθούν μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους, όπως αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ κ.λπ.

Τέλος, κάλεσαν όλους τους εμπόρους της πόλης και τα υπόλοιπα σωματεία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημονικών επαγγελμάτων σε πλατιά σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ. στην ΟΕΒΕ, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα των αγωνιστικών τους διεκδικήσεων.

Στην Κρήτη

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εφορίας Χανίων προχώρησαν χτες το πρωί οι έμποροι στα Χανιά, αντιδρώντας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετά από κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Ο Νίκος Βουρλάκης, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και της ΕΣΕΕ, χαρακτήρισε «έκτρωμα» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του. «Κατ' ουσίαν, είτε έχεις εισόδημα είτε δεν έχεις, για την κυβέρνηση θα πρέπει να φορολογηθείς», σημείωσε, εξηγώντας με λίγα λόγια το αντιδραστικό περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.

Στο πλευρό των εμπόρων βρέθηκαν ο Αλέκος Μαρινάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Μπάμπης Λουτσέτης, δημοτικός σύμβουλος Χανίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών ΕΒΕ πραγματοποιήθηκε έξω από την εφορία Ηρακλείου. «Δεν θα δεχτούμε τη φοροληστεία των εισοδημάτων μας. Δεν θα επιβιώσει κανένας από εμάς. Ηδη κλείνουν πολλοί συνάδελφοι τα μαγαζιά τους, γιατί δεν αντέχουν, λόγω της ακρίβειας, των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου που ήδη πληρώνουν», σημείωσε ο Δημήτρης Βασιλάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Επιπλοξυλουργών Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιπλοξυλουργών.

Στο πλευρό των επαγγελματιών βρέθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Κινητοποίηση, από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο, πραγματοποιήθηκε και στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς, στην εφορία, με τους επαγγελματίες να απαιτούν άμεσα μέτρα προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αρκετά πλήρωσε ο λαός, να αποσυρθεί τώρα το φορολογικό έκτρωμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη χθεσινή κινητοποίηση μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο:

«Στεκόμαστε στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών - επιστημόνων που σήμερα δικαίως κινητοποιούνται, γιατί με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ δέχονται μια νέα μεγάλη επίθεση στο εισόδημά τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, στο όνομα της φοροδιαφυγής κυνηγά για μια ακόμα φορά τους μικρούς επαγγελματίες, δηλαδή τους ίδιους επαγγελματίες που φορολογεί από το 1ο ευρώ, που επιβαρύνει με το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, με τεκμήρια διαβίωσης αλλά και με δεκάδες άλλους έμμεσους φόρους.

Την ίδια στιγμή βέβαια διατηρεί την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών που φορολογούνται εθελοντικά και απολαμβάνουν 58 ειδικές φοροαπαλλαγές, των τραπεζιτών με τον αναβαλλόμενο φόρο τραπεζών, των στρατηγικών επενδυτών με τις 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές που προβλέπονται στους "αναπτυξιακούς" νόμους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Ως εδώ, αρκετά πλήρωσε ο λαός τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νέο φορολογικό έκτρωμα της κυβέρνησης για τους επαγγελματίες. Να καταργηθεί για όλους ο κεφαλικός φόρος του τέλους επιτηδεύματος και, το κυριότερο, να καθιερωθεί και πάλι το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες, το ίδιο για τους μισθωτούς και τους αγρότες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ