ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 - 2023
Εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Σε εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΕΜΠ μίλησε χθες η Αλέκα Παπαρήγα

Από την κατάσταση στην Παλαιστίνη που φλέγεται, και συνδέεται με τα μηνύματα και τα διδάγματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, ξεκίνησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, την ομιλία της χθες το μεσημέρι σε εκδήλωση για την 50ή επέτειο του ξεσηκωμού, στο κατάμεστο αμφιθέατρο των Ηλεκτρολόγων στο ΕΜΠ, την οποία πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Ιδρυμα.

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε αναλυτικά για το πώς επιβλήθηκε η δικτατορία και πώς οδηγηθήκαμε στο Πολυτεχνείο, περιέγραψε τα γεγονότα του τριημέρου και τους αγώνες που γίνονταν ταυτόχρονα και ενώθηκαν με τους φοιτητές, και τόνισε τον ηρωισμό που γεννήθηκε μέσα στο καμίνι αυτού του ξεσηκωμού, ακόμα και από ανθρώπους για τους οποίους κανείς δεν θα το περίμενε. Παράλληλα, μέσα από τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που έγινε, θίχτηκαν θέματα όπως το πώς είναι η ζωή και η καθοδήγηση μιας Οργάνωσης που βρίσκεται στην παρανομία, πώς επιβλήθηκε η ντε φάκτο νομιμοποίηση του Κόμματος μετά την πτώση της χούντας κ.ά.

Πέρα από το γεμάτο φοιτητές αμφιθέατρο, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ, καθώς και ο πρώην πρύτανης του Ιδρύματος Ν. Μαρκάτος.

Επίσης, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Ιδρυμα, με αφορμή την εκδήλωση, προσέφεραν στην Αλέκα Παπαρήγα έναν πίνακα με σκίτσο φοιτητών της Αρχιτεκτονικής, το οποίο απεικονίζει την πύλη του Πολυτεχνείου τις μέρες του ξεσηκωμού.

  • Αντίστοιχη εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, όπου θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, πραγματοποιεί αύριο Σάββατο η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας (Ακαδημίας 50), αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης».
Σε σχολές και περιοχές της Αττικής

Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποιεί ακόμα τις εξής εκδηλώσεις στα πανεπιστήμια για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου:

  • Σήμερα Παρασκευή: Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίου Πειραιά καλεί στις 2 μ.μ. στο ισόγειο - αίθουσα φουαγιέ του Ιδρύματος. Θα μιλήσει η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Κυριακή 12 Νοέμβρη: Η Τομεακή Οργάνωση Υγείας - ΣΕΦΑΑ καλεί στις 6 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36). Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ.
  • Δευτέρα 13 Νοέμβρη:

- Η ΟΒ Πληροφορικής της Φυσικομαθηματικής καλεί στη 1 μ.μ. στην Αίθουσα Δ. Θα μιλήσει ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

- Η Τομεακή Οργάνωση Παντείου καλεί στις 3 μ.μ. στην Αίθουσα 300, στο Γυάλινο Κτίριο. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Τρίτη 14 Νοέμβρη: Η Τομεακή Οργάνωση Μηχανικών - ΑΣΠΑΙΤΕ καλεί στη 1 μ.μ. στο Αίθριο Πανεπιστημιούπολης 2 στο ΠΑΔΑ (έξω από την καφετέρια). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ακόμα, οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στο Ιλιον, στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ενας ζεστός Νοέμβρης...» και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Στη Μεσσηνία

Σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το Πολυτεχνείο προγραμματίζει και η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, από κοινού με τον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας».

Με τον γενικό τίτλο «Ο Νοέμβρης ήταν μία κόκκινη γραμμή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική!», προγραμματίζονται τα εξής:

Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 11 π.μ. ιστορικός περίπατος με θέμα «Η δικτατορία 1967 - 1974: Μαθαίνουμε την αλήθεια», με σημείο αφετηρίας την πλατεία Οθωνος.

Πέμπτη 16 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. προβολή του νέου ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με τίτλο «Ο Νοέμβρης ήταν μία κόκκινη γραμμή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική!».

Παρασκευή 17 έως Κυριακή 19 Νοέμβρη έκθεση της ΚΝΕ στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, με θέμα τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ωρες λειτουργίας: 10 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

Παράλληλα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε συμμετοχή και στήριξη της συγκέντρωσης που πραγματοποιείται από τα σωματεία της πόλης της Καλαμάτας στις 17 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Τέλος, για τον υπόλοιπο του Νοέμβρη και μέχρι 18 Δεκέμβρη πραγματοποιείται διαγωνισμός καλλιτεχνικής δημιουργίας, με θέμα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών». Μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει, φτιάχνοντας μια αφίσα, ένα ποίημα ή ένα τραγούδι. Δηλώσεις στο e-mail: mikrovioklmt@gmail.com

Στην Κέρκυρα

Η ΚΟΒ Βόρειας Κέρκυρας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου αύριο Σάββατο στις 6.30 μ.μ., στη θεατρική αίθουσα «Φίλιππος Βλάχος» (Αλμυρός, Περίθεια).

Λογοτεχνικός περίπατος με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου

Λογοτεχνικό περίπατο οργανώνει το Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» την Κυριακή 19 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ. με βάση το βιβλίο «Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρή, που είναι αφιερωμένο στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού και της νέας γενιάς της χώρας μας και στον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Σημείο συνάντησης: Μουσείο Αντιδικτατορικής Πάλης στο κτίριο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ (Πάρκο Ελευθερίας - σταθμός μετρό «Μέγαρο Μουσικής»).

Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει η Ελενα Μποτζιολή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την Κυριακή η συνάντηση σχολείων από όλη την Αττική

Μετά το μεγάλο μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά και σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπου οι μαθητές και οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού καταδικάζοντας τη σφαγή από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί όλα τα σχολεία την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 2 μ.μ. στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, «για να συζητήσουμε για όσα κάναμε και για όσα θα κάνουμε, να γνωριστούμε με τους νέους προέδρους, 5μελή και 15μελή, με μαθητές από όλα τα σχολεία και για να εκλέξουμε τη νέα συντονιστική όπως κάθε χρόνο».

Και καταλήγει: «Για να είμαστε πιο πολλά τα σχολεία που ενημερωνόμαστε, αποφασίζουμε και συντονιζόμαστε, μαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, έτσι ώστε η φωνή μας να ακούγεται πιο δυνατά και ενωμένοι να πετυχαίνουμε νίκες όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Δίνει ραντεβού την Κυριακή στον Χώρο Πολιτισμού - «Εργαστήρι Γιώργης Βαρλάμος»

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία... Αυτήν την ιστορία καλεί το «κόκκινο Αερόστατο» τους φίλους του να την ανακαλύψουν παρέα τιμώντας τον Νοέμβρη του 1973.

Τα παιδιά του «κόκκινου Αερόστατου» στην Αττική δίνουν ραντεβού την Κυριακή 12 Νοέμβρη, το πρωί, στην πλατεία Πλυτά, στη Γούβα. Χωρισμένα σε ομάδες θα επισκεφθούν τον Χώρο Πολιτισμού - «Εργαστήρι Γιώργης Βαρλάμος», όπου θα ξεναγηθούν από την υπεύθυνη του χώρου, την εικαστικό Εύα Μελά. Τα παιδιά θα μάθουν τα μυστικά της χαρακτικής, της τέχνης που συνδέθηκε, όσο λίγες, με τους αγώνες του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δουν και πώς τυπώνεται μια ξυλογραφία. Στη συνέχεια και αφού γίνει μια μικρή παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων, τα παιδιά με τη βοήθεια παιδαγωγών θα συμμετάσχουν σε ευφάνταστα παιχνίδια και φροντισμένες δραστηριότητες.

Το ραντεβού είναι στις 10.30 το πρωί για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» από τις γειτονιές της Αθήνας, του Βόρειου και του Δυτικού Τομέα της Αττικής και στις 12 μ. για τους φίλους από τις γειτονιές του Νότιου, του Ανατολικού Τομέα, του Πειραιά και των Μεσογείων.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με συναυλία αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι

Την Κυριακή 19/11, στο Παλαί ντε Σπορ

Μεγάλη πολιτική, πολιτιστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 19 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Παλαί ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι συντελεστές της συναυλίας - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι είναι:

Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Διεύθυνση Ορχήστρας.

Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Παίζουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Ζαρμπούτης - μπουζούκι, Νίκος Γερακέλλης - μπουζούκι, Μιχάλης Ατσάλης - ακουστική & ηλεκτρική κιθάρα, Τάσος Αθανασιάς - ακορντεόν, Μαρίνα Τσοκάνη - πιάνο, πλήκτρα, Χρήστος Παπαδόπουλος - πνευστά, Αντωνία Τσολάκη - μπάσο, Γιάννης Καρακασίδης - ντραμς.

«Κόπηκε» πάνω από το 20% των φοιτητών που αιτήθηκαν μετεγγραφή

Πάνω από 1.500 φοιτητές που αιτήθηκαν μετεγγραφή τελικά δεν την πήραν, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, αιτήθηκαν μετεγγραφή/μετακίνηση 7.582 φοιτητές στις διάφορες κατηγορίες για τις οποίες προβλέπεται η διαδικασία και τελικά την πήραν οι 6.001. Με άλλα λόγια, πάνω από το 20% των φοιτητών που έκαναν αίτηση κόπηκαν.

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε και τους «κόφτες» που στερούν από πολλούς φοιτητές τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής καταλαβαίνουμε ότι είναι πολλοί οι φοιτητές που πιθανόν θα βρεθούν σε αδιέξοδο και σε αδυναμία παρακολούθησης των σπουδών τους σε άλλη πόλη. Ειδικά τώρα, σε μια περίοδο που η ακρίβεια πιέζει αφόρητα τις λαϊκές οικογένειες.

Για τα αποτελέσματα των μετεγγραφών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή με τους κωδικούς με τους οποίους υπέβαλαν την αίτησή τους μέσω του σχετικού συνδέσμου https://transfer.it.minedu.gov.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του υπουργείου. Ενστάσεις - αιτήσεις θεραπείας θα υποβάλλονται μέσω της ανωτέρω ηλεκτρονικής εφαρμογής για διάστημα 30 ημερών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ