ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΕΞ ΤΟΥ G7
Συνεργασία αλλά και αντιμετώπιση των «κακόβουλων» πρακτικών της Κίνας

Οι ΥΠΕΞ του G7 στο Τόκιο

Copyright 2023 The Associated

Οι ΥΠΕΞ του G7 στο Τόκιο
«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ειλικρινούς συνεργασίας (αλλά) και της έκφρασης των ανησυχιών μας απευθείας στην Κίνα», δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «7» των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ενώ συμμετέχει και η ΕΕ ως σύνολο), που συνεδρίασαν προχτές στο Τόκιο, με φόντο το νέο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, που οξύνει πλέον τις βαθιές αντιθέσεις ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.

Ξεκαθαρίζοντας στο Τελικό Ανακοινωθέν ότι «ενεργούμε για τα εθνικά μας συμφέροντα» και αναγνωρίζοντας «την ανάγκη να συνεργαστούμε με την Κίνα σε παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», οι «7» επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι «με σκοπό να επιτρέψουμε βιώσιμες οικονομικές σχέσεις με την Κίνα και την ενίσχυση του διεθνούς εμπορικού συστήματος (...) θα επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται από τις μη εμπορικές πολιτικές και πρακτικές της Κίνας, οι οποίες στρεβλώνουν την παγκόσμια οικονομία», αλλά και ότι «θα αντιμετωπίσουμε κακόβουλες πρακτικές, όπως η παράνομη μεταφορά τεχνολογίας ή η αποκάλυψη δεδομένων».

Μεταξύ άλλων οι «7» εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία «για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα, αντιτιθέμενοι σθεναρά σε οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με βία ή εξαναγκασμό», αλλά και υπογράμμισαν «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν ως απαραίτητες για την ασφάλεια και την ευημερία στη διεθνή κοινότητα», επαναλαμβάνοντας και «την υποστήριξή μας για την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών συναντήσεων της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας και του ΠΟΥ».

Σημειώνουμε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, που συμμετείχε στην υπουργική σύνοδο, μετά το Τόκιο θα μετέβαινε στη Σεούλ, για να συνεχίσει νέο γύρο επαφών με θέματα «το ελεύθερο και ανοιχτό εμπόριο στον Ινδο-Ειρηνικό» και την αντιμετώπιση «παγκόσμιων προκλήσεων, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας (...) καθώς και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή». Τελικός σταθμός της περιοδείας Μπλίνκεν θα είναι μάλιστα το Νέο Δελχί, όπου μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Αυνας, Λόιντ Οστιν, θα συναντήσουν τους Ινδούς ομολόγους τους, στο πλαίσιο της στοχευμένης σύσφιξης της συνεργασίας των δύο χωρών, όλα τα τελευταία χρόνια.

Κινέζοι αξιωματούχοι στη Μόσχα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, υποδέχτηκε χτες στη Μόσχα αντιπροσωπεία Κινέζων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον στρατηγό Ζανγκ Γιουσία, αντιπρόεδρο της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής της Κίνας. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι δύο πλευρές θα συζητούσαν «για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα». Από την πλευρά του, ο Ζανγκ εκτίμησε ότι οι σινορωσικές σχέσεις βρίσκονται «στο υψηλότερο σημείο τους».

Ο Σοϊγκού σχολίασε πάντως ότι Ρωσία και Κίνα «αντιθέτως με κάποιες επιθετικές δυτικές χώρες, δεν δημιουργούμε στρατιωτικό μπλοκ» και πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία «δεν στρέφεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Προς πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση Κόστα

Πρόωρες εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν στην Πορτογαλία, μετά τη γνωστοποίηση «σκανδάλου διαφθοράς» όπου εμπλέκονται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (από το Σοσιαλιστικό Κόμμα), Αντόνιο Κόστα, ενώ ξεχωριστή έρευνα διεξάγεται και για τον ίδιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, δέχτηκε χτες τους εκπροσώπους των βασικών πολιτικών παρατάξεων, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, πριν αποφασίσει αν θα διαλύσει ή όχι τη Βουλή για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ηδη τα μεγαλύτερα κόμματα του Κοινοβουλίου είχαν ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών.

«Οι περιστάσεις δικαιολογούν να δοθεί ο λόγος στον πορτογαλικό λαό με τη διοργάνωση πρόωρων εκλογών», δήλωσε ο Λουίς Μοντενέγκρο, πρόεδρος του δεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Αφού θα άκουγε τις θέσεις των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας επρόκειτο να συγκαλέσει το Συμβούλιο του Κράτους, πριν απευθυνθεί στο έθνος για να ανακοινώσει την απόφασή του.

Ο Κόστα - που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 - παραιτήθηκε προχτές αφότου έγινε γνωστό ότι το όνομά του αναφέρεται στην υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με την παραγωγή υδρογόνου νότια της Λισαβόνας και την εκμετάλλευση λιθίου στη βόρεια Πορτογαλία.

Η προχτεσινή μέρα ξεκίνησε με σειρά ερευνών σε υπουργεία, σε δικηγορικά γραφεία και στην κατοικία του πρωθυπουργού. Η υπόθεση αφορά υποψίες για «υπεξαίρεση, ενεργητική και παθητική διαφθορά πολιτικών αξιωματούχων και αθέμιτη άσκηση επιρροής», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βιτόρ Εσκαρία, προσωπάρχη του Κόστα, του δημάρχου της πόλης Σίνες και άλλων τριών ατόμων, με το επιχείρημα ότι είναι ύποπτοι φυγής και προσπάθειας αλλοίωσης αποδεικτικών στοιχείων. Τα ονόματα του υπουργού Υποδομών της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκαλάμπα, και του επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας ήταν στη λίστα των υπόπτων. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας ερευνά κατά πόσον οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν το όνομα του Κόστα και επικαλέστηκαν τη συναίνεσή του για να διαπράξουν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Τα ορυχεία λιθίου της Πορτογαλίας και τα σχέδια για πράσινο υδρογόνο είναι μέρος της «Πράσινης Νέας Συμφωνίας» της ΕΕ, προκειμένου να δημιουργήσει μια αυτόνομη πηγή πρώτων υλών και να μην εξαρτάται από τρίτες χώρες, αφού αυτήν τη στιγμή εισάγει σχεδόν όλο το λίθιο που χρειάζεται για να κατασκευάσει μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι η ζήτηση για λίθιο θα αυξηθεί 18 φορές έως το 2030 και 60 έως το 2050, γεγονός που τόνωσε το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ορυχεία σε Φινλανδία, Ισπανία, Σερβία, Τσεχία, Αυστρία και Πορτογαλία.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νεκρή μια 24χρονη εργάτρια

Ακόμα ένα θύμα μετρούν οι κλωστοϋφαντουργοί του Μπανγκλαντές, εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής με την οποία παραμένουν αντιμέτωποι οι αγώνες τους για αξιοπρεπή μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς.

Η 24χρονη Αντζουάρα Μπέγκουμ, χειρίστρια ραπτομηχανής, κατέληξε αφού μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Medical College Hospital της Ντάκα, έπειτα από επίθεση που δέχτηκαν απεργοί διαδηλωτές στην περιοχή Γκαζιπούρ.

Πολλοί ακόμα εργαζόμενοι τραυματίστηκαν.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται εδώ και βδομάδες, με κύριο αίτημα τις ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα ασφάλειας, σε έναν κλάδο από τον οποίο προκύπτει ένα τεράστιο μέρος του ΑΕΠ της χώρας, αλλά οι εργαζόμενοι στενάζουν σε ένα άθλιο εργασιακό περιβάλλον, με ατέλειωτα ωράρια, ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής κ.τ.λ.

Την Τρίτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από 1η Δεκέμβρη στα 104 ευρώ τον μήνα, ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαντούν πως οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης για μια οικογένεια είναι πολύ μεγαλύτερες και δεν καλύπτονται από αυτήν την αύξηση (σημειωτέον, είναι περίπου 55% και είναι η πρώτη που καταβάλλεται μετά από 5 χρόνια).

Στο Μπανγκλαντές λειτουργούν περίπου 4.000 εργοστάσια, όπου με την απασχόληση άνω των 4 εκατομμυρίων εργατών παράγονται προϊόντα από τα οποία πλουτίζουν κολοσσοί, όπως οι H&M και GAP.

Στις αρχές του μήνα είχε καταγραφεί ο θάνατος δύο ακόμα κλωστοϋφαντουργών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών σημειώθηκε χτες στην ανατολική Ινδονησία, στα ανοικτά των Μολούκων νήσων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (USGS). Δεν αναφέρθηκαν θύματα ούτε ζημιές, το επίκεντρο του σεισμού ήταν μακριά από τις ακτές, 345 χιλιόμετρα από τη νήσο της Αμπόν, πρωτεύουσας των Μολούκων. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρισκόταν χτες σε εξέλιξη στην περιοχή Μπλανκενέζε, στο Αμβούργο, αφότου δυο μαθητές ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών - σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - «οχυρώθηκαν» σε σχολείο και ο ένας τουλάχιστον φέρεται να ήταν οπλισμένος. Η εφημερίδα «Bild» μετέδωσε στη συνέχεια ότι οι δράστες διαφεύγουν και για τον εντοπισμό τους έχει στηθεί ειδική επιχείρηση με ελικόπτερο της Αστυνομίας. Η ειδική ομάδα SEK ερεύνησε το σχολικό συγκρότημα και συνόδευσε μαθητές έξω από το κτίριο σε στρατόπεδο της περιοχής, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι γονείς τους.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Σε διαδήλωση ενάντια στη σύμβαση εξόρυξης χαλκού εταιρείας καναδικών συμφερόντων με την κυβέρνηση του Παναμά σε προστατευόμενη περιοχή στην επαρχία Οέστε, όπου πραγματοποιούνταν αποκλεισμός σε κεντρικό δρόμο, δύο διαδηλωτές έπεσαν νεκροί, όταν ένας 77χρονος τους πλησίασε και τους πυροβόλησε από μικρή απόσταση. Στη διαδήλωση συμμετείχαν εργατικά συνδικάτα, κοινότητες ιθαγενών και περιβαλλοντολόγοι. Ο δολοφόνος ταυτοποιήθηκε ως ο Κένεθ Ντάρλινγκτον, με διπλή υπηκοότητα, ΗΠΑ και Παναμά, και τα κίνητρά του ερευνώνται.

ΗΠΑ
Απώλειες για τον Μπάιντεν σε Πολιτείες - κλειδιά

Νέα ανησυχία προκαλούν στους Δημοκρατικούς δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και πιθανώς εκ νέου υποψήφιο, Τζο Μπάιντεν, να χάνει από τον Ντόναλντ Τραμπ όχι τυχαίες Πολιτείες αλλά ορισμένες που θεωρούνται «κλειδιά» για το ευρύτερο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2024.

Πρόκειται για τις λεγόμενες «αμφιταλαντευόμενες» Πολιτείες Νεβάδα, Τζόρτζια, Αριζόνα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν, που ο Μπάιντεν το 2020 είχε επικρατήσει σε όλες αυτές. Σήμερα ο Τραμπ φέρεται να επικρατεί στις πέντε πρώτες, τουλάχιστον με βάση δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Siena» η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «New York Times» .

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του CBS θέλει τον Τραμπ να προηγείται γενικά στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 51%, έναντι 48% του Μπάιντεν. Αλλη έρευνα, των «ABC News» / «Ipsos», καταγράφει ότι μόνο το 33% των Αμερικανών βλέπουν ευνοϊκά τον Μπάιντεν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τραμπ (ο οποίος είναι ο επικρατέστερος για υποψήφιος Πρόεδρος με τους Ρεπουμπλικάνους) είναι 29%.

Η σχετικά μικρή δημοτικότητα του Μπάιντεν εντείνει την ανησυχία στους κύκλους των Δημοκρατικών, με στελέχη όπως ο Ντέιβιντ Αξελροντ (ήταν στενός συνεργάτης του Μπ. Ομπάμα κατά την προεδρία του) ουσιαστικά να τον καλούν να αποσυρθεί.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Τραυματισμοί σε διαδήλωση κατά της αμνηστίας

Περίπου 40 άτομα, από τα οποία οι 30 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν την Τρίτη το βράδυ, έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στη Μαδρίτη μετά από βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Π. Σάντσεθ, να προσφέρει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές για να τον βοηθήσουν να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με το Sumar.

Περίπου 7.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του PSOE στην οδό Φεράθ το βράδυ της Τρίτης για να διαμαρτυρηθούν για την προτεινόμενη συμφωνία. Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν μέλη του ακροδεξιού κόμματος Vox και φασιστικές ομάδες, οδηγήθηκε σε αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ, που απάντησαν με δακρυγόνα και ρόπαλα. Σύμφωνα με εκπομπή του RTVE, η αστυνομία άρχισε να διαλύει τους διαδηλωτές κοντά στα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τις αρχές, συνελήφθησαν 6 άτομα.

Και τα δύο καταλανικά κόμματα έχουν πει ότι η υποστήριξή τους για την επάνοδο του PSOE στην εξουσία θα εξαρτηθεί από τη χορήγηση αμνηστίας για εκατοντάδες άτομα που οργάνωσαν το δημοψήφισμα για απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία το 2017. Ενώ το ERC έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την υποστήριξη του Σάντσεθ, οι διαπραγματεύσεις με τους Junts συνεχίζονται ακόμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ