ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ εστιάζουν στη διεύρυνση των στρατιωτικών τους συνεργασιών

Στο Νέο Δελχί σήμερα ο Μπλίνκεν, μαζί με τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν

Από τις κοινές δηλώσεις των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
Από τις κοινές δηλώσεις των ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
Με συγκεκριμένα μέτρα προχωρούν οι ΗΠΑ για την αναβάθμιση των στρατιωτικών τους συνεργασιών σε Ασία - Ειρηνικό, όπου όλα τα τελευταία χρόνια μετατοπίζεται το «ενδιαφέρον» όλων των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών.

Στο πλαίσιο των επίσημων επαφών που είχε στη Σεούλ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν (συνεχίζοντας τη νέα του περιοδεία στην περιοχή), αναδείχτηκαν νέοι στόχοι στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην Κίνα.

Σχολιάζοντας ότι «όσο πιο ανασφαλές είναι το παγκόσμιο τοπίο, τόσο πιο εύρωστη γίνεται η συμμαχία Νότιας Κορέας - ΗΠΑ» στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ, Παρκ Ζιν, υπογράμμισε πως οι δύο χώρες «δεσμεύτηκαν να ενισχύουν συνεχώς τις εκτεταμένες ικανότητές τους για την αποτροπή», ξεχωρίζοντας τη συνάντηση της «Συμβουλευτικής Ομάδας για τα Πυρηνικά» που συγκρότησαν οι δύο πλευρές τον Σεπτέμβρη. Μεταξύ άλλων ο Παρκ υπογράμμισε την επίσκεψη που έκανε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια ένα αμερικανικό υποβρύχιο ικανό να μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους (SSBN) αλλά και την προσγείωση αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους στη Νότια Κορέα, για πρώτη φορά.

Ακόμα, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός σημείωσε ότι οι δύο πλευρές θα προτάξουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα. Μάλιστα, το 2024 η Σεούλ θα φιλοξενήσει Σύνοδο Κορυφής για την «Υπεύθυνη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον Στρατιωτικό Τομέα».

Από τη μεριά του, ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Νότια Κορέα «μέρος της προσπάθειάς μας να κάνουμε μια ισχυρότερη, καλύτερη προσφορά στις χώρες της περιοχής και στις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο», ώστε «να ανταποκρίνονται στα ζητήματα που έχουν σημασία στη ζωή τους, από την ανάπτυξη υποδομών υψηλής ποιότητας, μέχρι την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, μέχρι λύσεις ανθεκτικότητας για το Κλίμα» κ.τ.λ. Μίλησε δε για «εξαιρετικά φιλόδοξο όραμα» που οι δύο πλευρές μοιράζονται για την «επόμενη γενιά της εταιρικής μας σχέσης»...

Στο μεταξύ, η συνάντηση που εδώ και καιρό συζητιέται ότι προετοιμάζεται ανάμεσα στους Προέδρους ΗΠΑ και Κίνας, πιθανώς θα οργανωθεί για τις 15 Νοέμβρη, σύμφωνα με «καλά ενημερωμένες πηγές» της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλέστηκε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται να βρεθούν στο περιθώριο της Συνόδου της APEC που θα φιλοξενήσουν οι ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο.

Στην Ινδία για τις «προκλήσεις ασφαλείας»

Σήμερα, ο Μπλίνκεν αναμένεται να φτάσει στο Νέο Δελχί, όπου μαζί με τον υπουργό Αμυνας, Λόιντ Οστιν, θα έχουν επίσημες συνομιλίες με τους Ινδούς ομολόγους τους στο πλαίσιο του «Διαλόγου 2+2».

Ο «Διάλογος» άρχισε το 2018 για την ενίσχυση της «αμυντικής» τους συνεργασίας και την ευθυγράμμιση των πολιτικών τους στόχων στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως υπενθύμισε χτες το «Ρόιτερς». Ινδός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο αμερικανικό πρακτορείο ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην Κίνα, αλλά και τη διεύρυνση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού παραγωγής/ανάπτυξης εξοπλισμού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Παγώνει» τα σχέδια ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ

Εκφράζοντας ωστόσο ετοιμότητα για την «επόμενη μέρα»

Η Τουρκία δεν θα συζητήσει σχέδια για την Ενέργεια με το Ισραήλ χωρίς κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Ερντογάν, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιδρούν και στους σχεδιασμούς ενεργειακών ομίλων πολλών χωρών. Παζαρεύοντας τον ρόλο της ως «υπερασπιστή όλων των μουσουλμάνων», η Τουρκία διεκδικεί αυξημένο μερίδιο στην αξιοποίηση συνολικά του μεγάλου φυσικού πλούτου της περιοχής (βλ. σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων και στα ανοιχτά της Γάζας) και ενώ διαπραγματεύεται με ΗΠΑ - ΕΕ αλλά και Ρωσία ανταλλάγματα για τη μεταφορά αερίου και πετρελαίου από το ήδη ευρύ δίκτυο αγωγών που φιλοξενεί και φιλοδοξεί να επεκτείνει. Σε αυτήν τη βάση, τους τελευταίους μήνες η Τουρκία είχε προτάξει επαφές για ενεργειακή συνεργασία και με το Ισραήλ (π.χ. για μεταφορά υδρογονανθράκων από τα κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν» προς Ευρώπη), τα οποία είχαν τις «ευλογίες» και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της «απεξάρτησης» από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και της «διαφοροποίησης» των διαδρομών μεταφοράς Ενέργειας.

Ωστόσο Τουρκία αλλά και Ισραήλ έχουν και οι δύο ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις τους και ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «το μόνο πράγμα για το οποίο θα μιλήσουμε αυτή τη στιγμή είναι πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Γάζας σε ηλεκτρική ενέργεια, νερό και τρόφιμα» και αναδεικνύοντας ετοιμότητα παρέμβασης στις εξελίξεις και την «επόμενη μέρα», πρόσθεσε: «Εχουμε στείλει γεννήτριες. Περιμένουν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα (...) Σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε εκεί με πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και κινητούς σταθμούς παραγωγής Ενέργειας, τους οποίους ονομάζουμε πλοία παραγωγής Ενέργειας».

Ταυτόχρονα είπε ότι η χώρα του θα διευρύνει τις έρευνες για αναζήτηση φυσικού αερίου, συνάπτοντας συμφωνίες με διάφορες χώρες, όχι μόνο στις θάλασσες, «με έθνη όπως η Λιβύη και άλλες αφρικανικές χώρες». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, ενώ προετοιμάζεται η έναρξη της λειτουργίας και του πρώτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη νότια περιοχή Ακουγιού (που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη Ρωσία).

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ, δήλωσε πως το εμπόριο της χώρας του με το Ισραήλ μειώθηκε πάνω από 50% μετά τις 7 Οκτωβρίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Αδικη και μεροληπτική» η στάση των Βρυξελλών

Αντιδρώντας στην έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το ΥΠΕΞ της χώρας κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για «άδικη και προκατειλημμένη προσέγγιση», που μάλιστα - συνέχισε - «είναι ανησυχητική για το μέλλον της ηπείρου μας, η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Πρόωρες εκλογές στις 10 Μάρτη

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Πορτογαλία, στις 10 Μάρτη 2024, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα σε χθεσινό του διάγγελμα μετά από τετράωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Είχε προηγηθεί την Τρίτη η παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος ελέγχεται για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς όπου ερευνώνται στενοί του συνεργάτες, στη διαχείριση προγραμμάτων εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου.

Οπως έκανε γνωστό ο Σόουζα, πριν τις πρόωρες εκλογές και τη διάλυση της παρούσας Βουλής (όπου την πλειοψηφία έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα) θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024, που η συζήτησή του είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 29 Νοέμβρη.

Με βάση το Σύνταγμα της χώρας, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές απαιτεί τη δημοσίευση της διάλυσης της Βουλής 60 μέρες πριν.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας «Intercampus» για τις εφημερίδες «Jornal de Negocios» και «Correio da Manha», το 67,8% των ψηφοφόρων θα προτιμούσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ το 25,7% θα προτιμούσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να επιλέξει νέο πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κάρλος Σέζαρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι αν ο Πρόεδρος της χώρας αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές ο Μάρτης είναι η καλύτερη χρονική στιγμή. Αλλα κόμματα προκρίνουν τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη.

Πάντως οι συνεργάτες του Κόστα που έχουν συλληφθεί ερευνώνται ως ύποπτοι για εγκλήματα διαφθοράς και αθέμιτης επιρροής, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, και εξετάζεται κατά πόσο συμμετείχε και ο πρωθυπουργός. Ανάμεσά τους είναι ο Βιτόρ Εσκαρία, προσωπάρχης του γραφείου του, ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα κ.ά.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε συμφωνία για αμνηστία κατέληξαν Σάντσεθ και Καταλανοί αυτονομιστές

Ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης Σοσιαλιστών - «Sumar»

Σε συμφωνία, που θα επιτρέψει στον σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Sumar», κατέληξαν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα «Junts per Cataluna» (Μαζί για την Καταλονία), το οποίο είχε θέσει όρο να δοθεί αμνηστία σε όσους αυτονομιστές είχαν εμπλακεί στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας, τον Οκτώβρη του 2017.

Το PSOE, αν και ήρθε δεύτερο στις πρόωρες εκλογές του Ιούλη, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), οδεύει προς τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με το «Sumar» και την ανοχή ή στήριξη από αυτονομιστικά - εθνικιστικά κόμματα από την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων.

Ο διαπραγματευτής του PSOE, Σάντος Σερδάν, χαρακτήρισε χτες τη συμφωνία με το «Junts» «ιστορική», προσθέτοντας ότι «ο νόμος περί αμνηστίας έχει συμφωνηθεί, τώρα οι πολιτικές ομάδες πρέπει να τον δουν».

Αν προχωρήσει η συμφωνία οι 7 βουλευτές του «Junts» θα στηρίζουν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο.

Ο νόμος περί αμνηστίας αναμένεται να επιτρέψει στον εξόριστο ηγέτη του κόμματος, Κάρλες Πουιτζντεμόν, να επιστρέψει από το Βέλγιο στην Ισπανία.

Στη συμφωνία και την απόδοση αμνηστίας αντέδρασαν το Λαϊκό Κόμμα και το εθνικιστικό Vox, το οποίο τις προηγούμενες μέρες και βδομάδες πρωτοστατούσε στη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά της αμνηστίας των αυτονομιστών. Στο μεταξύ, χτες ένας βετεράνος πολιτικός του PP και του Vox, ο Alejo Vidal - Quadras, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από έναν μασκοφόρο ένοπλο έξω από το σπίτι του σε μια πλούσια γειτονιά της Μαδρίτης, και φέρεται να βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο.

ΗΠΑ
Συμφωνία στούντιο και απεργών ηθοποιών

Σε συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο για μια τριετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα ικανοποιεί τα περισσότερα από τα αιτήματα του κλάδου προχώρησε χτες το συνδικάτο των ηθοποιών του Χόλιγουντ (SAG-AFTRA).

«Η απεργία τερματίζεται σήμερα, χάρη σε μια νέα τριετή Συλλογική Σύμβαση για τους ηθοποιούς, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο SAG-AFTRA, διαβεβαιώνοντας πως τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιήσει κρίσιμες λεπτομέρειες της συμφωνίας, τονίζοντας πως αυτή έχει «εξαιρετική εμβέλεια». Οπως έγινε γνωστό, θα συμπεριλαμβάνει μια σημαντική αύξηση των κατώτατων μισθών και εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη και θα θεσπίζει «για πρώτη φορά» ένα σύστημα με μπόνους για τις αναμεταδόσεις τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών σε streaming.

Για να τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία για Συλλογική Σύμβαση, θα πρέπει να την δεχθούν οι περίπου 160.000 ηθοποιοί, χορευτές και κασκαντέρ που είναι μέλη του SAG-AFTRA.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ